Dodaj do ulubionych

Net w Anglii

28.03.06, 15:04
Witam

Mamy zamiar przed wyjazdem zakupić sobie na aukcji internetowej jakiegoś
laptopika z kartą sieciową co by GG i Skype dzialalo. I tu mam pytanie jak
wygląda sprawa podlączania sie do netu w angli, jak to jest przy wynajmowanych
mieszkaniach/pokojach, czy w kazdym jest dostęp do netu lub do lini tel czy
jedno podlączenie np w salonie?
Jak wyglądają sprwy cen i prędkości netu (zawsze jak cena będzie przystępna to
będzie mozna sciągać z neta np seriale te co sie ogląda w kraju;)

Czy i jakie macie doswiadczenia we wspóldzieleniu netu ze wspollokatorami?

Dziekuje za odpowiedz.

Mateusz
Obserwuj wątek
    • ja_alexander Re: Net w Anglii 28.03.06, 15:35
      Zależy od domu ile masz gnaizdek telefonicznych chociaż z reguły jest kilka. Za
      ADSL zapłacisz od ok 15F/mies za 1Mbit, nielimitowany transfer. Niżej raczej już
      ciężko znależć a w Londynie możesz mieć do 12Mbit. Standard to 2-4 Mbit czyli z
      dzieleniem też nie ma problemu. Jeżeli masz problem z gniazdkami to niektórzy
      dostawcy oferują połaczenie bezprzewodowe, lub sam możesz kupić sobie router za
      40F. Za instalację i modem sie nie płaci (z reguły).
      • industrialusagi Re: Net w Anglii 28.03.06, 15:51
        Nie no brzmi prawie jak luksus dla mnie przyzwyczajonego do TPSA i dostawców
        osiedlowych ha ha. To chba będzie sie oplasało wziąś ze sobą router do ADSL ze
        sobą bo mozna niedrogo na allegro kupić. Co do gniazdek to chba standartowe
        sieciowe staeczy ewentualnie jakąs przejsciówke ??

Mateusz
        • ja_alexander Re: Net w Anglii 28.03.06, 16:23
          Same gniazdka telefoniczne sa inne, ale to nie twoje zmartwienie bo dostaniesz
          filtr i modem z koncówką USB do kompa. Od złożenia zamówienia czekasz około 5-7
          dni (jeżeli masz linię BT, jeżeli inną sprawy mogą sie skomplikować :)).
          • industrialusagi Re: Net w Anglii 28.03.06, 16:33
            Aha czyli wybierac mieszkania z telefonem od BT to juz coś ;)
            Wielkie dzieki za informacje (co do końcówki USB też bo wiem zeby zostawic sobie
            wolne USB w laptopie)

Mateusz
    • barbarus.cz Re: Net w Anglii 30.03.06, 03:53
      Czesc. Po pierwsze powodzeia na WYSPIE. jA JESTEM ZADOWOLONA. Co do netu, to
      poczatkowo mieszkalam w domu bez telefonu i byly jaja bo jakies lacza radiowe?
      i td. Teraz wynajmuje domek i tutaj mam telefon BT, mam stale lacze jak
      neostrada i place za nie jakies 17 funtow miesiecznie, faktycznie 5 - 7 dni i
      dostarcza Ci wszystko do domu a jak bedziesz miec problemy to customers service
      ci pomozwe ( ze mna rozmawiali 2 godziny az wyjasnili moj problem z
      komputerem). Pozdrowienia
      • industrialusagi Re: Net w Anglii 30.03.06, 16:06
        Super dziekuje bardzo za informacje . Na Wyspach jeszce nas nie ma ale będziemy
        niebawem i chcemy sie odpowiednio przygotowac a bez netu to jak bez ręki (maile
        i Skype i GG). Teraz wiem zeby szukac mieszkania/pkoju z liną BT i jak bedzie OK
        to zalatwiac od nich net, czytalem ze jak sie zmienia miejsce zamieszkania na
        nowe to nie ma problemu z przeniesieniem netu i modemu ze sobą jesli tylko tam
        tez jest linia BT. Co do spraw technicznych to bez probnemu robie z tym na
        codzień w pracy i w domu (bo trzeba kombinowac u nas by miec net sensowny nie od TP)

Aha a czy masz swoją linie czy jest jedna na mieszkanie? I jak to wygląda przy
        wynajęciu tylko pokoju?
        Mateusz
        • industrialusagi Re: Net w Anglii 30.03.06, 16:17
          aha jeszce jedno a cos bez limitów bo te 2 GB to strasznie mamlo przt rozmowach
          mojej zony przez neta i przy jakimś graniu w MU czy Ragnaroka i sciągnieciu 1-2
          fimów na tydzień :(
          • ja_alexander Re: Net w Anglii 30.03.06, 16:42
            Mieszkam w domku więc np. mam swoją linię. Szukaj netu bez limitów. Teraz prawie
            każdy go oferuje. Kiedy zakładałem rok temu miałem 30GB limitu, potem zwiększyli
            mi prędkość, znieśli limit i obniżyli opłatę miesięczną.
          • korkix78 Re: Net w Anglii 30.03.06, 16:48
            Dorwij odpowiednia oferte i nie ma problemu.
            Calkiem mozliwe ze sa lepsze rozwiazania,ale w moim przypadku jest to Tiscali ,
            limitu nie ma (dla mnie tez to bylo wazne), 14,99/miesiac, 0 kosztow za set-up
            i tak jak wyzej panowie wspomnieli , ok 7 dni czekania wiec nie ma zle.
            Przy czym oferty u wszystkich stale sie zmieniaja wiec moglo sie
            zmienic...Trend jest taki ze zmienia sie na lepsze wiec powinno byc ok.
            Pozdrawiam
            • industrialusagi Re: Net w Anglii 30.03.06, 16:49
              Super dziekuje za informacje
          • robert.s3 Re: Net w Anglii 12.08.06, 12:19
            co do neta to juz wszystko wiesz ,a jak chcesz oglądac polską tv to kup sobie w
            polsce cyfre+ zapłacisz 300zł za cały rok + 300 za dekoder na własność
            • keradk Re: Net w Anglii 07.09.06, 10:19
              czesc!

ja rowniez kupuje laptopa i mam pytanie - czy sa w londynie sieci bezprzewodowe
              ogolnie dostepne? np w USA nie ma z tym problemu - wlaczasz kompa i net ci
              dziala jak masz wireless - sieci do wyboru zawsze sporo, a kilka niekodowanych.
              w zasadzie podpinasz sie wtedy do kogos, ale przy ich transferach nikt tego
              nawet nie czuje.

zatem jak jest w UK? czy tez mi przejdzie taki manewr?
              • ja_alexander Re: Net w Anglii 07.09.06, 14:46
                Tak w Londynie sa takie miejsca (Hot Spots) i to bardzo duo. W innych miastach
                UK tez sie znajda.
    • set111 Re: Net w Anglii 07.09.06, 11:33
      sprawdz na stronie: www.ntl.com
    • robin_01 Re: Net w Anglii 08.09.06, 02:05
      NTL 25 funtów miesięcznie szybkość 2 MB bez limitu. Modem , podłączenie darmowe.Z początku jest problem z instalacją modemu, musisz mieć XP w wersji angielskiej. Po zainstalowaniu modemu w sieci NTL, możesz przejść na XP w wersji polskiej. Router 50 funtów 1 łącze radiowe i 3 łącza przewodowe. Obecnie pracują 3 komputery przewodowo bez problemów, poprzednio były 2 komputery przewodowo i 1 laptop bezprzewodowo, także bez problemów. Uwaga z Bitspiritem, może pogarszać odbiór Skype.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka