Dodaj do ulubionych

Włochy Północne

23.04.14, 23:50
Witam, nasze włoskie wakacje rozpoczynamy na przełomie czerwca i lipca; pierwszy przystanek to Massa Marittima, tu spędzimy ok. tydzień; potem zatrzymujemy się na 3 dni we Florencji; chciałabym jeszcze kilka dni zarezerwować na północ; i tu prośba do Was - podpowiedzcie proszę jakieś fajne miasteczko, które stanowiłoby bazę wypadową nad Gardę i do Wenecji; nie chodzi mi o namiary na noclegi, a o konkretne miejscowości, które Wam się podobały i pozostawiły miłe wspomnienia/wrażenia; będę wdzięczna za każdą podpowiedź; pozdrawiam;
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Włochy Północne 24.04.14, 01:56
      Vicenza jest dokładnie w połowie drogi - świetne miejsce - nieco przez Polaków niedoceniane. Treviso jest bardzo przyjemne..
      Ale nad Gardę - nocuj w Weronie - to perła..
      A jak nad samym jeziorem - Riva. To jedno z najpiękniejszych miejsc na ziemi...
      Wenecja - nocuj w samym mieście - nawet nie w Mestre. Klimat po wyjeździe hord turystów, spacery wieczorami i nocą, cień gondoli na Kanale - bezcenne...
      Pozdrawiam
      jeep
    • jot.be Re: Włochy Północne 24.04.14, 09:03
      azja43 napisała:

podpowiedzcie proszę jakieś fajne miasteczko, które stanowi
      > łoby bazę wypadową nad Gardę i do Wenecji; nie chodzi mi o namiary na noclegi,
      > a o konkretne miejscowości, które Wam się podobały

Bassano del Grappa

Pozdr
    • bah77.pl Re: Włochy Północne... 24.04.14, 09:48
      Nad Gardą jest wiele atrakcji, więc nie polecam dojeżdżania.
      Noclegi np. w Torri del Benaco:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,65866741.html

bah77
    • giovanna09 Re: Włochy Północne 24.04.14, 09:54
      WERONA!!!:D
    • azja43 Re: Włochy Północne 24.04.14, 12:23
      człowiek tłucze się tyle km, to chciałbym od razu wszystko zobaczyć... nie mogę się tego wyzbyć :); Wenecję większość uczestników naszej wyprawy widziała (ja mam b.złe wspomnienia, więc nie tęsknię), mój mąż chciałby chociaż "liznąć"; więc może (szczególnie po obejrzeniu zdjęć bah :)) uderzyć nad Gardę? jeden dzień musimy poświęcić na Gardaland (dziecko); baza byłaby w okolicach Werony, bo tak jakoś czuję że to będzie moje miejsce na ziemi (kolejne :) ), a w drodze powrotnej do PL zawitać na cały dzień do Wenecji? co myślicie? bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi;
      • jeepwdyzlu Re: Włochy Północne 24.04.14, 17:46
        Ciebie Wenecja nie zachwyciła....
        A chcesz jechać bo mąż chce "liznąć"
        a reszta nie tęskni bo już była...

To nie wiem co Wam powiedzieć, bo ja Wenecją zachwycam się od 22 lat i jeżdzę raz za razem z tym samym biciem serca...

do Gardalandu jedna osobę dorosła za karę
        reszta w tym samym czasie np do jednej z winnic - jest ich blisko Werony setki...

jeep
        • azja43 Re: Włochy Północne 24.04.14, 20:01
          jeep, nie napisałam, że nie zachwyciła, tylko, że mam złe wspomnienia; tyle; rozumiem to, że Ty zachwycasz się niezmiennie od 22 lat tym miastem; ja też tak mam, tylko że w stosunku do innych miejsc; fakt, chcę tam pojechać, ze względu na męża właśnie; a i może mnie się odmieni... :); napisałam "liznąć", bo na więcej nie będzie czasu po prostu;
          odnośnie Gardalandu - też mam taki cichy plan, żeby dziecko z ojcem wysłać, a reszta w siną dal :)
          • jeepwdyzlu Re: Włochy Północne 24.04.14, 20:09
            odnośnie Gardalandu - też mam taki cichy plan, żeby dziecko z ojcem wysłać, a reszta w siną dal :)
            --------
            i to jest świetny plan :-)

Najserdeczniej!
            jeep
            • azja43 Re: Włochy Północne 24.04.14, 20:13
              a podpowiedz proszę - jesli chodzi o Weronę - szukać gdzieś w centrum noclegu, czy raczej na obrzeżach?
              • jeepwdyzlu Werona 24.04.14, 22:53
                Od lat w Weronie zatrzymuję się w BB Vicolo 22
                Wyguglasz ich sobie bez trudu. ZNAKOMITA lokalizacja bardzo blisko wszystkich atrakcji, rozsądne ceny a przede wszystkim - niezwykle życzliwi właściciele, bardzo pomocni, sympatyczni i z poczuciem humoru.. Mówią po angielsku i włosku, dają dobre śniadania (we Włoszech to nie jest oczywiste). Mają pokoje w różnych standardach - tańsze i jeszcze tańsze :-)
                Czyściutko, spokojnie, internet, fajne łazienki, auto na placu trzy ulice dalej (poza strefą ograniczonego parkowania), wszędzie blisko na piechotę - czego chcieć więcej?
                Pozdrawiam
                jeep
                • jeepwdyzlu Re: Werona 24.04.14, 22:55
                  Mówią po angielsku i włosku
                  ---------
                  :-)
                  miało być angielsku i hiszpańsku :-)
                  ciao!
                  j.
                • azja43 Re: Werona 24.04.14, 23:55
                  czego chcieć więcej..??? hmm... koniec czerwca żeby już był :)
                  do Vicolo już napisałam, bo faktycznie wydaje się być fajną miejscówką; dzięki jeszcze raz za sugestie; pozdrawiam
              • giovanna09 Re: Włochy Północne 24.04.14, 23:07
                W Weronie noclegi nie sa tanie. Z tańszych w bardzo dobrym miejscu w centrum jest Albergo Trento, Hotel Scalzi, Hotel Siena. Jesteście cała rodzina więc możecie tez spróbować (najtaniej chyba) w Villa Francescati ( youth hostel) gdzie maja tzw pokoje rodzinne, w pięknym miejscu na wzgórzach Toricelle z widokiem na stare miasto. B&B w Weronie sa droższe niż hotele:( pod Werona mozna tez znalezc coś taniej np w Bovolone hotel Nuovo Sole, albo tez być moze wygodniej jesli chcecie nad Garde w Valpolicelli Hotel San Vito di Negrar, to z moich doświadczeń, ale pewnie jest sporo innych miejsc:) Gdybym miała wybierać ja to jednak zostalanym w mieście, dla komfortu, zeby pospacerowac po mieście wieczorem i pieszo, wygodnie wrócić z dzieckiem do hotelu, bez martwienia sie o samochod, parking itp. itd:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka