Dodaj do ulubionych

Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech?

30.01.13, 12:16
Myślę, że warto stworzyć wątek z ulubionymi filmami dziejącymi się we Włoszech. Nie chodzi mi może o typowe filmy produkcji włoskiej, ale ogólnie - jedynie umiejscowione w jakiejś fajnej, włoskiej scenerii.

1. Pod słońcem Toskanii z 2003 r, chyba już większość zna (Toskania, Arezzo, Cortona, wątek Positano)
2. Listy do Julii 2010 (Werona)
3. Turysta 2010 (głównie Wenecja)
4. Mój dom w Umbrii 2003 (Umbria)
5. Genua - włoskie lato 2008 (Genua)
6. Zakochani w Rzymie 2012 (wiadomo - Rzym:)
8. Pewnego razu w Rzymie 2010 (też Rzym :)
7. Wesele w Sorrento - nowość w kinach: twojewlochy.pl/wesele-w-sorrento/
ciekawe, czy będzie choć trochę na poziomie "Pod słońcem Toskanii" ??

Wiadomo, większośc z tych filmów traktuje Włochy stereotypowo, sztampowo, np. w Pewnego razu w Rzymie, gdy bohaterka jedzie taksówką do hotelu, to mija wszelkie zabytki Rzymu za jednym razem, albo przypomina mi się piękna scena z serialu Mad Men, gdzie Don Draper z żoną mają pokój w hotelu z majestatycznym widokiem na Koloseum:)
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 12:58
      Najlepszy jaki ostatnio widziałem to Benvenuti al Sud
      Polecam !
      • Gość: agata Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.21-87-r.retail.telecomitalia.it 30.01.13, 13:26
        radioaktywny napisał:
        > Najlepszy jaki ostatnio widziałem to Benvenuti al Sud

Czyli Castellabate. Też mi się podoba ;)

W "Scusa ma ti chiamo Amore" dla mnie najładniejsze są sceny z Capo Miseno.

Jest jeszcze "Cado dalle nubi" ze wspaniałym Polignano a Mare.

Albo seriale telewizyjne np. Don Matteo (Gubbio) hehe :) Chyba najdroższa kawa jaką piłam we Włoszech w barze, gdzie przesiaduje Don Mateo :)

Pozdrawiam,
        Agata - Italia Forum
        italiaforum.pl

• italia-by-natalia.pl Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 12:59
      Ja proponuję dopisać jeszcze:
      1. "Witaj na południu" - rewelacyjny film, polecam szczególnie osobom podróżującym na południe Włoch i znającym choć troszkę południowe realia. Ja kulałam się ze śmiechu.
      2. "Wybacz, ale będę Ci mówiła skarbie" - film dzieje się w Rzymie
      3. "Herbatka z Mussolinim" - dzieje się we Florencji lat 30-tych XX wieku oraz podczas wojny. Akcja przenosi się do San Gimignano.
      Natomiast polecam jeszcze piękny film dokumentalny "W cieniu Wezuwiusza" - jest on inny od klasycznych filmów dokumentalnych, ma duszę. Pokazuje wybrzeże Amalfi, Neapol i Capri.
      Pomysł na wątek z ulubionymi filmami dziejącymi się we Włoszech jest super.
    • italia-by-natalia.pl Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 13:18
      Zapomniałam o "Aniołach i demonach" - Rzym, oraz "Jedz, módl się, kochaj" - również Rzym i epizod w Neapolu.
    • pietrzj1 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 13:38
      > Wiadomo, większośc z tych filmów traktuje Włochy stereotypowo, sztampowo, np. w
      > Pewnego razu w Rzymie, gdy bohaterka jedzie taksówką do hotelu, to mija wszelk
      > ie zabytki Rzymu za jednym razem, albo przypomina mi się piękna scena z serialu
      > Mad Men, gdzie Don Draper z żoną mają pokój w hotelu z majestatycznym widokiem
      > na Koloseum:)

Skoro ma być niestereotypowo - to może saga "Zmierzch". Nie oglądałem, ale jak byliśmy w Toskanii córka koniecznie chciała odwiedzić Volterrę, aby zobaczyć siedzibę wampirów :)
      Ale zdjęcia do filmu, to bodajże w Montepulciano były kręcone.
    • Gość: orka Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.dynamic.lte.plus.pl 30.01.13, 13:47
      Rzymskie wakacje
    • miriam_73 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 13:52
      Bardzo sympatyczny jest też ten film:
      www.filmweb.pl/film/Pod+s%C5%82o%C5%84ce-2005-133348
      • miriam_73 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 13:56
        Tytuł "Pod słońce", okolice toskańskie, fajna rola Harveya Keitela, ładna Chiara Forlani oraz urocza drugoplanówka Giancarla Giannini.
        A "Benvenuti al sur" to kopia francuskiego hitu "Jeszcze dalej niż północ" ;-).
    • caffe_al_vetro Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 14:06
      Akurtat wloskie (lub w kooprodukcji) ale znane z polskich kin/dvd
      Rzymska opowiesc
      Mine Vaganti, Okna, On,ona i on
      Malena, Cinema Paradiso
      Listonosz
      Ukryte pragnienia
      Niebo
      Hannibal :)

• jeepwdyzlu Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 15:57
      "Życie jest piękne" Roberto Begnini - Arezzo i wschodnia Toskania..
      "Amerykanin" Clooneya - Abruzja mało znana, dobrze fotografowana
      jeep
      • aka10 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 16:20
        "Gomorra"-Neapol
    • shilaa Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 18:39
      Polecam filmy z Totò, kultowe sa zwlaszcza "L'oro di Napoli", "Totò, Peppino e... la malafemmina" i "La banda degli onesti".

Jesli chodzi o nowe filmy - "Qualunquemente", czyli sielska Kalabria w krzywym zwierciadle.
    • capraia Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 21:22
      Dzięki za propozycje, będzie co oglądać :)))
      Jeszcze przypomniał mi się film "Zapiski z Toskanii", też przyjemny!
    • ongoing Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 30.01.13, 21:36
      fajny wątek:)

kiedyś szukając filmu o Rzymie trafiłam na całkiem sympatyczną komedię romantyczną:) "When in Rome" www.filmweb.pl/film/Pewnego+razu+w+Rzymie-2010-473122

i jeszcze "Hannibal" z Florencją jako miejscem akcji
    • wislok1 Fellini 30.01.13, 23:47
      Akcja jego filmów raczej nie jest na księżycu, tylko w Italii.

Genalne

Mój hit poza Fellinim to
      www.filmweb.pl/Ukryte.Pragnienia
      Natomiast nie trawię durnych amerykańskich komedii romantycznych z akcją w Italii, dno dna
    • maly_ksiaze Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 31.01.13, 09:25
      Stawiam na

"Śmierć w Wenecji":)))))))))))

no i

"Tromeo i Julia"
    • capraia Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 31.01.13, 10:54
      Proszę teraz o identyfikacje.. mam w głowie taki film, albo nawet ich serię (2 lub 3), które mówiły o perypetiach włoskiej rodzinki. Filmy prawdopodobnie z przełomu lat 80/90, możliwe że telewizyjne. Głowa rodziny wraz z żoną w wieku ok. 50-60 lat i kilkorgo dorosłych już dzieci, zaczynających własne życie. Pamiętam, że jeden ze starszych synów był bankowcem. Akcja prawdopodobnie toczy się w Rzymie. Film lekki, komediowy, miło się oglądało. Emisja - prawdopodobnie w latach 90-tych na TVP1 lub TVP2.
      Aktor grający seniora rodu, był zdaje się dość znany.....
      • lady_of_june Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 20.02.13, 21:59
        Seriale "Nie ma jak w domu" i "Wszystkie drogi prowadzą do domu" (1988/1989). Chętnie bym je obejrzała ponownie.
    • maddalena81 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 31.01.13, 17:47
      Absolutny numer 1 to 'Cinema Paradiso', poza tym inne filmy Tornatore - 'Malena' czy 'Baarìa' (wszytkie dzieja sie na Sycylii)
      Felliniego 'Amacord' i 'Rzym'
      Jeszcze z klasyki 'Zlodzieje rowerow' (Rzym)
      'Zakochani w Rzymie' Alena to mistrzowskie wykorzystanie stereotypow, ale bardzo mi sie podobal.
    • Gość: bj Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.13, 21:29
      Brakuje mi na liscie serialu z Komisarzem Brunetti , czyli Donna Leone. DLa wielbicieli zarowno Komisarza, ale przede wszystkim Wenecji :)

Dodam ze serial jest produkcji niemieckiej i chyba nie ma polskiej wersji jezykowej.

I odrobina Wloch w filmie " Jedz, modl sie , kochaj " z Julia Roberts
      • nchyb Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 09.02.13, 19:26
        nie kojarzę, czy serial z Brunettim był w polskiej TV publicznej, czy tylko na jakiś niszowych kanałach?
        • miriam_73 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 09.02.13, 19:57
          Z seriali to jeszcze "Ośmiornica" i Komisarz Cattani (Michele Placido).
          Najnowszy film Allena "Zakochani w Rzymie".
          • nchyb Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 10.02.13, 09:36
            ja czekam na Wesele w Sorrento, już chyba niedługo :)
    • marghe_72 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 11.02.13, 16:39
      Jestem miłością
      Potwór - z Begninim
      Utalentowany pan Ripley
      Only You www.imdb.com/title/tt0110737/ ;)
    • bah77 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 12.02.13, 09:13
      > "Wesele w Sorrento"... ciekawe, czy będzie choć trochę na poziomie "Pod słońcem Toskanii" ??

Trochę... szkoda tylko, że tak mało flirtowania połączonego ze zwiedzaniem okolicy, np. scena na SS163 Amalfitana trwa tylko 5 s... :)

"Witaj na południu" jest sympatyczny i zabawny, ale to niestety prawie całkowity remake wspaniałego francuskiego oryginału, z powtórzeniem większości gagów.
      Natomiast reklama Castellabate wyśmienita! :)

bah77
      • marghe_72 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 12.02.13, 13:19
        bah77 napisał:

> > "Wesele w Sorrento"... ciekawe, czy będzie choć trochę na poziomie "Pod s
        > łońcem Toskanii" ??
        >
        ja tam mam nadzieję, że będzie na wyższym..
        >
        • Gość: mega Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.182.75.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.03.13, 16:06
          TylkoTy" z lat 90 chyb
          a a w nim Rzym i Positano
      • Gość: antonyb Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: 128.66.180.* 21.02.13, 15:51
        czyli stereotypy francuskie pokrywaja sie z tymi o Kampanii?
        • bah77 Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 06.03.13, 10:17
          Niezupełnie.
          Choć oba filmy pokazują losy "zesłańca", to we Francji oznacza to wyjazd z Prowansji na zimną północ kraju, gdzie toczy się akcji filmu, a we Włoszech - z Północy na niebezpieczne Południe.
          Warto zobaczyć, jak to się kończy w obu przypadkach... :)

bah77
    • Gość: bj Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.nexiu.net 26.04.14, 16:16
      Na stacji telewizyjnej arte.tv/de można zobaczyć 5-cio odcinkowy serial dokumentalny o życiu w różnych częściach Włoch pt. Italien meine Liebe.

Filmy dostępne są również do oglądnięcia online, ale trzeba znać niemiecki.

Można się dowiedzieć rzeczy o których nie piszą żadne przewodniki, naprawdę polecam.
    • jo.hanna Rzym - La Grande Bellezza 27.04.14, 17:51
      Wielkie Piękno, film Paolo Sorrentino. Koniecznie do zobaczenia!
      • Gość: xxx Re: Rzym - La Grande Bellezza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.14, 19:07
        To ja wszystkich rozbawię. Jest taki niemiecki kanał TV Romance. Filmy z beznadziejna fabułą, ale ponieważ Niemcy lubią Italię mają sporo tytułów, których akcja rozgrywa się właśnie tam. Czego w nich nie ma: Wenecja, Genua, Jezioro Garda i wiele innych miejsc.
        Przypominam też sobie pewien stary angielski film, którego tytułu nie pamiętam, "bohaterem" jest Jezioro Como, lata 30 XX wieku, ze wspaniałą rolą bodaj Michela Foxa.
        • Gość: bj Re: Rzym - La Grande Bellezza IP: *.nexiu.net 28.04.14, 10:35
          Nie tylko na Romance ale i na innych niemieckich kanałach można faktycznie oglądnąć wiele filmów i programów dziejących się we Włoszech.
          1 Maja premierowy odcinek z Komisarzem Brunettim o godz. 20.15 na Das Erste, dla wielbicieli Donny Leone i oczywiście Wenecji.
          • Gość: xxx Re: Rzym - La Grande Bellezza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.14, 17:19
            Ale TV Romance jest z polskim lektorem, co ma znaczenie dla nie-germanistów. Niemcy w swej dokładności i poczuciu estetyki są niesamowici. Wybierają piękne plenery.
    • Gość: znibi Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.04.14, 00:29
      Gladiator do wynajęcia /mega komedia z Rzymu:-)
      • Gość: Italiomanka Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.14, 22:33
        Kobieta mojego życia - La donna della mia vita;
        Niedojrzali- Immaturi;
        Poznaj mojego przyjaciela- Ti presento mio amico
        Co kryje miłość (Manuale d'amore)
    • lukasz-r Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? 29.04.14, 00:32
      Cinema Paradiso - ze świetną ścieżką dźwiękową :)
      • Gość: włoszka Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.05.14, 21:54
        Może coś o Umbrii, zupełnie amatorsko
        www.youtube.com/watch?v=3LAsAkjBziM
    • Gość: Wiktor Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.05.14, 02:05
      a to oglądaliście? Świetny film, prześmiewczy, ale to Włosi sami o sobie nakręcili, więc mogą się śmiać ;) Tu dość niesztampowo opisane. www.primocappuccino.pl/polecam/filmy-wloskie-i-o-wloszech/witaj-poludniu-benvenuti-al-sud/
    • Gość: PrimoCappuccino.pl Re: Fajnie filmy, dziejące się we Włoszech? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.14, 02:09
      Na pewno warto dodać "OKNA" (La finestra di fronte) - świetnie ukazuje codzienne życie w Rzymie, relacje w przeciętnej rodzinie, realia rzymian, w tym wiadomo, niezbyt kolorowa sytuacja z pracą itp. Ale ogląda się bardzo przyjemnie. Wątek kulinarny bardzo dobry i prawdziwy Rzym w tle, Koloseum nie widać, za to jest np. dzielnica żydowska.

"JESTEM MIŁOŚCIĄ" (Io sono l'amore) - przepiękne zdjęcia, niespieszna atmosfera, włoska moda i kunsztowny wątek kulinarny (wyjątkowo dobry!). Zdjecia kręcono w Mediolanie i San Remo, a Tilda Swinton nauczyła się specjalnie mówić po włosku do tej roli.

"WIELKIE PIĘKNO" (La Grande Bellezza) - w tym filmie każdy znajdzie w Rzymie to czego szuka we Włoszech. Film, który ogląda się bardziej ze względu na formę niż na fabułę. Ma to swoje wielkie plusy. Genialna gra głównego aktora, prześwietne zdjęcia, włoska elegancja na najwyższym poziomie i wiele cudownych rzymskich zakamarków, nieznanych nawet Rzymianom.

Salutuję! Będę śledzić wątek :-)
      Ania z www.PrimoCappuccino.pl

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka