Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O POMOC

IP: *.szwajcarska.pl 15.08.04, 14:22
Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć poniższy tekst? Kupiłam sobie granitę w
sklepie i chciałabym sobie ją zrobić ale nie za bardzo rozumiem włoski. Będę
wdzięczna. Służę radami, właśnie przyjechałam z Sycylii, byłam tam 2 miesiące.


Consigli untili per una buona riuscita prodotto.
1. Versare contenuto piu 100 gr. di zucchero in un litro acqua, miscelare e
versare in una teglia (non di vetro) mettere nel freezer e mescolare di tanto
in tanto per ottenere la cremosita desiderata.
2. Versare contenuto piu 100 gr. di zucchero in un litro acqua, miscelare e
versare in una teglia (non di vetro) mettere nel freezer come si rapprende
rompere il prodotto ottenuto e mettere nel frullatore, fare frullare paio di
giri e quindi servire.
3. Versare il contenuto in una macchina per il gelato, aggiungere 100 gr. di
zucchero di un litro di acqua. Appena ghiacciato serwire.

Attenzione: per gusto al caffe e consigliabile usare del caffe espresso
ottenuto con una normale caffetiera in sostituzione di parte del litro
dell'acqua. In ogni caso si consiglia di non superare un litro di miscela fra
acqua e caffe. Per la granita al gusto di limone, si consiglia di aggiungere
il succo di due limoni, per la granita di frutta, si consiglia di aggiungere
della frutta fresca o surgelata ( possiblimente frullata).
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: PROSZĘ O POMOC 15.08.04, 16:36
      co to jest granita?
      • Gość: Ewelina_ Re: PROSZĘ O POMOC IP: *.szwajcarska.pl 15.08.04, 18:24
        Granita to taki przepyszny zmielony lód np. o smaku cytrynowym. Ja np. piłam
        granitę z piwem - raj dla podniebienia! Gasi pragnienie a smak wspaniały :-)
        • basia553 Re: PROSZĘ O POMOC 15.08.04, 19:18
          Dzieki. Ale z piwem to nie brzmi zachecajaco. Moze cos innego?
          A ja odkrylam w tym roku w lecie cos nowego i to tylko we Florencji widzialam:
          Jogurterie. To jak Gelateria, ale sprzedaja takie skrzyzowanie jogurtu z
          lodami, polewa sie - do wyboru, röznymi soczkami naturalnymi, tzn. albo swiezo
          posiekane truskawki, albo maliny, kompocik z bananöw itd,itd. Pyyyychaaaa!
          • Gość: Fredzio Re: PROSZĘ O POMOC IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 15.08.04, 20:19
            Uwaga! Granite jest tak zimne, że jedzone zbyt szybko może dawać zaburzenia
            krążenia krwi… w głowie (słowo daję, że to prawda): nagły ból, zawroty itp. Nie
            znaczy to, żeby sobie odmawiać, ale należy jeść powoli i przed połknięciem
            rozpuścić w ustach. To nie jest głupi żart! Smacznego.
            • Gość: Ewelina_ Re: PROSZĘ O POMOC IP: *.szwajcarska.pl 15.08.04, 20:29
              Granita z piwem - mniam mniam, PYCHA! Czy naprawdę nikt nie zna tu włoskiego i
              nie przetłumaczy mi tego tekstu?
    • marghe_72 Re: PROSZĘ O POMOC 15.08.04, 23:06
      Bedzie w skrócie ( Tłumaczenie bardzo dosłowne, bom zmęczona:) poza tym i po
      włosku brzmi ciut karkołomnie
      1. Wlac zawartosc + 100g cukru do litra wody, wymieszac, przelac do
      formy/naczynia itp (byle nie szklanego), wstawic do zamrazalnika. Od czasu do
      czasu mieszac, aż całosc osiągnie wymarzoną (heheheh, to juz moje ) konsystencję

      2.Wlac zawartosc + 100g cukru do litra wody, wymieszac, przelac do
      formy/naczynia itp (byle nie szklanego), wstawic do zamrazalnika. Jak tylko
      zacznie zamarzac, rozbic i włozyc do miksera. Lekko zmiksowac i podawac
      3. wlać zawartośc do maszynki do robienia lodów, dodac 100 g cukru i litr wody.
      Jak zamarnie podawac.

      uwaga - aby otrzymac granite kawową uzyć kawy z ekspresu (zastąpic nią cześc ww
      litra wody). Nie przekroczyć 1 litra płynów
      Granita cytrynowa - dodac sok z 2 cytryn
      granita owocowa - dodac swieze lub mrożone owoce (najlepiej zmiksowane)

      sorki za język ale naprawde nie chce mi sie dzis :)
      Mam nadzieje ze rozumiesz
      m.
    • marghe_72 Re: PROSZĘ O POMOC 15.08.04, 23:07
      Aha, abstrahując od tłumaczenia. Cóz Ty kupiłas??
      Coś w proszku??
      Granitę (slush puppiue zdaje sie toto po angielsku nazywa) mozna zrobic samemu,
      bez dodatków chemii
      m.
      • linn_linn Re: PROSZĘ O POMOC 16.08.04, 09:15
        Caly czas sie nad tym zastanawiam. Moze takie plaskie opakowanie masy
        migdalowej? Wiezienie proszku z Sycylii byloby przesada. Tylko skad ta kawa?
        • Gość: Ewelina_ Re: PROSZĘ O POMOC IP: *.szwajcarska.pl 16.08.04, 13:32
          Jakie płaskie opakowanie masy migdałowej? Kupiłam normalna oryginalna
          sycylijską granitę w sklepie "GRANITA SICILIANA LIMONE" w proszku.
      • Gość: Ewelina_ Re: PROSZĘ O POMOC IP: *.szwajcarska.pl 16.08.04, 13:30
        marghe_72,
        Bardzo Ci dziękuję za tłumaczenie :-) Tak kupiłam granitę w proszku "GRANITA
        SICILIANA LIMONE". Można zrobić samemu? A będzie smakować tak jak oryginalna? :-
        )
        • marghe_72 Re: PROSZĘ O POMOC 16.08.04, 13:54
          Pojecia nie mam jak smakuje oryginalna w proszku.
          Szczerze mówiąc proszkowej bym nie zjadła.

          A zwykła granitę robi sie dokłądnie tak jak w tym przepisie, który Ci
          tłumaczyłąm, ino bez dodatku proszku:))
          m.
          • linn_linn Re: PROSZĘ O POMOC 16.08.04, 15:52
            A ja myslalam, ze chodzi o migdalowa. Cytrynowa robi sie z cytryn, ale widze,
            ze w przepisie jest "dodac sok z 2 cytryn". Wody tam nie ma, cytryn tez...
            Wybacz, ale to taki produkt dla turystow skolowanych sycylijskim sloncem.
            Jesli nie masz maszynki do lodow, mozesz zrobic tak:

            Granita cytrynowa
            180 g cukru
            4 szklanki wody
            2 szklanki soku z cytryny
            Wode zgotowac razem z cukrem / gotowac przez 5 minut /. Ostudzic i dodac sok z
            cytryn. Przelac do pojemnika / najlepiej metalowego, ale niekoniecznie /,
            wstawic do zamrazalnika i co 20-30 minut pomieszac / np. widelecem /. Po mn.
            wiecej 3-4 godzinach granita jest gotowa.




            • Gość: Ewelina_ Re: PROSZĘ O POMOC IP: *.szwajcarska.pl 16.08.04, 23:07
              Dzięki linn_linn za przepis :-) Na pewno wypróbuję.
          • Gość: Ewelina_ Re: PROSZĘ O POMOC IP: *.szwajcarska.pl 16.08.04, 23:06
            Dzięki marghe_72, jak kupowałam to była jeszcze granita migdałowa ale wydaje mi
            się, że byłaby niedobra. Przez cały okresy pobytu na Sycylii piłam cytrynową i
            bardzo mi smakowała.
            • linn_linn Re: PROSZĘ O POMOC 17.08.04, 09:07
              A do dyskutownia o innych wloskich specjalach / i nie tylko / zapraszamy na
              forum kuchnia:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=77
    • Gość: Haska Re: PROSZĘ O POMOC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:27
      Cześć
      Bardzo się cieszę, że znalazłam kogoś kto właśnie wrócił z Sycylii ponieważ
      potrzebuję kilku informacji:
      - jaki jest koszt przeprawy promowej na Sycylię (chodzi o autobus),
      - gdzie można się przeprawiać?
      - ile kosztuje wjazd na Etnę?
      - czy drogi na Sycylii sa płatne?
      Wielkie dzieki za pomoc.
      • Gość: Ewelina_ Re: PROSZĘ O POMOC IP: *.szwajcarska.pl 17.08.04, 10:49
        Haska,
        Jedziesz autobusem na Sycylię? To opłata jest już wliczona w bilet. Na Etnę
        można wejśc na własnych nogach i to jest za darmo, ja tak weszłam :-) Wchodzi
        się ok. 4 godzin. Przyznam, że jest to męczące, nawet bardzo ale później
        przynajmniej wiesz, że Etnę zdobyłaś sama :-) Mozna też wjechać samochodem
        terenowym na samą górę z przewodnikiem i taka przejażdżka w dwie strony
        kosztuje 40 euro. Te drogi na Sycylii na których ja jeździłam były bezpłatne. A
        gdzie się konkretnie wybierasz?
      • linn_linn Re: PROSZĘ O POMOC 17.08.04, 11:15
        Messina-Catania jest platna.
        Promy odplywaja z Villa San Giovanni / podroz promem 30 minut /.
        Reszte sprawdz w innych watkach / do tego niewiele osob pewnie zaglada /.
    • dodekanezowiec Re: PROSZĘ O POMOC 14.11.22, 22:35
      Wyspamierdalaj
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka