Dodaj do ulubionych

Lisbona, Porto samochodem

29.06.11, 16:26
Witam,
Wybieram się do Portugalii, jedną z części moich wakacji będzie około 10 dni objazdu wynajętym samochodem. Będę jechał z południa (faro) na północ i z powrotem.
Mam pytanie - czy podczas pobytu w Lisbonie i Porto mogę zostawić samochód na jakiś dużych parkingach, gdzie mogę ich szukać? Przy hotelach w centrum miast ciężko o Parking, wszędzie piszą o parkingach na ulicy, a ja wolę zostawić auto gdzieś na zamkniętym parkingu z dala od centrum i przemieszczać sie po miastach transportem miejskim.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • karnacja Re: Lizbona, Porto samochodem 29.06.11, 16:41
      Witam,

Przejechalam trase Faro - Lizbona - Porto - Lizbona. Nie mialam klopotow z parkowaniem.
      Wjezdzalam do miasta i parkowalam na pierwszym dostepnym platnym parkingu. Sadze,
      ze taki bedzie latwiej Tobie znalezc niz jechac za miasto w poszukiwaniu konkretnego
      parkingu. To moje doswiadczenie:)

Pozdrowienia - k.
      • maciek7 Re: Lizbona, Porto samochodem 07.07.11, 16:35
        Dzięki za informację.
        Ponieważ będę podróżował podobna trasą Faro - Lizbona - Porto - Faro chciałem Cię zapytać czy coś Cię szczególnie zauroczyło, zaskoczyło, czy zniechęciło na tej trasie.
        Pozdrawiam
        M
        • karnacja Re: Lizbona, Porto samochodem 08.07.11, 03:08

Trzy x Z:) Zauroczenie, zaskoczenie, zniechecenie. Z przyjemnoscia napisze
          o zauroczeniu. Portugalia jest urocza i zdecydowanie jestem pod jej urokiem.
          Z Faro do Lizbony jest okolo 300 km i przejechalam ten odcinek bez przerwy.

Lizbony nie bede Tobie opisywala. Ma duzo atrakcji. Jezeli poczytasz o miescie
          wiecej i wrocisz z konktretnym pytaniem to latwiej mi bedzie odpowiedziec.
          Okolice tez sa ciekawe. Sintra, Cascais i jezeli bedziesz chcial sie od wszystkiego
          odsunac najbardziej na zachod Europy - to Cabo da Roca.

Jezeli lubisz ryby, zapach oceanu i wodorostow to z Lizbony jedz droga na Caldas
          da Rainha i na wysokosci Obidos odbij na lewo do rybackiego Peniche. Bardzo
          interesujacy polwysep. Ma wszystko. Ryby - tunczyk i sardynki. Rybackie lodzie.
          Odplyw i, oczywiscie, przyplyw. Piekne plaze i prawie gwarantowane slonce.
          Wracajac powinienes koniecznie odwiedzic mekke turystyczna - Obidos i przejsc
          sie murami otaczajacymi historyczne stare miasto. To tylko okolo 25 km od Peniche.

Troche dalej na polnoc jadac wybrzezem jest malownicze Nazare z jeszcze ladniejsza
          plaza. Jechalam wybrzezem az do Figueira da Foz. Pozniej odbilam w prawo w kierunku
          autostrady i niedalekiej uniwersyteckiej Coimbra. Wartej obejrzenia. Z Coimbra juz tylko
          rzut beretem do Porto - chyba 120 km. Porto to porto:) Sam zobaczysz. Jezeli lubisz
          dobra pilke to mozesz trafic na mecz FC Porto. Koniecznie usiadz w Cafe Majestic
          i zacznij sie rozgladac po wnetrzu. Imponujace. Dopiero gdy juz obejrzysz wnetrze
          zamow cos do picia. Klimat niezapomniany.

Wracajac, opcja moze byc zajrzenie do Fatimy. Olbrzymi kultowy przemysl religijny.
          Bedziesz mogl porownac z Czestochowa.

Nic mnie specjalnie nie zaskoczylo. Zawsze interesuje sie aktywnie miejscami do
          ktorych jade/lece. Czytam przewodniki, mapy i odpowiednie fora. Im wiecej wiem
          na temat tym taniej i wygodniej podrozuje. Sprawdza sie to bez pudla. Pisanie
          o rozczarowaniu i przereklamowaniu jest mi obce. Wiem gdzie jade i czego moge
          sie spodziewac. Wspolczuje turystom ktorzy po powrocie skadkolwiek sa niezadowoleni.
          W duzej mierze sami sobie sa winni.

Nic mnie do Portugalii nie zniechecilo. Wrecz przeciwnie. Wroce do niej w przyszlym
          roku. Bedzie to moj kolejny, czwarty, pobyt. Nawet kara za wjazd na autostrade
          bramka tylko dla posiadaczy winiety nie zepsula mi zbytnio doskonalego nastroju.
          "Wpychajac sie" z zatloczonego pasa nie zauwazylam, ze wjechalam w bramke
          tylko dla aut majacych specjalny abonament przejazdowy. Nie moglam sie wycofac
          aby wziac bilet wjazdu i przy wjezdzie do Porto zaplacilam za duzo wiekszy odcinek
          niz faktycznie przejechalam. Czterdziesci pare euro. Ale warto bylo...:)

Bom viagem - k.
          • maciek7 Re: Lizbona, Porto samochodem 12.07.11, 12:17
            Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Jestem teraz na etapie szczegółowego opracowywania trasy po Portugalii. Korzystam oczywiście z przewodników i wszelkich informacji z internetu, jednakże pomoc od doświadczonych forumowiczów jest bezcenna.
            Chętnie skorzystam z pomocy gdybym miał jeszcze jakieś pytania.
            Pozdrawiam
            Maciek
          • maciek7 Re: Lizbona, Porto samochodem 04.08.11, 13:10
            Witam,
            Chciałem przejechać się wybrzeżem z Lizbony na północ i bez pośpiechu dwiedzić ciekawe miejsca, poplażować, etc... Orientujesz się czy znajdę jakiś nocleg "z drogi" bez rezerwacji?
            Jakieś pensjonaty, kwatery? Nie chcę teraz rezerwować hotelu, żeby spokojnie przejechać się wzdłuż wybrzeża, zatrzymując sie w fajnych miejscach, bez konkretnego planowania postoju...
            P.S. Juz wszystko zalatwione... Wylot we wtorek 9 sierpnia do Lizbony, tam 3 dni potem wybrzeżem do Porto 2 dni, na koniec Algarve i 4 dni wypoczynku, powrót 20 sierpnia - plan juz prawei dopięty:)
            Pozdrawiam
            Maciek
            • karnacja Re: Lizbona, Porto samochodem 04.08.11, 13:44

Witaj,

Nie rezerwuj niczego. Jedź spokojnie wybrzeżem i zatrzymuj się tam gdzie chcesz.
              Nie będziesz miał żadnego kłopotu z noclegami. Przejdziesz się przez wybrane
              miasteczko i zawsze znajdziesz coś odpowiedniego.

Pozdrowienia - k.
    • Gość: e-tam Re: Lisbona, Porto samochodem IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.11, 21:17
      Parking=estacionamento < wybierz parking wg potrzeb
      Przesuń mapę na inne miejsce (Porto) i szukaj parkingu.

Przeczytaj ten wątek < znajdziesz moje info o naszym parkowaniu w Lizbonie.
      Bardzo polecam ten parking. Wszędzie blisko i cena niska.

Pozdrawiamy,
      Nasza Majówka 2010r. < tu znajdziesz nasze parkingi w Lizbonie
    • Gość: Agnes770 Re: Lisbona, Porto samochodem IP: *.borgaz.com.pl 04.07.11, 11:34
      Parkingi są dobrze oznaczone,my przez cały nasz urlop nie mielismy ani jednego problemu z zaparkowaniem auta. W Porto wzdłuż rzeki Duoro możesz spokojnie parkować i wybrać się na rejs statkiem , a następnie zwiedzic dzielnice Ribeira, i oczywiście wizyta aby skosztowac ich winka :). Z kolei w Lizbonie parkowalismy przy placu ulica Rua do Arsenal . Wejdź na stronkę www.portugalia.lovetotravel.pl/lizbona_mapa_zabytkow może znajdziesz coś ciekawego dla siebie,są tam rózne informacje.Warto również zajrzec na mapę Lizbony.
      My wróciliśmy zauroczeni Portugalią i wiemy że za jakiś czas znów tam pojedziemy także powodzenia :)
      • ottoni Pytaj i porzuc:) 04.07.11, 18:44
        Maciek nigdzie nie jedzie. On na razie tylko pyta. Jak kiepscy pytacze pyta
        i porzuca watek. Jaki pytacz takie jego podroze.
        • me_design_kaszana Re: Pytaj i porzuc:) 07.07.11, 14:17
          W LIZBONIE durniu w LIZBONIE, nie w LISBONIE.
          Swiat pełen półanalfabetów.
          • maciek7 Re: Pytaj i porzuc:) 07.07.11, 16:31
            Zabolała Cię tak mocno ta "Lisbona", że się czepiasz?
            Niechcący połączyłem wersję oryginalną "Lisboa" i polską "Lizbona", zwykłe przeoczenie, które nikogo nie rusza, oprócz Ciebie...
            Bez inwektyw proszę
            Świat pełen frustratów...
      • maciek7 Re: Lisbona, Porto samochodem 07.07.11, 16:26
        Dziękuję Wam za pomoc, na pewno z niej skorzystam.
        Maciek pojedzie w sierpniu (info dla niedowiarków) i na pewno skorzysta z Waszych rad.
        • maciek7 Re: Lisbona, Porto samochodem 22.08.11, 11:31
          Wróciłem z 12 dniowego objazdu Portugalii.
          Chciałem podziekować wszystkim na Forum za pomoc, za super informację. Jest to wielkie źródło wiedzy dla wszystkich, którzy chca wyjechać do Portugalii.
          Zrobię wkrótcę opis podróży w ramach przekazywania informacji kolejnym podróżnikom.
          Dziękuję Wam za pomoc - Portugalia mnie zachwyciła.
          • bluszcz2a Re: Lisbona, Porto samochodem 22.08.11, 12:58
            Z niecierpliwością czekam na Twój opis podróży. Od 11 września wybieram się na ok. 9 dni. Też chciałbym pojeździć wypożyczonym samochodem po Portugalii. Napisz jakie problemy miałeś, na co zwrócić uwagę.
            Pozdrawiam
          • Gość: gość Re: Lisbona, Porto samochodem IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.11, 17:45
            witam,
            w jakim hotelu w Lizbonie nocowałeś i możesz polecić? czy rezerwowałeś wcześniej?
            • maciek7 Re: Lisbona, Porto samochodem 23.08.11, 11:22
              Nocowałem 2 noce w Turim Lizbona i na koniec w Hotelu Barcelona. Oba hotele mogę polecić, oba znalazłem na trivago.pl - polecam strone - zawsze najtaniej, czasem super promocje jak w przypadku Turim Lizbona - rabat ponad 50%. Hoteli jest multum, do wyboru do koloru. Mi zalezalo na tym żeby być w obrębie dobrej komunikacji autobusowej i to się sprawdziło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka