Dodaj do ulubionych

Katowice -Rzym somochodem

04.02.13, 19:10
Witam!
Wybieramy się 4.05 br samochodem z Katowic przez Czechy, Austrię do Rzymu .To ok. 1500km.Chciałbym zrobić postój z noclegiem po przejechaniu ok. połowy trasy. Czy ktoś mógłby mi polecić nocleg (niekoniecznie luksusowy :) )pomiędzy Thörl-Maglern-Greuth, w Austrii a Udine, Mestre czy nawet Ferrara, we Włoszech? Jak radzicie? Czy po przekroczeniu granicy Austria -Włochy warto poruszać się drogami ss którymi jadąc ,w przeciwieństwie do autostrad można coś zobaczyć i ewentualnie zwiedzić ,czy tez to zbyt czasochłonne .Jakie wasze doświadczenia? Każda rada mile widziana. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: vvv Re: Katowice -Rzym somochodem IP: *.ists.pl 04.02.13, 19:30
      Jeżeli przewidujecie tylko jeden nocleg tranzytowy to jazda autostradami.
      A nocleg? Może tu
      tinyurl.com/awv86e6
      Hotelu nie znam ale spacerek po starówce w Udine będzie przyjemnym i niekłopotliwym przerywnikiem w pdróży.
      • milaczek-k1 Re: Katowice -Rzym somochodem 04.02.13, 20:18
        Gość portalu: vvv napisał(a):> Jeżeli przewidujecie tylko jeden nocleg tranzytowy to jazda autostradami.... <
        Przewidujemy z żoną nocleg po drodze, gdyż 1500km nawet autostradam, to uwzględniając ograniczenia prędkości i niezbędne postoje ok 18 godz jazdy. Dla nas to za dużo Dziękuję za link.Właśnie o takie przerywniki nam chodzi stad pytanie o drogi ss. .Pozdrawiam.
        • Gość: vvv Re: Katowice -Rzym somochodem IP: *.ists.pl 04.02.13, 21:26
          Akurat Udine leży przy autostradzie. Odradzam jazdę krajówkami bo to bardzo spowolni Wasz przejazd. Jak ma być Rzym to nie warto, moim zdanie, się rozpraszać. Tym bardziej że do Rzymu warto dojechać przed szczytem powrotów weekendowych
          • ma.ci.ej Re: Katowice -Rzym somochodem 05.02.13, 11:30
            Ja też odradzam jazdę krajówkami, ale jeśli nie planujecie rozłożyć dojazd do Rzymu na 2 dni, to spokojnie można trochę nadłożyć drogi i coś po drodze zobaczyć. Te 1500 km to około 15 godzin jazdy autostradą, więc nie tak dużo.

Można jechać np, tak:
            do Ferrary autostradą a dalej: Ravenna - Cesana - Perugia (obok Asyż - warto zobaczyć) - Terni - Orte - Rzym.
            Z kolei jadąc z Udine w stronę Pordenone i Wenecji krajówkami przejażdżacie bardzo urokliwe miasteczka rejonu Veneto, ale jedzie się raczej powoli.

W Udine będziecie po około 8-9 godzinach. Jakbyście nocowali w Udine, to po zakwaterowaniu w hotelu radzę wyskoczyć wieczorem do Aquilei - warto zobaczyć piękne mozaiki.
            • milaczek-k1 Re: Katowice -Rzym somochodem 05.02.13, 13:17
              ma.ci.ej napisał(a): <.j.w...> . Planujemy dwudniową podróż, gdyż więcej niż 1200 km po pustych autostradach do Niemiec (lecz ze zwężeniami remontowymi) nie jechaliśmy jednego dnia. Rozwinąłeś możliwości zwiedzenia o Aqulea,(?) Asyż .Ja miałem cichą nadzieję, by skoczyć do San Marino i krajobrazów trochę zobaczyć,stąd to pytanie o jazdę drogami krajowymi.Ale z opinii wynika ,że jazda nimi(jeśli nie musisz) to stracony czas i benzyna.Dziękuję i pozdrawiam
    • Gość: ir-ed Re: Katowice -Rzym somochodem IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 15:22
      milaczek-k1 napisał:
      Czy ktoś mógłby mi polecić nocleg (niekoniecznie luksusowy :) )
      pomiędzy Thörl Maglern-Greuth, w Austrii

Polecam przed Thörl Maglern-Greuth nocleg < ustawiłem na cennik
      A - B < zerknij, dojazd
      Przybliż punkt B na mapie.

Pozdrawiam,
    • Gość: anthonyb Re: Katowice -Rzym somochodem IP: 128.45.111.* 05.02.13, 15:59
      mozesz zamiast autostrada wybrac droge E 45. to droga szybkiego ruchu, bezplatna. Wyjezdza sie wtedy w Orte przed Rzymem i pozniej jedzie krotki odcinek autostarada do rzymu. To sa 2 dwupasmowki rozdzielone pasem w srodku. Lubilam tamtedy jezdzic, bo raczej tam nie ma korkow tak jak moze Ci sie przydazyc np. w okolicach Bolonii czy Florencji. Pozniej napisze Ci gdzie sie wjezdza bo sa rozne alternatywy. To nie jest okres wakacyjny i o ile to nie sobota czy niedziela pomiedzy venezia i wjazdem na E 45 mozesz skorzystac z drogi ss kolo tych wszystkich lid nad adriatykiem.
      • milaczek-k1 Re: Katowice -Rzym somochodem 05.02.13, 18:36
        ir-ed , dziękuję.Wykonałeś za mnie cała pracę:)
        anthonyb , to co piszesz brzmi b.interesująco.Taki wariant sobie planowałem,(+ew.San Marino) lecz mocno mnie ostudziły w zapędach opinie n/t poruszania się po drogach krajowych tym bardziej,że 4 i 5 05 to właśnie sobota i niedziela.Decyzje podejmę w drodze w zależności od zastanej sytuacji.Czekam niecierpliwie na cd.Pozdrawiam.
        • Gość: ir-ed do > milaczek-k1 IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 19:24
          milaczek-k1 napisał:
          ir-ed , dziękuję.Wykonałeś za mnie cała pracę:)

Jaka tam praca...

...Decyzje podejmę w drodze w zależności od zastanej sytuacji...

Już teraz masz rozwiązanie:
          Zjedż z autostrady A2 po paliwo w Villach < zerknij=czekaj wolne wczytywanie

Po zatankowaniu jedziesz na nocleg. Wstajesz rano i śmigasz do Rzymu,
          pamiętaj TYLKO autostradami, szkoda czasu na drogi krajowe.

Pozdrawiam,
          Zobacz gdzie my mieliśmy bazę wypadową do zwiedzania Rzymu.
          Kilkakrotnie na przestrzeni lat korzystaliśmy z tego kempingu.
          Jak będziesz ciekawski i dociekliwy klikając na tej mojej mapie znajdziesz przydatne info.
          Nasz ostatni wyjazd < zerknij
          • milaczek-k1 do ir-ed 06.02.13, 17:30
            Ir-ed Jesteś niesamowity Rzeczowy konkretny -wzór forumowicza!!!Uważnie przeczytałem i przetrawiłem to co napisałeś, także to co było w google map. Podałeś bardzo konkretne i wszechstronne informacje.Na tej podstawie podjąłem decyzję o wyborze drogi.Pojadę przez Czechy ,Austrię ,zahaczę o Willach :). U Kramserów nie będę nocował, gdyż to dla mnie za wcześnie. (ty w tym miejscu masz ok 300km więcej w...siedzeniu) Pojadę po podjęciu decyzji na miejscu: cyt. :malowniczą drogą SS13, by wjechać na autostradę i zatrzymać się na nocleg w Bolonii. Tam udało mnie się zarezerw. nocleg dla 2 os. bez śniadania, za 34eu + podatek miejski!!!! Nie wiem ile on wynosi, lecz chyba nie przekroczy 10% stawki vatu. W Bolonii, koniecznie na nogach, spacer by night, wyznaczenie planów zwiedzania na następny dzień i spać.Rano wypoczęci po krótkim "zwiedzaniu" w świetle dnia Bolonii ,skok do Florencji. Co zobaczymy w ciągu max6 godz.to nasze:) Rzym w godzinach wieczornych!! Będąc Rzymie 7 dni myślę ,że uda się mnie(nam) wygospodarować 1 dzień na wyskok do Pompei;małe 2,5 godzinki !!! To twoja inspiracja. Dziękuję:) Pozdrawiam.
            • Gość: ir-ed Re: do ir-ed IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 18:22
              ...myślę ,że uda się mnie(nam) wygospodarować 1 dzień
              na wyskok do Pompei;małe 2,5 godzinki !!! To twoja inspiracja
              .

Pochwalam...
              A i B < parkingi do zwiedzania Pompei, polecam

Pozdrawiam,
              Monte Cassino nie omijaj, w poprzednim linku zaznaczyłem parking + reszta.
        • anthonyb Re: Katowice -Rzym somochodem 06.02.13, 14:44
          jest roznica pomiedzy droga ss a droga szybkiego ruchu E45
          Droga ss to cos w stylu naszych drog krajowych czyli pas w ta i pas w ta i co jakis czas swiatla. Tak wyglada mniej wiecej droga ss pomiedzy Venecja a Ravenna. Jesli jedziemy tamtedy poza sezonem letnim przejazd jest plynny i hamuje nas jedynie ograniczenie predkosci. W sezonie jest bardzo tloczno, bo znajduja sie tam zjazdy do wszystkich adriatyckich kampingow. Stanowczo wtedy odradzam. Choc jechalam kiedys 15 sierpnia i ruch na tej trasie w tym dniu wynosil 0.
          Droga E 45 jest moim zdaniem pusta i prosta. Tunele i wiadukty. Nie kluczymy po gorskich drogach. Jezdza tam glownie ciezarowki. Prawie zero ruchu samochodow osobowych (malo) jest pustawo.Sa stacje benzynowe i gaz gpl. Jezdzilam kiedys z Neapolu do Wroclawia i ja osobiscie bylam zadowolona. Przypomina autostarde.
          Mozesz tez znalezc alternatywe i zjechac z autostrady pozniej, gdzies w okolichach Rovigo, Ferrary dojechac do E 45 i spokojnie jechac do Orte.
          Na autostradzie rowniez mozna utknac w wielogodzinnym korku. Rady na to nie ma.
    • mikus1969 Re: Katowice -Rzym somochodem 06.02.13, 09:55
      Witam. W tamtym roku jechałem do Toskanii, nocleg miałem w Mestre w dobrej cenie z Booking com. Ta opcja wydaje mi się dobra. Co do jazdy krajowymi drogami to odradzam bo traci się masę czasu i zdrowia trzeba bardzo uważać na krajowców ( bo poco używać kierunkowskazów, że o jeździe na czerwonym nie wspomnę). Pozdrawiam i życzę miłej podróży.
      • milaczek-k1 Re: Katowice -Rzym somochodem 06.02.13, 18:03
        Wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytania, bardzo dziękuję.Zainspirowaliście mnie poszukiwaniem dróg,wyboru terminów podróży, wynajdowaniu noclegów w trasie, czy też możliwości zwiedzania jako przerywnik podróży.Decyzję dzięki waszym i ir-ed'a inspiracjom już podjąłem.Opis planowanej trasy parę postów wyżej.Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
        PS podaję opinię Polaka zamieszkałego w Rzymie n/t używania karty kredytowej MasterCard :
        "Jedynie w Watykanie są czasowo problemy z płaceniem karta kredytową. Na terenie Włoch można nią płacić nawet na bramkach autostrad". To tyle, może dla kogoś to będzie ważna wiadomość.
    • popoludnie Re: Katowice -Rzym somochodem 06.02.13, 23:24
      Dziekuje za ten watek. Ja wybieram sie z rodzina do Rzymu na poczatku lipca. Prosze napisz jak Ci sie udala podroz, czekam na sprawozdanie. Pozdrawiam i zycze wspanialych przezyc.
    • Gość: michele Re: Katowice -Rzym somochodem IP: *.39-79-b.business.telecomitalia.it 25.03.13, 12:27
      per Roma ti posso aiutare con Hotel a 23.00 euro per notte a persona in Mezza Pensione.
      • Gość: jolama Re: Katowice -Rzym somochodem IP: *.146.149.159.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.03.13, 20:04
        Polecam nocleg w Arnoldstein, za Villach, w Pensjonacie Grum.
        Życzę wspaniałego wyjazdu do Włoch, ja tam będę dopiero we wrześniu (:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka