Gość: zbynio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:49 Planuję wyjazd na Sycylię we wrześniu. Z jakim biurem i gdzie najlepiej? Może przekażecie jakieś info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 22:47 Polecam Cefalu, dobry punkt wypadowy na cala wyspe. Co do biura nie moge polecic nic konkretnego bo jezdze na wlasna reke, tak najlepiej. Moze spotkamy sie we wrzesniu na Sycylii ? ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 09:29 Dzięki za odpowiedz - pozdrawiam a wrzesień na razie aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 09:41 Sorry jacektoyota jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda na Sycylii sprawa wypożyczenia samochodu - warunki,ceny idt.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:52 Mozna bez problemu wypozyczyc,np. na lotniskach i oddac w miejscowosciach turystycznych. Ceny ok 60Euro/dzien, 3 dni 150Euro,7dni 280Euro, za Punto z klima, warunki standardowe tzn. karta wypukla (blokada z tego co pamietam 800Euro, wiek etc. zreszta na www.cefalu.com znajdziesz wiecej szczegulow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 15:41 Jacektoyota - dzięki za info. Odwiedziłem stronę Cefalu.Lokalizacja doskonała,a dodatkowo w katalogu Itaki 2005 znalazłem hotel COSTAVERDE 4* ok. 6 km od Cefalu.Warunki dosyć dobre bo nawet deski windsurfingowe są w cenie , a chcemy lecieć ze znajomymi którzy uprawiają ten sport.Cena od 01.09-15.09.2005 3750zł. minus zniżka do 23.01 ok. 900 zł.Jesteśmy już po czterdziestce dlatego wolimy "spokój psychiczny" niż niepewność last minute. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 22:34 Taormina, owszem - bella, ale od listopada do kwietnia, jak nie ma tlumow wrzeszczacych niemcow - nawet lubie niemcow, ale nie kiedy jestem na wakacjach w Italii :), chyba ze na jedno popoludnie w sezonie, jedzenie w restauracjach kiepskie, poza tym troche za duzo kiczu jak na moj gust Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.c.net.pl 07.01.05, 23:00 Hotel Costa Verde sprawia wrażenie luksusowego (nie byłem w środku, tylko pod hotelem, gdy jechałem na wycieczkę z Cefalu do Palermo, bo przed hotelem zatrzymał się minibus, żeby zabrać część turystów), ale ma , moim zdaniem, nie najlepszą lokalizację. Jest na całkowitym odludziu, do centrum Cefalu trzeba dojeżdżać autobusem, a jeżdżą one stosunkowo rzadko i na ogół nie wg rozkladu. Bez własnego (lub wypożyczonego) auta będzie najprawdopodobniej kłopot, żeby się z tego odludzia wydostać i wrócić tam (no bo co całe dnie robić w hotelu, nawet luksusowym?). Być może hotel dysponuje odpłatnym minibusowym transportem, co rozwiązywałoby problem. W Cefalu jest kilka biur podróży oferujących wycieczki po Sycylii, np. do Palermo, na Wyspy Liparyjskie, na Etnę (to już dość daleki wyjazd, bo na przeciwną stronę wyspy). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 22:30 Witam, ja wynajmuje apartament przy Via Roma w nowym apartamentowcu, sypialnia, aneks kuchenny, pokoj dzienny, klima duzy taras - 2 tygodnie we wrzesniu 600Euro, jakos nie przepadam za hotelami. Kilka lat temu jezdzilem do St.Ambrogio 6 km od Cefalu, ale codziennie trzeba bylo dojezdzac do miasta co bylo meczace, szczegolnie nocne powroty ;) i "przenioslem sie" do centrum. W zeszlym roku postanowilem sobie ze w tym roku nie jade samochodem i polecimy samolotem, ciekawe czy sie uda wytrwac w tym postanowieniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. 09.01.05, 15:48 turysci są i w cefalu'.. Niemcy również:) Dlatego nie polecam Włoch w sezonie.. i nie tylko dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:17 Zgadza sie jednak wiecej jest francuzow i brytyjczykow ;) poza tym w Cefalu tedeschi nie sa tacy inwazyjni jak w Taorminie. Nie mam nic do Taorminy, generalnie wschodnie wybrzeze bardzo mi sie podoba. Mam znajomego w Catanii, ktory pokazal mi dosyc dokladnie swoje katy i pod wzgledem bogactwa zabytkow oraz piekna krajobrazu wschodnie wybrzeze naprawde jest bezkonkurencyjne. Zreszta wszedzie w Italii moze Cie obudzic o 7 rano krzyk "Wolfgaaaaaangggg komm hier!" tyle tylko ze Taormnina wiele traci poprzez to ze wiecej tam w miesiacach VII-VIII przedstawicieli rasy nordyckiej niz przemilych tubylcow, w Cefalu jakos tego nie widac, a wiem to z autopsji gdzyz kiedys jezdzilem na Sycylie w sierpniu, teraz przezucilem sie na wrzesien-pazdziernik gdyz pogoda jest optymalna, tlumow nie ma, a i nie stoi sie w niekonczacych sie korkach. Poza tym generalnie w sierpniu sycylia jest opanowana przez mieszkancow kontynentalnej czesci Italii, a jak ktos chce zobaczyc najazd hunow to polecam Rimini w sierpniu, mozna sie poczuc jak w Belinie w godzinach szczytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:10 Dyskusja zaczyna być interesująca. Śledzę całość i dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam. Sycylia latem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.acn.waw.pl 09.01.05, 20:34 lato na Sycylii jest długie :) sugeruję maj lub czerwiec Sama byłam w sierpniu i wiecej tego błedu nie popełnię :) a z Sycylii mozna sie na Malte wypuscić, na 1 -2 dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:52 Marghe_72. Byłem z rodziną na Malcie latem 1993.Moi zaliczyli Sycylię promem a ja niestety nie (choroba).Sama wyspa niczego sobie,ale ogólnie pobyt nie należał do najleprzych (hotel baznadzieja - na reklamację złożoną w Orbisie odpowiedź olewająca). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 14:43 my spędzilismy tydzien. Hotel beznadziejny :)ale wyspa piekna.. choć tydzien to moim zdaniem ciut za długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:35 Dzięki,ale wracajmy do Sycylii, Może jakieś porady praktyczne i nietypowe informacje? Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. 11.01.05, 23:27 koniecznie Agrigento - swiątynie Palermo dośc przygnębiające Na Etnę nie wjechałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:51 1. Palermo - Nie zgodze sie co do opinii o Palermo, to moim zdaniem najbardziej fascynujace miasto na Sycylii a moze i w calej Italii (obok Napoli), pisze miasto bo nie mozna porownywac aglomeracji wielkosci Palermo do Taorminy i innych malych miejscowosci turystycznych. Na pewno trzeba to miasto poznac i wczuc sie w jego atmosfere, a wtedy na pewno zrozumiemy jego miszkancow i specyficzny klimat. Wiem ze niektorzy boja sie spacerowac po Palermo poniewaz naczytali sie bzdur w przewodnikach, co poteguje pierwsze wrazenie jakie odczuwa sie przybywajac do miasta czyli wrazenie ze jest sie na jakims arabskim bazarze pelnym nozownikow i zlodzieji ;) Ale tak powaznie to naprawde nie ma sie czego obawiac, nalezy zrobic sobie plan zwiedzania (zabytkow jest w Palermo niezliczona ilosc) i trzymac sie go tak aby zobaczyc najciekawsze miejsca. Polecam spacer wzdluz Via Roma, via Maqueda do Quatro Canti i dalej Corso Vitt. Emanuele do Duomo, i jak starczy sil Convetti dei Cappuccini - na pierwszy raz bedzie to wystarczajaco meczaca wycieczka. 2. Etna - warto poswiecic przynajmniej 1 dzien i pojezdzic po Etnie. Konieczny jest samochod, moga sie przydac cieplejsze ubrania i sprzet przeciwdeszczowy. Najlepsza trasa na poczatek to trasa przez Nicolosi do Rifugio Sapienza a potem dalej do Zaferana Etnea. Zjezdzajac w dol mozna odwiedzic jedna z winnic gdzie mozna degustowac i kupic wino i inne produkty lokalne (np www.murgo.it ). Polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: SYCYLIA LATEM. 12.01.05, 13:31 Podobnie ciekawsza jest Katania. Trudno mi to potwierdzic, gdyz nie znam Palermo. Katania na pewno przerasta wyobrazenia o niej: mnie zadziwila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:53 Catania to fajne miasto, ale ze wzgledu na zniszczenia dominuje styl barokowy- wiec architektonicznie jest nieco ubozsza od np. Palermo, o wiele szersze ulice niz w Palermo no i czarno szara kolorystyka budynkow-ulic. Mnie najbardziej podobala sie dzielnica S.Christoforo ;), dla niewtajemniczonych to slumsy w najlepszym poludniowo-wloskim wydaniu, nawet znajomy mieszkaniec Catanii mial nieciekawa mine oprowadzajac nas po tej czesci miasta - naprawde niezly folklor, nawet w Napoli ciezko zobaczyc takie obrazki jak tam. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. 12.01.05, 13:46 a Messyna? Nie byłam dlatego pytam.. Ponoć nieciekawa.. No ale to nie dziwne, skoro została zrownana z ziemią podczas trzesienia ziemi + tsunami i odbudowana od nowa Palermo wydało mi sie szare, smutne. Ale moze spędziłam tam po prostu za mało czasu (napaol pokochałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:56 Messina to rzeczywiscie nieciekawe miasto, ze wzgledu na antysejsmiczna konstrukcje budynkow dominuja ponure betonowe bloki, bardzo brudno, duzo albancow i innych sniadoskorych przybyszow niewiadomo skad, no ale w koncu to miasto portowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:41 Dzięki za wszystkie info. W tym całym zamieszaniu zdecydowałem się na ...... Portugalię. Sycylia odłożona na następny sezon. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś