kasper68 15.03.06, 08:09 Jadę w lipcu do Umbrii. Interesują mnie wszystkie ciekawe miejsca, niekoniecznie opisane w przewodnikach, ciekawe opisy i dobre rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonkoq Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 15.03.06, 09:39 Po pierwsze: przygotuj się, że nikt nie mówi po angielsku. No może z wyjątkiem Asyżu :) Polecam, mało opisywane w przewodnikach wymarłe miasto Civitta de Bagnoregio www.civitadibagnoregio.it/english/civita/history.htm - trzeba tam niestety jechać z bardzo dokładną mapą, bo oznaczenia na trasie słabe ale warto. Warto zajrzeć do Spoleto i spróbowac tamtejszych win - ale o tym raczej trąbią wszystkie przewodniki. No i oczywiście Orvieto, katedra robi niemałe wrażenie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remo Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 12:29 Wow! Super to miejsce. Dzieki! Chyba musze tam pojechac. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach... 15.03.06, 13:22 O zwiedzaniu autem Umbrii trochę pisaliśmy, np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=19241732 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=22952061 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=32159070 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29013856 itd. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach... 29.07.06, 23:27 kolego bah77, chciałbym zwrócić ci uwagę, iż Forum Turystyka ma służyć wymianie poglądów, doświadczeń, porad itp. a nie wskazywaniu "linków" do tasiemcowych wątków, których prawdopodobnie nikt nie chce czytać, często odnoszę wrażenie, co napisałem w innym miejscu, że łatwiej byłoby bezpośrednio zwrócić się do IPN o prawo do przeglądu teczek, rezultat w uzyskaniu informacji byłby podobny, nie, Forum powinno służyć wymianie informacji "tu i teraz" myślę, że się rozumiemy i jeśli chcesz odpowiedzieć, proszę ale pod swoim nickiem jeśli masz cywilną odwagę Odpowiedz Link Zgłoś
jita Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach... 02.08.06, 10:29 Bah nie podał linku do całego swojego wątku z zaleceniem "przejrzyj go cały", ale linki do konkretnych postów na zadany temat. ps. a Ty co ciekawego na temat napisałeś w tym wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 15.03.06, 15:44 Właściwie to o wszystkich tych wyżej wymienionych miejscach jest napisane mniej lub więcej w przewodnikach. Trochę moich umbryjskich opisów jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&wv.x=2&a=33005298 Do Civita di Bagnoregio wcale nie trudno dojechać kierując się od autostrady A1 na Orvieto a potem na Bagnoregio. Niestety nie miałam czasu, aby napisać rozwinięcie wspomnianego przez baha dnia 19, kiedy zrobiliśmy małą wycieczkę po Umbri podziwiając Terni, Narni, Spoleto i jeszcze kilka innych miejsc. Wodospad Marmore wspaniały. Polecam. Kilka moich zdjęć możesz zobaczyć na forum "Zdjęcia z podróży": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=19055973&a=30706652 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=19055973&a=30746755 Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 15.03.06, 16:02 Ja jadę do Passignano nad jez. Trasimeno. Może ktoś zna ceny przejazdu łodzią na Isola del Maggiore. Czy warto wybrać się łodzią elektryczną aby podziwiać ptactwo w "La Valle"?. Jak z czystością wody w jeziorze? Odpowiedz Link Zgłoś
agnesep Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 15.03.06, 20:36 Mieszkam w Umbrii i polecam zwiedzic citta della Pieve oraz Orvieto. sa naprawde bardzo ladne i godne zwiexzenia. rowniez Perugia jest okey. Przyjezdza tam wiele studentow na kursy jezykowe a w lecie jest tam organizowane Umbria Jazz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicjab11 Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 27.07.06, 22:47 Dziękuję wszystkim za praktyczne i bardzo przydatne porady na Forum. W I poł. lipca spędziliśmy tydzień w Umbrii (agroturystyka) i kilka dni w Wenecji, a informacje uzyskane od Was bardzo nam te wakacje ułatwiły. Pozdrawiam i chętnie odpowiem na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
nuovo Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 29.07.06, 21:49 Wybieram się do Umbrii w sierpniu, jestem ciekaw, gdzie byłaś i co udało Ci się zobaczyć pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
alicjab11 Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 29.07.06, 22:52 Mieszkalismy pod pięknym Asyżem, który naturalnie zobaczyć trzeba. Ponadto zwiedziliśmy Gubbio, Perugię, Spello (piekne), Orvieto (rewelacja), Civita di Bagnoregio (koniecznie), Todi (rzymskie cysterny), Narni, Spoleto (niestety całe w remoncie) oraz wodospad Marmora (koniecznie). W tym wątku na Forum praktycznie wszystko to jest pięknie opisane, a informacje są bardzo aktualne. Myślę, że Umbria dorównuje Toskanii, a w kilku aspektach nawet ją przewyższa (np. krajobrazy i moim zdaniem lepsze wina - tak, tak Sagrantino di Montefalco Passito cenię ponad Brunello di Montalcino) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Umbria zdjecia 30.07.06, 09:13 O Umbrii przewodniki mowia chyba wszystko. Jesli zrobiliscie / albo zrobicie / jakies zdjecia, dorzuccie. Orvieto: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=27183502&v=2&s=0 Asyz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=26895602&v=2&s=0 Cascia i Roccaporena / miejsca zwiazane z kultem Swietej Rity /: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=27568358&a=43797235 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasper68 Re: Umbria zdjecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:50 Właśnie wróciłam i żałuję, że byłam tak krótko. Z tym, że i tak nie bardzo dało się zwiedzać w tym upale - 40 stopni. Zaliczyłam Asyż, Cortonę, Passignano, Castiglione Del Lago, Issola del Maggiore na jeź. Trazymeńskim, Castel Rigone. Na więcej po prostu nie starczyło czasu. Chyba zaplanuję zwiedzanie Umbrii w bardziej sprzyjających pogodowo miesiącach. A tak wogóle polecam mieszkania wakacyjne na wzgórzach z widokiem na jezioro Trazymeńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Umbria 01.08.06, 15:57 Umbria jest piekna w maju i czerwcu, potem to juz od wrzesnia. Upaly niestety troche przeszkadzaja, ale i tak nie wiadomo kiedy moga sie zdazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
agata9970 Re: Umbria 07.01.07, 17:17 Polecam Spello,piękne miasteczko,gdzie w Boże Ciało ukladają mieszkańcy obrazy z platkow kwiatów.Robi wrazenie.Zresztą całe tonie w kwiatach,no i nie ma tam tylu turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: Umbria IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.01.14, 21:40 dla tych wszystkich którzy zwiedzili Umbrię , kilka wspomnień www.youtube.com/watch?v=3LAsAkjBziM, kliknij link - tego w przewodnikach nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SD Re: Umbria IP: *.olsztyn.mm.pl 25.06.15, 23:02 We Włoszech będę praktycznie pierwszy raz - w poł. września tego roku. Kiedyś w r. 2006 byłem na Sycylii, ale podobno to nie są Włochy. W każdym razie, zamierzam wynająć w Perugii na 4 - 6 dni niewielki samochód dla 2 osób i pojeździć trochę w okolicach Perugii i Sieny. Prosiłbym o jakieś informacje, jak tam się jeździ ? Po za tym interesuje mnie, czy są problemy z wynajęciem auta ? Czy trzeba je np. rezerwować już teraz ? Jakie ewentualnie są stawki ? Czy płaci się gotówką, czy też można płacić kartą - jaką ? Czy jest pobierana jakaś kaucja ? Jakie polskie dokumenty są wystarczające do wynajmu auta ? Czy w wypożyczalniach jest np. coś takiego jak limit przejechanych dziennie km ? Którą wypożyczalnię byście polecali ? Wygląda na to, że w Perugii są 3 (w tym 1 w okolicach lotniska). Czy ktoś wynajmował auto w Perugii, a oddawał je w innym miejscu np. w Sienie ? Czy jest to możliwe ? (Ja np. tak zrobiłem na Sycylii - auto wynająłem w San Vito Lo Capo a oddałem je w hotelu w Valderice.) Do Sieny chcielibyśmy się dostać drogą SS75bis i dalej wzdłuż jez. Trazymeńskiego i tą drogą dalej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jest to droga płatna ? Gdzie w Perugii trzeba na nią wjechać i gdzie z niej zjechać by dostać się już bezpośrednio do Sieny ? Gdzie ewentualnie w Perugii można dostać jakieś mapki (szczególnie drogowe) ? Interesuje mnie także, czy wszędzie tam trzeba płacić za parkowanie ? Czy są jednak jakieś miejsca np. w Perugii, Asyżu, Spoleto, Orvieto, czy w Passignano sul Trasimeno, gdzie można postawić samochód i za to nie płacić. Po za tym interesuje mnie, czy w samej Perugii warto wykupić tę ich kartę tj. "Perugia Citta Museo" ? Co ewentualnie za tę kartę można zobaczyć taniej ? Czy są i ewentualnie gdzie i kiedy (w jakich godzinach) jakieś darmowe wejścia ? Za wszelkie sensowne informacje będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś