Dodaj do ulubionych

połączenie Rzym-Neapol

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 16:13
Jeśli znacie nazwę włoskiego "pkp", to będę wdzięczna.
W każdym razie chcę się dowiedzieć, jak dostać się z Rzymu do Nepolu i czy
jest to możliwe bezpośrednio z lotniska(Fumicino lub Ciampino)?
Czym w ogole lepiej dojechać do Neapolu, pociągiem czy autobusem, i jakie to
są kwoty?
Będę wdzięczna za pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: połączenie Rzym-Neapol IP: 82.160.79.* 04.09.06, 18:39
      najwieksze linie kolejowe to treni italia, wpisz w wyszukiwarke google, a
      wyskoczy ci stronka w wersjach jezykowych:wloski i angielski. pociagi sa dosc
      drogie, ale bardzo oplaca sie kupic bilet weekendowy czy czasowy.
      • Gość: pielgrzym Re: połączenie Rzym-Neapol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 21:00
        witam
        to jest link , faktycznie pociagi we wloszech sa dosc drogie , ale to zalezy
        jaki typ i kiedy sie bilet kupuje. Dobrze jest jedzic regional i interregional
        ceny porownywalne jak w polsce , niestety nie ma tak ze czym dalej tym bardziej
        sie oplaca jechac.
        Rzym Neapol to juz pociagi intercity i eurostar czyli duzo drozsze ale mozna
        kupic odpowiednio wczesniej bilet wtedy koszto to okolo 10 EURO , trzeba na
        bierzaco sledzic promocje ale z tego co mi mowili wlosi to jak sie kupi bilet
        odpowiednio wczesniej to jest tanszy.

www.trenitalia.com/
        • Gość: MYCHA Re: połączenie Rzym-Neapol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 22:08
          Wlasnie wrocilem z Wloch, glownie podrozowalem koleja. Nie jechalem akurat z
          Rzymu do Neapolu, ale na trasie podobnej dlugosci: Florencja - Rzym. Bilet na
          pociag typu Regional kosztowal niecale 15 Euro. Niestety nie ma znizek
          studenckich, jednak im dalej to bilety wydaja sie tansze (Florenca-Piza
          kosztowal prawie 10 Euro) .. Pamietaj ze kupno biletu to nie wszystko, trzeba go
          jeszcze skasowac w zoltych kasownikach przy wejsciu na perony ..
    • Gość: italiano Re: połączenie Rzym-Neapol IP: *.di.uniba.it 05.09.06, 10:44
      z lotniska bezposrednio raczej nie dojedziesz. z fiumicino dosc drogo zeby
      dojechac do stacji glownej termini. z ciampino jediesz do metra za 1 euro i
      potem metrem tez za euro.

pociagi to trenitalia. z rzymu do neapolu najlepiej jechac iR (interregionale)
      cena 11 euro okolo. godziny odjazdu z rzymu:

13:15, 14:01, 18:15, 18:50

takie z dziwnym znaczkiem typu E (okolo 11 euro):

5:01, 6:00, 6:13, 20:55

albo D (chyba direttmente) cena okolo 10 euro godziny odjazdu z rzymu:

5:50, 6:49, 10:49, 12:49, 14:49, 16:49, 20:35

inne pociagi sa conajmniej dwa razy drozsze
    • lanza2 Re: połączenie Rzym-Neapol 06.09.06, 22:30
      Witaj

parę dni temu jechałam z Rzymu do Neapolu. Ceny są zróżnicowane od 10 E do 27 E
      za eurostar. Komfort w zwykłym pociagu podobny do naszego Intercity. W jedną
      stronę podróżowałam najtańszym mozliwym pociagiem długość przejazdu to około
      2,5 godziny pociag staje chyba na dwóch czy trzech stacjach.
      Z Neapolu jechałam Eurostarem TAF wysoki komfort, nawet poczęstunek wliczony w
      cenę. Prędkość z jaką jechał to 300 k/h. Czas podrózy to 1,5 godziny.

Wybór należy do Ciebie

Lanza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka