erka44 Re: podróż do okolic Neapolu 20.02.07, 13:35 Mam problem z zaplanowaniem tej podróży dla 7 osób i zastanawiam się nad opcją następującą : samolotem do Rzymu a nsatępnie pociągiem do Neapolu /czy to dobry pomusł?/ i dalej , bo to nie koniec mojej trasy mogę już jechać tylko autobusem,tak doradzili mi znajomi tubylcy, w drodze powrotnej chcę pobyć 1 dzień w Rzymie i wracać w taki sam sposób, w intersującym mnie terminie nie ma bezposrednich lotów do Neapolu,proszę o pomoc,sprawa dość pilna. Jeśli pociąg to jak wygląda sprawa rezerwacji internetowej z Polski , to podróż służbowa.Jeśli chodzi o lotniska krajowe,to wszystko od Warszawy na południe wchodzi w gre Odpowiedz Link Zgłoś
salsa Re: podróż do okolic Neapolu 20.02.07, 13:58 W grudniu odbyłam taką podróż. Proponuję zacząć od lotów, Centralwings do Rzymu startuje z wielu lotnisk na południu Polski. Przylot na lotnisko Ciampino, stamtąd transport autobusem na stacyjkę Ciampino, skąd łatwo dostać się na główny dworzec kolejowy w Rzymie. Co więcej, możesz tam od razu kupić bilet na całą planowaną podróż. Strona internetowa kolei włoskich trenitalia.it jest również w wersji angielskojęzycznej, jednak nie potwierdzę czy możliwa jest rejestracja i rezerwacja biletów z Polski. Właściwie, dlaczegóż by nie? W przypadku podróży służbowej kilku osób radzę jednak spróbować, bo pociągi do Neapolu bywają oblężone. Rezerwacja jest na pewno konieczna na pociągi typu EC, IC i EX (wg naszej nomenklatury ;D) bo do zwykłego pospiesznego wciśnie się każdy. Inna opcja to lot z Rzymu do Neapolu. Koszty.. nie rozważamy ich, w końcu to koszty firmowe! Jednak planując trasy koniecznie zwróć uwagę na łączny czas oczekiwania i podróży. Można 'w tranzycie' spędzić bezczynnie kilka godzin, a to zawsze męczy. Rzym od Neapolu nie jest daleko, widoczki za oknem ładne. Reasumując - pociąg! Pozdrawiam :D Odpowiedz Link Zgłoś
erka44 Re: podróż do okolic Neapolu 20.02.07, 14:23 Dziękuje za szybką odpowiedż,też myślałam o pociągach,wyróbowałam ten wariant w płn Włoszech i było wspaniale,nie wiem jak jest to na południu.Teraz tylko kwestia przemieszczania sie z lotniska na dworzec i jakies sympatyczne i tanie lokum na jedną noc w Rzymie, bo to jest też powód dla którego chcę lecieć tylko do Rzymu,loty do Neapolu już sprawdziłam,nie ma nic w interesującym mnie terminie. Jaki środek transportu wziąć z lotniska na Termini,chodzi o targanie bagażu. Ponadto strona angielska kolei włoskich działa tylko do pewnego momentu,szczegóły są już tylko po włosku i zastanawiam sie nad tą rezerwacją,ponadto ,co będzie jeśli samolot się spóżni?Ostatnio leciałam w dniu strajku francuskich transportowców i było ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
salsa Re: podróż do okolic Neapolu 20.02.07, 15:31 Bez obaw. Lotnisko jest małe, wózki bagażowe dostępne a stanowiska autobusów na wprost wyjścia. Z informacji na przystanku dowiesz się jak dostać się do Ciampino, autobus kosztuje 1EUR + pociąg na Termini 1.20EUR Są też inne możliwości, np. schuttle bus pomiędzy lotniskiem i Termini, ale kosztuje to 8EUR/os. Rezerwacja ma swoje minusy. W moim przypadku było to anulowanie lotu i podróż w zupełnie innym terminie! Ale, jak pisałam, nie miałam rezerwacji na pociąg. O noclegu w Rzymie nic nie wiem, bo nie korzystałam. Wg mnie 50EUR/os i nie mniej, bo można mieć przykre wspomnienia. Jak uda Ci się znaleźć coś, co możesz polecić, dopisz do wątku po powrocie. Będzie miło skorzystać :D Odpowiedz Link Zgłoś
erka44 Re: podróż do okolic Neapolu 20.02.07, 15:56 Juz wiem ,że odpada lotnisko ciampino,mam samolot na to drugie chyba fumicino,wiec trzeba szukac innch rozwiązań,noclegi mam sprawdzone pozytywnie w Domu Pielgrzyma na via Cassia,ale na jeden dzien to za daleko od centrum i będę szukac czegoś w oklicach dworca,ten temat był juz omawiany na forum,więc może cos znajde dziękuje za pomoc i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś