Gość: asia IP: *.acn.waw.pl 21.10.08, 13:52 hej czy ktos sie orientuje, jak wygląda wejście na Etnę. Ile mniej wiecej to zamuje. Z którego miejsc się wchodzi, i czy trzeba być zaprawionym w tej dziedzinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciej Re: wejście na Etnę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 14:12 Polecam przejrzenie forum - temat wałkowany wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: wejście na Etnę 21.10.08, 14:40 Zależy dokąd chcesz dojść. Jest wiele wariantów. Począwszy od krateru Sylwestra tuż przy parkingu, do którego wysiadasz dosłownie z samochodu/autobusy, przez wjazd kolejką linową, następnie jazdę jeepami kończąc na wejściu na krater południowy, od którego już tylko jakieś 300 m do krateru głównego. Oczywiście do głównego krateru nie ma możliwości dojścia. Wykupując opcję "full" czyli do krateru południowego, wchodzisz z kwalifikowanym przewodnikiem alpejskim. Taka wersja zajmuje w sumie około 6 godzin lub więcej, w zależności czy schodzisz na własnych nogach, czy zjeżdżasz jeepem i kolejką. W moim przypadku inna niż "full" opcja nie wchodziła w grę, pojechaliśmy w sieprniu na Sycylię specjalnie pod kątem Etny. Jeśli ktoś decyduje się już na Etnę, to moim zdaniem warto iść na całość. www.pbase.com/corrina/etna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: wejście na Etnę IP: *.acn.waw.pl 21.10.08, 16:17 hej, dziekuje za odpowiedz. Te informacje tez są wazne, ale byłam raczej ciekawa czy istnieje możliwość wejścia na szczyt od samego dołu. I ile takie cos zajmuje. Masz bardzo ładne zdjęcia. Rozumiem, ze to wszystko mozna zobaczyc bez wchodzenia na szczyt. Ile Cie kosztawała taka wycieczka? I ile sie idzie od miejsca gdzie dojeżdżaja jeepy to krateru południowego. Czy trzeba sie jakos wczesniej zapisywać, czy jest tyle chętnych, ze idzie praktycznie z marszu? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: wejście na Etnę 21.10.08, 17:18 Gość portalu: asia napisał(a): > hej, dziekuje za odpowiedz. Te informacje tez są wazne, ale byłam >raczej ciekaw a czy istnieje możliwość wejścia na szczyt od samego >dołu. I ile takie cos zajmuje. Od samego dołu, czyli od poziomu morza ? Chyba w jeden dzień byś nie weszła :) "Sam dół" Etny sięga praktycznie Katanii, czyli morza, co widać na załączonym obrazku : www.pbase.com/corrina/image/101981018 Opcja niejako podstawowa, to dojechanie autobusem z Katanii, autobusem wycieczkowym lub wypożyczonym albo własnym samochodem do poziomu schroniska Rifugio Sapienza (na wysokości niecałych 2000 m). www.pbase.com/corrina/image/101981056 Tam znajduje się parking, gdzie na cały dzień można zostawić auto. Na tej samej wysokości, przy parkingach znajduje się m.in jeden z mniejszych kraterów - Sylwesrtrowy (wybuchł kiedyś w noc sylwestrową, stąd nazwa). Jego zdjęcia są na samym dole, to ten czerwony od żelaza. > Masz bardzo ładne zdjęcia. Rozumiem, ze to wszystko mozna zobaczyc >bez wchodzenia na szczyt. Dzięki. Nie, oczywiście ze nie wszystko bez wchodzenia na szczyt, mniej więcej połowa zdjęć pochodzi z wejścia i właśnie ze "szczytu", czyli krateru południowego. (piszę w cudzysłowie bo sam szczyt to powiedzmy krater główny, ale do niego nie można się w ogóle zbliżać) Tu masz np fotkę z krateru płd-wsch - najwyższego miejsca, do którego można się dostać www.pbase.com/corrina/image/101981296 Niewiele w sumie widać ze względu na dym i fakt, że nie możesz podejść do samej krawędzi, ale widok jest absolutnie niezapomniany - jednak wielka czeluść - czarna dziura, i nawet nie umiesz sobie wyobrazić, jak głęboka jest. >> Ile Cie kosztawała taka wycieczka? I ile sie idzie od miejsca >>gdzie dojeżdżaja jeepy to krateru południowego. Czy trzeba sie >>jakos wczesniej zapisywać, czy jest tyle chętnych, ze idzie >>praktycznie z marszu? W tym momencie nie pamiętam dokładnie, ale w sumie coś koło 70 EUR za osobę - cena obejmowała opiekę przewodnika przez całe wejście, wjazd kolejką linową i zjazd, wjazd i zjazd jeepami (tak naprawdę to takie terenowe busiki) oraz wejście do krateru. Przepraszam, wczesniej wsprowadziłam w błąd, krater nazywa się Południowo- Wschodni. Tu masz cała trasę, jak się uśmiechniesz do przewodników po zejściu, to w swojej budce mają takie plakaty i z pieczątką z datą dadzą Ci w prezencie. www.pbase.com/corrina/image/101981053 Od wyjścia z jeepów do punktu kulminacyjnego idzie się w zależności od kondycji grupy od 1,5 h - 2 h. Na samej górze jesteś jakieś 15 min max, nie da się oddychać przez siarkowe i inne wyziewy. Zapisywać się nie trzeba, wystarczy pojawić się w budce przewodników odpowiednio wcześniej. Wszystko zalezy od pory roku/miesiąca, kiedy będziesz się tam wspinać. My w sierpniu byliśmy coś koło 8:30 i byliśmy jednymi z pierwszych. Jeśli się jest przed 9:00 (sierpien) to raczej bez problemu dostanie się bilet. Wszystko w szczegółach opisane jest w linku który podałam powyżej (Tripadvisor), niejaka Vagabonda jest absolutnym ekspertem i kopalnią wiedzy w tym (i nie tylko) temacie. Ja po lekturze tamtego wątku nie miałam juz żadnych pytań, a kiedy przyjechałam na górę na parking, z zamkniętymi oczami trafiłam do budki przewodników i wszystko sprawnie załatwiłam w 5 minut. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: wejście na Etnę IP: *.acn.waw.pl 21.10.08, 20:38 dziekuję bardzo za wyczerpującą odpowiedz. Myślę, że wszystko już jest dla mnie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: wejście na Etnę 21.10.08, 14:44 Jeśli na forum pomimo licznych wątków nie znajdziesz wystarczających informacji, myślę że tu powinnaś znaleźć wszystko : www.tripadvisor.com/ShowTopic-g187892-i344-k2058204-Taormina_to_Mt_Etna-Taormina_Sicily.html Ja przygotowałam się idealnie do wejścia na Etnę właśnie dzięki temu wątkowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mercedes44 Re: wejście na Etnę 25.10.08, 23:52 Corrina - super zdjecia !!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: wejście na Etnę 26.10.08, 09:09 mercedes44 napisała: > Corrina - super zdjecia !!! > > Pozdrawiam Dzięki ;) (zawstydzona) Wczoraj robiłam porządki w starych gazetach i dopiero wspaniałe zdjęcia w nich znalazłam ! Jutro w pracy mogę zeskanować te artykuły i zdjęcia i jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę podesłać na maila. Ciekawa lektura dla tych co jeszcze nie byli jak i mile wspomnienia dla tych, co dotarli na górę :) Odpowiedz Link Zgłoś
mercedes44 Re: wejście na Etnę 26.10.08, 14:31 Jaka jest tam mniej wiecej temp. na górze w lato ? Trzeba brac jakies grube ciuchy ? Odpowiedz Link Zgłoś
alex996 Do corrina_f1 ja, ja poproszę na gazetowego!!!!! 26.10.08, 17:08 Jadę tam w przyszłym roku i dopiero teraz dowiedziałam się, że można wejsc gdzieś dalej z przewodnikiem. Bardzo proszę o przesłanie informacji na maila alex996@gazeta.pl. P.S Czy korzystałaś z jakiegos przewodnika ksiazkowego? Może jakiś polecasz? Pzdr, Ola Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Do corrina_f1 ja, ja poproszę na gazetowego! 26.10.08, 18:11 Odpowiem hurtem i tu na forum, bo może komuś innemu też się przyda :) Aczkolwiek widzę, że podawanie linków, bardzo poniekąd przydatnych, nie zawsze ma sens, bo nie każdemu się chce do nich zaglądać... Ja byłam w sierpniu, a więc w najgorętszym miesiącu. Temp na dole wynosiła ponad 30 C o 8:00 rano, natomiast na szczycie przy kraterze południowo-wschodnim było ok 12 C w południe i bardzo wietrznie. Nawet w środku lata zdecydowanie przydatna jest kurtka przeciwwiatrowa i polar lub chociaż zwykła bluza. W końcu to 3000 mnp. Ja miałam bawełnianą bluzę i wiatrówkę campusa i bynajmniej nie było mi za gorąco. Koniecznie coś do zasłonienia twarzy - bo na górze bardzo ciężko się oddycha siarką. Polecam wygodne buty, raczej trapery, chociaż widziałam ludzi w zwykłych adidasach. Ważne jest aby były wysokie ponieważ szczególnie przy schodzeniu sypie się do nich masa pyłu/popiołu wulkanicznego. W schronisku a dokładniej w budce przewodników można wypożyczyć i kurtki i buty, mają każdy rozmiar, buty są każdorazowo odkażane. Ja chciałam wchodzić w adidasach (dość zresztą wygodnych) ale przewodnicy kiedy je zobaczyli, powiedzieli żebym zmieniła na ich buty górskie. Zupełnie zresztą za darmo, więc na nic nie naciągają, a ja byłam im wdzięczna, bo naprawdę szło się wygodniej. Szczególnie po kilkusetmetrowym kawałku zastygniętej lawy. Mając buty z cieńszą podeszwą, można sobie ją na lawie pociąć. Odnośnie książki-przewodnika, ja miałam tylko mały Marco Polo (na tydzień zdecydowanie wystarcza), przed wyjazdem wszystkie informacje czerpałam garściami z wymienionego wcześniej forum Tripadvisor. Kopalnia wiedzy. I raczej o wiele bardziej aktualna niż to forum, ponieważ aktualizowana przez ludzi z całego świata, a więc znacznie częściej. Jeśli chodzi o kilka wątków o Etnie na tym forum, oto one : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=79054546&wv.x=1&a=79054546 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=61348675&wv.x=1&a=61348675 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=81207904&wv.x=1&a=81207904 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=7089557&wv.x=1&a=7089557 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=45758055&wv.x=1&a=45758055 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=59401561&wv.x=1&a=59401561 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=47367137&a=47367137 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=44450487&a=44459197 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=47367137&wv.x=1&a=47367137 Wątków jest oczywiście znacznie więcej, a wyszukiwarka bardzo pomocna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mercedes44 Re: Do corrina_f1 ja, ja poproszę na gazetowego! 27.10.08, 14:44 I wszystko na temat :) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Wysłałam artykuły 28.10.08, 18:43 Wysłałam na podane skrzynki (przepraszam że dopiero teraz). Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Do corrina_f1 ja, ja poproszę na gazetowego! 28.10.08, 20:29 mercedes44, niestety mail do Ciebie wrócił 2 razy, pomimo że adres kopiowałam, nie klepałam ręcznie, czy masz jakąś alternatywną skrzynkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: wejście na Etnę IP: *.gemini.net.pl 18.11.13, 18:57 Przed wyjazdem na Sycylię, kiedy planowaliśmy zdobycie Etny, szukaliśmy informacji na ten temat w Internecie. Nurtowały nas pytania o koszty, stopień trudności wyjścia i czas potrzebny na zdobycie wulkanu. Jest sporo informacji na ten temat, ale nie wszystkie zgodne z „prostą” jak się okazało rzeczywistością. Zobaczcie na Blogu jakie to proste >> Wejście na Etnę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: wejście na Etnę IP: *.centertel.pl 19.11.13, 23:36 Zajrzyj na stronę swiatodzaplecza.blog.pl/ W informacjach o Włoszech wszystko znajdziesz. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś