Dodaj do ulubionych

Wenecja Euganejska samochodem

16.06.15, 11:12
Latem wybieram się na zwiedzanie Werony, Padwy i Wenecji samochodem. Jestem na etapie zbierania informacji i kompletowania własnej trasy zwiedzania. Z Weroną i Wenecją nie mam większego problemu ponieważ w sieci znalazłam bardzo fajny e-przewodnik, z którego zamierzam skorzystać... Szkoda, że nie ma tam Padwy i póki co tu potrzebuje podpowiedzi. Poza tym nie wiem jeszcze, gdzie w Padwie zaparkujemy samochód na cały dzień tak by móc spokojnie zwiedzać. Śpimy w okolicach Werony niedaleko lotniska więc Weronę zwiedzamy dojeżdżając do niej komunikacją miejską.. Do Wenecji pojedziemy samochodem i zostawimy na wielkim parkingu przed wjazdem do miasta. No i właśnie ta nieszczęsna Padwa... nie za bardzo wiem co tam zwiedzać tak aby starczyło na jeden dzień, no i co z samochodem?..
Zwiedzać będziemy po jednym dniu bo śpimy tylko 4 noce... po drodze jeszcze chcemy zahaczyć o GardaSee ale to tak w przelocie chyba bo czasu nie wystarczy...
Liczę na jakieś podpowiedzi odnośnie Padwy.. może ma ktoś jakiś niewyczerpujący plan zwiedzania.. no i gdzie ten samochód postawić? Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że parkingi są płatne i jestem na to przygotowana.. Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam podróżników :))
Obserwuj wątek
    • poatyzator Re: Wenecja Euganejska samochodem 16.06.15, 12:53
      Tak z pięć/dziesięć minut spaceru i masz normalne bezpłatne parkingi. Jeśli chcesz zaparkować w Centrum to też bez problemu - ale trzeba płacić. Wiadomo, że uliczki są wąskie, jednokierunkowe i jeśli się ma duże auto, to trzeba trochę pokręcić kierownicą. Ogólnie nie miałem żadnych problemów - kombi i bagażnik z rowerami z tyłu.
      • kasia_p45 Re: Wenecja Euganejska samochodem 16.06.15, 14:10
        Rozumiem, że mówisz o Padwie? Nie muszę wjeżdżać do ścisłego centrum ale tak jak piszesz te parę minut na piechotkę to żaden problem. A możesz bliżej zlokalizować ten parking??
    • aseretka Re: Wenecja Euganejska samochodem 16.06.15, 20:32
      Najsławniejszym zabytkiem w Padwie jest Capella degli Scrovegni, a znajdujące się tam freski Giotta są dla wielu ludzi głównym celem przyjazdu do Padwy. Nieopodal kaplicy Scrovegnich położone jest Muzeum Civici degli Eremitani, będące dawnym klasztorem eremitów, zaś w pobliskim kościele Eremitani na prawo od ołtarza głównego zachowały się fragmenty fresków Mantegna.
      Drugim ważnym obiektem w mieście jest Bazylika di San Antonio, czyli Il Santo, którą wybudowano wkrótce po kanonizacji św. Antoniego. W jej wnętrzu w lewym transepcie umieszczone jest ciało świętego. Za głównym ołtarzem bazyliki znajduje się polska kaplica pod wezwaniem św. Stanisława, która została wzniesiona po roku 1593 między innymi dzięki fundacji Mikołaja Ossolińskiego. Sklepienie i ściany kaplicy pokryte są freskami pędzla ucznia Matejki – Tadeusza Popiela. Obok bazyliki znajdują się pomieszczenia klasztoru, z licznymi uroczymi krużgankami.
      Przed bazyliką na Piazza del Santo stoi pomnik Gattamelaty wyrzeźbiony przez Donatella. Na lewo od sanktuarium, po południowej stronie Piazzy, znajduję się Oratorio di san Giorgio i Scuola di Santo. Oratorio zbudowane zostało w 1377 r. jako kaplica grobowa. Scuolę założono wkrótce po kanonizacji św. Antoniego, ale sam budynek pochodzi z początków XV wieku.
      Na południe od Piazza del Santo rozciąga się Prato della Valle, uchodzące za największy plac miejski we Włoszech. Do jednej krawędzi placu przylega XVI-wieczna bazylika św. Sabiny.
      Ulica Via Umberto prowadzi w stronę uniwersytetu, którego głównym gmachem jest Palazzo del Bo. Założony w 1221 roku uniwersytet w Padwie jest najstarszym uniwersytetem we Włoszech po bolońskim.
      Centrum miasta stanowią właściwie: Piazza della Frutta i Piazza Erbe Na placach codziennie odbywają się targi, a otaczają je barami i restauracjami. Obydwa place są rozdzielone budynkiem nazwanym Palazzo della Regione, potężną halą, która po wybudowaniu w 1210 r. była największym pomieszczeniem na świecie. Jej ornamentyka była kiedyś równie imponująca jak jej ogrom, niestety freski Giotta uległy zniszczeniu podczas pożaru w 1420 roku. Aktualnie sale wykorzystuje się do obrad rady miejskiej.
      Wszystko to na spokojnie można zwiedzić w ciągu jednego dnia, ponieważ obiekt nie są zbytnio oddalone od siebie. My parkowaliśmy na płatnym parkingu pomiędzy bazyliką św. Antoniego a Ogrodem Botanicznym.
      • kasia_p45 Re: Wenecja Euganejska samochodem 17.06.15, 00:18
        Dziękuje bardzo :)) To już mam jakiś punkt zaczepienia. Łatwiej mi będzie naszkicować trasę dojazdu i zwiedzania :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka