Dodaj do ulubionych

Toskania - dobre miejsce na bazę wypadową?

07.07.13, 20:48
co prawda miało być gdzieś na wybrzeżu, żeby była ładna plaża, ale przeczytałam wiele wątków i wynika z nich, że w Toskanii nie ma ładnych plaż:( a może jednak gdzieś jest?

namiary na dobre kwatery, ośrodki wypoczynkowe z basenem mile widziane:)

Obserwuj wątek
    • Gość: eDom Re: Toskania - dobre miejsce na bazę wypadową? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.13, 09:44
      Toskania być może nie ma najlepszych plaż, ale to bajeczne miejsce na wakacje. Oprócz pięknych widoków można rozkoszować się pysznym włoskim jedzeniem i winem. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą domków letniskowych w Toskanii.
    • pietrzj1 Re: Toskania - dobre miejsce na bazę wypadową? 08.07.13, 11:31
      > namiary na dobre kwatery, ośrodki wypoczynkowe z basenem mile widziane:)

Polecam camping "Norcenni Girasole Club" niedaleko Florencji. W promieniu 100 km jest mnóstwo do zobaczenia, np. Florencja, Siena, Volterra, San Gimignano, Montepulciano, Montalcino i wiele, wiele więcej. A sam camping bardzo przyjemny, widokowo położony, baseny też posiada, nawet całkiem fajne.
    • jeepwdyzlu blisko morza 08.07.13, 14:46
      znajdziesz piękne miejsca, ale będzie daleko do części atrakcji
      Najbardziej strategiczne i w samym środku są okolice Sieny. Masz wtedy wszędzie blisko. Tylko do morza ponad godzina jazdy.
      Co oglądać - znajdziesz tu mnóstwo wątków i dyskusji
      Wszystkiego się nie da za jednym wyjazdem - sam - jak sporo tu ludzi - wracam do Toskanii od lat - i ciągle mi mało...
      Gdybym jechał pierwszy raz - zorganizowałbym sobie wypad nad morze na dzień - np do Cinque Terre (to nie Toskania, ale autostradą do La Spezii jedzie się błyskawicznie), albo do Viareggio - a większość czasu poświeciłbym na skarby Chianti, Florencję, Luccę, miasteczka typu Pistoja, Montepulciano, Volterra .... I znajdź trochę czasu na improwizację - niech przygoda sama Cię znajdzie :-)
      Udanego wyjazdu!
      jeep
      • adwarp Re: blisko morza 08.07.13, 21:43
        " I znajdź trochę czasu na improwizację - niech przygoda sama Cię znajdzie :-)"

generalnie jestem za:), tylko mam jedno ale...
        ale czy mogę wsiąść do auta w Polsce nie rezerwować noclegów, jechać gdzie mnie oczy i drogi poniosą..., przyznam, że taka forma odpowiadała by mi najbardziej.

Czy problemem jest znalezienie noclegów nie rujnujących finansowo na miejscu w pełni sezonu?
        • jeepwdyzlu Re: blisko morza 09.07.13, 09:34
          ale czy mogę wsiąść do auta w Polsce nie rezerwować noclegów, jechać gdzie mnie oczy i drogi poniosą..., przyznam, że taka forma odpowiadała by mi najbardziej.
          ------------
          poza lipcem i sierpniem - jak najbardziej

Czy problemem jest znalezienie noclegów nie rujnujących finansowo na miejscu w pełni sezonu?
          ----------
          w wakacje może być kłopot
          Najtańszą ale i najwygodniejszą formą wyjazdów do Włoch jest wynajęcie apartamentu- lub jeśli się jedzie większą ekipą - całego domu - na minimum tydzień..
          Hotele i hoteliki są latem drogie (tzn znalezienie czegoś poniżej 75Eur za 2 osoby za dobę jest trudne)
          Natomiast w ciemno można jechać pod namiot - jest na forum sporo wątków z polecanymi miejscami - sam Ci nie pomogę....
          Czyli w ciemno jeśli masz duży budżet, albo bardzo mały. Średni - wymaga - podkreślę - w lipcu i sierpniu - wcześniejszej rezerwacji.
          Tak czy siak - jedź koniecznie - kto nie był w Toskanii ma z reguły jakieś wyobrażenie - rzeczywistość jednak przekracza wszystko :-)
          Powodzenia!
          jeep
          PS. Zdradzę Ci mój toskański Tip - Lucca. Nieduże miasto, nieco z boku, po południu juz bez turystów... Miejsce magiczne :-)
          ciao!
          • autista Re: blisko morza 09.07.13, 10:24
            > Natomiast w ciemno można jechać pod namiot - jest na forum sporo wątków z polec
            > anymi miejscami - sam Ci nie pomogę.

kolego jeep się zagalopował
            można jechać w ciemno, ale na namiot, czy domek w sezonie nie ma co liczyć (choć dzikim fartem można coś trafić). Może sama parcela, ale to też zależy...
            • jeepwdyzlu Re: blisko morza 09.07.13, 12:08
              nie jestem kempingowiec co szczerze przyznaję...
              :-)
              j.
              • autista Re: blisko morza 09.07.13, 13:33
                nikt nie jest doskonały :)
                szkoda tylko, że udzielasz w tym temacie porad...
                • jeepwdyzlu Re: blisko morza 09.07.13, 15:40
                  szkoda tylko, że udzielasz w tym temacie porad...
                  --
                  oddalam ten zarzut
                  wypowiadałem się w kwestii noclegów a założycielka nie zaznaczałą że interesują ją noclegi najtańsze...
                  zaznaczyłem w PIERWSZEJ odpowiedzi, że w kwestii kempingów nie pomogę

Kogoś poprawić to jedno, a czepiać się - to drugie...
                  jeep
                  • autista Re: blisko morza 09.07.13, 16:08
                    > oddalam ten zarzut
                    > wypowiadałem się w kwestii noclegów

czyli wg. ciebie sformułowanie
                    "Natomiast w ciemno można jechać pod namiot"
                    jest w porządku?

czepiać się to jedno, ale zwracać uwagę, gdy ktoś wprowadza w błąd to drugie...

• jeepwdyzlu Re: blisko morza 09.07.13, 18:04
                      bo można
                      camping to nie tylko domki i namioty rozstawione
                      to place na własny sprzęt
                      I jakieś 20 mln ludzi jeździ w lipcu i sierpniu po Europie BEZ rezerwacji rozbijając się to tu to tam
                      Nie odpisuj więcej. EOT
                      jeep
                      • autista Re: blisko morza 09.07.13, 19:19
                        ja też pisałem o parcelach, czyli inaczej "placach na własny sprzęt"

a jak masz ochotę jechać na kemping bez rezerwacji to jedź, ale nie doradzaj tego innym
                        teraz może być już EOT :)
          • adwarp Re: blisko morza 09.07.13, 14:01
            wielokrotnie jeździłam do Włoch w sezonie zimowym i wynajmowałam apartament, co było najlepszą opcją, jeśli chodzi o lato nie mam zupełnie "włoskich doświadczeń" :( więc chętnie czytam wasze wpisy, bardzo dziękuję:)

Niestety urlop mamy na przełomie lipca i sierpnia, więc szczyt szczytów :( a do tego namiot też nie dla nas:(
            Szukam dalej;)
            • aka10 Re: blisko morza 09.07.13, 18:37
              tinyurl.com/lxnhhke
              Tu masz chyba cos takiego co by Ci odpowiadalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka