Dodaj do ulubionych

CINQUE TERRE

17.05.05, 22:08
Czy ktos byl? jak tam jest? jak tam dojechac z Polski? Czy sa jakies oferty z
biur podrozy, czy trzeba sobie samemu organizowac?
Obserwuj wątek
    • Gość: bah7 Re: CINQUE TERRE... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 17.05.05, 23:07
      > jak tam jest?

Madai, zaprawdę powiadam Ci, że przeuroczo, co opisywałem już m.in. tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=20597684

Pzdr.

bah7
      • madai Re: CINQUE TERRE... 17.05.05, 23:19
        dzieki wielkie :)
    • Gość: ps Re: CINQUE TERRE IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 18.05.05, 07:56
      Podłączę się pod wątek: może ktoś poradzi gdzie najlepiej zaparkować (jadąc od
      strony Pizy) i jak potem się przemieszczać - gdzie pieszo ścieżkami, a gdzie
      np. kolejką, żeby w jeden dzień zobaczyć jak najwięcej?
    • basia553 Re: CINQUE TERRE 18.05.05, 08:55
      Bylam dokladnie rok temu. Bylo przepieknie. Mieszkalam w jednej z "wiosek"
      nalezacych do 5-Terre. Nie wiem, czy chcesz tam jechac na jeden dzien? To bym
      zaparkowala w pierwszej z brzegu, albo w poludniowej, albo pölnocnej, a potem
      pociagiem - bardzo tanim przemieszczac sie dalej. Wysiadac w kazdej wiosce,
      zwiedzic, jechac dalej. Albo z niektörych z tym miejsc sa piekne przejscia albo
      przez göry albo brzegiem morza do nastepnego miejsca. Musze teraz wyjsc, ale
      jak napiszesz dokladnie na ile chcesz jechac, to odpowiem Ci dokladniej pod
      wieczör. Oj, czeka Cie piekne przezycie!!!! Ja tam bylam caly tydzien i na
      dodatek spotkalam sie z forumowiczka z tego forum, ktöra tam mieszka. wiec
      mialam tzw. dobre rady.
      • corrina_f1 Re: CINQUE TERRE 18.05.05, 09:42
        Łezka się w oku kręci na samo wspomnienie Cinque Terre, w którym.. nie byłam ! :
        ((
        2 lata temu mieliśmy zaplanowany 3 tygodniowy wyjazd do Włoch, taka spora pętla
        z bardzo wielką ilością zwiedzania. Na dłużej (tydzień) postanowiliśmy
        zatrzymać się w najpiękniejszym (moim zdaniem) miejscu we Włoszech - Cinque
        Terre a dokładniej w Manaroli. Znalazłam zupełnie przypadkiem w internecie
        stronę kapitalnego (niestety nie najtańszego) B&B :
        www.baranin.com/default.php?MainFile=home.php
        Wybraliśmy sobie najpiękniejszy pokój, wszystko miało być NAJ....
        Niestety mieliśmy wielkiego pecha.... :/

W dniu, kiedy jechaliśmy już do Włoch, w okolicach Wrocławia zepsuł nam się
        samochód tak konkretnie, że palił się silnik i ostatecznie zakończyło się jego
        wymianą jakiś czas później.

Tego samego dnia wróciliśmy na lawecie do domu i pojechaliśy prosto na
        lotnisko, gdzie kupiliśmy wycieczkę do Egiptu :)

Od tamtego czasu niestety nie byłam we Włoszech.Za miesiąc wybieram się na
        kilka dni do Rzymu :)

pzdr
        Kasia

PS Polecam szczególnie galerię na podanej powyżej stronce
      • chiavone Re: CINQUE TERRE 18.05.05, 09:58

Riomaggiore - trzeba zobaczyc kosciol S.Giovanni Battista z 1300 roku a jesli
        jestes romantyczny przejsc sie z Riomaggiore do Manarola tzw. Via dell´Amore,
        droga zakochanych (sciezka, od czasu do czasu jest zamykana ze wzgledu na
        mozliwosc obsuniecia sie skal)
        duzy parking, troszke oddalony od miasteczka, z tad jak radzi basia553
        najlepiej poruszac sie pociagiem, mozna tez na piechotke ale dla mniej
        wprawnych, potrzeba okolo 10 godzin na przejscie okolo 9 km

dojazd, najwygodniej do Pizzy samolotem i pociagiem do La Spezia a nastepnie do
        Riomaggiore
        mozna tez samochodem z miasteczka do miasteczka ale czesciowo, trasa jest dosc
        trudna dla niewprawionych do jazdy po kretych, gorzystych drozkach a latem
        miejsc na parkingach raczej nie ma

mozna takze samolotem do Genui i pociagiem do La Spezia, jezdza chyba co
        godzina, wysiadajac w kazdym miasteczku 5 Terre

w koncu mozna samochodem z Polski w zaleznosci z jakiego rejonu przez Wieden,
        Wenecje lub Monachium, Innsbruck do La Spezia

• Gość: ps Re: CINQUE TERRE IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 18.05.05, 11:23
      Chodzi mi o rady co do optymalnego zorganizowania jednodniowego wypadu do
      5Terre z Toskanii, gdzie będziemy pomieszkiwać - stąd auto chcę zostawić gdzieś
      od strony La Spezii i dalej zwiedzać na nogach i ewent. kolejką. Gdzie się da i
      jest to uzasadnione widokowo, wolę ścieżki, choćby takie jak Via dell'Amore
      (nazwa brzmi zachęcająco), niż kolejkę, ale z kolei gdybyśmy mieli iść kilka
      kilometrów po to, żeby dopiero dotrzeć do jakiegoś atrakcyjnego miejsca, to
      wybieram kolejkę.
      • corrina_f1 Re: CINQUE TERRE 18.05.05, 11:41
        hej, niestety ja rad konkretnych w związku z powyższym nie podam, ale polecam
        te 2 stronki (może już znasz), pomogły mi w przygotowywaniu niedoszłej trasy
        bardzo:
        www.cinqueterre.it/en/index.asp
        www.5terre.com/FrameSet.php?LeftFile=HomePage.php
      • jot.be Re: CINQUE TERRE 18.05.05, 12:39
        Gość portalu: ps napisał(a):

> Chodzi mi o rady co do optymalnego zorganizowania jednodniowego wypadu do
        > 5Terre z Toskanii, gdzie będziemy pomieszkiwać - stąd auto chcę zostawić gdzieś
        >
        > od strony La Spezii i dalej zwiedzać na nogach i ewent. kolejką. Gdzie się da i
        >
        > jest to uzasadnione widokowo, wolę ścieżki, choćby takie jak Via dell'Amore
        > (nazwa brzmi zachęcająco), niż kolejkę, ale z kolei gdybyśmy mieli iść kilka
        > kilometrów po to, żeby dopiero dotrzeć do jakiegoś atrakcyjnego miejsca, to
        > wybieram kolejkę.

Dojedź do Levanto - 1 miejscowość za Cinque i tam zostaw samochód
        na dworcowym parkingu.
        Bilet na dowolną ilość przejazdów między Levanto i La Spezia 5eur.
        Potem pociągiem do Riomaggiore i powrót na piechotę.
        3 pierwsze miejscowości koniecznie - dalej w miarę czasu
        i możliwości marszowych.Piechotą, kolejką lub autobusem.
        Od Corniglii robi się już trekkingowo bardziej.
        Ścieżka odchodzi od morza.
        Bardziej optymalnej trasy IMHO nie ma.

Pozdr
        • chiavone Re: CINQUE TERRE 18.05.05, 13:15
          kazdy radzi ci jak najlepiej potrafi, ja jednak proponuje ci jak juz pisalem,
          dojedz do Riomaggiore, jest tam stosunkowo duzy parking i jest realna szansa na
          miejsce
          z Riomaggiore sciezka Via dell´Amore do Manarola 30 min piechotka, tu opis
          calej trasy, wybierz jezyk i kliknij na >footpaths<
          www.cinqueterre.it/
          np. po niemiecku
          www.cinqueterre.it/de/cta1.html
          sam zdecydujesz po opisie tras co ci najbardziej odpowiada, intelektualnie i
          fizycznie
          wrocic do Riomaggiore mozesz pociagiem z Monterosso al Mare
          miasteczka sa mikroskopijne i w jeden dzionek powinienes sie zmiescic ogladajc
          je powierzchownie

zycze przyjemnych wrazen

• chiavone Re: CINQUE TERRE 18.05.05, 13:22
            dojazd z La Spezia do Riomaggiore nie wymaga zadnych ekstra umiejetnosci w
            prowadzeniu samochodu
            jesli pociagiem to mozesz faktycznie zaczac od Monterosso al Mare, wsiasc w
            pociag do Vernazza, nastepnie do Coniglia i z tad juz na piechotke do Manarola
            i Riomaggiore ale poczytaj sobie o calej trasie na podanym linku, jest po
            angielsku i niemiecku
          • jot.be Re: CINQUE TERRE 18.05.05, 13:44
            chiavone napisała:

> kazdy radzi ci jak najlepiej potrafi,

A przynajmniej się stara :o)
            Do Levanto jest lepszy (omija się La Spezia)
            i bardzo malowniczy dojazd dobrą drogą
            + 100% pewność miejsca do parkowania.
            No i na koniec auto pod nosem; nie trzeba
            się wdrapywać na parking :o)
            Ale w porównaniu z twoją propozycją
            jadąc od Toskanii trzeba nadłożyć trochę km.
            Start polecam w Riomaggiore jednak.
            W cenie tego dziennego biletu kolejowego
            za 5eur (tzw.Cinque Card) jest wstęp na
            via dell'amore.
            Oddzielny bilet na ścieżkę kosztuje chyba 3eur.
            Pozdrawiam

• madai Re: CINQUE TERRE 19.05.05, 23:11
              chiavone-dzieki za trasy. chcialabym tam pojechac, ale samochodem jest to
              wykluczone, wiec zostaje samolot i autokar.
              Powiedz mi, gdzie mozna spac-warunki standardowe, najlepiej tanio.
              Pozdrawiam :)
              • chiavone Re: CINQUE TERRE 20.05.05, 07:27
                > Powiedz mi, gdzie mozna spac-warunki standardowe, najlepiej tanio.

proponuje ci zwrocic sie o to do basia553, ona ma wiecej w tej materii
                rozeznania
                • basia553 Re: CINQUE TERRE 20.05.05, 11:13
                  Jezeli masz mozliwosc dostac sie do la Spezii, to mam taka propozycje:
                  najpierw zapytamy naszej kolezanki forumowej (cos sie tu ostatnio nie zjawia,
                  ale mam prywatnie z Nia kontakt), ktöra mieszka w la Spezii, gdzie masz spac.
                  Nastepnie proponuje taki przebieg calodniowej wycieczki: pociagiem do
                  Riomaggiore. Stamtad przeraklamowana, ale piekna sciezka Amore do Manarola.
                  Jest tam tak pelno turystöw i wycieczek szkolnych (wrzeszczacych), ze trzeba
                  sie przebijac röwnoczesnie kurczowo sciskajac torebke i wiele traci sie z
                  pieknych widoköw. Troche polazic po Manaroli i dalej na nogach do Corniglia.
                  Droga jest wygodna, szeroka, idzie sie chyba ok, godziny. Piekne widoki.
                  Nie bede powtarzac, ze kazda miejscowosc nalezy troszke poogladac:))))
                  Stamtad pociagiem do nastepnej miejscowosci: Vernazza. Wszedzie pieknie, milo.
                  Stamtad prowadzi bardziej ambitniejsza droga lekko pod göre i potem caly czas
                  wysokim brzegiem i przez las, do ostatniej z tych miejscowosci:
                • basia553 kurcze, za wczesnie sie wyslalo: 20.05.05, 11:15
                  no wiec do ostatniej miejscowosci: Monterosso. Moim zdaniem mniej ciekawa od
                  tych malenkich wiosek/miasteczek. No i stamtad KONIECZNIE powröt lodzia albo
                  do Riomaggiore albo la Spezii. Gdybyscie jednak zmiescili sie w czasie, to
                  jedzcie ta lodzia do Zatoki Poetöw, kawalek za Spezia, wyjatkowo piekne miejsce.
                  Stamtad jezdza co chwila autobusy do Spezii. Oj, rozmarzylam sie, chce jeszcze
                  raz tam jechac!!!
    • Gość: ps Re: CINQUE TERRE IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 20.05.05, 13:57
      Dzięki za wszystkie rady, pomyślę o Was ciepło tam, na miejscu.
    • Gość: AGHIS Re: CINQUE TERRE IP: *.cdh.it / *.cdh.it 21.05.05, 10:06
      Ciao Tutti !! zglasza sie, zglasza, wlasnie wychodze do pracy (Corniglia), jakl
      ktos sie zjawi to chetnie pogadam, bo na prawde turysta z PL to wyjatek !!!!
      teraz sie spiesze (na pocag), ale pozniej cos naskrobie, w kazdm
      razie ....hmmm....pociagi zaczynaja byc koszmarnie pelne, wiec dojazd do
      Riomaggiore samochodem ??? nie jest zlym wykjùjsciem, ale musze przyznac ze nie
      wiem czy tam sie znajdzie parking , w SP na pewno tak. A druga rzecz - z SP
      mozna pojechgac do Portovenere ...., ktore w niczym nie ustepuje 5 terre !!!!!
      jest piekne (moze jestem na ten temat uczulona, bo mam z tym miejscem dosc
      szczegolne wspomnienia), w kazdym razie, piszcie i .....przyjezdzajcie, ciao
      Aghis
      PS. pogoda WRESZCIE piekna, po okropnym poczatku (polowie) maja !!!
      Niestety drozki laczace 5 Terre wygladaja jak Marszalkowska w godzinach
      szczytu, i jest sporo niedocioagniec jesli chodzi o dzialalnosc Parco 5 terre,
      ale kto przyjezdza na krotko moze sie nie zorientuje ....kto jest tam
      codziennie ....hmmmmm
      A
      • Gość: Ciucchino Re: CINQUE TERRE IP: *.sn1.eutelia.it 21.05.05, 10:50
        Czesc! To moze Ciebie bezposrednio zapytam... Czy mozliwe jest przejechanie
        calej Via dell'amore na rowerze? (pomijajac tlok) Tudziez, jezeli trzeba
        taszczyc rower, to jak dlugo? Jakies schody po drodze?
        Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam z Rzymu!
        • basia553 Hej Aghis! 21.05.05, 11:02
          A wiec czytalas tu caly czas po kryjomu:)))))
          Twoje ukochane Portovenere to przeciez ta Zatoka Poetöw, o ktörej wspominalam i
          ktöra sie tak zachwycalam?
    • Gość: AghIS Re: CINQUE TERRE IP: *.cdh.it / *.cdh.it 21.05.05, 19:54
      che domanda ?? ( z tym rowerem ....), wiesz,ze nie wiem, ale majac na wzgledzie
      samo zatloczenie to na pewno nie mozna spokojnie sobie jechac, tylko prowadzic
      rower obok siebie, mozliwe, ze nawet jest zaboronione jechac na rowerze, na
      pewno z Corniglia do Vernazza i dalej do Monterosso nie mozna jechac, bo ... ne
      sa przejezdne, jutro sie kogos spytam i Ci odpowiem,
      ciao
      A
    • Gość: Aghis Re: CINQUE TERRE IP: *.cdh.it / *.cdh.it 22.05.05, 18:43
      potwierdzam, ze z Roimaggiore mozna dojechac rowerem do Cornigla, moze nie w
      poludnie (goraco + tlok), ale mozna teoretycznie,
      ciao
      A
      • Gość: Ciucchino Re: CINQUE TERRE IP: *.sn1.eutelia.it 22.05.05, 23:28
        Dzieki bardzo za informacje. Pozdrawiam
        • Gość: AS Re: CINQUE TERRE IP: *.visual.pl 23.05.05, 12:41
          Kochani! Gorąca prośba :-) Po cichutku planuję ze znajomymi spędzić wakacje w
          okolicach CT. Ktoś polecił mi Lerici jako bazę wypadową. Mamy jednak zagwozdkę
          finansową, tzn. jak to jest z kosztami życia? Ile obiad w knajpce, ile piwo w
          sklepie, ile bilet do muzeum, ile autostrada, benzyna, plaża.... Po prostu nie
          znamy nikogo kto był ostatnio w Italy i nie mamy kompletnie pojęcia jak to
          oszacować, żeby na miejscu nie było zaskoczenia. Baaaaaaardzo dziękuję za
          jakiekolwiek info. AS.
          • vojager29 Re: CINQUE TERRE 23.05.05, 13:26
            Lerici niezle jako wypadowe do Cinque Terre i do Toscany, koszty zycia jak w
            calej Europie (zachodniej) plus "podatek sloneczny"
            wynajmijcie mieszkanko z kuchenka, zakupy w Superhicie, mozna przezyc taniutko
            caly urlop, prawie jak w domu
            autostrady, bilety, paliwo, plaza kosztuja tyle ile kosztuje, tu nic nie
            zaoszczedzicie
            • Gość: AS Re: CINQUE TERRE IP: *.visual.pl 23.05.05, 15:30
              Dzięki. To już coś. O mieszkanko i jedzonko się nie martwimy. Jedynie ceny
              atrakcji nas ciekawią. Pozdrawiam, AS.
    • Gość: aghis Re: CINQUE TERRE IP: *.cdh.it / *.cdh.it 23.05.05, 21:20
      os jakis 2 lat zrobili zmiane w Lerici, ne mozna do niego dojechac samochodem,
      zrobili parking dosc oddalony i przez to sie b. Lerici spustoszylo (czy to
      lepiej czy gorzej to zalezy od pktu widzenia), ale wlasnie jesli chodzi o ten
      parking, to jest b. dorgi (wiecej niz normalny ....ha,ha, pewnie spytacie ile
      jest normalny ..... 0,5 E za godzine, 1 E, zalezy od miejsca), wiec to moze byc
      Wasz jedyny problem ....spytam sie znajomej, ktora tam blisko mieszka, moze mi
      cos podpowie ...
      Jelsi chodzi o restauracje ....niestety sa drogie, mozna kupic pizze na wynos -
      to juz mniej kosztuje, jak pomysle o tym co robia w restauracjach w 5
      Terre .... i wszedzie indziej tez, Wlosi - swieze ryby, risotto itp.,
      Amerykanie - wczorajsze, odgrzewane, ceny tez potrafia sie zmieniac ......
      sorry, moze ktos sie zawiedzie, ale niestety tak jest !!!
      ciao
      A
    • Gość: aghis Re: CINQUE TERRE IP: *.cdh.it / *.cdh.it 24.05.05, 23:28
      to B&B mojej znajomej (obok lerici) www.allizzo.it
      A
    • Gość: ps Re: CINQUE TERRE IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 01.07.05, 08:07
      Właśnie wróciłem z Italii, do zwiedzania Cinqueterre zastosowałem wariant
      zaproponowany przez jot.be, ze startem z Levanto - polecam go z całym
      przekonaniem: dojazd wygodny, parking przy samej stacji kolejowej pewny i tani
      (1 euro za każde rozpoczęte 8 godzin).
      Cinqueterre - wspaniałe!!!
      • muppet2 Re: CINQUE TERRE 27.07.05, 13:49
        A możesz zdradzić gdzie sobie znalazłeś miejsce noclegowe?

Gość portalu: ps napisał(a):

> Właśnie wróciłem z Italii, do zwiedzania Cinqueterre zastosowałem wariant
        > zaproponowany przez jot.be, ze startem z Levanto - polecam go z całym
        > przekonaniem: dojazd wygodny, parking przy samej stacji kolejowej pewny i
        tani
        > (1 euro za każde rozpoczęte 8 godzin).
        > Cinqueterre - wspaniałe!!!
        • Gość: ps Re: CINQUE TERRE IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 28.07.05, 11:35
          Mieszkaliśmy w samym środku Toskanii, do Cinque Terre pojechaliśmy na
          jedniodniową wycieczkę - w tym właśnie kontekście propozycja jot.be jest
          szczególnie godna polecenia (szybki i wygodny dojazd autostradą, dobry i tani
          parking tuż przy stacji kolejki).
    • linn_linn Re: karty wstepu na plaze??? 28.07.05, 12:29
      Podobno wstep na plaze za okazaniem kart wstepu:
      www.corriere.it/Primo_Piano/Cronache/2005/07_Luglio/28/cinqueterre.shtml
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka