czytelnik69 11.02.07, 14:27 Witam! Ciekaw jestem Waszych doświadczeń z jeź Garda?? Interesuje mnie Limone i Toscolano. Czy ktoś z Was byl? I czy macie jakies doświadczenia z tymi miejscami?? Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stokrotka Re: czarnadziura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 15:16 Chyba Czarnogóra?Ale to nie to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czarnadziura 11.02.07, 15:49 No jesli np. Limone, to forum wlasciwie. Tytul dziwny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżi Re: czarnadziura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 19:08 Która strona Gardy jest ciekawsza do zobaczenia z samochodu, ew. zatrzymania się na jedn nocleg? Będę tylko przejeżdżał. Odpowiedz Link Zgłoś
wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 11.02.07, 19:42 Dla mnie - północna "górzysta" - Riva del Garda, Malcesine, ale na południu jast Sirmione które też trzeba zaobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: czarnadziura - Garda ? 11.02.07, 21:02 Dziękuję. A podróżując z południa na pólnoc to ciekawiej będzie przejechać po wschodniej czy zachodniej stronie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 11.02.07, 21:57 Wschodnią. Moge byc nie obiektywny bo Gardę objechałem rowerem, zaczynając od strony wschodniej(więc byłem wypoczęty;) i bardziej odpowiadała mi ta strona, ale jadąc samochodem...? Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: czarnadziura - Garda ? 11.02.07, 22:24 Dokto, było tu już identyczne pytanie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=23973678&v=2&s=0 bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 15:13 Dziekuję, jeżeli się zdecuduję to raczej na stronę zachodnią. Tym bardziej że przeczytałem smakowity opis tej trasy autorstwa aseretki:) Odpowiedz Link Zgłoś
wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 16:25 Rzut oka :) fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,57179257.html Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 16:42 Zapewne zauważyłeś, że Aseretka bardzo pięknie opisała trasę w większości biegnącą jednak wysoko _nad_ Jeziorem Garda - sam się zachęciłem do tej drogi. Jeśli chodzi o drogi biegnące w pobliżu brzegu jeziora, to - pomijając oświetlenie - mogę dodać, że po stronie zachodniej jest bardzo wiele odcinków fajnych tuneli, natomiast po stronie wschodniej znaleźć można w/g mnie najpiękniejsze miasteczka na samym brzegu jeziora (oprócz Rivy i Sirmione): Torri del Benaco i Malcesine oraz najpiękniejsze miejsce - Punta San Vigilio... bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 17:19 Wychodzi na to że bez objazdu Gardy dookoła się nie obejdzie:) W takim razie muszę poprosić o radę w sprawie noclegu, najchętniej kempingu, raczej mniejszego niż jakiegoś villagio, nie musi mieć basenu, gdzie auto mozna postawić k. namiotu - ale mam wymagania:). wal75-ten zachodni brzeg wygląda niesamowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 21:20 > wal75-ten zachodni brzeg wygląda niesamowicie! Z drogą widoczną na zdjeciu związana jest "ekstremalna" przygodą jak spotkała na w czasie wycieczki rowerowej z Riva del Garda nad Lago di Ledro(zach. od Gardy. Droga była zamknieta szlabanem, ale po naradzie (międzynarodowej:) postanowiliśmy szlaban ominąć. W drodze powrotnej szlabanu polnował "carabinieri" i tym razem nie udało sie go ominąć. Do wyboru mieliśmy: cofąć sie kilkanaście kilometrów do przystani nad jeziorem i wrócić do Riva del Garda stareczkiem, lub 2-3 km. do tunelu dla samochodów i zjechać nim do Riva. Wybralićmy drugi wariant. Tunel odługości ok.5 km prosty "jak strzelił" z dość sporym spadkiem - bez pedałowania 60- 70 km/g. Ten zjazd to wspomniana ekstramalna przygoda. Dość mroczno , pędzące samochody i my wśród nich. Udało sią dojechac w jednym kawalku, ale kosztowało sporo nerwów - nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 07:21 > Wychodzi na to że bez objazdu Gardy dookoła się nie obejdzie:) Jak najbardziej popieram. Tylko objazd w ciągu jednego dnia jest trudny, jeżeli człowiek chce choć na trochę zatrzymać się w uroczych miejscach. Ja zazwyczaj będąc 3-4 dni nad Gardą wyznaczam sobie jakiś odcinek wybrzeża i miejsca, które chcę zobaczyć. Co do campingu to wymagania masz wcale nie takie wielkie:) Polecam ten w Toscolano: www.eurocamp.pl/camping,Toscolano.xml Niewielki, ale ładnie położony. Dwa baseny i dostęp do jeziora. Auta można stawiać przy namiotach. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 07:35 > wal75-ten zachodni brzeg wygląda niesamowicie! Faktycznie, zachodni brzeg jest niesamowity. Ale i wschodni ma swoje uroki. Podobno najpiękniejszy widok na jezioro roztacza się sprzed jaskiń polodowcowych Marmitte dei Giganti przy parkingu na ostrym zakręcie drogi z Nago. Ale jak dla mnie to nie tylko z tego miejsca można podziwiać niesamowite widoki na jezioro. Kilka zdjęć zamieściłam tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29551958,29551958,0,2.html?v=2 Polecam koniecznie odwiedzenie Sirmione i Torri del Benaco. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 08:11 Warto dodać jeszcze 2 możliwości wspaniałych widoków na jezioro: # samochodowo-piesza wycieczka na Monte Altissimo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=21984562&a=22015786 # wjazd kolejką na na Monte Baldo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=55147791&a=55241220 bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 09:39 Dziękuję wszystkim, Ralacje już wydrukowane, zdjęcia pochłonięte:) Nasz wstępny plan na Włochy w tym roku był taki, że pierwsze 7-8 dni w Rzymie, potem 3-4 dni w Toskanii i w drodze powrotnej rzut oka na Gardę. Po tym co dzięki Wam obejrzeliśmy, coś mi się wydaje że po rzymskich muzeach, kosciołach i ruinach, odpuścimy sobie zabytki toskańskie na rzecz Gardy i może najbliższych okolic. Już wypatrzyłem, że w poprzek jeziora kursuje prom samochodowy dzieki któremu łatwiej jest podzielić taki objazd na przynajmniej dwa dni. Aseretko, dziekuję z wskazanie kempingu. Może nie jest najtańszy ale jak nam będzie brakowało kasy to myślę że coś tańszego też się znajdzie. Chciałem jeszcze zapytać o coś innego. Zauważyłem, że polecany kamping a także inne dają możliwość zarezerwowania sobie miejsca. Czy powinniśmy skorzystać z tej możliwości jeżeli będziemy tam po 20 sierpnia? Pozdrawiam P Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: czarnadziura - Garda ? 14.02.07, 06:47 Między 18 a 25 sierpnia namioty Eurocampu są faktycznie drogie (65 euro/dobę). Może jednak warto sprawdzić, jak kształtują się koszty za indywidualny pobyt ze swoim namiotem na tym campingu. Tu masz ceny: www.hotelh.com/detoscamptoscp.htm Ja osobiście z usług Eurocampu korzystam przed lub po sezonie. W innych przypadkach taniej wychodzi wynajęcie apartamentu np. przez Interhome lub Neckermana. Camping Toscolano, który znam podałam jako przykład przyjemnego campingu, ale nad Gardą jest ich mnóstwo i na pewno coś znajdziecie. www.gardalake.it/ www.lago-di-garda.com/ita/ Odpowiedz Link Zgłoś
wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 20:34 > # wjazd kolejką na na Monte Baldo: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=55147791&a=55241220 A tu jet fotka z tej kolejki: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,57179257,57267036.html wal75 Odpowiedz Link Zgłoś