Gość: mamadasia IP: *.btsnet.pl 03.06.08, 11:02 Witam Jezlei ktoś z was był nad jeziorem garda na poczatku wrzesnia prosze napiszcie jakiej moge sie spodziewać pogody Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 03.06.08, 11:05 Uwielbiam takie pytania. Spodziewac sie mozna kazdej pogody. Prognozy sa 6 dniowe, wiec masz jeszcze duzo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 03.06.08, 11:11 nie zrozum mnie źle ale zadajesz dziwaczne pytanie, a skąd ktoś może wiedzieć jak będzie pogoda nad j.Garda za 3 miesiące ? na początki września jeszcze nikt nie był, w tym roku ma sie rozumieć, przykład żebyś się nie dąsał: w tej chwili jest cudowne lato w Skandynawii a w Hiszpanii i Francji a także w Italii leje i jest chłodno, wczoraj w Sztokholmie było +28'C a w Madrycie +15'C więc z pytaniem raczej do P.Boga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadasia Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.btsnet.pl 03.06.08, 11:17 Ojej ależ wy na tym forum mało sympatyczni jestescie:) Kobieta się zwraca o pomoc a wy tacy.... wyjazd juz zarezerwowany mam a spodziewałam sie ze mi powiecie ze pogoda we wrzesniu jest taka a taka. i nie chodzi mi o przewidywanie a raczej o to jakie te wrześnie były wówczas jak wy tam byliście kiedyś Ania Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 03.06.08, 11:48 Bylo 25°C. Zadowolona? Tylko nie skladaj potem reklamacji. Troche powagi. W maju tego roku na polnocy, w wielu miejscach, byl listpad. We wrzesnie moze by pazdziernik, a moze byc maj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kdk Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.lotnikow.osi.pl 23.08.08, 15:07 ale pojeb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 12:31 Garda to są góry - wrzesień jest niestety nieprzewidywalny, podobnie jak maj. Może być piękny i 25 stopni, ale może być równie dobrze 12 stopni i deszcz. I to, że ktoś Ci napisze, że 2 lata temu było upalnie niestety niczego nie zapewnia. Pozdrawiam i życzę pięknej pogody. ps. Napisz jeszcze czy chodzi Ci o północ Gardy, czy o południe, bo klimatycznie to zupełnie różne rejony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadasia Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.szczecin.mm.pl 03.06.08, 20:07 Toście mnie zdołowali lekko... Pozostaje mi w takim razie odmawiac zdrowaśki i liczyć na te 25 stopni obiecane przez Linn;) PS. do P. Maćka - Będę w Limone:)czy toi zwiększa szanse na pogodę:);)?? he he Ania Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 04.06.08, 07:21 w między czasie pójdź na pielgrzymkę do Częstochowy, może będziesz wysłuchana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 08:33 Limone to chyba jedno z najpiękniejszych miejsc nad Gardą. Niestety w północnej części jeziora (a tam leży Limone), zdecydowanie bardziej górzystej, pogoda jest dużo bardziej kapryśna niż na południowym, płaskim wybrzeżu. Ale w Limone jest pięknie przy każdej pogodzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 04.06.08, 08:51 Mnie dziwi jedno: niby dorosli ludzie, a jeszcze nie wiedza co to jest pogoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 09:49 Wiesz, linn, w Polsce panuje przekonanie, że jak się jedzie do cieplejszych krajów od naszego, a takim na pewno są Włochy, to słoneczna i ciepła pogoda jest gwarantowana. Ja też ileś lat temu tak samo myślałem. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 04.06.08, 10:04 podobno świadomość rośnie z dobrobytem (kiedyś ludzi nie było stać na wycieczki do Italii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamadasia Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.btsnet.pl 04.06.08, 14:12 masz racje Maćku- miałam do wczoraj przekonanie ze skoro się mówi "słoneczna italia" czy "gorący włosi" to znaczy właśnie to :) dzięki w każdym razie za te kubły zimnej wody wylane na mą głowe przez przemiłe koleżanki;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 04.06.08, 14:28 Cale szczescie, ze niektore stereotypy sie nie sprawdzaja. Ja nie wiedizlam co to znaczy deszcz dopoki nie zamieszkalam we Wloszech. Praktycznie bardziej boje sie deszczu niz trzesienia ziemi. We Wloszech pada rzadko, ale jak pada to juz pada. Niestety srodek i poludnie Wloch weszly chyba w taki okres. Wczoraj byly burze, grad itp. Praktycznie do wtorku bedzi padac prawie codziennie. Pierwszy raz zorientowalam sie, ze klimat wloski nie jest taki jak go sobie wyobrazamy, kiedy zobaczylam, ze listopadowe opady we Wloszech a 2 razy wyzsze niz w Polsce. A u nas listopad trudno nazwac miesiacem suchym. Nie przyjdzie Wam nigdy do glowy, ze skoro we Wloszech rolnictwo ma tak duze znaczenie, to musi padac i to sporo? Istnieje oczywiscie sztuczne nawadnianie, ale kiedy nie pada, nie ma czym nawadniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mamaadasia Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.gbw.com.pl 04.06.08, 14:18 Witam.Nie przejmuj się ludzie sa dziwni-nie mozna napisac po prostu przeważnie jest tak i tak.....tylko trzeba się popisać a pogode popatrz na średnie temperatury i zaryzykuj -bedzie dobrze Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.chello.pl 23.08.08, 16:36 Ja tez nie rozumiem niektórych ludzi - jeśli to takie głupie pytanie to po co wogóle na nie odpowiadacie ? Widać niektórzy tak maja . Chamstwo i tyle . Ciekawe czy by byli tacy mądrzy w cztery oczy a nie anonimowo przez internet. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.chello.pl 14.09.08, 10:54 no wlasnie wczoraj 13.9.08 lało! Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 14.09.08, 11:20 potwierdzam, wczoraj lalo jak z cebra, w dzien jeszcze cieplo ale wieczorki sa juz chlodniejsze i lekki sweterek nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 15.09.08, 06:50 Wczoraj lalo jak z cebra nawet na puludniu. Przy okazji, ciekawe co poradzilibyscie mnie miesiac temu w sprawie pogody w Warszawie mn. wiecej w polowie wrzesnia? Nie uwazacie, ze takie "prognozy" sa smieszne? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jezioro Garda - jaka pogoda? 15.09.08, 06:55 Chyba skonczy sie tak, ze zabiore kurtke zimowa. Juz nosicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: jezioro Garda - jaka pogoda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 08:33 Jeszcze nie, narazie tylko polar + cienka kurtka. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Wwa jaka pogoda? 15.09.08, 08:42 To chyba mniej niz ja nosze we Wloszech zima. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Gargano 15.09.08, 17:58 oczywiscie masz zupelna racje, prognozowanie pogody na dluzszy okres jest loteria ale niezaleznie od tego jakie bywaly zimy w Twoich regionach ? to latwiej powiedziec o ile sie pamieta bylem w Vieste od 3 do 12 wrzesnia, pogoda byla wspaniala, miejscowi opowiadali, ze od 3 miesiecy nie spadla tam kropla deszczu i ze woda jest limitowana choc w osrodku wczasowym, w ktorym sie zatrzymalismy nikt o limicie nie mowil, i jeszcze jedno, skad rolnicy i w tym przypadku osrodki wczasowe biora wode na podlewanie i to dosc intensywne skoro nie pada tam deszcz a rzeki i rzeczki sa wyschniete ? Gargano wygladlo bardziej na Sahare niz na nadmorski region w Europie Vieste, jest to idealne miejsce na spedzenie urlopu wypoczynkowo- wieczorowego, niewiele jest tam do zwiedzania jak i na calym polwyspie a wiec czas mozna poswiecic calkowitemu wypoczynkowi, super plaze, super woda, super atmosfera, mnostwo knajp i knajpeczek, barow i bareczkow, wesole zycie toczy sie do 24 dzien w dzien, tego w Polsce nie ma i po co chcesz tam jechac ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Gargano 15.09.08, 20:12 Wczoraj np. lalo chyba w calych Wloszech. Do tego lalo porzadnie: temperatura obnizyla sie o okolo 10 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Gargano 15.09.08, 20:59 dobrze, ze wyjechalem przyniosac im ulge po 3 miesiecznej suszy, pewnie sie ciesza Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Gargano 15.09.08, 21:30 Na pewno: nareszcie wieczorem jest chlodno, a nie duszno albo parno. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Gargano 15.09.08, 22:26 ciekawe jaka bedzie pogoda od 22 wrzesnia, od tej daty w S.Giovanni Rotondo wizytuje Papa z Rzymu, moze Padre Pio wstawi sie i bedzie ladnie bo tlumy bede pewnie wielkie, my mielismy szczescie, stalismy w kolejce tylko 20 minut i choc upal byl wielki dalo sie wytrzymac, zdziwilo mnie, ze wolno robic zdjecia, czyzby dla podkreslenia autentycznosci zwlok ? pytam tak przez ciekawosc, mieszkasz blisko, moze cos ci sie o uszy obilo Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Gargano 16.09.08, 06:34 Osobiscie wszystko to budzi moje mieszane uczucia. Fotografie jeszcze moglabym zrozumiec, ale ostatnio czyatalam o pomysle / chyba zatwierdzonym /, ze Sw. Pio ma byc niesiony w procesji. To dopiero jest niezrozumiale. Przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Gargano z daleka od Gardy 16.09.08, 09:07 w tym roku obchodzona jest 40 rocznica jego smierci, z tego powodu zwloki Sw. Pio wygrzebano dla "sprawdzenia jak sie zachowaly", w kwietniu wystawiono na kilka miesiecy, pomimo protestow rodziny, w S.Giovanni Rotondo zbudowano ponad 120 hoteli, hotelarze marudza, iz interes idzie kiepsko bo wiekszosc pielgrzymow do jednodniowcy, cos z tym fantem trzeba zrobic a wiec protest rodziny i jej zwolennikow, a wiec jak piszesz S.Pio ma byc niesiony w procesji co jest oczywiscie kompletnym idiotyzmem, kaczke sie puszcza aby wywolac jeszcze wieksze protesty czyli jeszcze wieksze zainteresowanie, moja zone choc nie wierzaca tez to poruszylo, sprawa wiec nabiera rozglosu nawet w laickich kregach i o to chyba chodzi Arcybiskupowi, ktory "decyzje podejmuje samodzielnie" i "Watykan nie ma no to wplywu" zapewne skonczy sie to na tym, iz Padre Pio bedzie wystawiony dla publicznych oczu np. 2-3 godziny dziennie co zmusi pielgrzymow do brania noclegu, buisnes musi sie krecic takze w kosciele, w Lourd rozwiazano problem hotelowy w ten sposob, iz glowna ta najbardziej "atrakcyjna msza dla wiernego ze swiecami" odprawiana jest dopiero o 21 wieczorem konczac sie okolo 23, w droge powrotna juz za pozno, trzeba wiec sie przespac na miejscu, no i buisnes sie kreci, "swiete" miejsca staly sie czysta komercja a moze zawsze byly tylko nie w tym mega wymiarze co dzis, mielismy szczescie, ze dzieki przypadkowi znalezlismy sie w tamtych stronach i moglismy zlozyc wizyte S.Padre Pio, po wizycie Papy cos sie stanie, cos musi sie stac, kilka miesiecy juz minelo i napewno Tomba Padre Pio w takiej formie jak dzis zostanie zamknieta dla pielgrzymow, jestem ciekaw ale bez specjalnych uczuc bowiem zdaje sobie sprawe, ze Padre Pio to kopalnia pieniedzy, trzeba je tylko odpowiednio odwiercic Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: halo linn_linn 17.09.08, 22:33 ucielas wymiane zdan na tema Padre Pio i wokol niego jak bym napisal cos zdroznego, piszac o komercji w kosciele katolickim nie mialem nic zlego na mysli i mnie to wcale nie przeszkadza, wrecz przeciwnie, rozumiem to doskonale bowiem zadna instytucja nie moze istniec bez kapitalu a kosciol to "instytucja" majaca olbrzymie potrzeby i wydatki, jestem swiadomym katolikiem dalekim od krytycyzmu dla samego krytycyzmu, wiele rzeczy w kosciele mi sie nie podoba ale nie mam najmniejszego zamiaru go zmieniac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś