Gość: adam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 17:52 witam, planuję 1 maja zwiedzanie florencji, a nie wiem w jakich godzinach w tym dniu będą otwarte muzea i kościoły. Czy ktoś może wie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavanna86 Re: florencja - 1 maj 18.04.07, 19:30 www.comune.firenze.it/ www.firenze.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: florencja - 1 maj IP: 217.153.60.* 19.04.07, 10:57 warto przyjechac wczesnie rano zeby zarezerwowac sobie miejsce w kolejce do Uffici ( trzeba stac okolo 3h), chyba ze zrobisz to internetowo a wtedy wchodzisz poza kolejnoscia, niestety nie znam adresu strony ale mysle ze google ja odnajdzie bez trodu Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: florencja - 1 maj 19.04.07, 11:46 Przede wszystkim zrób sobie plan minimum i maksimum.Do wielu miejsc są kolejki (rezerwacja w Uffizi jest płatna,ale jak komuś zależy,to warto),trzeba czekać na wejście itd.Wszystkiego,co warto,w jeden dzień nie zobaczysz,nie masz szans-spędziłam w te wakacje we Florencji 9 intensywnych dni zwiedzania i jeszcze mam niedosyt;) Np.Uffizi to jest rozrywka na 6 godzin(nogi bolą!),chyba że masz sporo pieniędzy i chcesz przebiec tak jak Japończycy i zobaczyć 7 najważniejszych dzieł,ignorując resztę.Ale jeśli tak naprawdę historia sztuki nie jest Ci szczególnie bliska i droga;),to może lepiej je wyrzucić z planu i zamiast tego przejść się spacerkiem przez Ponte Vecchio na Oltrarno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: florencja - 1 maj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 21:09 źle mnie zrozumiano. pytałem przecież o 1 maja - swięto pracy, Włosi je obchodzą.zaplanować zwiedzanie potrafię, robiłem to wiele razy. nie wiem natomiast jak we Włoszech obchodzone jest tego typu dzień wolny. może np.muzea są zamknięte. choć to mało prawdopodobne. Ale dziękuję za wszelką pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 08:25 > i zamiast tego > przejść się spacerkiem przez Ponte Vecchio na Oltrarno... jak już przejdę to co dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 13:19 Adam-po to Ci podrzuciłam te strony,powinno być tam jakieś kalendarium (rok temu było,miesiąc przed wyjazdem wiedziałam kiedy można zobaczyć Davida za darmo itd.;)) Marusia811-to zależy od Twojej fantazji;).Prywatnie uwielbiam oglądać obrazy,ale lubię mieć na to dosyć czasu,a jeśli mam jeden dzień,to zamiast nerwowego galopku lepiej trochę poczuć klimat miasta. Oltrarno to cała dzielnica,której mapy pod ręką nie mam,więc nie będę podawać proponowanej trasy spaceru-robią tak prawie wszystkie przewodniki;) Za to szczerze polecam lodziarnię La Carraia - lody nie dość że pyszne,to tańsze prawie o połowę niż w centrum.Idąc wzdłuż Arno od Ponte Vecchio w lewo,musisz minąć jeden most i owa lodziarnia jest przy drugim moście. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 16:26 Podpinam się pod wątek, bo mam dokładnie te same plany! :-) Ale inne pytanie! Czy ktoś mógłby mi "hasłami" nakreślić plan minimum? Będę zwiedzała z dwójką małych dzieci :-) Będę wdzięczna :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
magdam110 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 21:19 Ja byłam w tamtym roku we Florencji pod koniec września i byłam zdziwiona tłumem turystów , tam sezon trwa chyba cały rok. Nie wiem w jakim wieku są twoje dzieci ja byłam z 9 i 10 latkiem. Zaczęliśmy od Porta Romana do Piazza dei Pitti i Via Maggio do mostu S.Trinita. Później Via Porta Rossa do Via dei Calzaivoli i dotarliśmy do Katedry. Weszliśmy na dzwonnicę i poszliśmy bocznymi uliczkami do Piazza Santa Croce. Zwiedziliśmy kościół Santa Croce i wróciliśmy na Piazza della Signoria, przeszliśmy obok Galeria degli Uffizi do Ponte Vecchio. Florencja jest piekna (wg mnie) ale przeraża ogromem turystów. Nie można było pospacerowac tylko ciągle musieliśmy się przeciskac. Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem byłoby zwiedzenie Sieny, która mnie urzekła i turystów jakby mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 21:55 Dzięki! Trochę mnie zmartwiłaś, bo tez nie lubię tłumu, a dzieci ma ekstremalnie małe na takie zwiedzanie (1 i 3), ale będzie nas troje dorosłych do opieki. Na Sienę tez mam ochotę, będziemy we Włoszech przez tydziń, więc może się uda jakoś :-), choć w tym towarzystwie ciężko zwiedzać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka. Re: florencja - 1 maj IP: *.41-151.net24.it 20.04.07, 23:46 Tłumy już są! Ale można probować je omijać. Nie zawsze się udaje, ale jednak - małymi ukrytymi uliczkami. No ale fakt, zobaczyć te główne też warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka. Re: florencja - 1 maj IP: *.42-151.net24.it 28.04.07, 11:59 Właśnie usłyszałam w radio, że 1 maja mają być zamknięte wszystkie muzea we Florencji. Odpowiedz Link Zgłoś