Dodaj do ulubionych

BARDZO PROSZĘ O POMOC!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 21:56
Za jakiś czas chciałbym starać się o pracę na stałe w Rzymie, jeśli ktoś
zechciałby odpowiedzieć na kilka moich pytań byłbym niezmiernie wdzięczny:

1-Czy osoba z wyższym wykształceniem, znajomością ruskiego, ang, i biernie
niemieckiego (włoski początkujący) ma jekieś realne szanse na zdobycie
jakiejś dobrej pracyw w w/w mieście?

2-jak wygląda życie Polaka we włoszech(Rzymie :-)) od kuchni (poziom życia,
życie codzienne, problemy itp?)

3-I jeśliby ktoś mógłby cokolwiek jeszcze dodać o życiu we włoszech byłbym
wielce uradowany

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!!!!!!!!

Obserwuj wątek
    • basia553 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC! 24.01.05, 08:58
      nie moge Ci pomöc, ale moge wyrazic podziw: nie masz najmniejszego pojecia o
      zyciu we Wloszech, jezyk znasz slabo i decydujesz sie na stale tam przeniesc?
      Nie wypada pytac o tak prywatne rzeczy, ale moze jednak zdradzisz, co Cie w
      takim razie sklania akurat do tego kraju?
    • Gość: sylk Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC! IP: *.pro-internet.pl 24.01.05, 10:25
      moja rada - jesli nie znasz języka to daruj sobie , we Włoszech angielski to
      za mało, chyba że chcesz sprzątac toalety, bo nawet w turystyce ( gastronomi )
      musisz znać włoski,
      maksymalnie dostaniesz 800 euro i nie utrzymasz się za tą kase - tak
      przeciętnie zarabiają przeciętni Polacy z układami
      więc daruj sobie...
      albo jedź i zarabiaj na równych warunkach z Włochami (języki , wykształcenie i
      w miare pewna praca w dobrej firmie)
      a i jeszcze jedno - dobrej pracy tak sobie nie znajdzi4sz bo sami Włosi maja
      problemy z pracą
    • Gość: Wojtek Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:33
      To znaczy nie jest tak jak na to wygląda. O przeniesieniu się myślę, ale nie
      od razu.
      Oczywiście, że wyjechanie do obcego kraju "na ślepo" byłoby totalnym
      kretyństwem z mojej strony(przepraszam za wyrażenie). Włoskiego dopiero
      intensywnie zacznę się uczyć, a o przeprowadzce myślę dopiero za jekieś pare
      dobrych lat. Ale już teraz chciałbym co nieco wiedzieć. Więc jeśli jeszcze ktoś
      by się chciał wypowiedzieć na ten temat serdecznie zapraszam.

A ożyciu we Włoszech to wiem troche co nieco bo sam byłem tu pare razy, ale
      jako osoba z konkretnym pieniądzem na konkretny okres pobytu, mieszkałem w
      hotelach. A interesuje mnie jak to jest z mieszkańcami włoch od kuchni (bo sam
      nie miałem nigdy czasu aby to sprawdzić i nigdy nie miałem okazji spotkać w
      Rzymie żadnego rodaka- jakoś tak wyszło)

Pytacie dlaczego wybrałem Włochy- a to dlatego krajem tym interesuję się od
      dzieciństwa, oczarował mnie już po raz pierwszy gdy tam przybyłem, we Włoszech
      mam też wielu znajomych i przyjaciół ale niestety urwał mi się z nimi kontakt.

Jeżeli ktoś z was mieszkający we Włoszech mógłby się wypowiedzieć jak tam
      trafił, jak wygląda tam codzienne życie ze swojej perspektywy to byłoby fajnie.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!!!!!!!!!!!!!!

• dorrit Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC! 24.01.05, 12:58
        W Rzymie jest duze bezrobocie i duze kumoterstwo. Wloski nalezy znac jak
        najlepiej w kazdym razie. Dodatkowe jezyki, to czasem wymog (angielski) a
        czasem tylko plus bez wiekszego znaczenia, bo wieksze maja znajomosci...
        Tytul akademicki u prywatnego pracodawcy niekoniecznie ma znaczenie, do
        konkursow na stanowiska panstwowe trzeba przeprowadzic procedure uznania
        (zmudna).
        Mobilny rynek pracy jest na polnocy, lepiej wiec probowac np. w Mediolanie.
        Poszukaj info tez na forum wloskim w dziale Edukacja.
        • linn_linn Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC! 24.01.05, 13:30
          I kto to moze wiedziec jak tu bedzie za pare dobrych lat...
    • Gość: Wojtek Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:04
      A jak jest konkretnie z pracą dla lekarzy?
      • linn_linn Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC! 25.01.05, 09:35
        Lekarzy tu raczje nie brakuje. Nigdy przynajmniej o tym nie slyszalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka