Dodaj do ulubionych

Rzym komunikacja

17.09.06, 21:45
Witam, wybieram sie do Rzymu na kilka dni, chcę tam kupis bilet okresowy 3
albo 5-diowy. Że jest on na autobusy, tramwaje i metro to juz wiem, ale nie
znalazłem informacji, czy obowiązuje też w kolejkach. No i w jakiej strefie
można jeździć, gdzie sie kończy strefa miejska?
Z góry dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agator13 Re: Rzym komunikacja 18.09.06, 10:11
      Na stronie rzymskiej komunikacji www.atac.roma.it/ wejdź na podstronę
      "percorsi e mappe" (link po lewej)a tam po prawej stronie są linki do map. Na
      mapie p.t. "metro e ferrovie regionali" zaznaczone są na czerwono stacje kolei
      regionalnych, które są stacjami ograniczającymi używanie biletów miejskich.
      Miłego podróżowania!
      • nantucket Re: Rzym komunikacja 18.09.06, 11:44
        Wielkie dzięki! Strona atac jest po włosku, i nie bardzo mogłem bez podpowiedzi
        się sam zorientować... ;-).
        A z tego co widze na tej mapie, to - jeżeli dobrze mapę czytam - linią Roma-
        Lido można dojechać z miejskim biletem aż nad morze - stacja C. Colombo. Dobrze
        rozumiem... ?
        • agator13 Re: Rzym komunikacja 18.09.06, 12:56
          Tak, zgadza się.
          • nantucket Re: Rzym komunikacja 18.09.06, 15:37
            No to bardzo miła niespodzianka!
            Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!
            • Gość: erwin Re: Rzym komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:51
              jeździłem tą kolejką dwa tygodnie temu - jedzie się tak koło 20-25 minut -
              kolejka obskurna, czasem nawe śmierdząca, nie to co nowoczesne klimatyzowane
              wagony jeżdżące np. na linii do Viterbo ;) Ale jest fajnie. Wysiadasz na stacji
              np Stella Polare, idziesz kilakset metrów przed siebie i jesteś nad morzem.
              Teraz już tylko pozostacje Ci poszukać kawałka bezpłatnej plaży - a nie jest to
              we Włoszech takie proste ;) Ostatniego dnia chcieliśmy poleżeć gdzieś indziej,
              więc pojechaliśmy na stację C.Colombo - niestety tam nie udało na się znaleźć
              bezpłatnej plaży - ale może po prostu poszliśmy w złą stronę;)
              pozdrawiam :)
              • Gość: pizol7 Re: Rzym komunikacja IP: 80.51.140.* 22.07.07, 18:02
                Witam wszystkich. Mam pytanie czy bilet całodniowy w kwocie 4 euro dotyczy metra i kolejek podmiejskich na dowolną ilość przejazdów na zasadzie jak w Londynie Traweka ???
                Dziekuje za pomoc i wyjaśnienie.
                • Gość: Sylwia Re: Rzym komunikacja IP: *.fastres.net 23.07.07, 15:33
                  Tak (metro, autobusy, tramwaje, kolejki oraz pociągi i autobusy regionalne na
                  odcinku miejskim.
              • Gość: Maciej Re: Rzym komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 15:50
                Wysiadając na C.Colombo trzeba iść w lewo ok. 2-3 km - tam jest bezpłatna plaża.
                • hernandez albo busem z napisem MARE do wejsc na plaze 23.07.07, 20:25
                  15minut jazdy od stacji. Duze piaszczyste, darmowe i w tygodniu puste plaze
    • klaudiamika Re: Rzym komunikacja 29.10.13, 10:48
      Witam. Czy z Termini do Ottaviano mogę podrózowac na bilet BIRG w pierwszej strefie?
      • sempre_dritto Re: Rzym komunikacja 29.10.13, 13:33
        pewnie chodzi ci o BIG, ten jednodniowy.
        Praktycznie cały Rzym to pierwsza strefa i na tym bilecie możesz śmigać metrem, autobusami i tramwajami bez ograniczeń.
        • sempre_dritto Re: Rzym komunikacja 29.10.13, 13:43
          to jednak BIRG sorki :-)
        • klaudiamika Re: Rzym komunikacja 29.10.13, 18:18
          właśnie mało informacji jest na temat biletu BIRG a jest sporo tańszy, tylko właśnie nie wiem jak jest z tą 1 strefą
      • Gość: magdam110 Re: Rzym komunikacja IP: 78.8.121.* 31.10.13, 11:27
        tu masz schemat komunikacji miejskiej w Rzymie
        metro jest całe w I strefie
        przy kolejkach masz na czerwono zaznaczone stacje gdzie kończy się I strefa

www.atac.roma.it/files/doc.asp?r=4
        • klaudiamika Re: Rzym komunikacja 31.10.13, 13:49
          dziękuję bardzo za pomoc
        • Gość: Krzysiek Re: Rzym komunikacja IP: *.static.espol.com.pl 05.11.13, 18:44
          Kropki to granica obowiazywania biletów zintegrowanych Rome Metrobus.
          A czy nie jest tak, że jeżeli używa się biletów z kolei regionalnych (kolejki FL) to Rzym jest odpowiednikiem dwóch stref?
          Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka