Dodaj do ulubionych

włochy samochodem lpg

23.04.13, 08:38
Witam !
Ja mam dwa pytania odnośnie powyższego tematu:
1. czy w Austrii i we Włoszech trzeba samemu tankować gaz czy tankują pracownicy stacji?
2. Czy na wielopoziomowe parkingi w Wenecji można wjechać samochodem na gaz?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: anthonyb Re: włochy samochodem lpg IP: 91.252.42.* 23.04.13, 15:29
      we wloszech ten gaz nazywa sie gpl(czytaj dzi pi el) i jest bardzo popularny. jest wiele stacji z tym gazem. zawsze tankuje pracownik.
      w austrii prawie go nie ma. jest natural gas ale to jest metan
      co do parkingow w wenecji to sie nie wypowiem. czesto jest zakaz na parkingach. szczegolnie jesli chodzi o stare instalacje.
    • Gość: violex Re: włochy samochodem lpg IP: *.58-82-r.retail.telecomitalia.it 23.04.13, 19:02
      W Austri są zarówno stacje, gdzie tankuje pracownik,jak i samoobsługowe. Nie wiem jak są oznaczone. We Włoszech większośc jest z pracownikiem. Stacja z gazem ma oznaczenie "G". Jeżeli samemu się tankuje ,to jest specjalne zakrętło blokujące,które się przekręca na dozowniku Co do parkingu przy Wenecji,samochody na gas parkuja na najwyższym poziomie. Pozdrawiam i miłej podróży.
      • vipera.b Re: włochy samochodem lpg 24.04.13, 14:12
        Dziękuję Wam ! Dużo znalazłam informacji, ale akurat na ten temat nie. Pozdrawiam
    • big-smoczyca Re: włochy samochodem lpg 24.05.13, 21:31
      średnio opłaca się wyjazd do włoch autem na lpg
      nam się nie udało znaleźć gazu w austrii - warto zatankować na maxa przed
      we włoszech też nie wszędzie jest
      w końcu sporo przejechaliśmy na benzynie - potem żałowaliśmy, ze nie pojechaliśmy dislem
      • Gość: piasek Re: włochy samochodem lpg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 21:51
        Austria - obadaj Agip na A2.

Opłaca się, zero problemów - wiem, byłem kilkanaście razy (zawsze gpl).
      • sempre_dritto Re: włochy samochodem lpg 24.05.13, 21:54
        nie pisz, że średnio opłaca się jechać do Włoch samochodem na LPG, tylko że nie mogliście znaleźć stacji z LPG.
        O ile w Austrii nie ma ich zbyt wiele (choć przy A2 są przynajmniej dwie), to we Włoszech nie ma żadnego problemu z LPG (wyjątkiem jest chyba tylko odcinek autostrady od Tarvisio do Udine)
        • vipera.b Re: włochy samochodem lpg 26.05.13, 21:59
          Dziękuję. Gdzie są stacje z gpl już mniej więcej wiem. Zastanawiałam się tylko czy muszę się nauczyć takować gazu czy nie ;-)
          • sempre_dritto Re: włochy samochodem lpg 26.05.13, 22:22
            vipera.b napisał(a):

> Dziękuję. Gdzie są stacje z gpl już mniej więcej wiem. Zastanawiałam się tylko
            > czy muszę się nauczyć takować gazu czy nie ;-)

w Austrii i we Włoszech nie musisz.
            Samemu tankuje się m.in. w Słowenii i na Słowacji, a podobno i u nas przymierzają się do samoobsługi
            • vipera.b Re: włochy samochodem lpg 26.05.13, 22:36
              Dziękuję za info. Zastanawiałam się nad powrotem przez Inssbruck, Monachium i dalej 9-tką do Poznania (będę miała bliżej tą trasą). Czy wiesz jak jest z gazem w Niemczech?
              • sempre_dritto Re: włochy samochodem lpg 26.05.13, 22:46
                nie jeżdżę przez Niemcy, także nic nie doradzę (choć podobno łatwiej o gaz w Niemczech niż w Austrii)
                • vipera.b Re: włochy samochodem lpg 26.05.13, 22:53
                  Ok. Ale i tak dziękuję za informacje. :-)
              • Gość: sasl Re: włochy samochodem lpg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 14:28
                Tu masz stronę ze stacjami lpg w Niemczech:Stacje LPG
    • italia-by-natalia.pl Re: włochy samochodem lpg 25.05.13, 13:56
      Odnośnie pierwszego pytania to na trasie wzdłuż autostrady A12 i A13 w Austrii nie znajdziecie lpg gdyż w tym kraju jest on wyjątkowo niepopularny. We Włoszech gaz tankuje obsługa stacji, a po 19 (z wyjątkiem autostrad) gdy nie ma obsługi tankować można tylko poprzez automaty benzynę i diesla. Dodam od siebie tylko, że w Południowym Tyrolu ciężko z lpg. My znaleźliśmy go w Dobbiaco. W Toskanii lpg znajdziecie na drogach SS i A oraz w dużych miastach.
      Artur
      • vipera.b Re: włochy samochodem lpg 26.05.13, 22:54
        Dziękuję. Mam jeszcze pytanie: wiesz jak jest z gazem w Niemczech gdybym chciała wracać przez Innsbruck, Monachium i dalej na Poznań?
        • Gość: ir-ed Re: LPG IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 08:06
          Przybliż wybrany rjeon, wybierz wg potrzeb.
          Austria < LPG > Czechy
          Niemcy < LPG > Włochy
          Pozdrawiam,
          • Gość: Seba Re: LPG IP: *.ipsc.com.pl 27.05.13, 14:38
            W Niemczech z gazem nie jest źle... trzeba dopytywać lub wcześniej wyszukać stacji w necie. Szukać na stacjach "autogas". Generalnie gaz jest na co 3-4stacji. Do tankowania wymagany jest adapter/reduktor. Można kupić swój np. na "aledrogo"za ok 40pln,ale najczęściej na stacjach mają cały kmpl różnych adapterów (do naszych instalacji pasują te z gwintem M8stare modele lub M10). Tankuje się samemu, i jest to całkiem inny sposób mocowania!!! Tutaj jest filmik jak używać reduktora i jak tankuje się w Niemczech.
            www.youtube.com/watch?v=sJGlpjz627o
            W Austrii autogaz jest bardzo trudno dostępny... i znalezienie stacji z nim graniczy z cudem. Tankowanie podobne jak w Niemczech. Trzeba uważać bo mają na stacjach też inny gaz do samochodów nazywany chyba Erdgas (czy jakoś tak)... To jest całkowicie inne paliwo nie nadające się do naszych instalacji. W Włoszech tankowanie gazu jak w Polsce (tyle że trzeba samemu)....
            • autista Re: LPG 27.05.13, 15:23
              Gość portalu: Seba napisał(a):

W Włoszech tankowanie gazu jak w Polsce (tyle że trzeba samemu)....

chyba kolega trafił na strajk, albo pracownikowi stacji robić się nie chciało....
              • Gość: anthonyb Re: LPG IP: 2.156.209.* 27.05.13, 15:36
                we wloszech stacji samoobslugowych z gazem gpl czyli po wlosku lpg praktycznie nie ma, bo do niedawna byl obowiazek obslugi przez pracownikow. W tej chwili ten nakaz juz nie obowiazuje ale i tak takich stacji jest chyba tylko kilka i to raczej w niezaleznych regionach. Ja osobiscie z taka sie nigdy nie spotkalam a 2 lata z rzedu jezdzilismy tez z poludnia na polnoc , az do Bolzano czy Belluno. Jest tez bardzo duzo stacji z benzyna , gdzie obsluguje pracownik. Sa tez wyznaczone stanowiska z obsluga i bez, z roznica w cenie paliwa.
            • italia-by-natalia.pl Re: LPG 27.05.13, 16:24
              Dodam od siebie tylko, że w Niemczech na autostradach dystrybutory gazu LPG mają dwa węże, jeden zaopatrzony w końcówkę nakręcaną tzw. niemiecką, belgijską, drugi zaś posiada końcówkę tzw. holenderską, polską (na zatrzask). Warto przed ustawieniem się w kolejce podejść do dystrybutora i wybrać interesującą nas stronę. Co do tankowania to wciskamy duży przycisk do czasu nalania interesującej nas ilości gazu lub zatrzymania pompy.
          • czarnypol Re: LPG 26.02.15, 10:09
            Tutaj są informacje z 2014 o tankowaniu po drodze do Włoch toskania.org.pl/informacje/
            • czarnypol Re: LPG 06.01.18, 10:19
              Informacje o wyjeździe samochodem na gaz do Włoch są teraz tutaj toskania.org.pl/toskania-informacje-praktyczne/
        • vipera.b Re: włochy samochodem lpg 28.05.13, 12:49
          Dzięki wszystkim za informacje. Jak będę miała problemy - zawsze mogę zatankować ... benzynę ;-) pozdrawiam :-)
    • vipera.b Re: włochy samochodem lpg 28.05.13, 12:51
      A czy ktoś może zna odpowiedź na moje drugie pytanie? Będę wdzięczna. Nie chciałabym zajechać do Wenecji i nie móc wjechać na parking ;-)
      • Gość: janek Re: włochy samochodem lpg IP: *.interwan.pl 28.05.13, 13:46
        tym problemem bym się nie przejmował. Nawet gdyby były jakieś obostrzenia dotyczące samochodów z LPG, to i tak nikomu nie chciałoby się sprawdzać.
        To są Włochy :)
      • Gość: ir-ed Re: do > vipera.b IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.13, 15:36
        vipera.b napisał(a):
        Nie chciałabym zajechać do Wenecji i nie móc wjechać na parking

Parking < polecam do zwiedzania Wenecji
        Zachęcam do klikania dowiesz się więcej, jak oddalisz będzie całość.
        Pozdrawiam,
        PS
        Na pewno dasz radę...
        • vipera.b Re: do > vipera.b 30.05.13, 23:23
          Dzięki za info. Znam ten parking, ponieważ zazwyczaj bedąc przejazdem w Wenecji na objazdówce autokarem tam parkowaliśmy. Zastanawiam się tylko, czy jak pojadę autostradą od Tarvisio to nie za dużo odjadę do Punta Sabbioni. Dlatego myślałam o parkingu w Mestre, albo już w Wenecji na tych dużych parkingach.
          Nie wiem też jeszcze gdzie będziemy nocować po drodze. Wszystko jeszcze w przemyśleniach...
          Pozdrawiam
          • Gość: ir-ed Re: do > vipera.b IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.13, 09:29
            vipera.b napisał(a):
            Dlatego myślałam o parkingu w Mestre, albo już w Wenecji na tych dużych parkingach.
            Nie wiem też jeszcze gdzie będziemy nocować po drodze
            .

Camping Fusina
            < polecam na nocleg i do zwiedzania Wenecji
            ... serwis łódek (vaporetti) w niecałe 20 minut....
    • mechanss Re: włochy samochodem lpg 01.09.14, 12:26
      Zależy od stacji, bywają samoobsługowe, ale przeważnie tak jak i u nas, tzn pistolety są starego typu i tankuje pracownik stacji.
      Przy okazji... listę europejskich stacji LPG, stale aktualizowaną można znaleźć pod adresem www.mylpg.eu
      Największy problem jest z Austrią, stacji LPG jest bardzo mało, ja ponieważ nie chciało mi się tracić czasu na szukanie stacji LPG przejechałem praktycznie całą Austrię na benzynie, ale to podobno dobre dla wtryskiwaczy raz na jakiś czas... więc nie żałuję. W drodze powrotnej zatankowałem w okolicach Wiednia na stacji Agrip.
      W samych Włoszech nie ma z tym problemu, stacji jest praktycznie tyle co u nas. Nie spotkałem się także z dyskryminacją aut napędzanych gazem na jakimkolwiek parkingu we Włoszech, ale w Wenecji akurat nie byłem.
    • czarnypol Re: włochy samochodem lpg 08.01.18, 17:34
      Na parkingi nie można wjechać samochodem na gaz, ale raczej nikt tego nie będzie sprawdzał :)
      W Austrii prawie nigdzie nie ma gazu, a w stacjach przy autostradzie tankuje się samemu. We Włoszech - jest obsługa. Natomiast we Włoszech, z wyjątkiem stacji przy autostradach i takich dużych sieciowych, stacje są w soboty i wieczorami zamknięte - na ogół są tam automaty do wydawania benzyny czy ropy ale nie gazu, niestety. Trochę informacji o gazie po drodze do Włoch jest tutaj toskania.org.pl/toskania-informacje-praktyczne/
      • Gość: lpg Re: włochy samochodem lpg IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.18, 19:05
        W Austrii prawie nigdzie nie ma gazu ???

Tekst linka
        • kig1966 Re: włochy samochodem lpg 12.01.18, 11:40
          Ja z innej beczki.
          To prawda że zjeżdżanie z autostrady po drodze ( np w Niemczech czy Włoszech) żeby zatankować gaz /inne paliwo rzeczywiście jest opłacalne ? Widzę na forach, że niektóry tak robią. Aż tak duże są różnice cen benzyny czy gazu na stacji na autostradzie i poza nią ?
          Z drugiej strony mam takie doświadczenie, że ostatnio wyjeżdżałem z Drezna i ponieważ mam blisko do świecka - A-2, postanowiłem nie kupować drogiego niemieckiego paliwa. Po czym na pierwszej stacji orlen na autostradzie A-2 po polskiej stronie zapłaciłem drożej niż gdybym kupował w Niemczech. I tyle w temacie oszczędności paliwowych.
          • kig1966 Re: włochy samochodem lpg 12.01.18, 11:41
            Upss - nie z Drezna tylko z Poczdamu
          • aseretka Re: włochy samochodem lpg 12.01.18, 14:10
            > To prawda że zjeżdżanie z autostrady po drodze ( np w Niemczech czy Włoszech)
            > żeby zatankować gaz /inne paliwo rzeczywiście jest opłacalne ?
            Ceny przy autostradzie i po za nią wahają się od 10 -25 centów. Jeżeli wiem, że stacja paliw jest w niewielkiej odległości od autostrady (3-5 km), moim zdaniem warto, bo przy zatankowaniu 50 l benzyny zyskuję ok. 20 - 50 zł. Ale robię tak wyłącznie na autostradach niemieckich, po których przejazd jest bezpłatny, a miasteczka położone są niemal przy autostradzie. We Włoszech nigdy nie chciałoby mi się zjeżdżać, tracąc czas na bramkach i nabijając dodatkowe km, bo tam częściej autostrada jest bardziej oddalona od miasteczka.

> ponieważ mam blisko do świecka - A-2, postanowiłem nie kupować drogiego niemiecki
            > ego paliwa. Po czym na pierwszej stacji orlen na autostradzie A-2 po polskiej stronie
            > zapłaciłem drożej niż gdybym kupował w Niemczech.
            Zgadzam się. :) Na polskich stacjach, tuż poza obojętnie jaką granicą kraju, ceny są niewiele niższe niż u sąsiadów, o czym też się kilkakrotnie przekonałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka