Dodaj do ulubionych

parking przed wjazdem do Wenecji

03.07.06, 00:34

Witam!

Mam problemy z wyszukiwarką, jeżeli to nie problem to może ktoś mógłby mi
poradzić gdzie zostawić samochód przed jednodniowym zwiedzaniem Wenecji? Kiedy
byłam w Wenecji przed 15 laty był parking w Mestre niedaleko stacji kolei,
którą dojeżdżało sie do centrum Wenecji. Czy ktoś wie , jak do niego dojechać
z autostrady Padwa-Udine ( bez szczegółów, tylko czy jest to skomplikowane?)A
może jakiś inny wariant zostawienia samochodu np.w pobliżu przystanku z
licznymi autobusami do starej częsci Wenecji. Ile moze kosztowac taki parking
na np. na 7 godz?

Dzięki za podpowiedzi

Jagoda
Obserwuj wątek
    • Gość: Stef Re: parking przed wjazdem do Wenecji IP: *.stacje.agora.pl 03.07.06, 04:30
      Aby zwiedzic Wenecje zjedz z autostrady na Punto-Sabioni[zobacz na mapie]tam sa
      parkingi dla zwiedzajacych Wenecje.Statkiem płyniesz do Wenecji-koszt tam i z
      około 8 euro.Opłata za parking 5 euro.Samochód moze stac caly dzień,ostatni
      powrotny statek jest chyba o 18.30.Najlepiej wypłynac jak najwczesniej.Płyniesz
      okło 15 minut. Miłego pobytu.
      • jkop Re: parking przed wjazdem do Wenecji 03.07.06, 12:50

Dzieki za podpowiedź, ale to chyba najlepszy wariant, gdy jedzie się czesko-
        austriacką wersją dojazdu do Włoch.Ja natomiast jadę przez Niemcy , Brenner
        Padwę . Za Padwą nocuję i chcę wczesnie rano podjechać na parę godzin do
        Wenecji. Wczesnym popołudniem chcę wyjechać do Rzymu. Dlatego potzrbuję
        parkingu ...no właśnie gdzie? chyba najlepiej w Mestre?
        Aha! Ile moge w sobotnie popołudnie w sierpniu jechać z Wenecji do Rzymu?
        Czy w srodku weekendu jestem narażona na korki?
        Pozdrawiam

Jagoda
        • kasiagnieszka Re: parking przed wjazdem do Wenecji 03.07.06, 14:56
          Jeśli chodzi o parking w Wenecji - jest ogromny wielopoziomowy parking już po
          przejechaniu przez most łączący Wenecję z Mestre, ale kosztuje aż 20 Euro,
          niezależnie od tego, jak długo stoisz (czy pół godziny czy wiele godzin - do 24
          godzin). Wariant z pozostawieniem samochodu na Punta Sabbioni jest godny uwagi
          i na pewno tańszy; też tak raz zrobiliśmy, przy okazji dochodzi atrakcja w
          postaci płynięcia promem do Wenecji i dopływa się tuż obok placu św. Marka.
          • kasiagnieszka Re: parking przed wjazdem do Wenecji 03.07.06, 15:02
            No tak, doczytałam teraz, jak zamierzasz jechać; rzeczywiście Punta Sabbioni
            jest nie po drodze. Raz też zostawiliśmy samochód w Fusina (na południe od
            Wenecji), na kempingu, a stamtąd bez problemu dotarliśmy autobusem do centrum
            Wenecji. Może rozważysz nocleg w okolicach Wenecji - np. Fusina - zamiast za
            Padwą - wtedy nie będzie problemu z samochodem?
            • daisy123 Re: parking przed wjazdem do Wenecji 03.07.06, 15:19
              Parking w Mestre jest. kierujesz sie wg drogowskazow Venezia Mestre i sila
              rzeczy znajdziesz sie w poblizu dworca kolejowego (jakby co pytaj sie "stazione
              ferrovia", ale sa tez drogowskazy). A w lewo od dworca jest parking, na ktorym
              mozna zostawic bez problemow samochod. Nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby nie bylo
              na nim miejsca. Cena za parkowanie to bodajze 6 euro za caly dzien.
    • Gość: Observer Re: parking przed wjazdem do Wenecji IP: *.aster.pl 04.07.06, 12:32
      Dwa tygodnie temu bylem w Wenecji i tez mialem ten problem. Masz nast.
      mozliwosci:
      1. Punta Sabioni o ktorym wspomniano jest zupelnie z innej strony jesli potem
      jedziesz do Rzymu wiec chociaz to bardzo mily wariant - plyniecie dlugo po
      lagunie itp ale moim zdaniem odpada.
      2. Parkingi wzdluz linii kolejowej do Wenecji - nawet niekoniecznie Mestre,
      moze byc np Mira lub Dolo na poludnie od Mestre, zjazd jak na Wenecje i potem
      droga nr11 na Padwe - bardzo ladne miejsce i przy okazji polecam jako miejsce
      gdzie mozna zjesc za 1/4 ceny w Wenecji nad pieknym kanalem w zabytkowych
      miejscach. Tam parkingi beda za darmo a dojazd tez okolo 5euro. Ja akurat
      zwiedzajac Wenecje zatrzymalem sie w tych okolicach - naprawde warte
      odwiedzenia. Mnostwo palacow(Stra), pieknie, nie tak duszno i niedrogo do zycia.
      3. Dojazd do Chioggi - taka "mniejsza Wenecja" na poludnie, tez na wyspach i
      stamtad promem (ponad godzine) do Wenecji. Z tym ze koszt promu wiekszy- ok 10.
      4. Parking Tronchetto w Wenecji - po 20euro/dzien. Ja z tego wariantu
      korzystalem bo mialem 5 osob w samochodzie i poziom kosztow i tak mialbym
      podobny.
      5. Parking na Lido - ten wariant przy dluzszym pobycie. Prom kosztuje okolo
      20euro ale za to na Lido mozesz znalezc ulice gdzie parkujesz za darmo.I
      stamtad Vaporetto do Wenecji.

Milego pobytu. I uwazaj na naciagaczy...ceny strasznie podskoczyly w Wenecji.
    • Gość: Observer Re: parking przed wjazdem do Wenecji IP: *.aster.pl 04.07.06, 12:37
      :-) tez dopiero teraz doczytalem ze jedziesz od strony Padwy czyli tak jak ja
      jezdzilem do Wenecji. Tym bardziej polecam - mozesz pojechac trasa 11 wzdluz
      kanalu (wyjezdzasz dokladnie w Mestre i omijasz platna autostrade). Zatrzymaj
      sie w Mirze albo Oriago, lap pociag i potem bedziesz miala dobre miejsce na
      kolacje po powrocie z Wenecji. Akurat okolo 18 otwieraja restauracje wiec
      bedzie jak znalazl ;-))
      • jkop Re: parking przed wjazdem do Wenecji 05.07.06, 01:38

Wielkie dzięki!

Wersja z Mirą bardzo mi sie podoba. Kolacja ok. 18.00 to chyba mało
        prawdopodobne, bo musze dojechać do Rzymu na 23.00. Sądzę,ze zajmie mi to ok 6.
        godzin? Jak myślicie?

Pozdrawiam

Jagoda
        • Gość: Observer Re: parking przed wjazdem do Wenecji IP: *.aster.pl 05.07.06, 11:16
          Z tego co pamietam z Wenecji do Rzymu jest okolo 500km. Zalezy jak jezdzisz :-)
          Ale biorac pod uwage wjazd do Rzymu, krecenie na miejscu trzeba liczyc te 6h.
          Jak bedziesz jechala 11 z Padwy w Strze jest super palac - Villa Pisani - warto
          zobaczyc.
    • Gość: balus Re: parking przed wjazdem do Wenecji IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.07.06, 16:35
      w 2005 roku bylem w wenecji to na samym koncu drogi sa 2 parkingi postoj 12h
      kosztowal 10 euro albo 20 euro. nie pamietam bo robilismy ściepe z 5 osob ale
      raczej 20 eu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka