Dodaj do ulubionych

znajomośc angielskiego

22.08.05, 20:37
no właśnie jak jest ze znajomością języka angielskiego we włoszech? Fama
niesie, że bardzo kiepsko i lepiej nauczyc się włoskiego niz liczyć na
porozumiemie po angielsku ale może tylko tak mówią....
Jakie sa Wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: znajomośc angielskiego 22.08.05, 21:00
      Jesli ma sie w planach wiecej niz jedna podroz, to na pewno dobrze jest poznac
      podstawy wloskiego...
      • basia553 Re: znajomośc angielskiego 22.08.05, 22:00
        i w Toskanie i w Rzymie zrobilam to doswiadczenie, ze mozna sie prawie wszedzie
        dogadac po angielsku.
    • marghe_72 Re: znajomośc angielskiego 22.08.05, 22:01
      powiedziałabym,ze wcale nie gorzej niz w PL ;)))
      • hesjja Re: znajomośc angielskiego 23.08.05, 08:43
        no to nie jest tak najlepiej ale i nie najgorzej ;-)
        Dzieki
    • Gość: Agnese Re: znajomośc angielskiego IP: *.acn.waw.pl 23.08.05, 09:14
      Tylo ten angielski Włochów jest troche śmieszny i csami trudny do zrozumienia...
      Mówią tak bardzo "po swojemu" i często zjadaja "h" bo u nich jest bezgłośne.
      Np. AUZ to ... house :))
    • gironde NAJLEPIEJ WE WŁOSZECH - J.WŁOSKI 23.08.05, 09:21
      Generalnie najlepiej znać we Włoszech - j.włoski. Włosi, Francuzi czy Hiszpanie
      mają nieco inny stosunek do j.angielskiego niż Polacy.
      Osobiście nie miałem większych problemów z porozumieniem się w j.francuskim, a
      zwiedziłem całe Włochy.
      Znajoma nauczycielka na Sycylii mówiła mi, że j.francuskiego obowiązkowo uczą
      się tam w szkołach.
      • linn_linn Re: NAJLEPIEJ WE WŁOSZECH - J.WŁOSKI 23.08.05, 12:19
        No trzeba jeszcze zobaczyc kto go uczy... Nauczyciele angielskiego, w kazdym
        razie niektorzy, mieliby problemy z ukonczeniem kursu angielskiego w Polsce.
        • vojager29 Re: NAJLEPIEJ WE WŁOSZECH - J.WŁOSKI 23.08.05, 13:07
          jest cos takiego jak: mamo, chwala nas
          nasz, polsko-angielski wcale nie jest lepszy niz wlosko-angielski, wymawiamy go
          okropnie z punktu widzenia anglikow

• Gość: Agnese Re: NAJLEPIEJ WE WŁOSZECH - J.WŁOSKI IP: *.acn.waw.pl 23.08.05, 14:09
            Z punktu widzenia Anglików wszyscy źle mówią ;))
            A tak swoją drogą wolę angielski w wykonaniu Włochów niz sztywnych Angoli.
            • linn_linn Re: NAJLEPIEJ WE WŁOSZECH - J.WŁOSKI 23.08.05, 14:16
              Mialam na mysli nauczycieli angielskiego uzywajacych jedynie 2 czasow
              terazniejszych / czasem w niewlasciwych sytuacjach /. Nie wiem jak dla Ciebie,
              dla mnie to za malo...
              A Wloch bez znajomosci wloskiego nie da sie poznac... No chyba, ze ograniczamy
              sie tylko do zamowienia kawy czy kanapki... Jesli zna sie angielski, dla Wlocha
              jest sie turysta. Jesli zna sie wloski, to jest to juz zupelnie inna podroz...
              Kto zna wloski, przyzna mi racje...
              • Gość: marghe_72 Re: NAJLEPIEJ WE WŁOSZECH - J.WŁOSKI IP: *.acn.waw.pl 23.08.05, 17:28
                Linn, uogólniasz :))
                • linn_linn Re: NAJLEPIEJ WE WŁOSZECH - J.WŁOSKI 23.08.05, 18:24
                  Marghe, Ty juz nie pamietasz jak to jest, kiedy czlowiek nie zna wloskiego. :)
                  • linn_linn Re: NAJLEPIEJ WE WŁOSZECH - J.WŁOSKI 23.08.05, 18:27
                    Znajomosc wloskiego pozwala poznac atmosfere, mentalnosc ludzi itp. Rozmawiajac
                    z Wlochem po angielsku wychodzi to dosc sztucznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka