Gość: jurek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 20:40 proszę o opinie o miejscowości santo stefano di camastra w sierpniu lecimy do hotelu la playa blanca prosze o opinie i podpowiedzi . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
velvetina25 Re: santo stefano di camastra 18.05.08, 21:45 Je lecę do tego hotelu w czerwcu. W sumie to praktycznie nie można znaleźć nic po polsku na temat tego hotelu, ale przeczytalam coś na www.tripadvisor.com i ogólnie hotel nie ma zbyt pochlebnych opinii. Mam jednak nadzieje, ze piękno Sycylii zrekompensuje ewentualnie niedociągnięcia tego miejsca :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: santo stefano di camastra 19.05.08, 11:53 Na ciao.it jest jedna opinia: miejscowosc ladna, ale na weekend. Gory, morze, w poblizu sanktuarium, ladne krajobrazy, wyroby rzemiosla lokalnego do nabycia / m.in. ceramica /. viaggi.ciao.it/Santo_Stefano_Di_Camastra__Opinione_805893 Mimo wszystko 5 gwaizdek i uwaga, ze po 15 dniach mozna wpadasc w depresje. No ale 15 dni to dlugo i zalezy od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
velvetina25 Re: santo stefano di camastra 19.05.08, 16:02 Hehe ja jadę na tydzień i planuję dłuższe wypady do Cefalu, wiec myślę ze depresja mi nie grozi :D Dzieki linn-linn. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vika Pracowałam w tym hotelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.10, 13:24 i ogólnie nie polecam. Chyba że ktos preferuje kiepskie jedzenie, kamienista plazę praktycznie bez mozliwości kąpieli (chyba że zaryzykuje otarciami lub skęceniem nogi przedzierając się przez fale po dużych kamieniach do wody) i brudny basen. Właścicielka rzeczywiście nieprzyjemna (łagodnie mówiąc) i nieprzychylna turystom. Pokoje są różne, niektóre ładne (ale bez widoku na morze i trzymana dla Włochów lub gości indywidualnych) ale wiekszość beznadziejna - okna niektórych wychodzą na mur. Kazdy przyjazd nowych gości kończył sie lamentami. Bardzo mało atrakcji. No i na porządku dziennym straszny wyzysk Polek pracujących na miejscu, ale to już inna sprawa:) Natomiast miejscowość rzeczywiście śliczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: santo stefano di camastra IP: *.netis.net.pl 25.06.08, 10:14 San Stefano di Camastra jest małą, przytulną,ładną i spokojną mieściną.Byłam tam 2 lata temu w hotelu La Playa Blanca.Hotel moze pozostawia sobie wiele do życzenia(tzn ogólnie pokoje w nie najlepszym standarcie,ale na zewnątrz jest super) jest super położony prawie że na plaży i podobała mi sie atmosfera ktora tam panowała. Odpowiedz Link Zgłoś
velvetina25 Re: santo stefano di camastra 01.07.08, 17:43 Przed kilkoma dniami wróciłam z tego hotelu, wiec mam garsc informacji na ten temat. Powiem tak: gdyby nie fakt, że Sycylia to przepiękna wyspa, jej mieszkańcy mili, a goście hotelowi(99% to byli Polacy) okazali się być przesympatyczni i pomocni(szczególne pozdrowienia dla ekipy z Wawy i Chorzowa) to uznałabym ten pobyt za nieudany. Zarówno biuro triada jak i obsługa hotelu dokładają wszelkich starań, aby uprzykrzyć wyjazd. Na początek przesunięto nam godziny lotu(np. lot powrotny z catanii z godz. 17.40 na 3.30 w nocy, co przy 3 godzinnym transferze z hotelu jest naprawdę meczący), pani rezydent zajela sie jedynie przekazaniem informacji na temat wycieczek, kompletnie ignorując nasze pytania np.w związku z ostatnia doba pobytu, ktora konczyla sie o 10 rano a transfer na lotnisko byl dopiero o 22.45 (czyli 12 godzin na hotelowych leżakach). zresztą a propos wycieczek, to w umówione miejsce(mieliśmy jechać z triada do Palermo) nie zjawil sie autokar, a czekaliśmy ok 40 minut, za co nikt nie raczył nas przeprosic- o to akurat nie mam zbytnio żalu, bo wybraliśmy sie potem do palermo pociagiem, zwiedzajac przy tym monreale, za duzo mniejsze pieniadze i okazalo się, że po stolicy Sycylii śmialo mozna poruszac sie autobusami komunikacji miejskiej bez problemu docierając do najciekawszych miejsc. Sama miejscowość Santo Stefano di Camastra jest bardzo malownicza- miesci się w niej sporo sklepow z przepieknymi wyrobami ceramicznymi, a w kilku knajpach pracuja polki, wiec mozna sie smialo dogadac. Poza tym znajduje sie w niej stacja kolejowa i to tuz obok hotelu(nie tramwajowa, jak pisano w katalogu triady!!!), wiec jest to dobra baza wypadowa po wyspie. Niedaleko stamtąd(ok 30 km) jest przepiekne Cefalu oraz super plaze(zwlaszcza w okolicach Polliny). Dojście do miasta z hotelu to jednak poważna wyprawa- trzeba sie przedzierać przez krzaki, a potem wspinać po stromych schodach, bo inaczej idzie mozolnie wzdłuż ulicy dobre pół godziny. Sam hotel ma kilka plusów- przede wszystkim jest bardzo kameralny, pięknie położony(nad samym morzem)i ma naprawdę ładnie zaaranżowane pokoje, basen tez jest ok. I to chyba na tyle... Obsługa co prawda mówi po polsku(pracuje tam kilka Polek- jedna z nich przedstawia się jako"przyjaciółka hotelu", wiec generalnie nie wiem czym sie tam zajmuje, ale pojawia sie co jakiś czas. Pani właścicielka jest mila tylko z pozoru, generalnie potrafi być bardzo wredna i niespecjalnie przejmuje sie odczuciami gości hotelowych na temat pobytu. Od razu odradzam zgłaszanie uwag odnosnie np jakiś usterek w pokojach bo na pewno nie zostanie to naprawione. Jedzenie jest marne, zwlaszcza śniadania są mizerne- na 3 osoby przydzielane są 3 plasterki mortadeli, trochę pomidorków koktajlowych, jogurt, płatki, rogale(chyba najlepsze z tego wszystkiego), czasem ser żółty. Aha i jeszcze jedno- kiedy chcieliśmy wykupić dodatkowa dobę, żeby jakoś przetrzymać te 12 godzin, zwłaszcza ze byliśmy z małym dzieckiem, zaproponowano nam obskurny pokój w baraku, bez klimatyzacji, z jednym małym okienkiem i cuchnącą łazienka-koszt: "jedyne" 85 euro. Całe szczęście mogliśmy liczyć na innych gości, którzy użyczyli nam swój pokój. Uff to chyba tyle:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: santo stefano di camastra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 18:54 Właśnie wróciłam z tego hotelu i bardzo mi sie podobało. Hotel leży nad samym morzem. Niestety plaża jest kamienista, wiec w morzu mozna sie kąpać tylko gdy nie ma fal. Ogolne wrazenie jest zdecydowanie pozytywne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcmumin Re: santo stefano di camastra IP: *.toya.net.pl 23.07.08, 00:33 Sympatyczna mieścinka, była moją bazą wypadową na Sycylii. Na sam pobyt chyba jednak się nie nadaje bo atrakcji nie ma tam za wiele. Wszechobecna ceramika, kilka fajnych knajpek, dwa tarasy przy głównej ulicy z ładnym widokiem na morze, jedna większa plaża ogólnodostępna w zachodniej części (w zasadzie to już Villa Margi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcmumin Re: santo stefano di camastra IP: *.toya.net.pl 23.07.08, 23:42 Będziesz miał za to blisko do Cefalu (koniecznie i to nie jeden raz) nieco dalej ale za to z dobrym połączeniem do Palermo (naprawdę warto) a na wschód do Capo dOrlando (wynagrodzi Ci Twoje kamieniste plaże). Spokojnie stąd możesz wybrać się na Etnę. Ja jechałem dla urozmaicenia przez San Fratello a wracałem autostradą przez Messinę. Obok S.Stefano znajduje się malutka Castel di Tusa - naprawdę przesympatyczne miejsce. Pozostało Ci niewiele czasu, może więc coś się przyda. Pozdrawiam i udanego wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: santo stefano di camastra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.08, 13:10 Bardzo trafny wybór, gratuluję decyzji. Tam są sami swoi, starają się mówić po polsku! Nawet na metkach bluzek kupionych na targu, przepis prania jest w języku polskim! Fajni ludzie. Pozdrówcie ICH serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
fish-mob Re: santo stefano di camastra 31.08.08, 20:55 A ja mam pytanie do tych, ktorzy mieli powrot o 3.30. Czy nadal jedyna opcja jest oczekiwanie na lezakach? Jedziemy z roczna coreczka i marna to dla nas opcja troszke. Przy okazji, jak sie mozna dostac do Cefalu i jaki to koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
velvetina25 Re: santo stefano di camastra 31.08.08, 21:25 Hmm można wykupić dodatkową dobę w hotelu. Nam zaproponowano jakiś dziwny pokój w pomieszczeniach przy hotelu- bez klimy, z brudna podłogą i obskurną toaletą za 85 euro. Byliśmy zdecydowani zeby to wziąć, ale na szczęście pomoc zaoferowali inni goście, którzy użyczyli nam swój pokój. Dodam, ze byliśmy z małym dzieckiem, wiec faktycznie wizja spedzenia calego dnia (od 10 do 22:30)na leżakach nie jest fajna. W razie czego możecie złozyc sie z reszta urlopowiczów na jeden wspólny pokój- żeby miec gdzie przechowac bagaz i ewentualnie "odswiezyc" sie przed wyjazdem. Co do cefalu to bez problemu dostaniecie się pociagami, ktore kursuja srednio co godzine. Nie pamietam jaki byl koszt, ale nie sa to jakies duze pieniadze. Pociagi(przynajmniej te, ktore nam sie trafialy) byly bardzo fajne- klima, schludne toalety itp. Podroz trwa ok 30 minut i dojezdza sie praktycznie do centrum Cefalu. A miasto warte zobaczenia... Aha i dworzec w Santo Stefano znajduje się bardzo blisko hotelu. Najszybciej mozna dojsc wzdluż torów(ok 10 minut drogi). Moze nie jest to zbyt bezpieczna przeprawa, ale zaoszczedza sie sporo czasu. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fish-mob Re: santo stefano di camastra 31.08.08, 22:35 Velvetina, dziękuję Ci ogromnie za odpowiedź. Napisz mi jeszcze proszę jaki jest koszt wycieczki pociągiem do Palermo (mniej więcej) i ile trwa podróż. A może pamiętasz jak jest z tamtejszymi knajpkami? Drogie jest jedzenie? Mamy co prawda wykupione obiady ale coś czuję, że będziemy dojadać ;).I jeszcze jedno pytanie: jak jest z dojściem do centrum Santo Stefano? Odpowiedz Link Zgłoś
velvetina25 Re: santo stefano di camastra 01.09.08, 17:58 Niestety kompletnie nie pamietam jaki jest koszt wyprawy do Palermo. Znalazlam swoj bilet z Santo Stefano do Cefalu. Za 5 doroslych i jedno dziecko placilismy 17 euro. Do Palermo jedzie sie ponad godzinke.Smialo polecam wyjazd na wlasna reke. Nam rezydentka opowiadala mrozące krew w żylach historie o napadach na turystow i naprawde bylismy przerazeni przed wyjazdem. Fakt- miasto duze i troche przytlacza jak sie wysiada z pociagu, ale wystarczy miec ze soba dokladny plan i smialo mozna dojsc do najciekawszych zabytkow. Jesli nogi odmawiają poslusznestwa smialo polecam autobusy miejskie. Ceny w knajpkach w Palermo są zróżnicowane. My akurat jedlismy obiad w Monreale (przesliczna katedra). Za pizze rodzinna (czyli smialo dla 2 doroslych i 1 dziecka) plus cola dla wszystkich zaplacilismy ok 15 euro. Co do jedzenia w hotelu to jest to ich najslabszy punkt. Sniadania: najlepsze byly rogale jakby z ciasta francuskiego i to praktycznie jadlam przez caly pobyt. Obiady sa serwowane i akurat w moj gust kulinarny jakos nie trafialy. Knajpa przy hotelu ma niezle jedzenie, ale drogie. "Na miescie" jest kilka knajpek, w ktorych pracuja polacy i sluza pomoca przy wyborze dań- do tego ceny nie są wygorowane, a jedzenie pyszne. Pamiętam ze ktoregos wieczoru bylismy na meczu wlochy-hiszpania. Zamowilismy 2 piwa(duze 0,6), 2 drinki mojito i sok pomaranczowy i zaplacilismy tylko 10 euro. Zasadniczo sa 2 sposoby na dojście do centrum- normalnie, wzdłuż krętej ulicy prowadzącej do hotelu.nam zajmowało to grubo ponad 20 minut(fakt, szlismy z dzieckiem). Drugim sposobem jest "droga na skroty"- na poczatku idzie sie ulicą, a potem wchodzi się "w krzaki" i idzie sie po schodach, wdrapując sie na najwyższy taras widokowy(dość męczące, ale idzie sie 15 minut). I to juz jest praktycznie centrum miejscowości. Na tarasie jest knajpka, w której pracuje sympatyczna polka:)Na mieście jest kilka fajnych lodziarni i serwują tam znakomita granitę. Aha i polecam robienie zakupow w takim malym markecie "Spesamia"(sklep jest troche schowany-my doszlismy po drogowskazach, umieszczonych na glownej ulicy)- mają tam praktycznie wszystko i ceny są ok. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: santo stefano di camastra 01.09.08, 18:05 Rogal nazywa sie cornetto. Nadzienie moze byc rozne / zwykle krem lub czekolada /, ale bywaja tez puste. Koniecznie sprobowac brioszek z granita. Odpowiedz Link Zgłoś
fish-mob Re: santo stefano di camastra 01.09.08, 21:11 Velvetina jeszcze raz ogromne podziekowania za informacje. Nawet nie wiesz jak bardzo sie nam przydadza :) Lin_lin, dzieki za nazwe, na pewno sprobuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
nanino Re: santo stefano di camastra 01.09.08, 23:48 zajrzyj na www.trenitalia.it - znajdziesz rozkład jazdy pociągów do Palermo (i nie tylko) oraz cenę biletu. Strona ma też wersję angielską. Odpowiedz Link Zgłoś
truchamontada Re: santo stefano di camastra 16.07.09, 18:40 Witam. Planujemy z żoną wybrać się do tego hotelu w sierpniu. Czy ktoś z Was spotkał się na miejscu z wypożyczalnią samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: santo stefano di camastra IP: *.acn.waw.pl 05.08.09, 19:12 Kilka dni temu wróciliśmy z wczasów z Santo Stefano. Co prawda nie korzystaliśmy z samochodu (pociągami można dojechać wszędzie. no prawie...) to z informacji przekazanych przez rezydentkę wynikało, że na miejscu nie ma wypożyczalni samochodów. Najbliższa jest w Cefalu - ponoć zaprzyjaźniona z Triadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: santo stefano di camastra IP: *.wroclaw.mm.pl 16.03.10, 22:04 Byłam i zdecydowanie nie polecam. Plaża tylko i wyłącznie dla dobrze pływających, morze ciepłe ale brudne. Natomiast jedzenie koszmarne!!!! Obsługa średnia! Kelner Marian okazał się złodziejem, oszustem i naciągaczem. Jest tyle pięknych miejsc na świecie i jedźcie tam a nie do Santo Stefano! Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artyr Re: santo stefano di camastra IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.10, 12:28 witam jest super w tej miejscowości pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś