Dodaj do ulubionych

ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:16
Mam pytanie jaką ilośc pieniędzy mamy przygotować: 2os. dor.+ 1 dziecko 8 lat
(bez noclegów). Żywić chcemy się głównie przygotowując sami śniadania, obiady
i kolacje. Oczywiście przewidujemy jakiś wypad do pizzerii czy kawiarni.
Zwiedzanie Wenecji. Jeden dzień w aquaparku. Zakupy spożywcze w tamtejszych
marketach.Dzięki.
Obserwuj wątek
    • marusia811 Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 12.02.06, 16:46
      to sprawa bardzo indiwidualna, najlepiej weź ze sobą karte płatniczą, płacąc
      tyle ile będzie kosztowało
      wiem, że to niezbyt odkrywcze ale praktyczne
      • Gość: zbynek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.plock.mm.pl 04.03.06, 12:23
        ok
      • Gość: zbynek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.plock.mm.pl 08.04.06, 10:26
        bywa i tak.
    • Gość: desi45 Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.cust-adsl.tiscali.it 12.02.06, 17:05
      przepraszam.... a gdzie spicie?.... pod niebem z 8 letnim
      dziewckiem?.... i tak bedzie 7 dni ?.
      • Gość: desi45 Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.cust-adsl.tiscali.it 12.02.06, 17:08
        powiedzcie gdzie iestescie....gdzie bedziecie....
      • linn_linn Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 12.02.06, 18:02
        Noclegi wykupuja w Polsce...
      • Gość: ala Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 19:47
        łatwo się domyśleć , że mam załatwione (apartament) mnie interesują wydatki na
        miejscu. No nie wiem, rzucam kwotę średnio 50 euro dziennie, czy to za mało?
        • linn_linn Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 12.02.06, 20:41
          Jesli bedziecie gotowac sami, powinniscie sie zmiescic w tej kwocie. W sierpniu
          owoce moga byc dosc drogie.
          • Gość: ala Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:52
            jedziemy 23 czerwca.
        • aseretka Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 13.02.06, 06:41
          50 euro dziennie powinno w zupełnosci wystarczyć,jeśli będziecie sami
          przyrządzali posiłki. Chyba, ze jesteście strasznymi żarłokami i zjadacie po 1
          kg miesa i po 1 kg wędlin dziennie:) Przykładowe ceny artykułów spożywczych
          podawałam tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=34943421&a=35606316
          • Gość: ala Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 08:17
            nie , nie nie jesteśmy żarłokami, mięsa prawie nie jadamy, raz na tydzień
            ewentualnie. Dzięki za odp.
        • Gość: zbynek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.plock.mm.pl 28.03.06, 17:25
          zależy jak dla kogo.
      • Gość: zbynek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.plock.mm.pl 22.03.06, 14:52
        ok.
    • Gość: Zbyszek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.um.wroc.pl 01.03.06, 18:17
      Przecież to tylko tydzień. W stosunku do włoskich nasze warzywa są śmiesznie
      tanie.Chleb ma smak.Weźcie ze sobą. Jak najwięcej. A smaki- dokupcie. Mniej
      więcej dwa razy drożej niż w Polsce
      • enry1 Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 02.03.06, 10:54
        Jesli jedziecie samochodem , to kupcie cos w Polsce typu konserwy,olej
        kielbase,cos co lubi dziecko. 50 euro, sciskajac pasa, powinno
        wystarczyc.Oczywiscie zakupy nie w malych sklepikach a w Super Merkatach
      • marghe_72 Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 02.03.06, 11:14
        Gość portalu: Zbyszek napisał(a):

> Przecież to tylko tydzień. W stosunku do włoskich nasze warzywa są śmiesznie
        > tanie.Chleb ma smak.Weźcie ze sobą. Jak najwięcej. A smaki- dokupcie. Mniej
        > więcej dwa razy drożej niż w Polsce

chyba nie zrozumialam
        zabrać chleb?
        • linn_linn Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 02.03.06, 11:17
          Sliski temat...
          • ennka Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 02.03.06, 14:51
            Chleb we Włoszech nie jest za dobry i stosunkowo drogi.
            • Gość: zbynek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.plock.mm.pl 02.03.06, 15:11
              mnie ten chleb z piekarni w Bibione smakował - ale jeśli chodzi o jego cenę
              to jest ok 6 - 7 razy droższy niż u nas w kraju.Z resztą nie jest już tak żle,
              ceny są ok 20-30% procent wyższe niż u nas - są też wyższe o 100% ZALEŻY OD
              TEGO GDZIE KUPUJESZ.Od naszego apartamentu do plaży było ok 800 metrów
              i wzdluż tej drogi były sklepy w których ceny odpowiadały naszym zasobom
              finansowym./tak,że nie ma kłopotu chcesz płacisz za to samo drogo lub tanio./
              I jeszcze jedno ceny artykólów przemysłowych, butów itp. są na poziomie cen
              u nas.Co np. nie dotyczy Wenecji gdzie ceny tych samuch artykólów są 10 razy
              większe.
              • enry1 Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 02.03.06, 16:26
                jesli chodzi o chleb we Wloszech , to do wyboru, koloru , smaku i ceny.
                • Gość: Zbyszek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.um.wroc.pl 03.03.06, 10:35
                  Marghe_72 pyta czy zabrać chleb?
                  Ja z oczywistych powodów zabieram.
                  Chleb z piekarni w pobliżu mojego mieszkania jest doskonały na tygodniową
                  podróż.
                  Bułka "paryska"- (nie lubię nazwy "weka") w piątym dniu po upieczeniu smakuje
                  smakuje jak marketowa. Ale w piątym dniu podróży najczęściej używamy razowce i
                  grahamy "świeże" przez cały tydzień. Praktycznie na powrót robimy czasem
                  kajzerki ciągle z naszym pasztetem prochowickim
                  • bynek czy zabrać chleb? 04.03.06, 13:52
                    Włoskiego chleba nie jadłbym za darmo! Nie przypomina niczego co u nas nazywa
                    się chlebem. Nie twierdzę, że coś podobnego nie można znaleźć, ale chyba nie po
                    to się jedzie do Włoch, żeby szukać chleba. Całkowicie zgadzam się ze Zbyszkiem!
                    Warto zabrać nasz chleb, tydzień dobry polski chleb powinien wytrzymać i będzie
                    jeszcze smaczniejszy od włoskiego. Ja przeważnie kupuję chleb u naszych górali,
                    maja tam takie wielkie bochny, że jeden wystarcza na tydzień dla dwojga.
                    Wracając do tematu pieniędzy, to 50€ na dzień, to o dużo za dużo na jedzenie.
                    Jeżeli zabierzecie to co lubicie z Polski a powinniście zabrać, bo trzeba
                    popierać nasze rolnictwo i przemysł spożywczy ;) a do tego lubicie makaron
                    (tego akurat i wina zabierać nie ma sensu), to na jedzenie wystarczy Wam 15-20€.
                    pzdr.
                    • Gość: gospodarz Re: czy zabrać chleb? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 07:26
                      Bynku napisz coś konkretnego o tym góralskim chlebie - konkretnie gdzie go
                      kupujesz?
                      Ja akurat nie mam zaufanej piekarni, z której chleb wytrzymywałby tydzień
                      dlatego biorę na maks.3 dni. Nieźle w tej roli sprawdzają się chlebki
                      Schulstada. A w miejscach, które odwiedzam staram się zawsze próbować tego co
                      jedzą miejscowi.
                      Pozdrawiam
                      • bynek Re: czy zabrać chleb? 05.03.06, 17:54
                        Przeważnie kupuję chleb w Żywcu. Piekarni nie znam ale chleb (duży bochen
                        ok. 2 kg) kupuję w samie spożywczym niedaleko dworca PKS. To jest chyba jakiś
                        Dom Handlowy - na parterze spożywczy z osobnym stoiskiem piekarniczym a na
                        piętrze jakieś przemysłowe rzeczy. Zatrzymuję się tam, by kupić trochę SK w
                        kantorze na drogę i przy okazji chleb. Sprawdzane było już kilka razy, nigdy
                        się nie zawiodłem na tym chlebie. Kupowałem też w innych sklepach w okolicach
                        Żywca i też wytrzymywał.
                        Chleb nie jest pakowany w żadną folię ale żeby zapobiec wysychaniu, trzeba go
                        zapakować ale z dostępem powietrza.
                      • bynek Re: czy zabrać chleb? 05.03.06, 18:14
                        Co do miejscowych specjałów, to zazwyczaj jadę na 2-5 tygodni i po zjedzeniu
                        polskiego chleba, mam jeszcze sporo okazji, żeby pojeść włoskie "cuda".
                        Tak jak pisałem, czasem uda się, znaleźć coś chlebo-podobnego, ale generalnie
                        kiepsko to wygląda.
                        pzdr.
    • natka110 Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 07.03.06, 08:50
      Czesc, mieszkam na stale 60 km od Bibione, jestesmy we dwoje + kot, i zakupy
      tygodniowe: makaron, pomidory w puszkach, mieso, mozzarella, jogurty kosztuja
      ok. 40 euro, zalezy od miesa, bo tu masz od 4 euro za kg kurczaki do 26.70 za
      wolowe na befsztyki.
      Do tego warzywniak, na nas dwoje teraz wydaje jakies 15 euro tygodniowo, miedzy
      salata, pomidorami, marchewkami ,a cytrusami, sa jz truskawki hiszpanskie,
      pomarancze z Sycylii, itp.
      Do tego chleb, jakies 3-4 euro za kg, ja np dziennie place ok 1 euro za cos na
      ksztalt bulki wroclawskiej, NIE PAMIETAM, JAK SIE TO ZIARNO NAZYWA, dzieki
      ktoremu chlab przypomina polski... anamura? jakos tak... sprawdze w piekarni i
      dam znac. aaa!!!altamura!!!! chleb jest wilgotny i da sie zjescpo 2 dniach, jak
      wezmiesz np tartarughe, albo inne bleczki, to na nasteony dzien mozesz nimi
      abic...
      Pizza u nas w miescie na 2 osoby t ood 10 do 20 euro, zalezy od radzaju, npo
      moja oliwki, pomidorki , bazylia, mozzarella kosztuje 5,50 , ale juz mojego M -
      z szynka, salami, i boczkiem, jakies 7 euro.
      W BIbione na Vaile Aurora wzdluz morza, w kierunku Bibione termal jest sklep
      hurtowy z warzywami i owocami, gdzie jest tanio (po morskiej stroni ulicy),
      natoiast inny na Piazzale Po, tez wschodnia strona miasta, jesli na wieksze
      zakupy to kolo szpitala, jest centrum handlowe z supermarketem.
      Napisz na priv jakmasz pytania,.
      Aha - park wodny fajny w Lignano sabbia d'oro, tam te zoo, polecam, zwierzaki
      mozna karmic i generalnie wygladaja na szczesliwe, nie takie biedaki za
      kratkami
      • linn_linn Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 07.03.06, 09:21
        To nie jest ziarno, a miejscowosc Altamura w Apulii. Stamtad pochodzi najlepszy
        wloski chleb: jesli mozna znalezc go w sklepie, polecam / jesli jest
        oryginalny /.
        www.panedialtamura.net/
      • Gość: zbynek do natki 110 IP: *.plock.mm.pl 07.03.06, 10:42
        podaj adres na priva.Jak pisać jeżeli go nie podałaś.
        • natka110 Re: do natki 110 07.03.06, 10:56
          natka110@gazeta.pl
          • Gość: zbynek Re: do natki 110 IP: *.plock.mm.pl 09.03.06, 12:00
            ok.
    • Gość: Ala Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:21
      Czy w okolicach Bibione jest jakiś hipermarket np.Carrefour ?
      • Gość: zbynek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.plock.mm.pl 09.03.06, 13:22
        w samym Bibione jest, tylko nie pamiętam jak się nazywa.
        • Gość: asku Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: 87.192.231.* 10.03.06, 16:17
          Czy ktos moze mi cos napisac o polaczeniach komunikacyjnych z Wenecji do
          Bibione, oczywiscie nie samochodem. Jak sie dostac szybko i tanio. I jeszcze
          jedno jesli ktos ma jakies kwatery do polecenia w Bibione to bardzo prosze o
          adresy. Pozdrowienia
          • Gość: zbynek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.plock.mm.pl 10.03.06, 17:23
            nie ma problemu z dojazdem do Wenecji.Kursują autobusy.Bilet kosztuje 14,90 euro
            Jest na autobus,statek na pl.św Marka i z powrotem bez określenia godzin
            wyjasdu jak i powrotu.Autobusy są firmy ATVO.Przesiadka na statek jest w Punta
            Sabbioni.Cała podróz zabiera ok 2godzin.Apartamenty wynajmowalem 00390431430428.
            • Gość: asku Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: 87.192.231.* 10.03.06, 17:45
              Jesli dobrze zrozumialam to z Wenecji jedzie sie statkiem z placu Marka do
              miejsc Punta Sabbioni(co to jest?), a potem autobusem do Bibione? Tak? I
              jeszcze ten numer wyglada ok, ale widzialam ze na podobnym watku z pytaniem o
              apartament w Bibione podales troche inny numer, ktory jest dobry i co to za
              agencja. Z gory dziekuje za wiadomosci.
              • Gość: zbynek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.plock.mm.pl 12.03.06, 09:44
                ten numer telefonu jest dobry, w tamtym wątku pomylił mi się,podałem zły.
                Bezpośredno na pl.św.Marka można dojechać tylko w taki sposób.
                Z Bibione autokarem a póżniej statkiem - ale to wszystko jest w cenie biletu.
                Bilet można kupić nawet na kilka dni wcześniej.I np.wyjżdżasz o godz.8.00,
                wracasz o 20.00 na zwiedzanie Wenecji pozostaje ci 7-8 godzin.Punta Sabbioni to
                mała miejscowośc w ktorej jest dworzec końcowy, wysiadasz z autokaru- i 50m
                dalej wsiadacz na statek i płyniesz na plac.Bilet wszędzie samemu się kasuje,
                nawet w Bibione powinno się skasować w automacie wiszącym na ścianie budynku.
                W Bibionie jest mnóstwo agencji sprzedających wczasy,Ja akurat byłem
                z tej ,może dlatego,że mogłem dogadać się telefonicznie w języku polskim
                i zaskoczono mnie niska cena za apartament w szczycie sezonu.Jest to agencja
                Boreal.Płaciłem 380 euro za tydzień - apartament czteroosobowy z wielkim
                balkonem W cenie tej byla opłata turystyczna i serwis plażowy/tj.parasol i dwa
                lezaki na plaży/Placiłem także kaułcję 50euro przy odbiorze kluczy - która
                została zwrócona.
                • Gość: zbynek Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby IP: *.plock.mm.pl 15.03.06, 09:34
                  ok.
                  • vojager29 Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 18.03.06, 10:14
                    nigdy nie braliśmy ze sobą nawet kawałka polskiego chleba ani innego żarcia,
                    żyjemy na włoskim papu i mamy się dobrze
                    dziś we włoskich supermarketach można praktycznie kupić wszystko lub prawie
                    wszystko to co i w Polsce łącznie ze zjadliwym ba nawet bardzo dobrym chlebem,
                    jedynie czego nie ma to polskich wędlin, które często i tak są niezjadliwe a
                    więc mała strata, włoskie szynki i inne wyroby "wędliniarskie" są wyśmienite,
                    w tamtym klimacie najlepiej smakują ich produkty nawet ich "włoski chleb" a
                    raczej bułka
                    polski chleb jadam tylko dwa razy w roku i popatrzecie - żyje

• ortodox Re: ile pieniędzy - 7 dni Bibione - 3 osoby 28.03.06, 21:34
                      W Afryce jedzą robaki i też żyją. Do wszystkiego można się przyzwyczaić.
                      Ty już dawno zapomniałeś jak smakuje polski chleb i nasze wędliny, vojager
                      Pamiętaj, że nie każdy ma tak wypatrzony smak. Zostało jeszcze paru normalnych
                      Polaków na tym świecie.
                      pozdrawiam ;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka