Dodaj do ulubionych

Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informacja

IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 05.08.03, 11:22
Sluze w miare swieza informacja dla chetnych ktorzy chca wybrac sie
samochodem do Toskanii

Jechalem przez Slowacje, Wegry (zwiedzalismy Budapeszt), Slowenie.
Nastepnie Wenecja , Rawenna, Florencja, Siena, San Gimigiano, Piza, Lucca(po
drodze oczywiscie mniejze miasteczka...)
Wracalem juz przez Austrie , Czechy.
Aha i spalem pod namiotem.

pozdrawiam

Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: kik Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: 195.85.227.* 05.08.03, 14:31
      ceny - we wloszech ? kempingi jedzenie wstepy ?
      • Gość: alka22 Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 05.08.03, 14:53
        Wybieram się doTosakanii we wrześniu, też samochodem(my chcemy zwiedzić raczej
        Wiedeń po drodze); zastanawiam sie nad wynajęciem mieszkanka w Interhome, ale
        może jednak zdecydujmy się na campingi...Jakie ceny? Gdzie najlepsze? Pozdrawiam
        • Gość: Tomek Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 05.08.03, 16:06
          Gość portalu: alka22 napisał(a):

> Wybieram się doTosakanii we wrześniu, też samochodem(my chcemy zwiedzić
          raczej
          > Wiedeń po drodze)
          Jak Wieden to rozwazcie nocleg w Znojmo w czechach, duzo pensjonatow i napewno
          bedzie taniej niz w Austrii, no i to piwo :)

; zastanawiam sie nad wynajęciem mieszkanka w Interhome, ale
          > może jednak zdecydujmy się na campingi...Jakie ceny? Gdzie najlepsze?

Camping ma swoich zwolennikow no i pewnie jest tanszy. Powiem szczerze ze nie
          wiem jakie sa ceny domow na Interhome ale ja nastepnym razem bede sie
          zastanawial na domem gdzies w okolicahc Sieny.
          Ciagle skladanie i rozkladanie namiotu w pewnym momencie staje sie meczace. My
          bylismy we dwojke wiec ten wariant z dome ze wzgledow oszczednosciowych odpadal
          a poza tym chcielismy byc w wielu miejscach, ale nastepnym razem pewnie
          pojedziemy w wiecej osob i wtedy to ma chyba sens.
          Ale np Florencje zobaczyc wszystko w 1 dzien jest trudno i wtedy camping to nie
          jest zly pomysl...

O campingach cos tam pisalem w chwile wczesniej. Ceny napewno beda nizsze niz w
          lipcu i sierpniu. polecam www.camping.it

pozdrawiam
          Tomek Sz.
      • Gość: Tomek Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 05.08.03, 15:56
        Gość portalu: kik napisał(a):

> ceny - we wloszech ? kempingi jedzenie wstepy ?
        My bylismy w lipcu - wtedy jest drogo ale z tego co zauwazylem to sierpien jest
        jeszcze drozszy.
        Jesli chodzi o ceny to zalezy.
        My kupowalismy jedzenie w supermarketach o nazwie COOP. Sa calkiem przyzwoite i
        zazwyczaj w kazdym wiekszym miescie. Ogolnie tanie calkiem jest wino :))
        Z czego nie bede ukrywal korzystalismy. Udalo nam sie nawet w Wenecji znalesc
        sklepik gdzie bylo sprzedawane na litry czerwone i biale wino stolowe. My
        wzielismy czerwone i bylo bardzo przyzwoite - cena ok. 1,5 euro/l
        Ale na tanie wino butelkowane w markecie to bym uwazal. Raz kupilismy dosc
        kwasne....
        Chianti spokojnie od 3 euro
        Mozna kupic pewne artykuly spozywcze w podobnych cenach jak u nas np woda
        mineralna. Ale jesli chodzi o wedliny czy sery to duzo drozej niz u nas(ceny
        gdzies od 10 euro za kilogram) Drogie sa tez jogurty czy maslo. Owoce tez byly
        jeszcze w lipcu drogie. We Florencji mozna sprobowac wskoczyc do hali targowej
        ( w centrum) i na pieterku sa tansze warzywa i owoce. My np kupowalismy tam
        znakomite melony po 0,5 euro. Na dole zwsze sobie mozna strzelis espresso za
        0,65 euro czy zjesc paste taniej niz na miescie.
        Ogolnie zachwycilismy sie kawa cappucino i espresso ( ok 1 euro)
        Warto sie wybrac na pizze. Nam sie zdazalo zajadac wielkimi pizzami od 4,5
        euro. A robia je znakomicie. No ido tego oczywiscie winke stolowe.mniam.
        rozmazylem sie...
        Warto sie rozejrzec za knajpa w ktorej siedza wieczorem Wlosi. Oni dosc pozno
        zaczynaja jesc. Od 20-21.
        Kempingi sa dosc drogie. W Wenecji Rialto w lipcu placilismy 20 euro - za dwie
        osoby, namiot i samochos (calkiem przyzwoity i tani) We Florencji spalismy na
        MicheloAngelo. Calkime fajny camping, ladnie polozony.W lipcu ok 25 euro.
        Jakies 20 minut spacerkiem na Duomo. Jest to duzy plus. Ogolnie trzeba liczyc
        minimum 25 euro w Toskanii za 2 osoby samochod i namiot. Sierpien moze byc
        jeszcze drozszy
        Benzyna ok. 1.04 euro wiec drogo, w Austrii na autostradie 0,89 a ja sie
        zjedzie na boczna droge to pewnie i taniej. Najlepiej sie zatankowac na maksa w
        Czechach, Slowacji lub Slowenii.
        Niestety wstepy np. we Florencji sa generalnie wszedzi platne. do kosciolow ok
        2- 2,5 euro, galeria Ufizzi 8,5 euro. W Pizie to samo. Parkingi w centrum tez
        platne. Tak wiec raczej lepiej zostawic samochod na campingu i dojsc pieszo (
        we Florencji) lub dojechac autobusem( np w Sienie z campingu Colleverde - tak
        jakos sie nazywa- 0,9 euro). My tez czasem parkowalismy po prostu dalej od
        centrum za darmo np w Lucce poza murami miasta. Wogole jazdza we Wloszech to
        historia na niejedna opowiesc ale temat ten byl tu juz chyba poruszany.:)))
        Polecam Siene i okolice na poludnie od niej, strasznie mi przypadla do gustu.
        Warto poza tym zjechac z autostrady i pojezdzi po mniejszych miastach i
        zlapac "klimat". My po Toskani poruszlismy sie generalnie po drogach krajowych
        i po bezplatnej autostradzie Florencja - Siena i Florencja -Piza - Livorno.

To tyle co mi narazie przyszlo do glowy

Jak macie jakies bardziej szczegoloe pytania to prosze.

Tomek Sz.
        • helga0 Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac 05.08.03, 21:52
          A jak jest jakość tych dróh lokalnych?? Bo autostrady sa strasznie drogie. I
          gdzie nocowaliście w drodzę do Włoch, też na kepmingu??
          • marghe_72 Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac 05.08.03, 22:10
            Helgo, właśnie CI mialam zasugerować, żebyś tu zajrzała:))))
            Marghe
          • tomekszmit Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac 06.08.03, 09:10
            helga0 napisała:

> A jak jest jakość tych dróh lokalnych?? Bo autostrady sa strasznie drogie.

Ano sa drogie ale jesli zalezy Ci na szybim przemieszcaniu sie po Wloszech nie
            masz wyjscia, autostrady sa bezkonkurencyjne.
            Tym bardziej ze jadac drogami loalnymi kolo autostrady spalisz wiecej paliwa,
            no i trzeba sie przyzwyczaic do miejscami "chorego" oznakowania, ktore to
            momentami mnie mocno rozbawialo...
            Drogo loalne sa na ogol wporzadku. Wada ich jest to ze maja tylo po jednym
            pasie bez pobocza i niestety bywaja zatloczone co nie sprzyja szybkiej jezdzie.
            Czesto okolo 60-80 km/h
            Ale za to krajoznawczo sa bezkonkurencyjne, szczegolnie podjazdy :) no i
            miasteczka
            My jechalismy autostrada tylko do Wenecji, gdzie nocowalismy. Potem jechalismy
            juz lokalna droga do Rawenny (nocleg) i stamtad tez lokalna do Florencji. Na
            drodze z Florencji do Rawenny sa niezle widoczki i niezle podjazdy.
            Autostrada Florencja - Siena i Florencja - Piza - Livorno jak juz pisalem sa
            bezplatne. Wracajac korzystalismy juz tylko z autostrad. Odzinek od Florencji
            do Trevisio ? (granica z Austria) kosztowala nas okolo + - 22 euro. Jechalismy
            autostrada bo chcielismy dojechac od razu do Czech. A to bylo razem okolo 900
            km wiec drogami lokalnymi bysmy chyba jechali z 2 dni :)))

> gdzie nocowaliście w drodzę do Włoch, też na kepmingu??

Jechalismy przez Wegry aby zwidzic troszke Budapeszt, mieszkalimy na calkiem
            przyjemnym kempingu prawie w centrum, ale za to bardzo zacisznie polozonym i
            nieduzym. Do metra 10 minut piechota
            Nazywa sie Haller Camping i jest raczej sezonowy

W drodze powrotnej nocowalismy w Znojmo (Czechy ) zaraz za granica Austriacka,
            dosc blisko Wiednia. Tam spalismy w hotelu ale tez ceny tam sa dosc przyzwoite,
            (szczegolnie jak sie wraca z Wloch:)

Wogole Wlochy bardzo mi przypadly do gustu i napewno tam jeszcze wroce
            Dobrze jest sobie przed wyjazdem przejzec pare ksiazeczek o tym co sie chce
            zobaczyc

pozdrawiam

Tomek Sz.
    • marghe_72 Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac 05.08.03, 18:48
      Ja z uporem maniaka:) polecam Interhome - fakt ceny nie należą do najniższych,
      ale można poszperać i coś wybrać
      z ciekawości zajrzyjcie do katalogu angielskiego Interhome - tam jest znacznie
      wiekszy wybór domów w Toscanni i Umbrii - zwłaszcza takich "stylowych" , z
      duszą:))
      M.
    • Gość: Gosia Re:TeżWrocilam z Toskani-samochodem,sluze informac IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 16:31
      I co podobało Ci się? ja też właśnie z tamtąd wróciłam... jechałam przez
      niemcy, austrię.. dużo lepiej się jedzie.. jest trochę dłużej ale te drogi i na
      granicy żadni czesi nie grzebią Ci po torbach. Mieszkałam koło Pizy i Livorno w
      miejscowości Vada( na pd d Livorno) było Super !!!!!!!
      • tomekszmit Re:TeżWrocilam z Toskani-samochodem,sluze informa 08.08.03, 10:23
        Pewnie jeszcze tam wroce bo wiele rzeczy jeszcze nie zobaczylem.
        Tyle ze teraz moze sie skusze na jakis dom wieksza paczka.
        My nie mielismy zadnych przykrych przejsc na granicy czeskiej, celnik nawet na
        nas nie spojrzal.
        a najgorsze drogi to sa niestety u nas .

Jak Ci sie podobal sposob jazdy Wlochow?
        Ja bylem tam pierwszy raz i napoczatku troche sie dziwilem ja oni jezdza, ale
        potem sie przyzwyczailem nawet do ich chorego oznakowania.
        Poza tym jesli chodzi o Wlochow to generalnie sa bardzo otwarci i dobrze
        nastawieni do innych ludzi wiec to wszystko rekompensuje :)

pozdrawiam
        Tomek

• Gość: Gosia Re:TeżWrocilam z Toskani-samochodem,sluze informa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.03, 18:20
          Ja byłam we Włoszech po raz 6! Włosi jeszcze parę lat temu jeździli jak wariaci
          ( zero przestrzegania przepisów i policji) teraz się to znieniło...trochę
          bardziej przywiązują wagę do przepisów. Co do dróg w Polsce to się zgadzam! :-)

Nie zgadniesz gdzie ja mieszkałam!!! W kościele!!! u naszych znajomych księży!
          oni znają na wylot włochów (chodz są polakami), więc co nieco się o nich
          dowiedziałam! Zapraszali nas na obiady ( potwierdzam otwartość)!!! Tam księża
          to przyjaciele ( nie to co u nas)! za to włocha za męża nigdy!!!! Ks. opowiadał
          mi jak włosi postępują z żonami !!!! płakać się chce!!!!! No ale ogólnie było
          super!
          • tomekszmit Re:TeżWrocilam z Toskani-samochodem,sluze informa 12.08.03, 20:16
            No ja napewno jeszcze wroce do Toskanii bo 9 dni to stanowczo za malo,
            ale kusi mnie tez poludnie Wloch a szczegolnie Sycylia.
            Bylas tam moze? Sa Jakies roznice miedzy Pn a PD Wloch ?
            pozdrawiam

Tomek
    • Gość: Kuba Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.03, 15:59
      A jak samochód, wyszedł bez zadrapań i wgnieceń. Bardzo mnie to interesuje bo
      jadę nowym i może nie chciał bym upodobnić go do puszki kopanej ulicą.
      • Gość: Linn Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.dialup.tiscali.it 19.08.03, 16:24
        Jesli nowy nie wjezdzaj do Neapolu; poza tym bez problemow.
      • Gość: marghe_72 Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.acn.pl 19.08.03, 18:19
        Wjeżdzaj , wjeżdzaj.. ale zapomnij o prawie ruchu drogowego:) , czerwone to
        zielone i vice versa.. oglądaj sie na wszystkie strony i baw sie dobrze:))))
        M.
        • Gość: Linn Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.03, 07:36
          Napisal, ze nie chce miec puszki kopanej ulica, a takie sa samochody w Neapolu.
          • Gość: marghe_72 Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.acn.pl 20.08.03, 13:05
            Linn, po Tobie nie spodziewałam sie takich uogólnień.
            Samochód mozna równie dobrze poobijać na głownym skrzyżowaniu Mediolanu...
            M.
      • tomekszmit Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac 21.08.03, 21:02
        My tez bylismy wzglednie nowym ( roczna astra)
        i jakos sie udalo. W Rawennie trzeba uwazac w centrum na wiele
        jednokierunkowych uliczek, ale to normalne chyba we Wloszech, tak samo jak to
        ze Wlosi nie przestrzegaja zakazow wjazdu.
        Trzeba po prostu jechac wolno i miec oczy dookola glowy i bedzie ok.
        Tomek Sz.
    • Gość: Kuba Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 12:31
      Dzięki za słowa otuchy - do Neapolu się nie wybieram - głównie okolice Rawenny,
      oraz wycieczki do Wenecji, Bolonii, Modeny, San Marino.
      • Gość: Linn Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.dialup.tiscali.it 20.08.03, 16:58
        Jednak w Neapolu to, co innego. Ja nowym nie ryzykowalabym. Jesli jest uzywane,
        mozna, ale chodzilo o nowy.
        • Gość: marghe_72 Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.acn.pl 20.08.03, 22:10
          To znaczy, ze mieliśmy sporo szczęscia:)) Samochód cały i zdrowy.
          Włosi mają specyficzny styl jeżdzenia, ale ja (jako pasażer) czuje sie tam
          bardzo bezpiecznie, znacznie bezpieczniej niż w PL.
          M.
          • Gość: Linn Re: Wrocilem z Toskani-samochodem, sluze informac IP: *.dialup.tiscali.it 21.08.03, 07:44
            Oczywscie, ze bezpieczniej. W czasie ostatniego dlugiego weekendu w Polsce
            zginelo 2 razy wiecej osob, a Wlochy maja o 20 mln wiecej osob i ruch
            samochodowy tez tutaj wiekszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka