Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie...

27.03.07, 14:10
swieżych wieści piszcie może się przydam.Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: Darek Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... IP: 213.92.80.* 27.03.07, 14:29
      Jakiś tani nocleg jak najbliżej i najtaniej dla 4. osób
      • Gość: slucham Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 16:09
        opowiadaj
        jaka pogoda?
        gdzie mieszkalas?
        ile placilas?
        • katka-pl Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... 27.03.07, 19:32
          jak długo byłaś w Rzymie?
          • misiak67 Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... 28.03.07, 09:46
            Poradź, czy warto kupować bilet tygodniowy na metro jeśli mamy zakwaterowanie
            koło stacji Termini ? Czy da się chodzić tylko pieszo po centrum jak piszą w
            niektórych przewodnikach ?
            I gdzie można wyskoczyć na jeden dzień nad morze z Rzymu. Jedziemy do Rzymu w
            podróż poślubną i chcielibyśmy zobaczyć morze, najlepiej wyjechalibyśmy rano i
            wrócili wieczorem ale gdzie ?
            Jakie są ceny w najtańszych pizzerniach jeśli chodzi o wyżywnienie ? ile musimy
            przeznaczyć na tydzień na jedzenie obiadów ?

Podziel się podziel wiedzą
            • Gość: Ola Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... IP: *.lan.net.pl 28.03.07, 10:37
              Ja co prawda jeszcze nie bylam,ale tez planuje taka wycieczke z RZymu.I
              dowiedzialam sie,ze z Rzymu do Neapolu pociag jedzie 2,5 godziny.Bilet na
              regionale(taki nasz pospieszny,choc ponoc lepszy standard,oznaczony na planie
              jazdy literka-R)kosztuje okolo 12euro w jedna strone.Chcemy wyjechac
              raniutko,mozna juz 0 piatej)choc sa i o siodmej).Z portu w Neapolu stateczkiem
              poplynac bysmy chcieli na Capri,tam caly dzien i z powrotem do Rzymu.Wezuwiusza
              przy okazji jest okazja zobaczyc choc z daleka.my jedziemy we wrzesniu,jesli
              bedziesz wczesniej i przerobisz te trase to podziel sie uwagami.
              • misiak67 Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... 28.03.07, 17:07
                ja też jadę we wrześniu od 9 do 15.09.2007 - kto wcześniej jedzie żeby
                podzielić się sugestiami :-)
                • Gość: Ola Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... IP: *.lan.net.pl 28.03.07, 17:24
                  my 27 wrzesnia lecimy,wiec prosze prowadzic dziennik podrozy:)
                  • eska25 Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... 29.03.07, 06:53
                    Witajcie, ja byłam w Rzymie 5 dni, mieszkalam na pograniczach Rzymu za 15 euro + 3 euro śniadanie.Pogoda ładna ok 19C , chociaż mieliśmy dwa dni deszczowe a nawet podczas stania w kolejce do muzeum watykańskiego załapaliśmy się na grad.

Co do Rzymu i chodzenia na piechote, to świetna sprawa , ale my chcieliśmy zobaczyć dużo i jeszcze więcej w przeciągu 5 dni, biegliśmy w maratonie więc mieliśmy przez 3 dni zniżki czyli tzw. karta maratońska za 5 euro (ważna 5 dni, ale przyjechaliśmy dwa dni pózniej więc dla nas były 3) Póżniej część osób byliśmy 10 osobową ekipą, skorzystała z wariantów jakie daje tamtejsza komunikacja czyli...
                    - bilet 1e - 75 minut
                    - bilet 1 dniowy - 4e
                    - bilet 3 dniowy ok 12 e
                    - Romapass - 20e -karta upoważnia do bezpłatanych przejazdów przez 3 dni wszystkimi środkami transportu, i do bezpłatnych wejść do muzeum (tylko 2 wejscia do dowolnych wybranych z listy, jak ktoś będzie zainteresowany wypisze, m.in. Coloseum, Muzeum Kapitolińskie)pozostałe muzea - zniżki na bilety

Z Polski lecieliśmy liniami skyeurope za niespełna 200 zł, bilety wykupione z półrocznym wyprzedzeniem, szyubko , czysto i przyjemnie,polecam.

Z lotniska Fiumicino ( czyli Leonardo da Vinci)macie kilka połaczeń my wybraliśmy najtańsze czyli 5,5e koleją, bilety kupuje się w sklepikach z prasą, kasuje w zółto niebieskich kasownikach przy peronie, można równiez wybrać szybsze połaczenie Express Leonardo za 11 e.(tylko 10 minut wczesniej)

Koleją podmiejska można dojechać do stacji Ostiense i tam przesiąść się na metro. Istnieją tylko 2 linie metra A czerwona i B niebieska.Szybko sprawnie można się nimi poruszać.

Tyle o komunikacji, zaraz jadę z grupą na wycieczkę, wiec więcej napisze wieczorem.

Aha tania pizza to ok 5- 6.75 , kawa 1,5 e, piwo 3e.

Pozdrawiam,
                    • ro_bb Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... 29.03.07, 08:26
                      Czy mógłbym się dowiedzieć coś więcej o miejscu noclegu? Co to za obiekt, jakie
                      pokoje, jak z dostępem do komunikacji miejskiej - najlepiej do metra? (mój e-
                      mail: rob_b@op.pl)
                    • Gość: Ola Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... IP: *.lan.net.pl 29.03.07, 18:24
                      Eseczko,wracaj juz z tej wycieczki i bierz sie za ciag dalszy
                      sprawozdania.Bardzo sie nam przyda.dziekujemy z gory:)
                      • eska25 Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... 29.03.07, 22:23
                        Witam ponownie!

Co do noclegu to spaliśmy u Sióstr w Domu Polskim Jana Pawła II via Cassia 1200, w Giustinianie, zaraz za granicą Rzymu, do centrum można było dojeżdzać koleją do stacji San Pietro ok 30 minut jazdy, 200m od domu, lub autobusem lini 021 /201do Piazza Mancini dalej tramwajem nr 2 do Flaminio i na metro./ten wariant jest ryzykowany korki/Warunki u Sióstr skromne, łazienki na korytarzu, jeśli ktoś ma wymagania nie polecam, brama zamykana o 23, później nie można wejśc, rano można wyjść przed mszą która rozpoczyna się o 7:30, śniadanie od 8.
                        Jest tez drugi dom pielgrzyma bliżej centrum, ceny podobne więc może warto spróbować, w tej chwili nie pamiętam adresu ale dołącze/muszę zaraz zejśc z kompa. jutro znowu wyjazd, ale piszcie,jesli coś potrzebujecie pomogę z chęcia/

Na Flaminio pizzeria napolitana klimat wewnątrz może średni ale pizza 6.75 i 3 euro piwo to super połącznei;) uwaga praktycznie wszędzie za podanie do stolika +15%.

Jeśli jedziecie z grupą, warto o ile wyjazd ma aspekt pielgrzymkowy, zgłosić się u Sióstr po zaproszenia na środową audiencję generalną.

Pozdrawiam,
                        • Gość: anna Re: Wróciłam z Rzymu, jeśli potrzebujecie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 19:56
                          Mam pytanie. Z góry przepraszam za niewiedzę: czy audiencja generalna jest
                          tylko w srode? Planuję być w Rzymie od soboty do środy. Właściwie chciałam
                          wyjechać w środę rano.. O której właściwie godzinie jest audiencja?
                          • Gość: antunes byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMOCĄ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.07, 18:23
                            Witam Wszystkich:)
                            2 tygodnie temuy wróciłam z Rzymu. Zrobiłismy sobie 6 znajomych fantastyczną
                            wycieczkę do stolicy Włoch.
                            Kupislismy z 2 meisiecznym wyprzedzeniem bilety Centralwings z Wrocławia
                            (mieszkamy we Wrocławiu) do Rzymu (Ciampino), rezerwacje noclegu zrobilismy
                            prez internet. Przegladnełam kilka przewodników po Rzymie. I to wszystko!
                            Wyjazd bardzo sie udał!
                            Pogoda tylko na s zaskoczyła. Było tak cieplutko ze chodzilismy w krótkich
                            rękawkach , tylko wieczorem robiło sie zimno i wrzucalismy na siebi cos
                            grubszego.
                            Audiencje generalne odbywaja sie w serody i w neidziele. Moge cos powidziec o
                            tej srodowej gdyz bralam w niej udział - we wtorek popoludniu w Watykanie
                            odebralismy zaproszenia, następnego dnia ranow przyjechalismy na plac sw piotra
                            o 8.30, zalapalismy sie na miesjca siedzące, ale dosyc daleko od ołtarza
                            (siedzisimy kolo obelisku w centrum placu). Audiencja zazyna sie o 10,30
                            homilia papieża w języku włoskim.Potem w 6 językach (w tym polski) jest
                            skrótowe tłumaczenie testu oraz pozdrwowienia grup zorganizowanych itp koczy
                            sie ok 13.00 jak nie pozniej.
                            Spalismy w Andy Guest House 9wrzyccie na wyszukiwarce). jenak nie na ulismy Via
                            napoleone 75, jak podaje strona, tylko ulice obok. Podejrzewam ze jedn
                            własciciel ma kilka meiszkan w których zatrzymuja sie turysci. Warunki spoko -
                            w miare czysto, w pokoju 6 osobowym (w takim spalismy) 3 łóżka piętrowe, szafa
                            i 2 małe szafki i tv ale nie uzywalismy nawet:) oraz nowiutka lazienka+toaleta
                            w pokoju. najwiekszy i najwazneijszy plus to lokalizaja - 15min od centrum, w
                            okolicy termini. Poruszalismy sie głowwnie na nogach , do watykanu jezdzilismy
                            metrem.

Nei wiem czy jeszcze cos chcecie wiedziec.
                            Pozdrawiam
                            Marta
                            • Gość: kasia28 Re: byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMO IP: *.icpnet.pl 02.04.07, 19:12
                              hej! napisz prosze jaki był koszt noclegu - na osobę, poza tym jakie sa ceny
                              wstepów w Rzymie, co zwiedzaliscie, jak si eporuszaliscie po miescie i jak sie
                              dojezdza z lotniska co centrum, jakie sa ceny jedzenie we włoszech,
                              dzieki!!!!!!!
                            • Gość: XXX Re: byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMO IP: *.icpnet.pl 02.04.07, 22:05
                              "Audiencje generalne odbywaja sie w serody i w neidziele".
                              Nieprawda! Audiencje generalne odbywają się tylko w środy. W niedzielę o godz.
                              12.00 jest Anioł Pański, Ojciec Święty z okna swojego apartamentu błogosławi
                              wiernych zebranych na Placu Św. Piotra.
                              • ewa553 Re: byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMO 03.04.07, 08:03
                                ja tez znam tylko ta wersje: sroda-audiencja, niedziela-Aniol Panski. Bylam w
                                lutym. I co mnie dziwi: ta audiencja w srode byla na Placu i byl pltarz??
                                Normalnie odbywa sie w sali Jana Pawla II i nie ma tam oltarza, tylko scena
                                na ktorej stoi tron papieski, siedzi Papiez i obok niego rozni wazni dostojnicy.
                                Nie wyobrazam sobie audiencji przed oltarzem. Czyzby sie autorce cos pomylilo?
                                • Gość: wiola Re: byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMO IP: *.icpnet.pl 03.04.07, 10:51
                                  nie wiem czemu w tym watku piszecie o audiencji czy to kogos interesuje- czy
                                  ktos o to zapytywał???
                                  • Gość: ewa553 Re: byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMO IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.07, 13:08
                                    moze i nikt nie pytal, ale ktos opowiedzial po powrocie o audiencji i to
                                    wlasnie na tym watku. Wiec sie tylko ustosunkowujemy do tego.
                                    • ennka Re: byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMO 04.04.07, 17:11
                                      O audiencję pytała Anna, parę postów wczesniej.
                                      Ewa ma rację , audienjce są w środę w domu papieskim,a w nidzielę Anioł Pański
                                      na pl.Św.Piotra.
                                      Czytam wszystko co tu o Rzymie piszecie , bo też lecimy z mężem 15-ego kwietnia
                                      na tydzień.
                                      Dziękuję wszystkim ,którzy tu dokładnie i cierpliwie odpowiadaja na dociekliwe
                                      pytania.
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: antunes Re: byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.07, 18:36
                                        Witam ponownie Was uważni czytelnicy1
                                        Sprytnie wyłapaliscie moje pomyłki. Faktycznie spotkanei z papiezem odbyło sie
                                        w środę na Placu a nie w auli, bo była prześlicza pogoda, i nei było tam
                                        oczywiście ołatarza, tylko podwyższenie. Nie miałam okazji być w Rzymei w
                                        niedziele weic nei weryfikowałam informacji otrzymanej od księdza w Rzymei
                                        jakoby sie audiencje generalne odbywałay w niedziele. Wiem ze wielu Polaków nie
                                        wyobraża sobie wizyty w Rzymie bez udziału w spotkaniu z Papieżem dlatego
                                        poruszyłam ten wątek.
                                        Mam nadzieje mimo wszsytko ze moje informacje sie Wam drodzy odróznicy
                                        przydadzą.
                                        Pozdrawiam,
                                        Antunes
                                        • Gość: abc Re: Andy`s Guest House IP: *.lnet.pl 09.04.07, 18:03
                                          Odradzam zdecydowanie to miejsce na nocleg. Zepsuł mi cały pobyt w Rzymie.
                                          Pokoje za 60 euro (dwójka) po prostu tragiczne, śmierdziało w mieszkaniu,
                                          ogromnie nieprzyjemnie, a do tego okropnie głośnie mieszkanie.
                                          • Gość: antunes Re: Andy`s Guest House IP: *.e-wro.net.pl 21.04.07, 18:04
                                            Co do Andy guest house... Spalam w pokoju 6 osobowym z moimi znajomymi. pokoj
                                            mielismy czysty a do tego łazienke swiezo po remoncie. Nocleg nas wniosl po 20e
                                            na glowe za noc.
                                            Jest jednak pewna sprawa. Rezerwacji dokonuwalismy na jednym z portali z baza
                                            noclegowa na Andy Guest House przy Via Napoleone. Tam tez zglosilismy sie po
                                            przyjezdzie, zameldowalismy i pan z obslugi (pochodzenia Srilanka) zaprowadzil
                                            nas do mieszkania przecznice dalej i tam zamieszkalismy. Chodzi mi tutaj o to ze
                                            prawdopodobnie wlasciciel Andy guest house ma kilka mieszkan i tam lokuje
                                            turystów. mu poprosu trafilismy moze na lepsze warunki niz moj przedmowca.
                                            Pozdrawiam,
                                            Marta
                                        • Gość: BB Re: byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMO IP: *.inetaccess.pl 19.04.07, 10:41
                                          Proszę o informację w jakich dniach odbywają się audiencje papieskie
                                          • Gość: mela Re: byłam w Rzymie 13.03.-17.03.2007 - SŁUŻĘ POMO IP: 217.153.60.* 19.04.07, 10:51
                                            w srody a w niedziele na pl. sw. Piotra anioł panski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka