Dodaj do ulubionych

Como czy Maggiore?

04.06.13, 11:54
W drugiej połowie sierpnia wybieram się z rodziną na wakacje do Włoch. Pierwotnie planowaliśmy spędzić tydzień nad jeziorem Como i tydzień nad Maggiore.
Niestety prawdopodobnie będziemy musieli skrócić wyjazd do 1 tygodnia i muszę wybrać tylko 1 miejsce. O obydwu jeziorach sporo już przeczytałam, obydwa bardzo mi się podobają, więc tym większy mam teraz dylemat.
Może ktoś poradzi gdzie lepiej, biorąc pod uwagę, że jedziemy w sierpniu (niestety terminu nie mogę zmienić), jadą 2 nastolatki (dostęp do wody potrzebny, a czytałam, że nad Como z tym trudniej).
W maju byliśmy nad Gardą - w Salo i Peschiera dle Garda - zdecydowanie bardziej podobało nam się w Salo i takich widoków/atmosfery bardziej szukamy.
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Como czy Maggiore? 04.06.13, 17:49
      Oba jeziora są piękne, a i położone nad nimi miejscowości mają swój urok. Gdybym jednak miała wybierać, to na wypoczynek wybrałabym Maggiore. Choć dno i tu i tam jest kamieniste, jak to w górskich jeziorach, warunki do plażowania są lepsze moim zdaniem nad Maggiore. Poza tym warto zwiedzić tam piękne wyspy Borromejskie. W pobliżu jest też urocze Jezioro Orta.
      Trochę moich i nie tylko moich zdjęć znad Como i Maggiore możesz zobaczyć tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,106448808,106448808,0,2.html?v=2
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,62167750,62167750,0,2.html?v=2
      Natomiast trochę wrażeń znad Maggiore opisałam tu:
      www.zobacz-swiat.pl/podroze/route/22/Jeziora_polnocnych_Wloch.html
      Na bazę noclegową poleciłabym Cannero lub Cannobio.
      • d.wludyka Re: Como czy Maggiore? 04.06.13, 19:06
        Aseretko oglądałam Twoje zdjęcia i czytałam relacje z podróży, korzystaliśmy z nich już przy wycieczce nad Gardę.
        No właśnie obydwa jeziora są piękne i chyba dostałam już oczopląsu. Żeby się na chwilę oderwać czytałam dziś o jeziorze Lugano i teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie.
        No cóż, będą przecież kolejne wakacje. Dziękuję za rady.
        • aseretka Re: Como czy Maggiore? 04.06.13, 20:08
          To prawda. Wszystkie jeziora północnych Włoch są piękne. Nad Lugano byłam tylko przejazdem i na pewno mniejsze miejscowości mają swój urok. Miasto Lugano nie wywarło jednak na mnie większego wrażenia w porównaniu z urokliwym Locarno i po pobieżnym "oglądnięciu" jakoś nie zachęcało mnie do powrotu. Nie twierdzę jednak, że nie zawitam trochę na dłużej nad to jezioro.
          • d.wludyka Re: Como czy Maggiore? 04.06.13, 23:05
            A jak jest nad Maggiore z dostępem do jeziora?
            Ja wolę zwiedzanie, ale dziewczyny będą chciały poleżeć nad wodą, poza tym bierzemy ze sobą kajaki.
            Nad Gardą dosyć trudno było znaleźć parking w fajnym miejscu i z zejściem do jeziora, dlatego zwracam na to uwagę.
            Szukając noclegu trafiłam przypadkiem na przyjemnie wyglądajacy apartament w miejscowości Porlezza, z dostępem do jeziora, dlatego pomyślałam o Lugano, chyba też mniej motorówek tam pływa, jest blisko do jeziora Como. Mam też już wstępnie zarezerwowany apartament w Bellagio (ale bez bezpośredniego dostępu do jeziora) aż żal rezygnować, w ogóle nad Como łatwiej wychodzi mi szukanie fajnych noclegów, za zjadliwą cenę.
            Nad Maggiore nie znalazłam jeszcze niczego fajnego, ale Twoja opinia, że Maggiore fajniejsze, nie jest odosobniona. No nic będę szukać dalej.
            • iwwo2 Re: Como czy Maggiore? 05.06.13, 12:12
              Mnie się bardziej podobało Maggiore. Kąpiel w jeziorze bardzo przyjemna - korzystałem z plaż campingowych zarówno po włoskiej i szwajcarskiej stronie. Wysepki koło Stresy z atrakcyjnym parkiem i pałacem. Po szwajcarskiej stronie przepiękne Locarno i dolina Varzasca z najczęściej fotografowanym mostem w Szwajcarii i niesamowitą zaporą, z korony której James Bond skakał na bungee - za około 200 CHF ten wyczyn można powtórzyć. Koło Lugano przejeżdżałem i jezioro nie zrobiło aż takiego wrażenia. Como, też piękne, ale jednak Maggiore ciekawsze.
              • Gość: d.wludyka Re: Como czy Maggiore? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.13, 14:53
                dziękuję za opinię i kolejne przydatne informacje
            • jot.be Re: Como czy Maggiore? 05.06.13, 16:27
              Nad Como z dostępem jest fatalnie.
              Jedyna plaża jak kojarzę jest w Abbadia Lariana
              na samym pd-wsch krańcu.
              Maggiore jest zdecydowanie ciekawsze pod każdym
              względem ale jest chyba drożej wszystko.
              Ale obydwa przegrywają z Gardą zdecydowanie :)
              W Bellagio bywa w sezonie mega problem z parkowaniem
              samochodu i generalnie to jest miejsce na kilka godzin
              pobytu max jak dla mnie, a na bazę wypadową nadaje
              się średnio z uwagi na położenie.
              Poza tym wokół Como większość dróg jest w bardzo kiepskim
              stanie.

Pozdr
            • aseretka Re: Como czy Maggiore? 05.06.13, 17:55
              Zarówno w Cannero Riviera, jak i w Cannobio jest łatwy dostęp do jeziora i całkiem przyzwoite plaże miejskie. Zejścia do wody łagodne, chociaż oczywiście lepiej mieć gumowe obuwie. Ja wchodziłam boso i trzeba przyznać, że było to trochę uciążliwe.
              Jot.be pisze prawdę, że z parkowaniem nad Como są duże problemy i to nie tylko w Bellagio.
              Jeżeli chodzi o noclegi, to strawdź może na e-dom lub Casamundo. Np. ten obiekt wydaje mi się niedrogi (396 euro/tydzień za 4 osoby):
              www.edom.pl/apartamenty/266831/casa-piazza-cannero-riviera-jezioro-maggiore-lombardia-jezioro-maggiore-wlochy/
              • Gość: d.wludyka Re: Como czy Maggiore? IP: *.centertel.pl 05.06.13, 19:49
                Dziękuję za kolejne informacje i pomoc w szukaniu kwatery.
                Dam radę, myślę, że budżet przewidziałam przyzwoity, główny problem w tym, że wyjazd wypada w samym środku sierpnia (ze względu na różne sprawy służbowe i rodzinne nie dam rady go przesunąć), a to najbardziej oblegany termin i ciekawszesze oferty znalazłam nad Como.
                Coś wstępnie już mam, do tej pory szukałam zawsze przez booking.com, ale sprawdzę jeszcze strony, które proponujesz może znajdę coś jeszcze fajniejszego.
                • jeepwdyzlu Re: Como czy Maggiore? 06.06.13, 10:19
                  booking jest świetny, ale jak raz we Włoszech mają - odnoszę wrażenia - zdecydowanie mniej partnerów niż w innych krajach...
                  Aseretka - po raz kolejny czapki z głów - Twoje zdjęcia i opisy są znakomite!
                  jeep
                  • tess1956 Re: Como czy Maggiore? 06.06.13, 13:42
                    Weszłam na portal zobacz-świat i z przyjemnością poczytałam opisy podrózy aseretki. Nie tylko te o włoskich jeziorach. Wszystkie niezwykle ciekawe i czyta się z przyjemnoscią. -:)
                    • Gość: d.wludyka Re: Como czy Maggiore? IP: 79.162.98.* 06.06.13, 19:46
                      Tęż czytałam się z przyjemnością i wydrukowałam sobie fragmenty przed wyjazdem, więcej w nich przydatnych informacji niż w nie jednym przewodniku. Zdjęcia też piękne.
                  • aseretka Re: Como czy Maggiore? 06.06.13, 20:19
                    Dziękuję wszystkim za miłe słowa :) Czasem nachodzą mnie wątpliwości, czy warto pisać. Ale jeżeli choć jednej osobie na coś się moja pisanina przydaje, to chyba warto.
                    • Gość: orka Re: Como czy Maggiore? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.06.13, 07:07
                      Warto, warto, pisz, czekamy na kolejne relacje :)
                      Pozdrawiam!
                      • vojager29 Re: Como czy Maggiore? 07.06.13, 09:51
                        Rozumiem, ze "wrazenia z pobytu" mozna czytac z zainteresowaniem ale czy osoba po tygodniowym pobycie tu czy tam, moze uwazac sie za "eksperta" do udzielania porad ? W to mocno watpie.
                        • autista Re: Como czy Maggiore? 07.06.13, 10:31
                          to czytaj vojager, czytaj.
                          Przyjdzie czas, że i ty gdzieś pojedziesz, coś zobaczysz i będziesz mógł napisać coś z sensem
                        • Gość: d.wludyka Re: Como czy Maggiore? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:08
                          Ja tak tego nie odbieram. Wiele jej uwag wykorzystałam przy planowaniu wyjazdu, relacje są bardzo szczegółowe (zawierają wiele przydatnych informacji - np. parkowałam kilka razy w tych samych miejscach), przyjemnie się je czyta i ogląda.
                          Nie zauważyłam też żeby napisała gdzieś, że jej punkt widzenia jest jedynie słuszny. Oby więcej takich "ekspertów".
                          Proponuję więcej luzu, mniej przypisywania innym złych intencji.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomocne rady i uwagi.
                          • Gość: irek_mik Re: Como czy Maggiore? IP: *.szpitalbp.pl 07.06.13, 12:13
                            Napiszę też parę komunałów.Jezioro Como do kapieli jest trudne,natomiast widoki i miasteczka wokół warte kilkudniowego pobytu.Dla mnie jezioro Lugano jak najbardziej warte rozważenia,pobyt w Porlezza w apartamentach z basenem i dostępem do jeziora bardzo miły/stąd kilkunastominutowy dojazd do Lugano-piekne miasto,co ciekawe moje dziewczyny zrobiły tam niezłe zakupy odzieżowe,był koniec czerwca,jeszcze przed wyprzedażami/.W tym roku planuję kilka dni nad Lago Maggiore,sądząc z opisów przedmówców będzie dobrze.
                            • Gość: d.wludyka Re: Como czy Maggiore? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.13, 12:36
                              >Jezioro Como do kapieli jest trudne,natomiast widoki i miasteczka wokół warte kilkudniowego pobytu.>

Dlatego pomyślałam, że nad Como wyskoczymy kiedyś sami z mężem - np. jakiś dłuższy weekend jesienią i samolotem.
                              Teraz muszę zorganizować wakacje rodzinne i w dodatku w najgorszym okresie - gorąco, tłoczno, mocno przebrane oferty, drogo. No, ale i tak już nie mogę się doczekać.
                        • Gość: orka Re: Como czy Maggiore? IP: *.dynamic.lte.plus.pl 07.06.13, 19:31
                          A czy trzeba być ekspertem, żeby powiedzieć, gdzie można się kąpać, czy zaparkować?!
                          • aseretka Re: Como czy Maggiore? 07.06.13, 19:46
                            Za eksperta nigdy się nie uważałam i nie będę uważała. Opisuję wyłącznie miejsca, w których byłam i dzielę się swoimi spostrzeżeniami. Jeżeli komuś się to na coś przyda, to mnie to cieszy. Nie wszystkim też muszą się podobać miejsca, które mnie się podobają. Każdy ma prawo do własnego zdania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka