Dodaj do ulubionych

Jedzenie w Algarve

22.01.13, 01:32
Wakacje z opcja Bed & Breakfast. Gdzie, co i za ile warto zjeść bedac w Algarve? Jeszcze nie wiem gdzie dokładnie wyladujemy, prawdopodobnie zachodnie okolice Lagos, może Armacao de Pera. Szukamy raczej spokojnego miejsca.
Marzy mi się jedzenie codziennie czegoś innego w nowym miejscu. Martwi mnie tylko cena takiego luksusu.. a może nie powinna? ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Jedzenie w Algarve IP: *.jjs.pl 22.01.13, 02:36
      Na pewno nie jest drożej stołować się w Algarve niż nad Bałtykiem, ale za to na pewno jest lepiej:)) Portugalczycy mają zwyczaj jadać na mieście, więc ceny w lokalach gastronomicznych są bardzo atrakcyjne. Pełny posiłek (chleb i oliwki, zupa, drugie danie, napój, deser, kawa) w snack-barze kosztuje od 7 do 11 euro za osobę, 13-20 euro w restauracji drugiej kategorii i ok. 30-50 euro w restauracji pierwszej klasy bądź w casa de fado. Dobry objada (prato do dia) można zjesc za już za 5 euro. Posiłek obfitujący w kilka dań od 12 - 15,-€. Owoce morza nieco droższe: małże (á Bulhão Pato) ok. 12euro, Krewetki (gambas fritas) - 9 - 10 euro Slimaki - ok. 7,-€

Espresso, tak uwielbiane przez Portugalczyków kosztuje ok.0,50-0,60 euro, kawa z mlekiem (galão) 0,70-1,20 euro, herbata 1-1,50 euro. Sok ze świeżych pomarańczy kosztuje ok.2,50 euro, a piwo lub cola od 1 do 1,50 euro. 1,5 litrową od 1-2 euro.

Dobrze zjesz w Pomrugali wszędzie, a tanio w Lagos zjesz np. w Snack Bar Silva z muzyką na żywo na końcu miariny,w Valverde w drodze do plaży Praia da Luz, w Bora Cafe przy w jedna z małych uliczek za placem z pomnikiem wojennym obok portu, Cafe Fresco modernistyczna mała kafejka przy Rua Senhora do Loreto.
      W Armacao de Pera nieco drożej i mniejszy wybór knajpek, ale w miarę tanio jest w Sabor (tapas bar i restauracja) trochę na uboczu za rynkiem, dopytasz na miejscu:)
      • sagahani1 Re: Jedzenie w Algarve 24.01.13, 10:26
        Odpowiedz, na ktorej mi zalezalo ! Ceny bardzo porownywalne z angielskimi. Milo wiedziec, ze na wakacjach nei wyda sie wiecej niz jak siedzialoby sie w domu ;) Dziekuje bardzo, teraz pozostaje tylko zdecydowac gdzie zamieszkamy.
    • bah77 Re: Jedzenie w Algarve... 23.01.13, 09:09
      Nie powinna, szczególnie jeśli będziesz zamawiać niezbyt wyszukane dania, np. małże. ;)

Taniość (i dużą ilość atrakcji w okolicy) zapamiętałem ze spokojnego Sagres, np. 'Restaurante O Pescador' przy porcie, gdzie oferują także skromne, tanie pokoje.
      A naprzeciwko miejsce na śniadanie:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,81148750,85817445.html

W mojej fotorelacji pokazałem także inne miejsca na nocleg na wybrzeżu Algarve.

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka