Dodaj do ulubionych

laik pyta o włochy

IP: 212.244.23.* 22.07.09, 23:41
Witam,
jako że czas urlopu zbliża się wielkimi krokami zacząłem niedawno zastanawiać się gdzie mógłbym z rodziną pojechać na wakacje( żona + dwoje maluchów). Podróznik ze mnie żaden bo do tej pory największą eskapadą był wyjazd do Chorwacji ( tak u nas popularnej). I nagle wpadło mi do głowy aby pojechać do Włoch. I tu od razu mam pytanie: dlaczego Chorwacja jest o wiele bardziej popularna niż włochy, czyżby ceny??
Po glowie chodzi mi Toskania o której kiedyś słyszałem pozytywne rzeczy ( i tyle wiem o Toskani). Jak tam jest z plazami, czy wygląda to podobnie jak na Chorwacji, temperatury są chyba dość podobne, jak z zanieczyszczeniem wody?
No i jeszcze w grę mogła b wchodzić Sardynia? jak drgie są promy i skąd odpływają? nie dodałem że wybieram się autem
dzięki za odpowiedzi ,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agamamaoli Re: laik pyta o włochy 23.07.09, 10:53
      Poczytaj moje wcześniejsze wpisy nt. Sardynii, zapraszam też do
      fotoforum. My byliśmy tam w czerwcu z 2 dzieci samochodem. Było
      bosko, cudownie, fantastycznie. Plaże piaszczyste, kamieniste,
      żwirkowe, co kto lubi. Brak tłumów, szczególnie na płd wyspy.
      Przestrzeń, pustka, cudowna przyroda, krajobrazy, czysta woda,
      szafirowa. apartament 50 m od plaży - 50 eur dziennie.
      W sezonie niestety koszmarnie drogo, może być taż poroblem z
      promem. My wybraliśmy Moby - bez zarzutów - koszt 315 eur w dwie
      strony z kabiną (2+2+samochód+kabiny).
      Gdybym wybierała jeszcze raz, tylko Sardynia.
    • Gość: Maciej Re: laik pyta o włochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 12:26
      To co najbardziej odróżnia Włochy od Chorwacji, to fakt, że we Włoszech nie ma
      takich kwater jak w Chorwacji. W Choracji na każdym rogu jest pełno kwater do
      wynajęcia. We Włoszech agroturystyka to wysokej klasy, dobre i drogie "farmy".
      Włochy wcale nie muszą być droższe od Chorwacji, ale trzeba się do tego inaczej
      zabrać. Aparamentów należy poszukać wcześniej, przed wyjazdem. Znalezienie
      4-osobowego apartamentu w cenie około 50 EUR za dzień jest całkiem możliwe (poza
      szczytem sezonu).
      W Toskanii oprócz apartamentów możesz poszukać też np. mobilhome-ów na
      campingach - to też całkiem dobry standart z łazienką, często z klimatyzacją, a
      cena całkiem porównywalna z Chorwacją.

> jako że czas urlopu zbliża się wielkimi krokami zacząłem niedawno

Tzn. kiedy ? Bo jeśli w sierpniu tego ceny dużo wyższe a zdobycie biletu
      promowego na Sardynię podejrzewam, że już będzie niemożliwe.
      • linn_linn Re: laik pyta o włochy 23.07.09, 16:11
        Zawsze odradzam wakaccje sierpniowe we Wloszech: tym bardziej osobie, ktora nie
        zna Wloch, zaczyna myslec o wyjezdie teraz. Na pewno nie nalezy wyjezdzac w
        ciemno: na to byl czas w czerwcu i lipcu, a bedzie we wrzesniu. Dobrze jest
        jednak wiedziec gdzie sie chce pojechac, jaki odpoczynek sie lubi itp. W
        przeciwnym wypadku mozna sobie zmarnowac wakacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka