Dodaj do ulubionych

Wczoraj wróciłem z dwutygodniowego pobytu w Italii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 10:12
Witam
Dwa tygodnie przebywałem z rodziną i znajomymi w tym pięknym kraju.
Pierwszy tydzień mieszkaliśmy w Rosolina Mare koło Wenecji.
Drugi tydzień w Castel Volturno koło Neapolu.
Różnice między północą a południem są niewyobrażalne. To jakby dwa zupełnie
inne kraje.
Chętnie podzielę się wrażeniami oraz informacjami. Sporo jeżdziliśmy.Byliśmy
w Wenecji, San Marino, Veronie, Monte Cassino, Rzym, Wezuwiusz, Pompeje,
Casreta, Amalfi.
Czekam na pytania.
Obserwuj wątek
    • Gość: brus Re: Wczoraj wróciłem z dwutygodniowego pobytu w I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 11:28
      A coś więcej o tym drugim tygodniu?
    • Gość: nune1 Re: Wczoraj wróciłem z dwutygodniowego pobytu w I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 13:43
      Witaj turysto!
      Bylam 6 razy w slonecznej Italii,ale prócz magicznej i wspanialej Wenecji nie
      bylam tam nad morzem, moze moglbys sie podzielic wrazeniami na temat tamtego
      twojego tygodnia odpoczynku?
      Dziekuje z gory za info nune@wp.pl
      Moge podzielic sie swoimi wrazeniami i spostrzezeniami.
    • Gość: Kazik Re: Wczoraj wróciłem z dwutygodniowego pobytu w I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 20:56
      Przepraszam, ale po powrocie byłem trochę zajęty i nie mogłem zasiąść do
      komputera.
      Castel Volturno, gdzie mieszkałem w drugim tygodniu swojego pobytu we Włoszech,
      położone jest ok.40 km na północ od Neapolu. Jest to duże miasto, składające
      się jakby z dwóch części. Pierwszej wokół centrum, wyglądającej jak inne
      Włoskie miasta na północy i drugiej leżącej blisko morza Tyrreńskiego, gdzie
      panuje okropny bałagan. Na ulicach mnóstwo śmieci, które z reguły leżą obok
      śmietników a nie w nich, wałęsające się psy i koty. Jest tam kilka restauracji,
      pizzerii i sklepów. Ceny zazwyczaj wyższe niż w oddalonym centrum.
      Kwaterę znalazłem i rezerwowałem przez internet w marcu.Oferta była dość
      interesująca i w rzeczywistości wcale mnie nie rozczarowała, a nawet
      zaskoczyła. Położona blisko morza, na zamykanej z dwu stron bramami ulicy. Te
      ulice, które są zamykane znacznie różnią się od pozostałych. Na nich są
      eleganckie wille z basenami, są czyste. Byłem zszokowany ruchem na ulicach. Tam
      nikt nie zwraca uwagi na przepisy ruchu drogowego. Większość pojazdów jest
      poobijana. Mnustwo skuterów. Na nich czasami 3 osoby, czasami dziewczyna jadąca
      twarzą w kierunku prowadzącego kierowcy. Nikt nie patrzy na światła.
      Najważniejszy jest sygnał.
      Plaże prywatne, płatne są czyste, ale co z tego, jeżeli parę metrów dalej jest
      wysypisko śmieci, nie sprzątane chyba od maja. Tamtejsi Włosi to straszni
      bałaganiarze, wszystko co jest im zbędne zostawiają wokół siebie.
      Tyle na początek. Czekam na inne pytania.
      • Gość: alojjola Re: Wczoraj wróciłem z dwutygodniowego pobytu w I IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 09:23
        witam, ja również spedziłam 3tyg. w okolicy Neapolu wszystko podobało nam sie
        szalenie oprócz temp. wody na półwyspie Sorrento nie przekraczała 23 st, powiedz
        czy to normalne i czy ty miałeś również zimną byłam w sierpniu, Jola
        • Gość: Kazik Re: Wczoraj wróciłem z dwutygodniowego pobytu w I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 12:26
          Nie znam dokładnie temperatury wody w morzu.
          Mogę tylko stwierdzić, że napewno była cieplejsza od Adriatyku w Rosolina Mare.
          Napewno też jest bardziej słona. Plaża przeważnie żwirowa, piasek stosunkowo
          ciemny. Dość dużo drobnych kamyków
          • pampeliszka Umbria 17.09.06, 12:27
            My wrocilismy dzis w nocy z Umbrii. Pogoda była fantastyczna, miasteczka włoskie
            urokliwe. Ale tez przeszkadzał nam ruch samochodowy, przez centra Asyżu, Todi,
            Perugii nie dało sie praktycznie chodzić. Wlasciwie dopiero w porze sjesty
            robiło sie luźniej. Bylismy z 1,5 rocznym dzieckiem, wiec te samochody były
            strasznie wkurzające, bo cały czas trzeba było uważać.
            Kilka razy pojechalismy nad Lago Trasimeno, woda była bardzo ciepła.
            A dzieki temu forum dotarlismy tez do Orvieto i nad wodospad Marmore, jedno i
            drugie fantastyczne.
            Najwieksze wrazenie jednak zrobiła na mnie wies, ktora wyglada jak
            sredniowieczna twierdza,(lezy na wzgorzu nad rzeka, ktora ma I klase czystosci)
            a nazywa sie Valle di Nero zdaje sie.
            I Gubbio było piękne (w knajpie spotkalismy tam Polke, ktora twierdziłą, ze
            Polacy wlasciwie do Gubbio nie docierają, a szkoda, bo warto) i Urbino, i
            Spoleto, i Siena, i Viterbo.
            Gorsze wrazenie zrobiły na mnie Spello, Perugia i Todi, wlasnie przez te
            samochody wpychajace sie w waskie uliczki.
            W ogole jako kierowcy Wlosi sa straszni, moj maz stwierdzil, ze kiedys myslal,
            ze to Polacy sa niezbyt dobrymi kierowcami, ale po tej wyprawie zmienił zdanie.
            Nie patrza, czy droga jest wolna, wjezdzaja chamsko pod koła, na rondzie nigdy
            nie uzywaja kierunkowskazow, parkuja gdzie popadnie.
            Ale i tak Italia jest cudowna...
            • Gość: krebs wenecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 20:48
              Witam,
              czy znasz moze jakis niedrogi nocleg w poblizu Wenecji na jedna noc?Dziekuje za
              odpowiedz.
              • Gość: Kazik Re: wenecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 09:04
                Ja zakwaterowanie załatwiałem w marcu przez biuro HOLIDAY HOME ( www.holiday-
                home.pl ). Mieszkaliśmy ok.80 km na południe od Wenecji w miejscowości
                wypoczynkowej Rosolina Mare ( www.rosolinamareonline.it ). Tam są kontakty z
                agencjami turystycznymi, wynajmującymi lokale turystom. Wszystko zależy od
                terminu, na kiedy potrzebujesz zakwaterowania.W biurach podruży, lub agencjach
                raczej niechętnie wynajmują lokale na 1 dzień. Pozostają chyba tylko kempingi,
                ale i te chyba wkrótce kończą swoją działalność. Poszukaj jeszcze na:
                www.wlochy.it
                Pozdrawiam
            • meth.p Re: Umbria 08.02.07, 15:25
              pampeliszka napisała:

> Gorsze wrazenie zrobiły na mnie Spello, Perugia i Todi, wlasnie przez te
              > samochody wpychajace sie w waskie uliczki.

Mieszkalem przez rok w Perugii. Czy my na pewno mowimy o tym samym miescie? Ty
              chyba zwiedzalas okolice dworca, ew skrzyzowanie przy wylocie tunelu jadacego
              pod miaste (przy Via XX Settembre). Albo meiszkasz na wsi i ponad 10 samochodow
              w godzine to dla Ciebie autostrada.
              Perugia jest najsliczniejszym miastem we Wloszech :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka