Dodaj do ulubionych

Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie

18.01.06, 09:46
1. Czy trzeba potwierdzać rezerwacje na samolot w Skyeurope?
2. Czy załatwialiście chipowa kartę(która jest zamiast druku E-111), czy to długo trwa i co w ogóle daje ta karta?
3. Czy należy się doubezpieczyć-w kwestiach zdrowotnych, czyli jak wyglada ewentualna pomoc medyczna we Włoszech-coś się płaci na wejściu?
A tak w ogóle to odpukać...
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 18.01.06, 10:32
      Nie wiem, jak to wyglada od strony polskiej. We Wloszech karty dopiero sa
      rozsylane, wiec sama na nia czekam.
      W naglych wypadkach wloska sluzba zdrowia nie odmawia pomocy nikomu: nawet
      osobie przebywajacej nielegalnie, bez dokumentow itp.
    • aani Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 18.01.06, 21:29
      rezerwacji, jesli wykupiona, nie trzeba potwierdzac
      ale dzien - dwa przed odlotem dobrze jest sprawdzic, czy nie ma zmian w
      rozkladzie

NIe wiem, czy wszedzie tak samo, u mnie wyrabianie EKUZ zalatwia sie od reki -
      po odstaniu kolejki, oczywiscie. Zakladajac, ze ma sie przy sobie wszystkie
      potrzebne dokumenty. Do tej pory zawsze sama sie ubezpieczalam dodatkowo na
      wyjazd, z EKUZ jade pierwszy raz. Wszelie informacje, w tym o zakresie
      ubezpieczenia i postepowaniu na stronie NFZ
      • dorrit Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 09:39
        Wystarczy E-111 by miec prawo do wszystkich swiadczen, jak obywatele danego
        kraju.
        • makda Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 10:22
          ...ale warto wiedziec, ze we Wloszech praktycznie jest bardzo malo swiadczen
          zupelnie bezplatnych. Wiec nawet posiadajac formularz E-111, trzeba sie liczyc
          z tym, ze szpital kaze zaplacic oplate dodatkowa (ticket).
          • linn_linn Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 11:30
            Niestety... Tzw. ticket moze kosztowac nawet 40 euro / za jedno badanie /.
    • ecol Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 10:53
      Ad2. Wysłałem w zeszłym tygodniu faxem wniosek (pamiętaj dołączyć ostatnie RMUA
      bądź ksero podbitej aktualnie książeczki ubezpieczneiowej) o wystawienie E111
      dla mnie i dla żony i w tym tygodniu odebrałem te plastiki (mazowiecki oddz. NFZ).

Ad3. Wyjeżdżam pojutrze na parę dni do Rzymu i się doubezpieczam - najtańszy
      pakiet to 2,5PLN za osobodzień.
      • chiavone Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 11:34
        szczerze powiedziawszy lekarza wloskiego malo interesuje twoja karta
        ubezpieczeniowa, za wizyte musisz placic niezaleznie czy taka usluga jest
        gratis czy platna dla Wlocha
        podobnie jest w aptece za lekarstwa placi sie gotowka, zadnej ulgi jaka maja
        Wlosi
        ze szpitalem jest inaczej muszisz miec wazne ubezpieczenie z Polski ale tam
        przyjma cie tylko i wylacznie w naglych wypadkach, leczenie odbywac sie bedzie
        tylko i wylacznie na wyrazna zgodze polskiego ubezpieczenia lub odesla do
        Polski tez na wyrazna zgode polskiego ubezpieczyciela
        chyba sie nie myle linn_linn
        • aani Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 11:55
          Owszem, ale przy ubezpieczeniu dodatkowym ubezpieczyciel honoruje rachunki od
          lekarza i z apteki. Nie wiem, jak z NFZ, pierwszy raz jade tylko z ich karta,
          ale spodziewam sie, ze powinno byc tak samo, chociaz przepisow jeszcze nie
          postudiowalam.
          Od poczatku 2006 obowiazuje tylko Europejska Karta Ubezpieczenie Zdrowotnego,
          wszelkie formularze E-iles tam nie sa juz wydawane.
          • chiavone Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 14:34
            aani napisała:

> Owszem, ale przy ubezpieczeniu dodatkowym ubezpieczyciel honoruje rachunki od
            > lekarza i z apteki.

ubezpieczyciel honoruje tak czy tak rachunki wystawione przez lekarza i apteke,
            ubezpieczenie dodaktowe nie ma chyba z tym nic wspolnego a jest pomocne jesli
            masz zamiar korzystac z uslug innych niz tych przewidzianych w normalnym
            ubezpieczeniu
            • aani Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 17:34
              OK. Wyraze sie jasniej. Ubezpieczenie kosztow leczenia za granica, wykupione w
              firmie ubezpieczeniowej. To mialam na mysli.
              Oczywiscie, nie chodzilo mi o ubezpieczenie dodatkowe, mogace obejmowac szkody
              powstale np. w zwiazku z uprawianiem sportu, albo (hipotetycznie) rozszerzonego
              leczenia stomatologicznego
        • linn_linn Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 12:14
          Najlepiej siegnac do konkretnych przepisow: moga byc niespodzianki. Jak juz
          napisano, leczenie w panstwowej sluzbie zdrowia kosztuje sporo takze Wlochow /
          oczywiscie zalezy to od dochodow /.
          • aani Re: Pytania okołowyjazdowe :) Sky+leczenie 19.01.06, 17:28
            wlasnie - i tu www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=2&artnr=1516
            info dotyczace Italii. Zreszta przy odbieraniu EKUZ mozna zazyczyc sobie ulotki
            z informacjami dotyczacymi danego kraju.
            • akacjax dziękuję wszystkim za informacje 20.01.06, 23:07
              a zwłaszcza aani za link, w sumie wiele to wyjaśnia i życzę Wam i sobie zdrowia zwłaszcza na czas podróży:)
              • marusia811 Re: halo aani 21.01.06, 09:06
                obserwuję cię tu na forum masz sporą wiedzę na temat Włoch, czy mogę zapytać
                skąd ona się bierze ?
                przy okazji: jak się trzeba zachować czy raczej co należy robić kiedy potrzebna
                jest pomoc lekarza jak go szukać, ile kosztuje ewentualna wizyta jeśli trzeba
                płacić, czy drogie są lekarstwa ?

z góry dziękuję za informacje

• linn_linn Re: nie jestem aani 21.01.06, 09:37
                  Nie jestem Aani, ale mieszkam we Wloszech. Przy nastepnej okazji zapytam
                  lekarza rodzinnego, czy przyjmuje turystow zagranicznych. W duzych
                  miejscowosciach sa dla nich specjalne ambulatoria, ale w malych nie. Nie sadze,
                  aby przy czyms niegroznym musieli zglaszac sie na pogotowie. Tym bardziej, ze
                  nie ma go wszedzie.
                  • linn_linn Re: nie jestem aani 21.01.06, 09:42
                    Ceny lekarstw:
                    cibalgina fast 24 x 200 mg 9,20 euro
                    aspirina do ssania 10 tabletek 4,20 euro
                    Porownaj z cenami polskimi.
                    Prywatna wizyta kosztuje najmniej 40-50 euro.
                    • marusia811 Re: do aani 21.01.06, 17:36
                      linn_linn, dziękuję za odpowiedź ale w dalszym ciągu zapytanie do aani:

do czego potrzebne jest dodatkowe ubezpieczenie ?
                      co ono dodatkowo pokrywa czego nie pokrywa to normalne NFZ ?
                      czy nie jest tak, że potrzebne jest dopiero wówczas kiedy jedzie się na dłużej
                      niż na miesiąc np. do pracy ?
                      gdzie czy może raczej jak szukać lekarza w dużych miastach, np. Rzymie ?
                      czy NFZ zwraca każdy rachunek z apteki czy trzeba mieć kopię recepty ?

pytam tu, bo to wygodniejsze niż stanie w kolejce po odpowiedź

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka