Gość: darek IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.06.05, 15:59 witam mam pytanko czy warto posiadac karte euro 26 we włoszech jakie sa kożyści z takiej karty wybieram sie do toskani i mam pytaka jak tam z ta karta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia553 koRZysci? 12.06.05, 16:02 to ja tez pytam, czy dla 13-latka warto cokolwiek wykupic, co mu korzysci przyniesie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia113 Re: włochy karta euro 26 IP: 83.103.40.* 13.06.05, 15:33 nigdzie nie wiedzialam karty euro 26 jako tej ktora honoruja choc sa znizki dla studentow. Na pewno sprawdza sie zielona ISIC studencka Odpowiedz Link Zgłoś
erka44 Re: włochy karta euro 26 14.06.05, 13:44 Moje dzieci miały takie karty w ubiegłym roku we Wloszech i jedyne miejsce gdzie potrzebna była taka karta /miały karty ISIC/ to amerykanskie muzeum w Wenecji kolekcja Peggy Guggenheim,wszedzie indziej wystarczyl paszport jako ze jestesmy w Unii syn mial lat 22 a corka 16 Odpowiedz Link Zgłoś
julie_bella2001 Re: włochy karta euro 26 14.06.05, 18:37 A co ma jedno do drugiego?? Karta Euro26 to karta dla wszystkich ponizej 26 roku zycia i sa na nia odpowiednie znizki.Unia nie ma tu nic do rzeczy.Najlepiej sprawdzic sobie tutaj www.cartagiovani.it/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funghettino Re: włochy karta euro 26 IP: *.pool82190.interbusiness.it 14.06.05, 19:06 ma wbrew pozorom. karta euro 26 powinna upowaznac do wszelkich znizek uczniowskich i studenckich tzn w praktyce zastepowa legitymacje szkolna badz studencka.tak samo zreszta jak karta ISIC-u. w tej chwili tak wlasnie jest, wczesniej nie zawsze byly one uznawane (patrz wywieszki na wiekszosci okienek z biletami w muzeach i innych przybytkach kultury wloskiej : tylko dla obywateli UE) ja osobiscie polecam kare ISIC, jest bardziej znana chyba Odpowiedz Link Zgłoś
erka44 Re: włochy karta euro 26 14.06.05, 21:18 Ja sprawdziłam owe karty doświadczalnie,bardzo intensywnie zwiedzając muzea ,galerie,katedry i inne w całych Włoszech i jak już wspomniałam tylko raz poproszono mnie o jakiś dokument gdy prosiłam o zniżki ,było to ww muzeum w Wenecji,być moze ze wzgledu na jego amerkański rodowód,wszędzie indziej brany był pod uwagę wiek i fakt,że się jest mieszkańcem UE a to wynika z paszportu Odpowiedz Link Zgłoś
erka44 Re: włochy karta euro 26 14.06.05, 21:22 Dokładnie wytłumaczyła mi to pani u której rezerwowalam telefonicznnie bilety do galerii Uffizi we Florencji,gdzie podawalam o jakie bilety mi chodzi,córka nie płaciła za bilet nic bo miała 16 lat ,miała przy odbiorze okazac tylko paszport Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Autorowi chyba chodzi jednak o co innego IP: *.chello.pl 14.06.05, 22:10 Nie chodzi o zniżki wynikające z określonego wieku, co można udokumentować paszportem czy dowodem osobistym, tylko o zniżki wynikające z posiadania euro26. Co do tych znaleźć je można na www.euro26.org/ w dziale discounts- zaznaczasz kraj, możesz i miasto i masz miejsca gdzie przysługują owe zniżki. Ze swojego doświadczenia mogę napisać tylko tyle- nie uzyskałem zniżki w akwarium w Genui (choć to jest umieszczone na liście)- pani w kasie zrobiła wielkie oczy, stwierdziła że pierwsze słyszy i tyle- płaciliśmy normalnie. Nam właściwie bardziej zależało na ubezpieczeniu- na szczęście jednak nie korzystaliśmy, więc trudno się wypowiedzieć czy wszystko byłoby ok. Odpowiedz Link Zgłoś