Dodaj do ulubionych

Minął rok z south beach

12.04.11, 08:34
Witajcie,
równo rok temu zaczęłam dietę. W kwietniu 2010 roku ważyłam 83-84 kg, teraz to nawet nie pamiętam. Dziś ważę 59-60 kg w zależności od dnia. Od listopada to już III faza, staram się jeść normalnie ale bez objadania się.
Zrezygnowałam z ziemniaków, białego chleba - do dziś ich nie jem. Słodycze od czasu do czasu zdarza mi się zjeść. Makaron, mąkę zawsze wybieram z pełnego ziarna.

W tej chwili moim największym problemem są puchnące nogi - to jakiś problem z krążeniem, bardzo jest to dokuczliwe. Biorę tabletki z diosminą, jest troszkę lepiej wiec wróciłam do ćwiczeń na orbitreku.
Zwiększyłam obciążenie żeby wyrobić trochę mięśni, najbardziej zależy mi na udach i pośladkach. Nie mamy już u siebie w mieście siłowni więc pozostaje mi orbitrek. Stąd moje pytanie do Was czy na takim sprzęcie można poprawić "umięśnienie" - jeśli tak to jak powinnam ćwiczyć, podpowiedzcie troszkę.

Pozdrawiam wsyzstkich, będę wdzięczna za wskazówki jak ćwiczyć.
Obserwuj wątek
    • serce34 Re: Minął rok z south beach 12.04.11, 09:24
      Hej, co do orbitreka to ładnie sie nadaje na skośne mięśnie nóg, pośladków, ramion, klatki piersiowej, barków, pleców .W sumie jest najlepszy na aeroby.Choc są zwolennicy biezni,wiosel itp.
      Ale jestes pod kontrolą lekarską odnosnie tych nóg?Ja mam np pozostałosc po ciązysmile żylaczka na lewej łydce.Dziad sie rozrósl,operowałam go..ale jak to jest wiadomo.Troche kg przyszło..ale taka to umnie w rodzinie domena.hhaaahahah.
      Ja wybrałam bieznie,,i juz widze,ze jakos sie ten zylaczek rozciagnał.

Poczytaj na necie o orbitreku,sporo fachowych rzeczy piszą.Mozesz sobie robic interwały..czyli szybko ,wolno..itd.Najlepiej to zasiegnac jakiejs opinii na forum dla sportowcow.

Juz Ci roczek minął.Ale widze,ze tez nie jesz ziemniaków.Ja jakos nie moge sie przełamac,,choc jeden..gdzie tam...nie moge.
      Fajnie sie robi,,,tyle NAS tutaj jest i atmosfera superowa.
      Esbeczki kochane dopijam kawe i lece ciało katowac...lato tuz tuzsmile)

• paolin_ka_86 Re: Minął rok z south beach 29.04.11, 20:14
        Gratuluję Tobie pięknych wyników i świeżo upieczonemu Tatusiowi pociechysmile
        W końcu zajrzałam jak Wam idzie, bo ja mam przerwę od 4 miesięcysad
        Trzymam wagę z grudnia raz 2-3 przytyję i potem wracam, więc 22 kg za mną.
        Jednak tak 15 kg mi jeszcze brakuje do tego co chcę osiągnąć.
        Brak mi motywacjisad

Pozdrawiam serdecznie
    • violet84 Re: Minął rok z south beach 12.04.11, 10:50
      Wielkie gratulacje smile podziwiam smile
      • izawit1 Re: Minął rok z south beach 12.04.11, 11:51
        Hej anmaja,

Milo cie slyszec smile Widze ze trzymasz wage, fajnie.

Jesli chodzi o miesnie nog i posladkow, to na tym twoim sprzecie ze zwiekszonym obciazeniem moze cos sie zacznie dziac? Ale ktore dokladnie miesnie pracuja to nie wiem?

Ja polecam cwiczenia silowe. Mozesz wybrac tylko takie, ktore mozna wykonac w domu, jesli masz jakies sztangielki na przyklad.

Lubie np ta stronka foum sportowego: www.kulturystyka.pl/atlas/default.asp
        Wszystkie cwiczenia sa podzielone na grupy miesniowe, ktore chcemy cwiczyc. Znajdziesz tam uda i posladki tez. Cwiczenia sa dokladnie opisane i co dla mnie wazne, podaja dokladnie na jaki miesien/miesnie jest dane cwiczenie. Mozesz ksztaltowac dokladnie to miejsce, na ktorym ci zalezy. No i sa ludziki co tam pokazuja jak cwiczenie wykonac. Maszyny w twoim przypadku musisz pominac, ale z reszty tez mozna ulozyc trening domatora.

Ja kupilam sobie kiedys takie obciazenie na nogi na przylepcu. Wyglada to jak woreczek w ksztalcie opaski wypelniony jakims ciezkim piaskiem. Owijam w kolo kostki. I wtedy moge wykonac wszelkie wymachy. Sztange i sztangielki zastapilam butelkami wypelnienymi woda.
        Wtedy mozesz wykonac:

1. martwy ciag na prostych nogach;
        2. wchodzenie/wskakiwanie na step (lub jakis stopien, jak masz w domu schody np., bron boze nie na stolek, kiedys probowalam i sie wywrocil, na szczescie ja zdazylam zeskoczyc, stopien musi byc bardzo stabilny) z wymachem nogi do tylu;
        3. wymachy zgietej nogi w gore w kleku podpartym;
        4. marsz wypadami do przodu ze sztangielkami w rekach;
        5. unoszenie bioder w lezeniu (ja robie na pilce, ty mozesz na dywanie, zwyczajnie glowa i barki na podlodze), jesli polozysz na biodrach, na zgieciu nog obciazenie i bedziesz unosila biodra do gory to poczujesz prace posladkow i ud;
        6. przysiady z obciazeniem;
        7. wymachy z obciazeniem na kostce, imitujac prace na wyciagu na silce (odwodzenie, przywodzenie, wymachy do tylu, do przodu, na stojaco, na lezaco).

W zasadzie to te wszystkie cwiczenia polecalabym najpierw wykonac BEZ obciazenia, a potem jak juz bedziesz swobodnie mogla je wykonywac powiedzmy w 3-4 seriach po min 12-15 powtorzen to mozna pomyslec o:
        a) zwieszeniu ilosci powtorzen w serii do np. do 25,
        b) wlaczeniu obciazenia.
        Trzeba pamietac ze jak wykonujemy cwiczenie, w ktorym trenujemy tylko jedna noge to trzeba ilosc powtorzen podwajac. Np. wchodzenie na step wykonujemy jedna noga, wtedy 12 razy wchodzimy lewa noga + 12 razy druga noga. Razem 24 wejscia w jednej serii.

Ok, to tak po krotce opisalam ci, co z mojego treningu na nogi i posladki mozna zaadoptowac do warunkow domowych. Jakbys miala jakies pytania to daj znac.

Powodzenia i pisz jak idzie smile
        • bartek8241 Re: Minął rok z south beach 17.04.11, 12:09
          Nie no, Iza wyrosłaś na prawdziwą intruktorkę fitnessu smile Pozdrawia Cię zapracowany tatuś od 2 tygodni.
          • anmaja76 Re: Minął rok z south beach 18.04.11, 21:42
            Bartek gratulacje!!!
    • bartek8241 Re: Minął rok z south beach 17.04.11, 12:08
      No moje szczere gratulacje smile Piękny wynik. U mnie mieszanina 2 i 3 fazy i jeszcze 40 kilo do zrzucenia smile Pozytywne jest to, że mimo rozlicznych grzechów nie tyję. A SB zacząłem pod koniec lutego 2010.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka