Dodaj do ulubionych

Zakaz fotografowania

14.10.14, 14:15
Witajcie,

Mam pytanko dotyczące pstrykania fotek. Mam plan wybrać się do Rzymu na wakacje, ja wiem że jeszcze daleko ale wolę sobie przejrzeć noclegi, dojazd, zwiedzanie – co warto co nie itd. Gdzies natknęłam się, że w Kaplicy Sykstyńskiej jest zakaz fotografowania. Nie z lampą tylko całkowity. Czy w Rzymie jest więcej takich miejsc z takimi obostrzeniami?

Szczerze mówiąc zawsze widząc zakaz fotografowania zastanawiałam się po kiego? Jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć ten patent? Szkoda zrobić prawie 2 tys kilometrów, żeby potem polegać tylko na swojej pamięci...:)

pozdr
Obserwuj wątek
    • zagubieniwrzymie Re: Zakaz fotografowania 14.10.14, 14:33
      Witam. W Kaplicy Sykstynskiej obowiązuje całkowity zakaz fotografowania i filmowania. TO bodajże jedyne takie miejsce. W innych miejscach Rzymu wolno fotografować jednak bez użycia flash'a. Pozdrawiam
    • aseretka Re: Zakaz fotografowania 14.10.14, 20:12
      Niestety, to prawda. W Kaplicy Sykstyńskiej obowiązuje całkowity zakaz fotografowania i również filmowania. Taki zakaz obowiązuje nie tylko w wielu miejscach we Włoszech ale również i w innych krajach: Francji, Grecji, Hiszpanii a nawet spotkałam się z takowym w Polsce na zamku w Kurniku. Co temu przyświeca? Trudno powiedzieć... Rozumiem, że częste błyski fleszy mogą wpływać na stan malowideł lub zabytkowych sprzętów, ale w niektórych miejscach można było np. wykupić możliwość fotografowania bez flesza po uiszczeniu opłaty (nie dotyczy to Kaplicy Sykstyńskiej). Więc może to chęć zysku? Jeżeli jesc całkowity zakaz zdjęć i filmowania, to turyści na pamiątkę kupują widokówki i reprodukcje znajdujących się we wnętrzu danego obiektu zdjęć...
      • Gość: Casiraghi Zamek w Kurniku ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.14, 21:45
        W kurniku są kury, zamek jest w Kórniku.
        Zakaz fotografowania jest po to, żeby turyści kupowali pamiątki w muzealnym sklepie.
        • aseretka Re: Zamek w Kurniku ?! 15.10.14, 17:00
          Masz rację. Zamek jest w Kórniku. Przepraszam za "przepalcowanie". :)
      • madameblanka Re: Zakaz fotografowania 14.10.14, 21:59
        heh, Aseretka o tym myślałam na początku zakładając wątek, że jest to chęć zysku. Mówię o takiej sytuacji właśnie jak to, że oficjalnie nie można robić zdjęć bo niszczenie obiektów - ale za opłatą jak najbardziej:) Dalej, zakaz w ogóle fotografowania to znów musisz zapłacić za pocztówkę z okazami. Z tego co wyczytałam w necie to niezgodne z prawem, takie zakazy (dot. muzeów a nie budynków wojska i innych państwowych objętych "tajemnicą").
        Oczywiście nie zamierzam rodakom robić wsi i się na środku Kaplicy wykłócać, choc nie ukrywam że mnie kusi. Tak zrobiłam w Bazylice Sacre Coeur, z cichca, z ukrycia, wyszło tragicznie:) Teraz trochę sobie pluje w brodę bo widziałam wielu którzy bez zażenowania pstrykali fotki:)
        pozdr
        • deec2 Re: Zakaz fotografowania 14.10.14, 22:16
          madameblanka napisała:

> heh, Aseretka o tym myślałam na początku zakładając wątek, że jest to chęć zysk
          > u. Mówię o takiej sytuacji właśnie jak to, że oficjalnie nie można robić zdjęć
          > bo niszczenie obiektów - ale za opłatą jak najbardziej:) Dalej, zakaz w ogóle
          > fotografowania to znów musisz zapłacić za pocztówkę z okazami. Z tego co wyczyt
          > ałam w necie to niezgodne z prawem, takie zakazy

Zakazy fotografowania niezgodne z prawem? Być może, tylko z jakim konkretnie, ponieważ niezgodność dotyczy konkretnych przepisów a nie prawa jako takiego.
          W życiu zetknęłam się z różnymi stanowiskami muzeów od całkowitej dowolności fotografowania, przez zgody warunkowe (za opłatą), po całkowite zakazy.
          W moim odbiorze zakazy, pomijając ochronę eksponatów i względy merkantylne, mogą być formą polityki zarządów placówek muzealnych. Biorąc pod uwagę, iż zwiedzający występują z pozycji gości, to mile widziane byłoby przestrzeganie przez nich zasad gospodarzy. Skoro proszą o to, by nie robić fotografii, nie filmować, to tak trudno tę prośbę, nawet wyrażoną w formie zakazu, uszanować? Po czym na pamiątkę kupić te fotografie, które są do nabycia na miejscu?
          • Gość: Casiraghi Re: Zakaz fotografowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.14, 23:03
            Widokówka kupiona w muzealnym sklepie kosztuje grosze/centy i nikogo nie zrujnuje. A uzyskane środki od wielu tysięcy turystów, z którzy coś kupią w sklepie, widokówkę lub inną pamiątkę, pomoże w utrzymaniu muzeum.
            To jest oczywiste i nie wiem, po co bić pianę.
            Nie ma co robić siary i po partyzancku "focić", jak gospodarz obiektu tego sobie nie życzy.

• madameblanka Re: Zakaz fotografowania 14.10.14, 23:18
              Po pierwsze muzea to dobra publiczne, a nie "własność gospodarza" więc jakiś tam dyrektor niby może narzucać jakieś zasady ale bez hegemonii. Zakaz fotografowania jest określony prawem i dotyczy obiektów o bezpieczeństwie i obronności państwa. I tyle.
              I nie chodzi o grosze za pocztówkę, bo dobrze wiesz że takich kupionych pocztówek są tysiące. A teraz pomnóż to. Niezła sumka wychodzi nie?
              Po za tym, nie robię siary, staram się uchwycić moment najdyskretniej jak sie da. Chociaż wcale nie muszę, jak wynika z prawa. Jak się nie da, to trudno. Szkoda, że i w takich miejscach pieniądz rządzi światem.
              • miriam_73 Re: Zakaz fotografowania 15.10.14, 13:59
                Akurat Muzea Watykańskie nie są publiczne, tylko prywatne, jak sama nazwa zresztą wskazuje - należą do Państwa Kościelnego. A właściciel ma prawo ustalać swoje warunki. Generalnie w Muzeach fotografowanie jest dopuszczone, z wyjątkiem Kaplicy Sykstyńskiej. Ja się temu nie dziwię, bo to bardzo wrażliwy i bezcenny zabytek; zresztą po wieloletniej, bardzo, bardzo kosztownej restauracji.
                • madameblanka Re: Zakaz fotografowania 15.10.14, 14:50

Od kiedy to muzea sa czyjąś prywatną własnością?? To jest dobro publiczne, nasze dobro kulturalne i dziejowe a nie czyjś prywatny folwark. Zarządzający nimi dyrektorzy mogą z troski o obiekty czynić jakies zakazy, ale fotografowanie NIE MA wpływu na ich stan. Tak, wiem zaraz będzie że z lampą...jak zapłacisz to możesz i z lampą robić, czyli robią w bambuko jak trzeba. Fotki bez lampy tym bardziej nie szkodza. Chodzi o wyciśnięcie kasy z turysty ile się da i tyle. Są wywieszki z takimi głupimi zakazami, tylko dlatego bo ogromna rzesza ludzi daje sobie spokój. Nikt ani rownież ja nie zamierzam wykłócać się z urzędasami. Dlatego takie zakazy będą obecne jeszcze hoho...

Ufff, chciałam tylko podpytać jak duża jest ilość obiektów z całkowitym zakazem robienia zdjęć. Ucieszyłam się, że tylko ta Kaplica. Dzięki.
                  • miriam_73 Re: Zakaz fotografowania 15.10.14, 16:54
                    Od zawsze, dziecko. Pierwsze muzea w dzisiejszym rozumieniu powstawały właśnie jako prywatne kolekcje, udostepniane szerszej publiczności. W przypadku Muzeów Watykańskich była to kolekcja bodaj Juliusza II, a więc tego, który zlecił prace w Sykstynie. To jest prywatny folwark. Watykański. Czy ci się to podoba, czy nie. Podobnie, jak ich zbiory biblioteczne czy parę innych instytucji.
                    Flesze szkodzą freskom, dlatego zazwyczaj nie pozwala się używać błysków. Profesjonaliści są w stanie zrobić zdjęcia tak, by użycie ograniczyć do minimum lub, przy dzisiejszym stanie techniki, praktycznie zupełnie wyeliminować. I za możliwość robienia takich zdjęć się płaci, słono. Czy w Watykanie, w Mediolanie czy gdziekolwiek indziej (np. w Luksorze).
                    Zwykły trzepacz fotek na fejsa niestety tego nie zrozumie.
                    • malgotosca Re: Zakaz fotografowania 15.10.14, 18:49
                      Jest jeszcze jeden problem, który tu tylko lekko został poruszony. Sponsor, w zamian za dotację na odnowienie, otrzymał prawa do zdjęć, filmów, itp. Nie pamiętam, czy na określony czas, ale z tym także jest związany zakaz fotografowania Sykstyny, nie tylko z zagrożeniem od lamp błyskowych.
                  • ongoing Re: Zakaz fotografowania 16.10.14, 20:04
                    Zmartwię cię - nie tylko Kaplica Sykstyńska, w Rzymie zdjęć nie można też robić też np. w Galleria Borghese, bazylice św. Klemensa i pewnie wielu innych miejscach. I jak dla mnie - na szczęście, bo nic mnie tak podczas zwiedzania nie irytuje jak bezmyślni turyści, którzy mimo zakazu bezrefleksyjnie robią masę zdjęć, często nawet nie wiedząc co fotografują.

Naprawdę tak trudno zrozumieć, że z jakiegoś powodu bezcenne dzieła nie mogą być fotografowane. Snucie teorii spiskowych o tym, że ktoś na tym zarabia kosmiczne pieniądze jest po prostu śmieszne. Wiesz ile kosztuje ochrona i konserwacja bezcennych arcydzieł? twoje życie będzie uboższe jeśli będziesz miała w aparacie kilka zdjęć mniej? jeśli tak - to współczuję, żyjemy w naprawdę dziwnych czasach, w których ważniejsze od przeżyć stają się cyfrowe obrazki
                    • madameblanka Re: Zakaz fotografowania 16.10.14, 20:30

Dlaczego osoba robiąca zdjęcie jest bezmyślna? Pewnie więcej tu nie wrócą, bo to nie jest muzeum w Kazimierzu żeby sobie móc wyskoczyć na weekend. Dalej, nie mam na myśli zrobienia tysiąca fotek jednej wazie. Tak, znam takich ludzi, no cóż. Współczuje im.

Dzieła mogą być nie wiem jak bezcenne, pstryknięcie fotki im nie szkodzi (bez lampy). Muzea dostają dotacje i dofinansowania, o zarobku z biletów tez nie wspomnę. Także nie martwmy się o utrzymanie okazów.
                      Tak, będę uboższa bez pamiatek w postaci zdjęć, bo moich wspomnień nie będę miała czym poprzeć, bo wszystko będe musiała mieć w głowie - a to zawodzi. Chodzi mi głównie o to, że za cholere po kilku latach nie przypomnę sobie sklepienia jakiejś Bazyliki, pomoże mi fotka, powrócą wspomnienia. Nie tysiąc fotek tylko jedna.
                      Kolejna sprawa, mnie po prostu irytują takie zakazy bez żadnej wartości prawnej i co gorsza logicznej. Nie jest żadną teorią spiskową to, że zarabiają na turystach ile się da. A może ja mam już dosyć dymania na każdym kroku, na każdych wakacjach? Sa ludzie którzy to lubią.

Chciałam żeby ktoś, może zna się na tym, na zasadzie rozmowy, wymiany doświadczeń wyjaśnił skąd te zakazy bo na razie w wiekszości postów wytłumaczenie jedno "to kupić pocztówki nie możesz?"....
                      • ongoing Re: Zakaz fotografowania 16.10.14, 20:56
                        pisałam o bezmyślnym robieniu zdjęć MIMO ZAKAZU. Taki zakaz obowiązuje w niewielu miejscach, skoro jest, to znaczy, że są ku temu powody.
                        Skoro pamięć to za mało i nie chcesz kupować pocztówek czy albumów ze zdjęciami, możesz je sobie znaleźć w internecie - wiele z nich to zdjęcia profesjonalne i o niebo lepszej jakości niż te jakie zrobisz sama stojąc w tłumie w kaplicy
                        • jeepwdyzlu Re: Zakaz fotografowania 03.11.14, 14:10
                          pisałam o bezmyślnym robieniu zdjęć MIMO ZAKAZU. Taki zakaz obowiązuje w niewielu miejscach, skoro jest, to znaczy, że są ku temu powody.
                          ---------
                          niestety nie
                          rozumiem zakaz flesza
                          ale robienia zdjęć BEZ błyskania?
                          To BANDYCTWO w biały dzień.

I co więcej - połowa zwiedzających ZLEWA taki zakaz szerokim strumieniem.
                          Owszem - lustrzanki na statywach powodują raban. Ale dyskretny pstryk małym aparatem? Czy telefonem?
                          Ludzie - nie dajcie się zwariować!!!!

jeep
                          • Gość: Casiraghi Re: Zakaz fotografowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.14, 23:03
                            Główny powód jest taki, że koś sobie tego nie życzy i koniec.

Gospodarz obiektu ustala zasady, nie podoba mi się, nie wchodzę.

W końcu pamiątkową fotkę zrobię przed wejściem do budynku, a to co jest w środku, to kupię widokówkę lub szukając wspomnień ściągnę sobie na twardy dysk z internetu i pooglądam w domu.
                      • jo.hanna Re: Zakaz fotografowania 16.10.14, 20:59
                        nie rozumiem tego utyskiwania. Przecież dla odświeżenia pamięci można kupić album lub widokówkę. A jeśli komuś nie odpowiadają zasady, to zawsze jest opcja rezygnacji ze zwiedzania nieprzyjaznych aparatom fotograficznym miejsc i wyjazd do mniej uciążliwego miejsca.
              • deec2 Re: Zakaz fotografowania 15.10.14, 17:41
                madameblanka napisała:

> Po pierwsze muzea to dobra publiczne, a nie "własność gospodarza" więc jakiś ta
                > m dyrektor niby może narzucać jakieś zasady ale bez hegemonii. Zakaz fotografow
                > ania jest określony prawem i dotyczy obiektów o bezpieczeństwie i obronności pa
                > ństwa. I tyle.

Ponawiam pytanie: które konkretnie przepisy prawa dotyczą zakazu, lub jego braku, fotografowania?
                Skoro temat obraca się wokół Italii, to proszę o przytoczenie unijnych aktów prawnych, skro takowe istnieją.
                Jeżeli ich nie znasz, to może rozważ wstrzymanie się ze stanowczymi stwierdzeniami, proszę.
                • Gość: muzeum Re: Zakaz fotografowania IP: *.46-79-r.retail.telecomitalia.it 15.10.14, 18:49
                  We Wloszech w muzeach panstwowych zakazu juz nie ma: masz nizej informacje.
        • Gość: Casiraghi Re: Zakaz fotografowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.14, 23:06
          Fotki robione z ukrycia, w stresie, muszą wyjść tragicznie.
          A do tego, jak nas złapie pracownik muzeum, to jest wstyd.
    • jo.hanna Re: Zakaz fotografowania 14.10.14, 20:28
      nie sądzę by ktokolwiek wybierał się do muzeów sztuki współczesnej, ale gdyby znalazł się na forum odszczepieniec to informuję, że w owych muzeach można fotografować bez ograniczeń pod warunkiem, że się wcześniej poprosi o odpowiednią przepustkę, którą przylepia się na klatę (w zamian wymagane wypełnienie kwestionariusza)
    • Gość: muzeum Re: Zakaz fotografowania IP: *.245-95-r.retail.telecomitalia.it 15.10.14, 05:45
      Zakaz fotografowania w muzeach zostal niedawno zniesiony (oczywiscie nie dotyczy to Watykanu):
      www.fotografidigitali.it/news/decreto-cultura-foto-libere-nei-musei-con-smartphone-tablet-e-fotocamere-digitali_52450.html
      • Gość: Ania Re: Zakaz fotografowania IP: 217.6.44.* 15.10.14, 09:35
        To i ja się wypowiem na temat tego zakazu w Kaplicy Sykstyńskiej.
        Byłam tam tylko dwa razy.
        Pierwszy raz ok 10 lat temu ludzie owszem widzieli zakaz, ale i tak robili zdjęcia nawet z fleszem, co dla mnie było nie do przyjęcia.
        Ostatnio byłam 3 lata temu- było znacznie więcej turystów i można było zrobić zdjęcia ukradkiem, z czego wielu turystów skorzystało. Ja jednak uważąm, że jeżeli jest zakaz to należy to uszanować.
        Po za tym w Kaplicy poza wstydem i tysiącem spojrzeń czekac na takiego pstrykacza może również kara pieniężna.
        • vojager29 Re: Zakaz fotografowania 16.10.14, 21:32
          "z przepisem mozna sie nie zgadzac ale poki co, nalezy go przestrzegac" Kiedy my Polacy sie tego nauczymy !!!! Nie tylko w Korniku, na Wawelu tez nie wolno fotografowac.
          • zete Re: Zakaz fotografowania 18.10.14, 10:23
            W Zamku Królewskim w Warszawie też NIE można fotografować, przynajmniej taki zakaz obowiązywał chyba ze dwa lata temu, kiedy tam byłam. Jeśli nie można, to znaczy, że nie można i koniec! Nie ma nad czym dyskutować. Więcej pokory!
            • Gość: vvv Re: Zakaz fotografowania IP: *.ists.pl 18.10.14, 15:34
              Byłem w ubiegłe wakacje. Nie było problemu z fotkami ale nie powiem Ci czy tylko bez lampy czy w ogóle.
              • vojager29 Re: Zakaz fotografowania 19.10.14, 07:55
                A tak nawiasem mowiac, to fotka przed obiektem z nazwa jest cenniejsza od tej ze srodka, poswiadczajaca bytnosc. O znanym obiekcie kultury sa wydawnictwa z bezporownania lepszymi zdjeciami.

• ongoing Re: Zakaz fotografowania 21.10.14, 19:15
                  naprawdę robicie sobie fotki przed obiektem po to, żeby potwierdzić swoją bytność? i jeszcze stopniujecie ich "cenność"? komu to musicie udowadniać?:) ten wątek robi się coraz bardziej absurdalny
                  • Gość: Casiraghi Re: Zakaz fotografowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.14, 19:55
                    W dzisiejszych czasach to za mało, trzeba je jeszcze koniecznie wrzucić na fejsa, picasę, panoramio i pochwalić się nimi w pracy.
                    Inaczej takie robienie fotekbyłoby strata czasu

Żartowałem...
                    Nie do końca...
                  • vojager29 Re: Zakaz fotografowania 22.10.14, 08:15
                    Popatrzylem na watek i nie widze, zeby ktos sie tym chwalil, nie rozumiesz co czytasz.
                    • ongoing Re: Zakaz fotografowania 22.10.14, 19:46
                      najwyraźniej sam nie rozumiesz co piszesz
                      • vojager29 Re: Zakaz fotografowania 23.10.14, 06:58
                        To byla propozycja a ty jak to zrzumiales ?
                • vojager29 Re: Zakaz fotografowania 25.10.14, 08:23
                  I dodam,. Sama pisalas, ze nie moderujesz tego forum, zapomnialas ? Czy uznano twoj przypadek za beznadziejny ?
    • ongoing Re: Zakaz fotografowania 23.10.14, 20:06
      czy administrator tego forum mógłby ingerować w takich przypadkach?
      • vojager29 Re: Zakaz fotografowania 24.10.14, 19:09
        Sek w tym, ze administrator i aga to ta sama osoba, zatem wlasnych wypocin nie bedzie kasowac.
        • aseretka Re: Zakaz fotografowania 24.10.14, 20:23
          Mój drogi Januszku... Naucz że się ty odróżniać administratora od moderatora i nie przypisuj innym tego, co sam robisz. Mówiłam ci już, mnie to bawi i tarzam się ze śmiechu czytając pisane przez ciebie na mój temat bzdury, bo sam dajesz świadectwo swojej kulturze. Nie pozwolę jednak, abyś ubliżał innym użytkownikom forum.
          forum.gazeta.pl/forum/w,20573,154964341,155081385,Re_odsprzedasm_nocleg_w_PARYZU_16_20pazdziernik.html
          A jeżeli potrafisz wykazać, że używam różnych nicków, to zgłoś to nadużycie do administratorów forum gazeta.pl.
          • vojager29 Re: Zakaz fotografowania 25.10.14, 08:19
            Droga TERESKO, ja ci to pisze juz od wielu lat, udowodnij mi, jak to co mi przypisujesz a sama czujesz sie tym dotknieta, ma cos wspolnego z rzeczywistoscia. Administrator- moderator to przejezyczenie autora tych slow. Deczko samo krytyki napewno wyjdzie ci na dobre. Wyglada no to, ze jestes opetana jakas mania, dlaczego sie nie leczysz. W twoim wieku, kazdy dzien zwloki to gwozdz do trumny.
            • vojager29 Re: Zakaz fotografowania 25.10.14, 08:25
              Czy uznano twoj przyapadek z beznadziejny i szkoda zachodu na leczenie. Sama niedawno pisalas, ze tego fotum nie moderujesz.
              • aseretka Re: Zakaz fotografowania 25.10.14, 09:23
                Jeśli potrafisz, to wskaż posta, w którym tak pisałam. Jeśli nie potrafisz, to zapewne jest to tylko twój kolejny dowcip rozśmieszający forumową społeczność. :D
                • vojager29 Re: Zakaz fotografowania 25.10.14, 12:07
                  Ja nie opiekuje sie forami Francja i Wlochy i nie mam mozliwosci likwidacji niewygodnych mi postow ale sama poswiadczasz umyslowa chorobe, nie wiedzac co i gdzie kilkanascie dni temu pisalas. Daj sobie spokoj. Ja tu nikogo nie zaczepialem ale sam zostalem zaczepiony i to przez ciebie, chora kobieto. Daj sobie spokoj i zejdz ze mnie. Jest takie stare przyslowie, puknij w stol a nozyce sie odezwa. Dzieki tobie fora padaja, Maja cie dosyc nie tylko tu. Twoje tworzenie sztucznej obecnosci "wielu na forum" juz nikogo nie oszuka. Piszesz sama ze soba i z tad twoje przypuszczenie, ze i inni to robia. Kazdy link nie stworzony przez ciebie sama, uwazasz za moje nicki. Kobieto, to swiadczy tylko o tym, ze te wszystkie inne to twoja familia, czy ty tego nie rozumiesz ? Roznica miedzy nami jest taka, ze ja mimo wieku nie gadam jeszcze ze soba i nie pisze sam do siebie. No i jeszcze jest jedna, zasadnicza. Wejscia na forum traktuje jako zbicie nadmiernego czasu, dla rozrywki. Ty jako spelnienie czegos czego nie posiadasz i juz nie posiadziesz, brak inteligencji i pieniedzy. Do tego potrzebne sa ci fora. Nie chcesz dostrzec, ze wkrotce pozostaniesz na nich sama. Kazda rozrywka moze sie znudzic.
                  Bay
                  • autista Re: Zakaz fotografowania 25.10.14, 12:22
                    O co chodzi (walk) z tą zatoką (Bay) na zakończenie...?
                  • 46borys Re: Zakaz fotografowania 26.10.14, 01:51
                    Vojager29, chłopie, pisząc takie rewelacje kompromitujesz się niczym marszałek Sikorski na konferencji prasowej. Brakuje tylko, żebyś zaczął krzyczeć "Kobieta mnie bije".
    • Gość: beata Re: Zakaz fotografowania IP: *.opole.hypnet.pl 27.10.14, 10:06
      Witam , mieszkam w Rzymie i pracuję tam jako fotograf ślubny.
      W Rzymie w wielu miejscach można spokojnie robic zdjęcia, w kosciolach również, jednak bez flasha. Na Vittoriano, slynnym pomniku na Piazza Venezia zdjęcia można robić poza tarasem, gdzie odbywa się zmiana warty. Strażnicy tego pilnują.
      Pozdrawiam Beata Żarski
      bezar@op.pl (gdyby byly jakies pytania).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka