Dodaj do ulubionych

Portugalia-plaże!

IP: *.domainunused.net 20.05.07, 21:33
Nikt nie wie jak wyglądają plaże na Algarve k. Portimao? Jakie jest wejście
do wody;płytko czy od razu głęboko. Czy można normalnie popływać. Czy fale
nie są zbyt niebezpieczne. Jak jest temperatura wody w połowie lipca. Czy
można bezpiecznie amatorsko ponurkować?
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Portugalia-plaże! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 02:07
      Tam nie ma żadnych plaży, same kamienie.
      Sorry,tylko Krynica Morska...
    • ttu Re: Portugalia-plaże! 22.05.07, 12:10
      Nie byłem w Portimao, ale tam gdzie byłem na Algarve na plaży był zawsze
      piasek. Wybrzeże było dość zróżnicowane, często nad morzem był klif, a plaże
      były położone w dole, w małych zatoczkach, ale nawet tam na plaży był piasek.
      >Jakie jest wejście do wody;płytko czy od razu głęboko.
      Brzeg morski i plaże były dość zróżnicowane, ale wejścia były normalne - nie
      spotkałem się tam ani z płyciznami, ani z urywającym się dnem, ani z wielkimi
      falami. Na pewno tam gdzie na plaży będą rodziny z dziećmi, to nie ma jakiś
      zagrożeń. Temperatura wody na Algarve też w porządku - chłodniejsza niż w morzu
      śródziemnym ale nie tak lodowata jak np. w okolicach Porto.
    • Gość: Łodzianka Re: Portugalia-plaże! IP: *.4web.pl 19.06.07, 19:22
      Byłam w Portimao i okolicy. Jest tam największa w Portugalii plaża piaszczysta,
      wprawdzie sztuczna, ale wrażenie robi niesamowite. Poza tym są piękne
      piaszczyste plaże, choć z oceanu wystają ogromne imponujące skałay. Bardzo
      przyjemnie się je opływa wokół! Temperatura wody w połowie lipca może być
      bardzo rózna, bo nie zależy to wcale od temperatury powietrza, ale od prądów
      morskich. Gdy byłam w ubiegłym roku woda była bardzo ciepła, zero stresu przy
      wchodzeniu do niej z upalnej plaży. Spokojnie można nurkować, wprawdzie ja tego
      nie robiłam, ale widziałam mnóstwo osób, które tym się zajmowały.
      Moim zdaniem Portugalia to najpiękniejszy kraj w Europie, jedź śmiało i baw się
      dobrze!
      • Gość: henk Re: Portugalia-plaże! IP: *.dwtele.pl 19.06.07, 23:05
        Bardzo dziękuję za cenne opisy. Będę tam wlasnym samochodem i dlatego zamierzam
        objeździć inne okoliczne plaże, wlącznie z Carvoeiro.Wczasy rozpoczynam w
        Ferragudo 11 lipca. Przekonalaś mnie do nurkowania. Wezmę maskę i pletwy.
        • Gość: Tomek Re: Portugalia-plaże! IP: *.chello.pl 19.06.07, 23:52
          Koniecznie odwiedź plażę w Lagos. Są tam efektowne klify z małymi piaszczystymi
          plażyczkami np. Praia da Batata, Ponta de Piedade (tu akurat nie popływacie ale
          widoki przepiękne), Praia do Camilo (w pobliżu Ponta de Piedade i tu można
          pływać - super) . W Praia da Luz też jest bardzo sympatycznie. Tutaj
          trafiliśmy na super fale. A na zachód słońca koniecznie pojedźcie na Przyl. Św.
          Wincentego tym bardziej, że będziecie tam jechać autem.
    • Gość: marcin Re: Portugalia-plaże! IP: *.cec.eu.int 20.06.07, 09:11
      Jade w okolice Armacao de Pera i co mnie martwi to fakt, ze - przynajmniej na
      zdjeciach -ocean wyglada jak jezioro (zero fal) Tymczasem to wlasnie fale sa
      (przynajmniej dla mnie) najwieksza atrakcja...
      • Gość: Łodzianka Re: Portugalia-plaże! IP: *.4web.pl 20.06.07, 11:45
        Niestety, jesli jedziesz w wakacje to faktycznie w regionie Armacao de Pera (to
        akurat mało atrakcyjna miejscowość, same nowoczesne hotele i tłum ludzi, ale
        pobliska Pera jest bardzo urokliwa) ocean jest spokojny. Za to im bardziej na
        zachód tym lepiej, już w okolicach Lagos pojawiają się fale, na Przylądku Św.
        Wincentego jest ich więcej a na plażach zachodnich bywają całkiem, całkiem:)))
        Ale pojedź sobie kiedyś na przykład w styczniu lub lutym. Rewelacja!!!!
        • Gość: mistella1 Re: Portugalia-plaże! IP: 195.117.227.* 20.06.07, 12:22
          Czy w pobliżu Vilamoury (tzn. w ramach pieszego spaceru, może być nawet bardzo
          długi) jest szansa na znalezienie malowniczych klifów, bo na zdjęciach z okolic
          hotelu Vilamoura beach plaże wyglądają dość płasko? Poza tym czy są jakieś busy
          lub kolejka, którymi mozna pojeździć wzdłuż wybrzeża Algarve, oczywiście w
          piszukiwaniu tych pięknych plaż ???
          • Gość: Łodzianka Re: Portugalia-plaże! IP: *.4web.pl 20.06.07, 13:59
            www.portugalvirtual.pt/_tourism/algarve/loule/index.html#beaches
            Poczytaj sobie, wygląda na to, że i piechotą dojdziesz. Co do mozliwości
            transportu to nie wiem, bo albo chodziłam piechotą, albo jeździłam wynajętym
            samochodem. Jakieś kolejki widziałam (takie na kółkach), ale jeżdżące tylko po
            miasteczkach...
          • candycandy Re: Portugalia-plaże! 22.06.07, 16:06
            zajrzyj w link zamieszczony przez Lodzianke. tam na jednym zdjeciu sa czerwone
            klify - podobne znjadziesz w okolicach Quarteiry.
            w Vilamourez jest port (marina), od niego idziesz poczatkowo miedzy hotelami,
            potem nadbrzezna sciezka (miejscami asfalt) ok. 20min do Quarteiry. tu masz
            dluga plaze ciagnaca sie w kierunku Faro. idziesz wiec dalej (juz bezposrednio
            wybrzezem) i po ok. 10min zaczynaja sie klify. poczatkowo male i mniej
            widowiskowe ale idziesz dalej i juz sa takie czerwone wlasnie a na szczycie
            klifow czesto masz zielen pol golfowych - ladny kontrast. poza tym w tamtym
            kierunku plaze robia sie mniej zaludnione bo nie ma bezposrednio za plaza tzw.
            touristic zone, bo klify wlasnie;) czyli masz spokojnej, mniej turystow, no i
            niesamowite muszle - duze, ciezkie, ja przywiozlam kilka, moga sluzyc za
            popielniczki:)

co do komunikacji - nie pamietam dokladnie jak to jest w Vilamourze, tzn.
            przystanki autobusowe sa na pewno, ale nie wiem czy jest dworzec autobusowy.
            ale w sasiedniej Quarteirze jest dworzec i tam masz kilku przewoznikow, kazdy
            oferuje kilka polaczen, spora czesc tras sie pokrywa u roznych przewoznikow
            czyli spokojnie mozesz dojechac do Lagos, Albufeiry, Faro, Almancil jak nie
            bezposrednio z 1 przesiadka:) aha, z dworca w Albufeirze mozesz dojechac nawet
            do Lizbony ale to juz daleka wyprawa, nie zdazysz tego samego dnia wrocic,
            raczej musialabys brac nocleg w Lizbonie.

ja dzieki tym autobusom, bedac bez samochodu, zwiedzilam spora czesc Algarve.
            naprawde warto bo miasteczka sa urocze. polecam wyprawe do Olhao, tu idziesz na
            przystan i promem (kursuja co ok. 0,5h) plyniesz na 1 z 3 wysp: Fuzeta, Armona,
            Formosa. najblizsza jest Armona, podroz ok. 0,5h. wysepka taki a'la portugalski
            wolin. tubulcy maja tam niskie parterowe domki na wakacyjny wypoczynek wlasnie
            (dla siebie albo dla turystow na wynajem) ale i mieszkancy Olhao czy innych
            pobliskich miast udaja sie tam na weekendowy wypoczynek. od strony przystani
            portowej na wyspie masz sporo knajpek i waziutka plaza, ktora zalewaja
            przyplywy, a jak przejdziesz na przeciwlegly brzeg wyspy to jest normalna,
            szeroka plaza.
            pozdrawiam i udanego wypoczynku\spacerow:)
            • Gość: mistella1 Re: Portugalia-plaże! IP: *.chello.pl 07.07.07, 19:32
              Candycandy bardzo dziękuję za tak precyzyjne informacje, w amoku przedurlopowym
              nie bardzo miałam czas zaglądać na forum i gdzieś mi umknęła Twoja odpowiedź.
              Już się cieszę na te nadmorskie spacery, tym bardziej, że wylot za dwa dni.
              • Gość: Jarek Re: Portugalia-plaże! IP: *.smrw.lodz.pl 09.07.07, 21:10
                Witam, planuje wybrać się do Portugalii na wybrzeże Algarve:
                1. Proszę pilnie polećcie mi dobry hotel i miejsce z malowniczymi piaszczystymi
                plażami - gdzie najlepiej jechać na wypoczynek?
                2. To będzie nasza pierwsza wyprawa do tego kraju, czy w Portugali na przełomie
                lipca i sierpnia mogę liczyć na dużo słonca(czy nie ma opadów) kochamy sie
                opalać wraz z narzeczoną i czy klimat odpowiada np. klimatowi grecji? czy jest
                bardzo wietrznie?
                3.Proszę o informacje praktyczne, przykładowe ceny w sklepach ,ceny usług i
                wycieczek
                4.Wahaliśmy się nad wyspami greckimi a Portugalią, z pewnością obydwa miejsca są
                piekne ale czy rzeczywiście Portugalia powala na kolana np. rodos swoimi
                krajobrazami - proszę o komentarze
                5. Wszelkie przydatne informacje będą bardzo mile widziane
                Poradźcie pilnie!!
                Z góry Dziękuje!
                • Gość: Portugalczyk Re: Portugalia-plaże! IP: 195.116.43.* 09.07.07, 23:19
                  Byłem i w Grecji i w Portugali parokrotnie. Moim zdaniem Grecja się nie umywa do
                  Portugalii. Poza tym Rodos jest dość małą wysepką i atrakcji tam jest na góra 3
                  dni zwiedzania. Co do widoków to Rodos nie powala. Nie będziesz żałować wyboru -
                  tego Cię mogę zapewnić.
                  Portugalia jest słoneczna, ale wietrzna - pamiętaj, że wybrzeże portugalskie to
                  ocean - tam zawsze wieje i woda jest dość chłodna.
                  Przykładowe ceny znajdziesz na tym forum. Jest trochę drożej niż w Polsce ale
                  bez tragedii.
                  • Gość: Jarek Re: Portugalia-plaże! IP: *.smrw.lodz.pl 11.07.07, 20:00
                    Ciągle waham sie nad wyjazdem do Portugalii, przeraża mnie trochę ten wiatr,
                    opiszcie kilka obiektywnych opinii na temat klimatu tam panującego, jestem
                    ciekaw czy Słońce Portugalii grzeje bardzo mocno i czy wiatr nie daj się we znaki
                    Proszę o komentarze!
                    • Gość: Jarek Re: Portugalia-plaże! IP: *.smrw.lodz.pl 11.07.07, 21:09
                      Polećcie mi jakiś m miare nie drogi hotel o w miare dobrym standardzie na Algarve
                    • Gość: testowy21 Re: Portugalia-plaże! IP: *.acn.waw.pl 12.07.07, 23:48
                      Kurde wyluzuj chłopie.
                      Wiatr jest akurat w sam raz - wieje na tyle, że nie czuć skwaru i wszystko.
                      Zresztą na Rodos wieje o wiele mocniej i bez przerwy.
                      Klimat jest jak dla mnie super. Upał + przyjemny wiatr od oceanu.
                      Czasami jak wiatr ucicha to człowiek się czuje
                      jak w piecu.
                      Generalnie jak sie wahasz to jedz do Grecji - wycieczki tańsze więc jak się nie
                      spodoba to będziesz mniej w plecy;>
                      • Gość: misia Re: Portugalia-plaże! IP: *.smrw.lodz.pl 17.07.07, 20:08
                        witam,chciałam poradzić się w kwetii finansowej, czy na tygoddniowy wyjazd do
                        portugali (albufeira) wystarczy 300 euro na dwie osoby, wycieczka jest ze
                        śniadaniami i obiadokolacjami.
                        Dziękuję za szybką odpowiedź.
                        Pozdrawiam
                    • Gość: henk Re: Portugalia-plaże! IP: *.proxy.aol.com 26.07.07, 13:11
                      Wlasnie wracam (pisze ten post z Niemiec)z Portugalii z Algarve z miejscowosci
                      Ferragudo kolo Portimao. Slonce grzeje ostrzej i dluzej; kilka razy schodzilem
                      z plazy przed 21.oo. W poludnie z plazy nalezy bezwzglednie zejsc. Woda jest
                      cieplejsza niz w Baltyku ale zimniejsza niz w morzu srodziemnym. Jej
                      temperatura zalezy od pradow a nie od temp. powietrza. Kapalem sie z
                      przyjemnoscia ale niekiedy przy zimnej wodzie pobyt w wodzie skracalem. Plaze
                      przepiekne, nigdy takich nie widzialem a przejechalem juz kawal Europy i
                      widzialem duzo plaz. Wiatr nie daje sie generalnie we znaki lecz w kilku
                      przypadkach, szczegolnie przy lezeniu, zalowalem, ze nie wzialem oslony
                      plazowej przed wiatrem. Rano na plazy jest odplyw (widac wowczas wiele
                      ciekawych skalek niewidocznych po poludniu i wieczorem) zas po uplywie czasu
                      woda wlewa sie coraz wyzej. Dwa razy moje reczniki i koce zostaly zalane.
                      Portugalie goraco polecam a szczegolnie wlasnym samochodem.
                      • szaturskam Re: Portugalia-plaże! 17.06.15, 08:06
                        polecialam.z.itaka.za.1800.portugalia-piekne-wybrzeze,algarve,to.fakt.ale.peloponez.w.grecji.tez.super.jak.juz.porownywac,
                        ja.polecam.portugalie.mam.niedosyt..7dni.tylko
                        ale.od.8.do.15.czerwca.pogoda.dopiero.sie.zaczynala.przez.to.skazani.bylismy.wziac.auto.i.zwiedzilismy.sewille,lizbone,faro,lagos,sagres,cabo.vincente
                        w.miastach.kursuja.busiki.citysighseeing.w.sewilli.koszt.10euro,niestety.w.lizbonie.skazani.bylismy.na.wlasne.nogi.bo.chcieli.az.18euro.po.algarve,tez,jezdzi,ten.bus.warto.sie.zorientowac.jelsi.nie.chcecie.ryzykowac.wynajmu.auta
                        w.alufeirze.(super,miasto)gdzie.spalam.(vila.gale)jedna.plaza.dluza.po.prawo.od.starowki-fale.wiatr.ale.woda.ciepla.zaleznie.od.pradu,po,lewo.plaze.w.zatokach.idealne.dla.matek.z.dziecmi,za.kamieniami.niestety..jakies.2.km.od.hotelu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka