Dodaj do ulubionych

Elba - pare pytan

29.06.06, 14:03
Witam wszystkich: "Wloszki, Wlochow" i tych ktorzy cztaja ten post

Wybieram sie z rodzina na Elbe (termin: 26.08 na 10 dni) na camping Marina Di
Campo. Wszystko zalatwialem z Eurocampem.

W zwiazku z wyjazdem mam pare pytan, na ktore - mam nadzieje, ze ktos mi odpowie:
1. Bede podrozowal autem - moze ma ktos juz opracowana trase?
2. Moze ktos moze polecic mi jakis hotel/motel po drodze?
3. Oczywiscie niesmiertelne: Co warto zobaczyc? (wiem, mozna poszukac, ale
moze ktos... :))

pozdrawiam
krulo
Obserwuj wątek
    • Gość: Tommaso Re: Elba - pare pytan IP: *.pool80104.interbusiness.it 29.06.06, 15:50
      Na Elbie wyjedz sobie kolejka na Monte Capanne najwyzszy szczyt , fantastyczny
      widok 360 stopni.Warto tez ponurkowac(snorkeling) w miejscowosci Pomonte .Jest
      tam zatopiony wrak statku .

Jesli chcesz przenocowac po drodze do Toskani to polecam Ci niezle miejsce w
      Cajkovicach, niedaleko Mikulova popatrz sobie w internecie na
      www.zlatykopecek.com

Pozdrawiam Tomek
      • krulo Re: Elba - pare pytan 30.06.06, 08:55
        dzieki :)

pozdrawiam
        krulo
    • Gość: sal Re: Elba - pare pytan IP: *.chello.pl 30.06.06, 11:56
      niedawno wróciłem z Elby, także również mogę pomóc.
      Tak jak sugeruje mój przedmówca oczywiście trzeba wjechać na sam szczytM.C.
      wspaniały widok, niedaleko od kolejki znajduje się miejscowość Marciana -
      wspaniale zachowane i usytuowane miasteczko XVI wieczne na wysokości ok.
      500mnpm (warto zwiedzić). Promy odchodzą co godzine także nie ma problemu, ja
      kupiłem bilet przed Piombino w 2 strony na godz. 13.00 (a była godz. 11.00) o
      11.30 byłem juz na promie (jak jest miejsce to włosi nie patrzą na godzinę w
      powrotnej drodze było podobnie).
      Warto objechać wyspę autem - piękne widoki na zatoczki
      Rozczarowanie to porto Azzuro czy azurro ?? maiło być pięknie a wszystko
      przeciętne w porównaniu do opisów.
      Marina di campo jest bardzo sympatycznym portem z dużą ilością restauracji,
      zatoka jest piaszczysta a woda przejrzysta nawet na dużych głębokościach. W
      marina di campo jest akwarium bardzo ładnie zrobione chociaż bardziej polecam
      wyprawę statkiem ze szklanym dnem który opływa całe zachodnie wybrzeże wyspy.
      Jeżeli nie chcecie ruszać auta (jazda po wyspie nie nalezy do przyjemności (1,2
      i czasami 3 bieg - 4 i 5 nie udało mi się nigdy wrzucić ) to można pojechać
      autem z wagonikami na jej objazd nazywa się to Dotto Trains lub wypożyczyc
      skuterki.
      • Gość: Sylwia Re: Elba - pare pytan IP: *.iel.wroc.pl 01.08.06, 13:51
        Czy pamiętasz ile kosztuje prom z Piombino w obie strony? Będę w Scarlino i mam
        ochotę zobaczyć Elbę. Pozdrawiam
    • Gość: sal Re: Elba - pare pytan IP: *.chello.pl 30.06.06, 12:17
      co do trasy to niwe wiem skąd jedziesz ja jezdze ze szczecina (niceałe 1700 km
      na elbe)i zawsze na monachium, insbruck, werona, modena, florencja, dalej w
      okolicach pisy zjezdzam na livorno i stamtąd jest ok. 80 km do piombino.
      (zawsze dotyczy wyjazdów do włoch kontynentalnych i konczy sie na florencji
      natomiast na elbie byłem 1 raz). miejsce na nocleg zalezy od możliwości
      kierowcy, drogę powrotną robie 1 ciągiem natomiast jadąc na wakacje nie nocuję
      tylko ew. mała drzemka mx 4 godzinna najcześciej wybieram miejsca w ładn3ej
      okolicy np. zjeżdżam z autostrady na przełęczy brennero w stronę cortiny (jest
      sporo małych ładnych parkingów w dolomitach gdzie mozna sie zdrzemnąć a pozniej
      w miłej okolicy zjesc sniadanko:)) mozna tez zjechac z autostrady na wysokości
      jeziora garda i jechac w stronę szczytku monte baldo (bardzo ładne miejsca na
      piknik) lub jak zrobiłem kiedyś na zachdnim brzegu gardy wynajęliśmy pokoik w
      małych hoteliku 2 gwiazdki z tarasem wywieszonym ok. 100 m na jeziorem (pięknie
      było) koszt ok 50 euro za pokój 2 osobowy.
      W innym rejonie jakoś mi się nie zdarzyło robic postojów na drzemkę. W razie
      ew. pytan będę jeszcze zaglądał
      Pozdrawiam
      Pozdrawiam
    • Gość: sal Re: Elba - pare pytan IP: *.chello.pl 30.06.06, 12:19
      Nie do dałem jeszcze że co do kempingu ville degli ulivio to zasługuje na
      wiecej niz 3 gwiazdki
    • Gość: zorro Re: Elba - pare pytan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 12:37
      Nie muszę chyba mówić, że do Napoleona trzeba zajrzeć. O ile pamietam darmo dla
      posiadaczy paszportów unijnych (ale mogę się mylić). No i fajny ogród jest nad
      willą.
      • Gość: guśka Re: Elba - pare pytan IP: *.media4.pl 08.09.06, 21:06
        czy na elbę warto promem własnym samochodem - ile sie płaci? chcemy zwiedzic
        toskanie i zastanawiam sie nad dłuzszym pobytem na plazy 0- moze własnie na
        elbie warto?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka