Dodaj do ulubionych

Umbria - czego nie piszą w przewodnikach

15.03.06, 08:09
Jadę w lipcu do Umbrii. Interesują mnie wszystkie ciekawe miejsca,
niekoniecznie opisane w przewodnikach, ciekawe opisy i dobre rady.
Obserwuj wątek
    • slonkoq Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 15.03.06, 09:39
      Po pierwsze: przygotuj się, że nikt nie mówi po angielsku. No może z wyjątkiem
      Asyżu :)

Polecam, mało opisywane w przewodnikach wymarłe miasto Civitta de Bagnoregio
      www.civitadibagnoregio.it/english/civita/history.htm - trzeba tam
      niestety jechać z bardzo dokładną mapą, bo oznaczenia na trasie słabe ale warto.

Warto zajrzeć do Spoleto i spróbowac tamtejszych win - ale o tym raczej trąbią
      wszystkie przewodniki. No i oczywiście Orvieto, katedra robi niemałe wrażenie .

• Gość: Remo Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 12:29
        Wow! Super to miejsce. Dzieki! Chyba musze tam pojechac.
    • bah77 Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach... 15.03.06, 13:22
      O zwiedzaniu autem Umbrii trochę pisaliśmy, np.:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=19241732

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=22952061

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=32159070

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=29013856

itd.

bah77
      • mair Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach... 29.07.06, 23:27
        kolego bah77, chciałbym zwrócić ci uwagę, iż Forum Turystyka ma służyć wymianie
        poglądów, doświadczeń, porad itp. a nie wskazywaniu "linków" do tasiemcowych
        wątków, których prawdopodobnie nikt nie chce czytać,
        często odnoszę wrażenie, co napisałem w innym miejscu, że łatwiej byłoby
        bezpośrednio zwrócić się do IPN o prawo do przeglądu teczek,
        rezultat w uzyskaniu informacji byłby podobny,
        nie, Forum powinno służyć wymianie informacji "tu i teraz"

myślę, że się rozumiemy i jeśli chcesz odpowiedzieć, proszę ale pod swoim
        nickiem jeśli masz cywilną odwagę
        • jita Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach... 02.08.06, 10:29
          Bah nie podał linku do całego swojego wątku z zaleceniem "przejrzyj go cały",
          ale linki do konkretnych postów na zadany temat.

ps. a Ty co ciekawego na temat napisałeś w tym wątku?

• aseretka Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 15.03.06, 15:44
      Właściwie to o wszystkich tych wyżej wymienionych miejscach jest napisane mniej
      lub więcej w przewodnikach.
      Trochę moich umbryjskich opisów jest tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&wv.x=2&a=33005298
      Do Civita di Bagnoregio wcale nie trudno dojechać kierując się od autostrady A1
      na Orvieto a potem na Bagnoregio.
      Niestety nie miałam czasu, aby napisać rozwinięcie wspomnianego przez baha dnia
      19, kiedy zrobiliśmy małą wycieczkę po Umbri podziwiając Terni, Narni, Spoleto
      i jeszcze kilka innych miejsc.
      Wodospad Marmore wspaniały. Polecam. Kilka moich zdjęć możesz zobaczyć na
      forum "Zdjęcia z podróży":
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=19055973&a=30706652
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=19055973&a=30746755
      • kasper68 Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 15.03.06, 16:02
        Ja jadę do Passignano nad jez. Trasimeno. Może ktoś zna ceny przejazdu łodzią
        na Isola del Maggiore. Czy warto wybrać się łodzią elektryczną aby podziwiać
        ptactwo w "La Valle"?. Jak z czystością wody w jeziorze?
        • agnesep Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 15.03.06, 20:36
          Mieszkam w Umbrii i polecam zwiedzic citta della Pieve oraz Orvieto. sa
          naprawde bardzo ladne i godne zwiexzenia. rowniez Perugia jest okey. Przyjezdza
          tam wiele studentow na kursy jezykowe a w lecie jest tam organizowane Umbria
          Jazz. Pozdrawiam
    • alicjab11 Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 27.07.06, 22:47
      Dziękuję wszystkim za praktyczne i bardzo przydatne porady na Forum. W I poł.
      lipca spędziliśmy tydzień w Umbrii (agroturystyka) i kilka dni w Wenecji, a
      informacje uzyskane od Was bardzo nam te wakacje ułatwiły. Pozdrawiam i chętnie
      odpowiem na pytania.
      • nuovo Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 29.07.06, 21:49
        Wybieram się do Umbrii w sierpniu, jestem ciekaw, gdzie byłaś i co udało Ci się
        zobaczyć

pozdrawiam

Tomek
        • alicjab11 Re: Umbria - czego nie piszą w przewodnikach 29.07.06, 22:52
          Mieszkalismy pod pięknym Asyżem, który naturalnie zobaczyć trzeba. Ponadto
          zwiedziliśmy Gubbio, Perugię, Spello (piekne), Orvieto (rewelacja), Civita di
          Bagnoregio (koniecznie), Todi (rzymskie cysterny), Narni, Spoleto (niestety
          całe w remoncie) oraz wodospad Marmora (koniecznie). W tym wątku na Forum
          praktycznie wszystko to jest pięknie opisane, a informacje są bardzo aktualne.
          Myślę, że Umbria dorównuje Toskanii, a w kilku aspektach nawet ją przewyższa
          (np. krajobrazy i moim zdaniem lepsze wina - tak, tak Sagrantino di Montefalco
          Passito cenię ponad Brunello di Montalcino)
    • linn_linn Re: Umbria zdjecia 30.07.06, 09:13
      O Umbrii przewodniki mowia chyba wszystko. Jesli zrobiliscie / albo zrobicie /
      jakies zdjecia, dorzuccie.
      Orvieto:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=27183502&v=2&s=0
      Asyz:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=26895602&v=2&s=0
      Cascia i Roccaporena / miejsca zwiazane z kultem Swietej Rity /:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=27568358&a=43797235
      • Gość: kasper68 Re: Umbria zdjecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:50
        Właśnie wróciłam i żałuję, że byłam tak krótko. Z tym, że i tak nie bardzo dało
        się zwiedzać w tym upale - 40 stopni. Zaliczyłam Asyż, Cortonę, Passignano,
        Castiglione Del Lago, Issola del Maggiore na jeź. Trazymeńskim, Castel Rigone.
        Na więcej po prostu nie starczyło czasu. Chyba zaplanuję zwiedzanie Umbrii w
        bardziej sprzyjających pogodowo miesiącach. A tak wogóle polecam mieszkania
        wakacyjne na wzgórzach z widokiem na jezioro Trazymeńskie.
        • linn_linn Re: Umbria 01.08.06, 15:57
          Umbria jest piekna w maju i czerwcu, potem to juz od wrzesnia. Upaly niestety
          troche przeszkadzaja, ale i tak nie wiadomo kiedy moga sie zdazyc.
          • agata9970 Re: Umbria 07.01.07, 17:17
            Polecam Spello,piękne miasteczko,gdzie w Boże Ciało ukladają mieszkańcy obrazy
            z platkow kwiatów.Robi wrazenie.Zresztą całe tonie w kwiatach,no i nie ma tam
            tylu turystów.
            • Gość: turystka Re: Umbria IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.01.14, 21:40
              dla tych wszystkich którzy zwiedzili Umbrię , kilka wspomnień
              www.youtube.com/watch?v=3LAsAkjBziM,
              kliknij link - tego w przewodnikach nie ma
              • Gość: SD Re: Umbria IP: *.olsztyn.mm.pl 25.06.15, 23:02
                We Włoszech będę praktycznie pierwszy raz - w poł. września tego roku. Kiedyś w r. 2006 byłem na Sycylii, ale podobno to nie są Włochy. W każdym razie, zamierzam wynająć w Perugii na 4 - 6 dni niewielki samochód dla 2 osób i pojeździć trochę w okolicach Perugii i Sieny. Prosiłbym o jakieś informacje, jak tam się jeździ ?
                Po za tym interesuje mnie, czy są problemy z wynajęciem auta ? Czy trzeba je np. rezerwować już teraz ? Jakie ewentualnie są stawki ? Czy płaci się gotówką, czy też można płacić kartą - jaką ? Czy jest pobierana jakaś kaucja ? Jakie polskie dokumenty są wystarczające do wynajmu auta ? Czy w wypożyczalniach jest np. coś takiego jak limit przejechanych dziennie km ? Którą wypożyczalnię byście polecali ? Wygląda na to, że w Perugii są 3 (w tym 1 w okolicach lotniska).
                Czy ktoś wynajmował auto w Perugii, a oddawał je w innym miejscu np. w Sienie ? Czy jest to możliwe ? (Ja np. tak zrobiłem na Sycylii - auto wynająłem w San Vito Lo Capo a oddałem je w hotelu w Valderice.)
                Do Sieny chcielibyśmy się dostać drogą SS75bis i dalej wzdłuż jez. Trazymeńskiego i tą drogą dalej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jest to droga płatna ? Gdzie w Perugii trzeba na nią wjechać i gdzie z niej zjechać by dostać się już bezpośrednio do Sieny ?
                Gdzie ewentualnie w Perugii można dostać jakieś mapki (szczególnie drogowe) ?
                Interesuje mnie także, czy wszędzie tam trzeba płacić za parkowanie ? Czy są jednak jakieś miejsca np. w Perugii, Asyżu, Spoleto, Orvieto, czy w Passignano sul Trasimeno, gdzie można postawić samochód i za to nie płacić.
                Po za tym interesuje mnie, czy w samej Perugii warto wykupić tę ich kartę tj. "Perugia Citta Museo" ? Co ewentualnie za tę kartę można zobaczyć taniej ? Czy są i ewentualnie gdzie i kiedy (w jakich godzinach) jakieś darmowe wejścia ?
                Za wszelkie sensowne informacje będę wdzięczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka