yavorius 09.05.08, 07:34 Kolejny artykuł pisany na kolanie. Lizbona najbardziej wysunięta na wschód. Ciekawe. Nie polędwica z małżami, tylko wieprzowina. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yem Lizbona - piękne miasto IP: *.kajetany.net 09.05.08, 23:08 potwierdzam Lizbona to piękne miasto .byłem tam kilka dni ostatniego lata . Oceanarium ( na terenach EXPO )jest super. W centrum piękna panorama z wieży Santa Justa ,Wieczorem wycieczka tramwajem 28 ( u nas takie drewniane chyba były w latach 50 i 60 ) na Alfamę i Bairro Alto , tam m.in. knajpy z muzyką fado .W okolicach Lizbony w Cascais piękne plaże nad Atlantykiem ,my byliśmy na Guincho ,szeroka chyba na kilometr ,ale wiało niesamowicie ,mekka paralotniarzy. Stamtąd już rzut beretem do Capo da Roca , zachodniego końca Europy . Warto zrobić sobie wypad ,tym bardziej że lata tam tania linia Centralwings Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Lizbona - piękne miasto IP: *.broadband.pl 11.05.08, 09:29 JESZCZE lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Lizbona - piękne miasto IP: *.broadband.pl 11.05.08, 09:30 Nie wieża Santa Justa, tylko winda i nie Capo tylko Cabo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Generał Nie dajmy sie zwariować IP: 91.198.179.* 19.05.08, 17:27 Lizbona to nuda. W srodku sezonu miasto puste. Na Praca de Commercio (taki rozreklamowany plac dla turystow) trzech narkomanow na krzyz. Zamiast waskich uliczek Avenida da Liberdade jak w Moskwie. LIZBONA: OMIJAC Z DALEKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Nie dajmy sie zwariować IP: *.Red-213-96-7.staticIP.rima-tde.net 19.05.08, 19:07 Jeśli zwiedzasz Lizbonę w południe w lato, no to... gratulacje. Tubylcy nigdzie się wtedy nie poruszają (a poza tym głównie w lato z miasta uciekają). Na tym zresztą polega urok Portugalii - ta senność i spokój. Za dnia, rzecz jasna, bo w Lizbonie w odróżnieniu od polskich miast, istnieje życie nocne. Nawet w środku zimy uliczki Bairro Alto są pełne przez większość nocy. Są też przyzwoite kluby, jak Lux czy Estado Líquido. Przed następną wizytą w jakimś dużym europejskim mieście proponuję się dobrze zorientować, gdzie (bo Praça de Comércio to akurat najciekawsze miejsce nie jest) i kiedy się należy poruszać. I nie mam na myśli bylejakich przewodników, najlepiej pogadaj z miejscowymi. Wąskich uliczek też w Lizbonie nie brakuje, możesz mi wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Nie dajmy sie zwariować 20.07.08, 17:19 Lux....-> moje miejsce!!!, moj prywatny kosciol...! Barrio Alto, jedna z najcudowniejszych dzielnic jakie w zyciu widzialam( a bylo tego sporo) Lizbona- najpiekniejsze miasto do zycia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagna1606 Lizbona - białe miasto IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 19.05.08, 23:15 Uwazac na zlodziei. Syn( 22 lata) zostal napadniety na Alfamie ,przez 3 bandziorow- zabrany m.in aparat fotogr. - strata ok 1 tys euro. Ludzie widzieli,wzywal pomocy-nic. Na policji kolejka oczekujacych poszkodowanych. Co za kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Lizbona - białe miasto IP: *.gprs.plus.pl 20.05.08, 00:07 Co za kraj? Najpiękniejszy i najmniej skomercjalizowany kraj basenu morza śródziemnego! Każdą wolną chwilę spędzam w Portugalii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V Re: Lizbona - białe miasto IP: *.net.novis.pt 20.05.08, 12:22 Nie wytrzymam! Nie podoba sie artykuł? To napisz lepszy, albo siedź cicho! Niedobrze sie robi czytając posty 'polaczków' mieszkających w Lx i wymądrzających sie na temat braku wiedzy redaktorów! Polactwo wyłazi z buciorów..razem ze słomą... brrr Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Lizbona - białe miasto 20.05.08, 14:27 Sloma z butow powiadasz? Polactwo? No no... i pewnie dobre wychowanie niektorym wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ortex Re: Lizbona - białe miasto IP: 81.193.130.* 22.05.08, 12:38 Jedyna rzecz ktora wylazi to dyletanctwo i niedbalstwo (bo jak wyjasnic mylenie kierunkow geograficznych?) tych wszystkich redaktorow. Tak jest zazwyczaj gdy ludzie pisza o czyms czego nie znaja. Takze nastepnym razem gdy bedziesz pisac taki artykul daj go do przeczytania komus kto zna miejsce o ktorym piszesz. Jesli w tekscie nie bedzie bzdur, nikt ich Ci nie wytknie. Troche profesjonalizmu nikomu nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Lizbona - białe miasto 27.05.08, 13:12 Nie rozśmieszaj mnie, bo buractwo to wyłazi z Ciebie. I nie mieszkam w Lizbonie. A szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
pancygaro Lizbona - białe miasto 20.05.08, 12:47 Lizbona jest świetna! polecam moje zdjęcia białego miasta: www.pancygaro.fotolog.pl/powrot-do-portugalii-8,1497461,link.html -- www.pancygaro.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Lizbona - białe miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 17:39 to i ja dorzucę moje zdjęcia Lizbony ;) perspective.blog.pl/archiwum/index.php?nid=13774493 Lizbona to interesujące miasto :) Warto rowniez - dla porownania udac sie do Porto, czy tez wgłąb kraju (Alentejo lub Tras-os-Montes) Pzdr, K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinho Lizbona - Lizboną... IP: *.2a.pl 21.05.08, 22:15 ale wina z płw. Setubal...!!! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fadi Re: Lizbona - białe miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 18:58 ło, ale wypowiedź. jasne, że nie na wschód, głupia literówka zapewne. ale ocb z wieprzowiną? polędwica wieprzowa chyba może być, nie? tu masz np. "3. CARNE de PORCO à ALENTEJANA – 34 zł Polędwica wieprzowa gotowana z białymi małżami w białym winie, podawana z frytkami" pod tym linkiem www.gastronauci.pl/menu.php?p=341 Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Lizbona - białe miasto 29.05.08, 22:10 Właśnie, polędwiczki wieprzowe, a nie polędwica. Odpowiedz Link Zgłoś