Dodaj do ulubionych

czarnadziura

11.02.07, 14:27
Witam!
Ciekaw jestem Waszych doświadczeń z jeź Garda??
Interesuje mnie Limone i Toscolano.
Czy ktoś z Was byl?
I czy macie jakies doświadczenia z tymi miejscami??

Pozdro!
Obserwuj wątek
    • Gość: stokrotka Re: czarnadziura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 15:16
      Chyba Czarnogóra?Ale to nie to forum.
    • linn_linn Re: czarnadziura 11.02.07, 15:49
      No jesli np. Limone, to forum wlasciwie. Tytul dziwny...
    • Gość: pidżi Re: czarnadziura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.07, 19:08
      Która strona Gardy jest ciekawsza do zobaczenia z samochodu, ew. zatrzymania
      się na jedn nocleg? Będę tylko przejeżdżał.
      • wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 11.02.07, 19:42
        Dla mnie - północna "górzysta" - Riva del Garda, Malcesine, ale na południu
        jast Sirmione które też trzeba zaobaczyć.
        • dokto Re: czarnadziura - Garda ? 11.02.07, 21:02
          Dziękuję.
          A podróżując z południa na pólnoc to ciekawiej będzie przejechać po wschodniej
          czy zachodniej stronie :)
          • wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 11.02.07, 21:57
            Wschodnią. Moge byc nie obiektywny bo Gardę objechałem rowerem, zaczynając od
            strony wschodniej(więc byłem wypoczęty;) i bardziej odpowiadała mi ta strona,
            ale jadąc samochodem...?
          • bah77 Re: czarnadziura - Garda ? 11.02.07, 22:24
            Dokto, było tu już identyczne pytanie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=23973678&v=2&s=0

bah77
            • dokto Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 15:13
              Dziekuję, jeżeli się zdecuduję to raczej na stronę zachodnią. Tym bardziej że
              przeczytałem smakowity opis tej trasy autorstwa aseretki:)
              • wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 16:25
                Rzut oka :)
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,57179257.html
              • bah77 Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 16:42
                Zapewne zauważyłeś, że Aseretka bardzo pięknie opisała trasę w większości
                biegnącą jednak wysoko _nad_ Jeziorem Garda - sam się zachęciłem do tej drogi.
                Jeśli chodzi o drogi biegnące w pobliżu brzegu jeziora, to - pomijając
                oświetlenie - mogę dodać, że po stronie zachodniej jest bardzo wiele odcinków
                fajnych tuneli, natomiast po stronie wschodniej znaleźć można w/g mnie
                najpiękniejsze miasteczka na samym brzegu jeziora (oprócz Rivy i Sirmione):
                Torri del Benaco i Malcesine oraz najpiękniejsze miejsce - Punta San Vigilio...

bah77
                • dokto Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 17:19
                  Wychodzi na to że bez objazdu Gardy dookoła się nie obejdzie:)
                  W takim razie muszę poprosić o radę w sprawie noclegu, najchętniej kempingu,
                  raczej mniejszego niż jakiegoś villagio, nie musi mieć basenu, gdzie auto mozna
                  postawić k. namiotu - ale mam wymagania:).

wal75-ten zachodni brzeg wygląda niesamowicie!
                  • wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 12.02.07, 21:20
                    > wal75-ten zachodni brzeg wygląda niesamowicie!
                    Z drogą widoczną na zdjeciu związana jest "ekstremalna" przygodą jak spotkała
                    na w czasie wycieczki rowerowej z Riva del Garda nad Lago di Ledro(zach. od
                    Gardy. Droga była zamknieta szlabanem, ale po naradzie (międzynarodowej:)
                    postanowiliśmy szlaban ominąć. W drodze powrotnej szlabanu
                    polnował "carabinieri" i tym razem nie udało sie go ominąć. Do wyboru mieliśmy:
                    cofąć sie kilkanaście kilometrów do przystani nad jeziorem i wrócić do Riva del
                    Garda stareczkiem, lub 2-3 km. do tunelu dla samochodów i zjechać nim do Riva.
                    Wybralićmy drugi wariant. Tunel odługości ok.5 km prosty "jak strzelił" z dość
                    sporym spadkiem - bez pedałowania 60- 70 km/g. Ten zjazd to wspomniana
                    ekstramalna przygoda. Dość mroczno , pędzące samochody i my wśród nich.
                    Udało sią dojechac w jednym kawalku, ale kosztowało sporo nerwów - nie polecam.
                  • aseretka Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 07:21
                    > Wychodzi na to że bez objazdu Gardy dookoła się nie obejdzie:)
                    Jak najbardziej popieram. Tylko objazd w ciągu jednego dnia jest trudny, jeżeli
                    człowiek chce choć na trochę zatrzymać się w uroczych miejscach. Ja zazwyczaj
                    będąc 3-4 dni nad Gardą wyznaczam sobie jakiś odcinek wybrzeża i miejsca, które
                    chcę zobaczyć.
                    Co do campingu to wymagania masz wcale nie takie wielkie:) Polecam ten w
                    Toscolano:
                    www.eurocamp.pl/camping,Toscolano.xml
                    Niewielki, ale ładnie położony. Dwa baseny i dostęp do jeziora. Auta można
                    stawiać przy namiotach.
                  • aseretka Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 07:35
                    > wal75-ten zachodni brzeg wygląda niesamowicie!
                    Faktycznie, zachodni brzeg jest niesamowity. Ale i wschodni ma swoje uroki.
                    Podobno najpiękniejszy widok na jezioro roztacza się sprzed jaskiń
                    polodowcowych Marmitte dei Giganti przy parkingu na ostrym zakręcie drogi z
                    Nago. Ale jak dla mnie to nie tylko z tego miejsca można podziwiać niesamowite
                    widoki na jezioro. Kilka zdjęć zamieściłam tu:
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29551958,29551958,0,2.html?v=2
                    Polecam koniecznie odwiedzenie Sirmione i Torri del Benaco.
                    • bah77 Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 08:11
                      Warto dodać jeszcze 2 możliwości wspaniałych widoków na jezioro:

# samochodowo-piesza wycieczka na Monte Altissimo:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=21984562&a=22015786

# wjazd kolejką na na Monte Baldo:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=55147791&a=55241220

bah77
                      • dokto Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 09:39
                        Dziękuję wszystkim,

Ralacje już wydrukowane, zdjęcia pochłonięte:)

Nasz wstępny plan na Włochy w tym roku był taki, że pierwsze 7-8 dni w Rzymie,
                        potem 3-4 dni w Toskanii i w drodze powrotnej rzut oka na Gardę. Po tym co
                        dzięki Wam obejrzeliśmy, coś mi się wydaje że po rzymskich muzeach, kosciołach
                        i ruinach, odpuścimy sobie zabytki toskańskie na rzecz Gardy i może
                        najbliższych okolic.
                        Już wypatrzyłem, że w poprzek jeziora kursuje prom samochodowy dzieki któremu
                        łatwiej jest podzielić taki objazd na przynajmniej dwa dni.

Aseretko, dziekuję z wskazanie kempingu. Może nie jest najtańszy ale jak nam
                        będzie brakowało kasy to myślę że coś tańszego też się znajdzie. Chciałem
                        jeszcze zapytać o coś innego. Zauważyłem, że polecany kamping a także inne dają
                        możliwość zarezerwowania sobie miejsca. Czy powinniśmy skorzystać z tej
                        możliwości jeżeli będziemy tam po 20 sierpnia?

Pozdrawiam
                        P
                        • aseretka Re: czarnadziura - Garda ? 14.02.07, 06:47
                          Między 18 a 25 sierpnia namioty Eurocampu są faktycznie drogie (65 euro/dobę).
                          Może jednak warto sprawdzić, jak kształtują się koszty za indywidualny pobyt ze
                          swoim namiotem na tym campingu. Tu masz ceny:
                          www.hotelh.com/detoscamptoscp.htm
                          Ja osobiście z usług Eurocampu korzystam przed lub po sezonie. W innych
                          przypadkach taniej wychodzi wynajęcie apartamentu np. przez Interhome lub
                          Neckermana.
                          Camping Toscolano, który znam podałam jako przykład przyjemnego campingu, ale
                          nad Gardą jest ich mnóstwo i na pewno coś znajdziecie.
                          www.gardalake.it/
                          www.lago-di-garda.com/ita/
                      • wal75 Re: czarnadziura - Garda ? 13.02.07, 20:34
                        > # wjazd kolejką na na Monte Baldo:
                        >
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=55147791&a=55241220

A tu jet fotka z tej kolejki:
                        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,57179257,57267036.html

wal75

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka