Dodaj do ulubionych

Neapol i okolice

16.08.15, 09:46
Wybieram się we wrześniu do Neapolu i chce zwiedzić kilka innych miejsc. BYłbym wdzięczny za udzielenie informacji:
1. Jak dojechać z Neapolu do Caserty
2. Jak do jechać z Neapolu do POmpeje
3. Jak dojechać z Neapoli do Sorrento
4. Jak się dostać z Sorrento na Capri czy trzeba coś rerezerwowac wcześniej czy można z dnia na dzień na miejscu
5. Jak dojechać z Sorrento do Amalfi
Obserwuj wątek
    • Gość: Anthonyb Re: Neapol i okolice IP: 62.19.56.* 16.08.15, 16:09
      1 pociagiem. Dworzec w casercie znajduje sie naprzeciw palace.
      2 do pompei dojedzie sie kolejka vesuviana.np. Z dworca piazza Garibaldi. Wysiasc pompei scavi czy li wykopaliska
      3 do Sorrento vesuviana.
      4. Z Sorrento na capri plywaja wodoloty. Nie trzeba nic rezerwowac.
      5 z sorrento do Amalfi autobus.
      • Gość: Anthonyb Re: Neapol i okolice IP: 62.19.56.* 16.08.15, 16:26
        1 . www.lefrecce.it/B2CWeb/search.do?parameter=searchOutputViewer&cFID=bDvNu4PIVxts
        2 i 3 www.eavsrl.it/web/it/content/scarica-orario-ferroviario
        Kliknij na linee napoli sorrento
        5 www.sitabus.it/amalfi-sorrento-bus-timetable/
        • Gość: Anthonyb Re: Neapol i okolice IP: 62.19.56.* 16.08.15, 16:28
          4 www.navlib.it/eng/linee/DettaglioLinea.asp?idli=9
          • ja.s.i.u Re: Neapol i okolice 16.08.15, 18:23
            Przy czym ja myślę, że warto z Sorrento busem jechać do Positano, a stamtąd odżałować i do Amalfi popłynąć stateczkiem. www.travelmar.it - wychodzi 8 Euro od ludzia, moim zdaniem warto.
            • aseretka Re: Neapol i okolice 16.08.15, 19:11
              > Przy czym ja myślę, że warto z Sorrento busem jechać do Positano, a stamtąd odżałować i do
              > Amalfi popłynąć stateczkiem
              Jak najbardziej się z tym zgadzam. :) Widoki na Wybrzeże Amalfi od strony morza przecudne.
              • Gość: kryszko2 Re: Neapol i okolice IP: *.centertel.pl 19.08.15, 23:07
                Jak często odpływają stateczki z Positiano? 8 E to koszt w obie strony ?
                Z góry dzięki
                • aseretka Re: Neapol i okolice 20.08.15, 19:18
                  8 euro, to koszt w jedną stronę od dorosłego osobnika. Bambini 6,50. Rejsy z częstotliwością mniej więcej co 1-1,5 godziny.
                  www.travelmar.it/en/hours
                  • Gość: jasiu... Re: Neapol i okolice IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 20.08.15, 20:25
                    Jeśli on chce, to może Jechać z Sorrento do Positano, z Positano popłynąć do Amalfi, a z Amalfi do Sorrento wrócić busem, jeśli tam mają nocleg.
                    • Gość: anthonyb Re: Neapol i okolice IP: 62.19.62.* 20.08.15, 23:50
                      No wlasnie. Samo Positano jest warte aby sie w nim zatrzymac.
                      Warto tez pojechac do Ravello. Autobusem z Amalfi. Jest tam villa rzymska. Villa Rufolo wejscie 5 e, dzieci 3 e.
                      • Gość: jasiu... Re: Neapol i okolice IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 21.08.15, 15:05
                        Gość portalu: anthonyb napisał(a)

Samo Positano jest warte aby sie w nim zatrzymac.

Pewnie, że warte, tylko mało kogo na to stać. Tu ceny wszystkiego dorównują urodzie tego miejsca. Nie polecam przyjazdu własnym samochodem, bo obiad będzie tańszy od parkingu.
                        • Gość: kryszko2 Re: Neapol i okolice IP: *.centertel.pl 22.08.15, 10:35
                          Dzie raz jeszcze za te wszystkie pomocne informacje, wylatujemy 1 września i pierwsze 3 noclegi mamy w Sorrento potem 3 w Neapolu stąd moje pytania. Więc zabierzemy się stateczkiem do Amalfi to na pewno 1 dzień, 1 dzien chcemy poświęcić na Capri.
                          MOżecie napisać jak spędzić najlepiej tam czas? trzeba wynajmować np. auto co warto zobaczyć np. jakieś punkty widokowe, plaża itp
                          I odnośnie plaży czy w Sorrento lub okolicach jest plaża? czy lepiej skorzystać z kąpieli w Positiano
                          Z góry dzięki
                          • ja.s.i.u Re: Neapol i okolice 22.08.15, 12:12
                            Wynajmowanie auta na Capri? Wybacz, ale chyba nie masz pojęcia co to za wyspa. Przypłyniesz do portu i najprawdopodobniej pierwszą rzeczą będzie dla ciebie wjazd kolejką na górę. Tam to się jedynie da chodzić na nogach. To forum, więc żeby post nie miał kilometra, po prostu przejrzyj jakiś przewodnik o tej wyspie. Aha, jeśli masz czas, to skuś się na taksówkę (kabriolety), drogie, ale warto). Jeśli nie, powrót na dół (tu można schodkami, zakwasy będą) i ewentualnie rejs małym stateczkiem (musi być mały!) dookoła wyspy. Błękitna grota opłaci się jedynie, jeśli jest supersłonecznie, bo inaczej efektu nie ma, a poza tym, jak wszystko na Capri taka wycieczka jest bardzo droga.

Z kąpieli w Positano możesz skorzystać, ale albo przyjdziesz w majtkach, albo zapłacisz za miejsce na najdroższej plaży we Włoszech. Za to w Amalfi są miejsca (właściwie w porcie), gdzie ręcznik rozłożysz za darmo. W Sorrento masz plażę po lewej stronie portu, taka sobie. Większość plaż w tamtym regionie jest płatna. Ewentualnie (nie wiem, gdzie macie hotel) przejazd do dzielnicy Meta (autobus miejski jedzie na samą plażę) i po prawej od plaży płatnych masz możliwość rozłożyć się za darmo, ale uważaj na dzieci, dno opada dość szybko. Później powrót na górę (można przejść przez ten tunel i kawałek dalej np. przepyszna margherita w barze/pizzerii "Antonietta". Wpisz "antonietta meta" w wyszukiwarce, to ci znajdzie. Margheritta, ogromna i przepyszna chyba 4.50 Euro, więc stosunkowo tanio. Oczywiście plus Eurak za nakrycie (coperto).
                            • kryszko2 Re: Neapol i okolice 29.08.15, 10:16
                              Jasiu napisz co warto zwiedzić na Capri? Ile kosztuje ta kolejka na górę? i gdzie się znajduje

Odnośnie plaży, mamy hotel na Via Cesarano w Sorrento, napisz gdzie są jeszcze plaże w Sorrento lub okolicy aby poleżeć i pokąpać się trochę
                              • ja.s.i.u Re: Neapol i okolice 29.08.15, 12:59
                                Koszt kolejki to 1.80€. Jak masz ogromne walizki, to za nie chcą też bilet. Podobnie autobusy (właściwie minibusy, bo tam niestety nic większego się nie mieści). Okropnie zatłoczone, ale jeżdżą często. Aha, bilet godzinowy 2.70, jednodniowy 8.60.

Można wynająć skutery, ale nie wiem ile to kosztuje.

Capri to w zasadzie jeden długi spacer. Owszem, jak chcesz, możesz np. wjechać kolejką (krzesełka) na Monte Solaro. 7 Euro w górę (10 w obie), ale ja myślę, że na dół lepiej zejść i zdjęcia porobić.

Co zobaczyć - ogrody Augusta i drogę Kruppa z pomnikiem Lenina. Samo centrum Capri. Oczywiście na dole Marina Grande (polecam zjazd - zejście wcześniej, przed odpłynięciem promu, by trochę po płaskim połazić). I rejs dokoła wyspy, z przepłynięciem pod najsłynniejszymi skałami (Faraglioni). Co do błękitnej groty mam mieszane uczucia. Wpływasz małą łódką, ładnie, ale czy naprawdę warto - nie wiem.

Masz hotel ciut na zadupiu, ale w sumie kilometr do katedry, czy niewiele więcej do portu, z którego odchodzą promy, a więc źle nie jest. Na plaże za bardzo nie licz. Plaże cieniutkie, żwirowe, morze szybko opada, pod wysokim klifem (na publiczną jest winda, płatna). Zresztą zobacz: www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=18&with_photo_id=7622663&order=date_desc&user=802477 wszędzie plaże płatne.
      • kryszko2 Re: Neapol i okolice 17.08.15, 23:21
        Dzięki za konkretne informacje, mam jeszcze pytania.
        Na tej 1wszej stronce nie widzę ceny na regionalne do Caserty to rozumiem że nie kupuje się tak biletów tylko na miejscu? Ile kosztuje bilet tam i powrót do Caserty?
        Ile kosztuje bilet na pociąg do Sorrento z Neapolu?
        Gdzie znajduje się miejsce skąd wypływają wodoloty w Sorrento? Czy są też statki aby można było wyjść na zewnątrz i podziwiać widoki?
        • Gość: anthony Re: Neapol i okolice IP: 62.19.63.* 18.08.15, 00:17
          Wpisz stacje poczatkowa napoli (tutte stazioni) i docelowa caserta.
          Billet w jedna strone kosztuje 3,10 e. To w dwie 6,20 e. Jest tylko chyba jakis maksymalny czas na przedsprzedaz biletow na pociagi regionalne. Jak wpisuje date nP. 18.08.2015 to mi takie kwoty pokazuje.
          • shilaa Re: Neapol i okolice 18.08.15, 12:59
            > Wpisz stacje poczatkowa napoli (tutte stazioni) i docelowa caserta.
            > Billet w jedna strone kosztuje 3,10 e. To w dwie 6,20 e. Jest tylko chyba jaki
            > s maksymalny czas na przedsprzedaz biletow na pociagi regionalne. Jak wpisuje
            > date nP. 18.08.2015 to mi takie kwoty pokazuje.

Na pociagi regionalne w Kampanii obowiazuja bilety, ktore kupuje sie w kasie lub kiosku 'tabacchi' przed odjazdem, a nie w przedsprzedazy na stronie Trenitalia. W zaleznosci od stacji/odleglosci zmienia sie tylko cena i numer na bilecie (np. NA3, NA6, NA8 itd.), bilety wygladaja niemal identycznie jak te na transport publiczny w Neapolu. Do Caserty potrzebny jest bilet NA4 (3,10 euro).
            • Gość: anthonyb Re: Neapol i okolice IP: 62.19.62.* 18.08.15, 23:46
              Tzn. jest zakaz zakupu on line? Nie jest to mozliwe?
              • shilaa Re: Neapol i okolice 19.08.15, 00:00
                Jaki zakaz!? W Kampanii jest mozliwe, jesli ktos chce kupic bilet krotko przed wyjazdem (bo tylko wtedy prowadzona jest przedsprzedaz na stronie Trenitalia), co i tak nie ma zbytnio sensu, bo bilety te mozna dostac w wiekszosci kioskow i w kazdej kasie i automacie na dworcu. Nawet nie trzeba mowic 'NA4' czy 'NA5', wystarczy podac nazwe stacji docelowej.
                • Gość: anthonyb Re: Neapol i okolice IP: 62.19.62.* 19.08.15, 01:11
                  Bilet on line na pociag regionalny kupic mozna a tygodniowym wyprzedzeniem jesli ktos nie chce kupowac na miejscu.
        • Gość: anthonyb Re: Neapol i okolice IP: 62.19.63.* 18.08.15, 00:30
          Pociag circumvesuviana z neapolu do sorrento kosztuje 4,50 w jedna strone i jest wazny 180 minut od chwili skasowania.
        • Gość: Anthonyb Re: Neapol i okolice IP: 62.19.63.* 18.08.15, 01:27
          Port w Sorrento Nazywa sie marina piccola.
          A tak z ciekawosci to dlaczego chcecie plynac z sorrento a nie Neapolu?
          • Gość: kryszko2 Re: Neapol i okolice IP: *.centertel.pl 18.08.15, 08:18
            będziemy najpierw w Sorrento spali a potem dopiero neapol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka