Dodaj do ulubionych

Neapol - bilety tygodniowe 2015

21.08.15, 10:44
Witam
przeszukałam forum i inne strony, ale nie znalazłam wszystkich odpowiedzi na moje wątpliwości.
Jeżeli ktoś ma aktualne informacje, to bardzo proszę o pomoc.
Jadę do Neapolu na tydzień (od czwartku do czwartku). Jaki bilet komunikacji opłaca mi się najbardziej kupić, czy bilet tygodniowy będzie dobry, będzie obowiązywał w takich dniach? Znalazłam, że są dwie ceny: za 12 euro i za ponad 15 euro - czym one się różnią?
Czy na taki bilet dojadę do Herkulanum i do Pompei, czy muszę kupować osobne bilety? Co z dojazdem na taki bilet z i na lotnisko?

Bardzo proszę zorientowane osoby o odpowiedź. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • shilaa Re: Neapol - bilety tygodniowe 2015 21.08.15, 23:29
      Znalazłam, że są dwie ceny: za 12 euro i za ponad 15 eur
      > o - czym one się różnią?

12 euro to cena dla pracownikow, pozostali (w tym turysci) musza kupic bilet za 15,80 euro. Bilet jest wazny od momentu skasowania.

Czy na taki bilet dojadę do Herkulanum i do Pompei, czy muszę kupować osobne bi
      > lety?

Musisz kupic osobne bilety - na jeden przejazd lub czasowe.

Co z dojazdem na taki bilet z i na lotnisko?

Takze z/na lotnisko musisz kupic osobny bilet. Kosztuje 3 euro, jest wazny 90 minut, nazywa sie Unico Alibus.

A zatem to, czy oplaca Ci sie kupic bilet tygodniowy zalezy od tego jak czesto bedziesz sie poruszac srodkami transportu w samym Neapolu.
      • jol.ana Re: Neapol - bilety tygodniowe 2015 22.08.15, 17:12
        Dziękuję bardzo za odpowiedź.
        Rozważymy jeszcze zakup biletów, ale z doświadczenia w innych zwiedzanych miastach wiem, że to najwygodniejszy sposób poruszania się bez zmartwienia o ważny bilet.
        Bałam się tylko, że bilety tygodniowe są ważne tylko od poniedziałku do niedzieli, więc jak przyjeżdżam w czwartek, to musiałabym kupić dwa, a to już gorzej.
        Jeszcze raz dziękuję.
        • shilaa Re: Neapol - bilety tygodniowe 2015 22.08.15, 19:20
          Mysle, ze bardzo oplaca Ci sie kupic bilet tygodniowy - dzienny koszt jest tylko troche wiekszy od ceny biletu na jeden przejazd, a przynajmniej nie musisz sie martwic liczba przesiadek itp. Zwlaszcza, ze w centrum chodzi sie glownie pieszo, ale juz do innych dzielnic trzeba dojechac z uwagi na wyzynne polozenie miasta.
        • Gość: anthonyb Re: Neapol - bilety tygodniowe 2015 IP: 62.19.57.* 23.08.15, 09:58
          Musialabym jeszcze raz sprawdzic a teraz nie mam czasu. Moze wieczorem. Ale bilet tygodniowy jest wazny do 24 tej w niedziele.
          • shilaa Re: Neapol - bilety tygodniowe 2015 23.08.15, 21:05
            Ale b
            > ilet tygodniowy jest wazny do 24 tej w niedziele.

Niestety tak, wprowadzilam autorke w blad - nie wiem dlaczego, ale bylam przekonana, ze jest wazny od momentu skasowania. Nie wiem zatem czy jest sens kupowania biletu tygodniowego... Mozna ewentualnie od czwartku do niedzieli zobaczyc Ercolano, Pompeje, Sorrento itd., a od poniedzialku do czwartku wykorzystac bilet tygodniowy w Neapolu.
    • Gość: Anthonyb Re: Neapol - bilety tygodniowe 2015 IP: 62.19.57.* 23.08.15, 10:10
      www.unicocampania.it/index.php?lang=en

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka