Dodaj do ulubionych

Włochy - wakacje 2013

06.05.13, 19:16
Witam serdecznie.
We wrześniu wybieram się z rodziną na dwutygodniowy urlop. Bazę noclegową obrałam w Cattolice.
Mam dosyć ambitny plan zwiedzania. Bardzo proszę o weryfikację, doradzenie z czego zrezygnować, a co dołożyć do listy ciekawych miejsc. Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź.
Parma, Modena, Maranello - Muzeum Ferrarii
Ferrara, Anzola dell Emila - Muzeum Lodów,Bolonia
Ravenna, Cesenatico, Rimini, Torriana, Poggio Berni
San Marino, Castle of San Leo
San Giovanni in Marignano, Montefiore Conca, Rocca Malatestiana, Gradara
Orvieto, Todi, Asyż
Ascoli Piceno, San Severino, Macerata, Loreto
Sirolo
Urbino, Jaskinia Frassasi
Manopello, Lanciano
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Włochy - wakacje 2013 06.05.13, 19:47
      O, matko, to jest plan na 2 miesiące, nie na 2 tygodnie !

My byliśmy niedaleko, w Cesantico.

Wystarczy to:
      Bolonia
      Ravenna,
      Cesenatico,
      Rimini,
      San Marino,
      Castle of San Leo
      Gradara
      Urbino

8 wycieczek, no może jeszcze to muzeum Ferrari w Maranello

Oczywiście myślę o zwiedzaniu spokojnym.
      Da się więcej, ale moim zdaniem nie ma większego sensu od rana do wieczora zwiedzać, jak jest takie ładne morze "do dyspozycji". to moje subiektywne zdanie
      • Gość: krzys72 Re: Włochy - wakacje 2013 IP: 195.212.79.* 23.07.13, 12:55
        cześć wislok1
        mam pytanie co do tej miejscowości, w której byłeś we Włoszech lub okolicznych czy można do nich jechać w ciemno i znaleźć nocleg na miejscu oraz czy może orientujesz się ile trzeba zapłacić w lipcu za apartament 4 os. mniej więcej?
        • wislok1 Re: Włochy - wakacje 2013 25.07.13, 08:35
          Muszę zmartwić.
          Tam dominują hotele, apartamentów jest mało,
          raczej nikt w ciemno nie jeździ.
          • Gość: krzys72 Re: Włochy - wakacje 2013 IP: 195.212.79.* 25.07.13, 14:17
            a byłeś w innej części Włoch, czy sytuacja wygląda podobnie ?
            • wislok1 Re: Włochy - wakacje 2013 25.07.13, 21:22
              Podobnie, zawsze dominują hotele, Włosi przyjeżdżają do nich na wczasy, śniadanie, plaża, obiad, siesta, plaża, kolacja, promenada, spanie o 1 w nocy..
              I tak cały czas

Apartamenty są, ale w porównaniu do Chorwacji drogie i jadą tam ci, co chcą komfortu.
              Bo włoskie hotele *** gdzie indziej dostałyby **
              • wislok1 Re: Włochy - wakacje 2013 26.07.13, 00:22
                Oczywiście nie wszystkie, są takie co mają *** i na nie zasługują.

Ja na Waszym miejscu bym poszukał hotelu z pełnym wyżywieniem w formie bufetu, napojami w cenie i koniecznie, z wykupionymi na plaży leżakami i parasolem.
                Inaczej Wasz wakacyjny budżet może mieć problem.
                Ceny jedzenia i picia w restauracjach są wysokie, a ich tania alternatywa czyli bary przy plaży to tylko fastfood.
                Bez miejsca na plaży z parasolem i leżakami, człowiek czuje się głupio, bo tam 90% plaż jest tak urządzonych.
                Nieliczne plaże bez parasoli i leżaków są w kiepskim stanie
          • tess1956 Re: Włochy - wakacje 2013 26.07.13, 09:11
            Z całum szacunkiem wisłok1, ale piszesz bzdury. Apartamentów jest dużo. Można wynajmować w miejscowych agencjach lub np. przez Casamundo czy Neckermanna. W sierpniu raczej w ciemno bym nie jechała bez dokonania wcześniejszej rezerwacji
            • wislok1 Re: Włochy - wakacje 2013 26.07.13, 17:52
              W porównaniu do hoteli jest ich mało, nie ten typ turystyki co Chorwacja
              • wislok1 Re: Włochy - wakacje 2013 26.07.13, 20:41
                Na temat noclegów był już na forum wątek:

forum.gazeta.pl/forum/w,206,141754376,,Wlochy_w_ciemno_w_lipcu_.html?v=2
            • Gość: apartament Re: Włochy - wakacje 2013 IP: *.55-79-r.retail.telecomitalia.it 26.07.13, 18:12
              Oczywiscie. Wystarczy wpisac w googla "case vacanze cesenatico" i wyskakuje mnostwo agencji.
              Np. www.cesenaticoholidays.com/

• bah_77 Re: Włochy - wakacje 2013 08.05.13, 10:42
      Nie wiem, czym morskie pejzaże Ciebie interesują, ale warto połączyć Loreto z Rez. Conero:
      fotoforum.gazeta.pl/k/conero.html

bah77
      • lukasz-r Re: Włochy - wakacje 2013 08.05.13, 20:01
        Byłem w pobliżu w Civitanova Marche i nie wiedziałem, że kawałek dalej było tak ładnie ;)
        • Gość: marta wakacje w Genui IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.13, 19:53
          Witam,
          Właśnie wróciłam z Genui, 2 dni spędziłam w Mediolanie.
          Poniżej kilka informacji:
          -lot do Bergamo, autobus na dworzec w Mediolanie: 5e
          -nocleg w Mediolanie, booking.com 250zł/ 2 osoby ze śniadaniem, hotel Idea
          -metro w Mediolanie, świetnie rozbudowane, 4,5e/24h -w hotelu otrzymaliśmy mapę
          -San Siro wstęp 13e
          -happy hours: 9 e/ osoby: drink + bufet ( rewelacyjne jedzenie) od 18-22
          -przejazd do Genui: pociąg Regionale 12,5e ( 2 godziny), w soboty promocja 2 os Intercity 19e (1,5h)
          -hotel Britanina 250 zł/ pokój 2 os. + śniadanie ( woda z minibaru 0,5l 2e, w sklepie 0,4e:)) - hotels.com
          -Aquarium 19e/ osoba
          -plaże: Nerwi -można znaleźć publiczne, bezpłatne, kamieniste, z prysznicem ( można dojechać pociągiem, zatrzymuje się tuż przy plaży 1,6e/ osoba)
          -ceny:
          na drobne zakupy polecam Carrefour -jest ich dużo:) woda 0,4e/1,5l , wino 4-6e/ butelka, arbus 0,8e/kg, winogrono 3-4e / kg
          restauracja:
          lody, 2,5e - 1 gałka
          pizza: Margerita 5-6e, inne do 12e
          wino: od 6-12e/ 1 litr w dzbanku lokalne, 18e/ butelka
          woda 1e/0,5l
          kawa 1-2e
          makaron: 7-12 e
          małże: 10e / porcja
          krewetki 11-15e/ porcja
          pierożki w sosie orzechowym ( danie lokalne) 10e
          panini 3-4e
          tiramisu 4-5e
          Restauracje często same doliczają napiwek 1-2e/ osoba

Mam nadzieję, że się przyda
          Pozdrawiam

• Gość: Adam Re: wakacje w Genui IP: 37.59.223.* 27.07.13, 10:32
            Super info! dzięki. A noclegi w Genui albo okolicach?
    • Gość: Gio Re: Włochy - wakacje 2013 IP: *.skynet.net.pl 12.05.13, 10:49
      Byliśmy w Rimini fajne miejsce, super dyskoteki Carnaby i Life polecam, plaże czyste. Opis jest na stronie www.rimini-wakacje.pl
    • marghe_72 Re: Włochy - wakacje 2013 12.05.13, 23:09
      długa ta lista..
      Usuń z niej Rimini i Cesenatico, tak na początek
      • wislok1 Re: Włochy - wakacje 2013 14.05.13, 20:22
        Hehe, a dlaczego ?

Autorka wątku napisała, że jedzie we wrześniu z rodziną. Raczej odpadają dzieci w wieku szkolnym, a dla tych młodszych liczy się plaża i kąpiel w morzu.
        Najlepiej wycieczki dość krótkie.

Jak ktoś nastawia się na zwiedzanie, to nie zabiera ze sobą dzieci z powodu ich braku albo wysłania do dziadków
    • jo.hanna Re: Włochy - wakacje 2013 15.07.13, 20:15
      Na liście na pewno zostawiłabym Ascoli Piceno. I dodała jeszcze Gubbio. Osobiście wolę je od Todi.
    • lauram12 Re: Włochy - wakacje 2013 23.07.13, 11:54
      polecam cudowne miejsce intopassion.pl/fontelunga-niebo-w-toskanskim-foiane-della-chiana/
    • skalnyy Re: Włochy - wakacje 2013 23.07.13, 13:26
      Dwie sprawy:

1. Byliśmy 2 tygodnie z końcem czerwca tego roku. Plany mieliśmy początkowo bardzo ambitne. Rzeczywistość je zweryfikowała:
      - planując zwiedzenie miejsca A na 3 godziny, dodając do tego godzinę zapasu i tak robisz błąd o 1-2 godziny - zawsze na miejscu okazuje się, że mnóstwo nie przewidzianych rzeczy wydłuża pobyt
      - zmęczenie i znużenie - po co odbierać sobie przyjemność (slow life, dolce vita, carpe diem...!)
      - we Włoszech jest tyle atrakcji, że i tak wszystko nie da się zwiedzić. Lepiej wybrać jedną solidną atrakcję na dzień i na spokojnie się nią delektować, zanurzyć... Jako przykład podam, że sam Asyż zajął nam na spokojnie 3 dni z (prawie) miejscową przewodniczką

2. Dodam Cascata degli Marmore - polecam parking na dole, a potem do góry do tunelu w skale. Warto wziąć nieprzemakalną kurtkę.
    • Gość: baletnica03 Re: Włochy - wakacje 2013 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.13, 14:49
      Włochy to piękny kraj- szczególnie Toskania. Byłem tam juz kilka razy i co zapadło mi szczególnie w pamięci to piękne winnice. Będąc tam koniecznie spróbuj dobrego , toskańskiego wina.
      ---------------------------------
      podroze z winem
    • krakow132 Re: Włochy - wakacje 2013 27.07.13, 14:12
      Włochy
      Ja polecam na wakacje włascnie Włochy. Szczegolnie dla tych osób które chcą coś fajnego zobaczyć, zwiedzić ciekawe miejsca, poznać nieco historii,  A wiec dla tych bardziej aktywnych. Tutaj polecam zwiedzić Rzym, Rawenne oraz Wenecję
      Oczywiście jest również gdzie poleżeć na słońcu i błękitna wodą.
       www.travelin.pl/panstwo/wlochy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka