Dodaj do ulubionych

Doradzicie? Sycylia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 12:31
Mam zamiar w wakacje wybrać się na Sycylię. Najpierw miałam jechać samochodem
ale plany się zmieniły i muszę wybrać inny środek lokomocji. Czy moglibyście
mi powiedzieć jak wygląda sytuacja z komunikacją na Sycylii - pociągi,
autobusy? Jakie ceny? Orientiowałam się co do wynajęcia samochodu - ok. 300
euro za tydzień + benzyna. Podzielić to przez 3 osoby to jednak trochę drogo
wychodzi, dlatego może lepszym rozwiązaniem będzie pociąg lub autobus. Mamy
zamiar jechać na 3 tygodnie i jeden tydzień chcemy poświęcić na zwiedzanie
wyspy a resztę spędzimy w pięknym miasteczku, może jeszcze wybierzemy się na
Maltę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aśka Re: Doradzicie? Sycylia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:16
      Znalazłam lot za 1000 zł w 2 strony na Sycylię ze wszystkimi opłatami. Pewnie
      taniej już się nie da? Jakie macie doświadczenia?
    • tofanka Re: Doradzicie? Sycylia 11.05.06, 10:39
      Witam,
      Polecam podroz samolotem.Ja zarezerwowalam kilka miesiecy temu lot z Katanii do
      Warszawy za 689,00 zl ze wszystkimi oplatami w dwie strony.Jednak mysle ze 1000
      zl to tez dosc dobra oferta.Zwlaszcza kiedy rezerwuje sie np.miesiac wczesniej.
      Mieszkam na Sycylii,wiec moge Ci z powodzeniem cos doradzic.
      Komunikacja autobusowa jest dobra.Dobre polaczenia z miastami na obszarze
      wyspy.Z tym ze rzadko sie zdarza,ze autobus przyjedzie zgodnie z rozkladem
      jazdy...To chyba najwiekszy problem.Bilety nie sa drogie.Dla
      przykladu:odleglosc 120 km. trasa: Katania - Pozzallo (miasto wylotowe na
      Malte), cena biletu autobusowego w dwie strony to 11 euro.
      Wynajem samochodu (caly czas mam na mysli poludniowo - wschodnia czesc Sycylii
      okolo 27-30 euro za dzien.Sprawa z benzyna przedstawia sie nastepujaco:Auto
      wypozyczasz z pelnym bakiem i z pelnym bakiem musisz odstawic je po
      wypozyczeniu.Wychodzi wiec mniej niz 300 euro.
      Jesli jeszcze nie znalazlas zakwaterowania - polecam Pozzallo (miasteczko
      portowe z najczystszymi plazami i woda na calej Sycylii-swiadczy o tym nadanie
      tzw.Niebieskiej Flagi (Bandiera Blu)/tylko dwie plaze na Sycylii dostaly to
      odznaczenie(Agrigento i wlasnie Pozzallo).
      Z portu w Pozzallo mozna w ciagu 90 minut dotrzec na Malte katamaranem.
      jesli chcialabys uzyskac pomoc w zakwaterowaniu(zajmuje sie rowniez wynajmem
      domow wakacyjnych, kwater),wynajmie samochodu w tych okolicach lub chcialabys
      jakis dokladniejsze informacje pisz na maila:
      tofana@interia.pl
      Pozdrawiam goraco
      • Gość: Aśka Re: Doradzicie? Sycylia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 11:10
        Cześć!
        Bardzo Ci dziękuję za te cenne informacje i rady. A jak z pociągami? Autobusy
        są naprawdę takie tanie? My byśmy chciały zwiedzić Palermo, Katanię, Cefalu,
        Taorminę, Ragusę...bo trochę już widziałyśmy poprzednim razem (ale wtedy
        podróżowałyśmy samochodem znajomego, mieszkałyśmy w małym miasteczku i nie
        widziałyśmy ani jednego autobusu, o pociągu nawet nie wspominając :)). No i
        chciałybyśmy popłynąć na Maltę. Orientujesz się ile kosztuje taka wycieczka?
        Tak jak wspominałam planujemy ok. 3 tygodniowy pobyt. Podczas zwiedzania
        będziemy musiały szukać tanich noclegów, a na część pobytu mamy noclegi u
        znajomych. Teraz musimy zaplanować finanse na tą wycieczkę. Czy jest strona
        internetowa gdzie można sprawdzić orientacyjne ceny autobusów albo jakiś
        przelicznik km tak jak to jest w Polsce, że za daną ilość km płaci się tyle i
        tyle :) Będę wdzięczna za wszystkie informacje dot. połączeń i wszystkiego
        innego :)
        Pozdrawiam!
        Aśka
        • linn_linn Re: Doradzicie? Sycylia 11.05.06, 12:13
          Glownym problemem jest dostosowanie zwiedzania do godzin autorbusow: naprawde
          ceny nie maja znaczenia. Wlochy sa krajem, w ktorym niestety najlepiej jest
          poruszac sie samochodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka