Dodaj do ulubionych

Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania

29.08.04, 15:03
Mam pytania o pewne produkty. Czy mozna jesc w 1 fazie: kotlety sojowe
(wlasnie je na obiadek zjadlam), bialy ser chudy i skad mam wziac zolty ser
odtluszczony, bo kalafiora posypalam sobie jakims zwyklym zoltym serem? Aha,
co to jest ta ricotta i czym to mozna zastapic, bo w zyciu sie z tym nie
spotkalam? Prosze o odpowiedzi... thx. smile
Obserwuj wątek
    • dsb Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 29.08.04, 20:26
      Witaj smile
      Postaram się troszkę pomóc:
      - kotlety sojowe - sama osobiście nie jadłam, ale zastanawiałam się nad nimi,
      wydaje mi się, że są OK w 1 fazie, szukałam kiedyś na różnych stronach
      informacji, czy soja jest dozwolona w 1 fazie i raz było napisane, że tak,
      innym razem, że nie; ale podsumowując - myślę, że możesz jeść te kotlety,
      - biały ser chudy - jak najbardziej dozwolony w 1 fazie,
      - żółty ser odtłuszczony można kupić w supermarketach, przypuszczam, że w
      innych sklepach też, wiem, że Mlekowita robi taki ser - nazywa się PRYMUS, ale
      jak zjesz troszkę normalnego sera żółtego, to nic strasznego się nie stanie, ja
      w 1 fazie też zjadłam kilka razy normalny,
      - ricotta - to włoski serek, trochę przypominający twarożek - można go kupić w
      supermarketach, jest pyszny! (desery z ricottą to niebo w buźce smile)), tylko
      ricotta jest troszkę droga sad, jeśli nie możesz go dostać, to zastąp go serkiem
      Figura Light Turka (czytałam, że dziewczyny właśnie go używały do deserów).
      Mam nadzieję, że pomogłam.
      Pozdrawiam smile))
      • mentalica Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 29.08.04, 21:00
        Wielkie dzieki. Przypuszczam, ze jutro nasuna mi sie kolejne pytania wiec mam
        nadzieje, ze takze pomozecie. smile Jak narazie koncze 1 dzien, wlasnie zjadlam
        kolacyjke w postaci salatki greckiej (oj, to bylo 1,5h temu, a ja jeszcze
        jestem pelna)... smile Goraco pozdrawiam
        • dsb Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 29.08.04, 21:09
          To forum jest właśnie po to, aby rozwiać nasze wątpliwości i otrzymać
          odpowiedzi na swoje pytania.
          Więc pytaj jak najwięcej - unikniesz wtedy błędów.
          To forum bardzo mi pomogło jak zaczynałam i zaglądam tu teraz bardzo często.
          Postaram się zawsze pomóc na tyle, na ile wiem smile
          Pozdrawiam gorąco i życzę sukcesów smile
    • amko Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 30.08.04, 09:03
      Hej,
      ricotte czasem kupuje, ale zastepuje ja serkiem naturalnym tartare figura
      (dobry tez na slono z ogorkiem, pomidorem czy tunczykiem) albo turek figura.
      Znalazlam tez serek homogenizowany 0% tluszczu bez cukru - ostrowia. Ma swietna
      konsystencje i dobry smak. Idealnie nadaje sie do robienia deserow (slodzik,
      kakao odtluszczone wawel i olejek migdalowy, mniam). Zauwazylam ze taki deser
      zjedzony po kolacji (ok. 19-19:30) daje mi uczucie sytosci do konca dnia (ok.
      24:00-2:00) i nic juz nie podjadam wink.
      Zycze powodzenia, daj znac jak sobie radzisz.

pozdrawiam Asia
      • dementia Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania/SERKI! 30.08.04, 09:28
        Witam,
        Moja uwaga na temat serków - Tartare Figura jest dość fałszywy - ma chyba 18%
        tłuszczu (o ile dobrze pamiętam) - jest po prostu "chudszą" wersja zwykłego
        Tartare, ale jak widać wcale nie taka "chudą"... uncertain Dałam się nabrać na tę
        nazwę, a potem przeczytałam ilość tłuszczu i włosy mi deba stanęły! Fakt - jest
        pyszny, ale daleko mu do ligtów....
        Natomiast bez ograniczeń jadłam serek Figura 3 % - zarówno do warzyw jak i do
        deserów. smile
        Pozdrawiam serdecznie
        D. (od dziś znowu w I fazie) big_grin
    • mentalica Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 30.08.04, 17:31
      Okay, kolejna porcja pytan: czy serki do ok 5% sa dopuszczalne? Kupilam dzisiaj
      sobiej akis wiejski 2,5% i homogenizowany 5% i mam zamiar zrobic z niego
      deserek. I jeszcze na temat serka feta, nie spotkalam sie z feta majaca mniej
      niz 30% (to jest feta light) (...bo wiecie, ja w malym miasteczku
      mieszkam smile...), czy myslicie ze moge go nadal spokojnie wkrajac do salatek? To
      chyba tyle pytan na dzis.
      PS. Nie wiem dlaczego, ale czuje sie glodna i zaczynam miec wielka ochote na
      cos slodkiego... albo taka cieplutka buleczke... Jak to przetrzymac?! Bo ja juz
      nie moge!!!
      • dsb Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 30.08.04, 22:46
        Ten serek wiejski 2,5% możesz jeść spokojnie smile Ten homogenizowany 5% raczej
        bym odstawiła, przynajmniej do czasu gdy osiągniesz wymarzoną wagę. Są serki
        naturalne chyba TSM (toruńskie), które mają 3%. Nie wiem jak te owocowe TSM, bo
        ja lubię ten naturalny właśnie. Jest pyszny. Możesz dodać do niego pokrojone
        owoce lub np. jakieś aromaty (wanioliowy czy migdałowy i np. płatki migdałów) i
        tworzyć różne wariacje smakowe :]]]
        Feta - właśnie ta light jest najlepsza. Nie szkodzi, że ma 30%, ja ją właśnie
        jadłam i chudłam smile
        Jak złapie Cię ochota na coś słodkiego, to zjedz sobie właśnie te desery
        polecane w książce. Mnie pomagał też chudy twaróg w takich momentach.
        Zobaczysz po kilku dniach głód na bułeczki i słodkie minie smile
        Pozdrawiam smile
        • mentalica Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 31.08.04, 00:22
          Przyznaje: nie znam sie na tym, bo nigdy mnie to nie interesowalo. Ciekawi mnie
          tylko to dlaczego feta 30% jest ok, a taki 5% nie? Prosze mi wyjasnic... smile
          • dsb Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 31.08.04, 10:47
            Ja ekspertem nie jestem... Ale postaram się wytłumaczyć Ci to na podstawie
            założenia, z którego ja wychodzę. Pewnie wiesz, że łączenie tłuszczy z
            węglowodanami bywa zgubne. Ja dlatego unikam też tego tutaj na diecie South
            Beach. Serek homogenizowany 5% zalicza się do węglowodanów. W zasadzie przy 5%
            tłuszczów to już połączenie tłuszczów z węglowodanami. Dlatego ja unikam takich
            serków. Natomiast serek feta to tłuszcz, więc 30% jest OK. Ma znikome ilości
            węglowodanów, więc jem go do posiłku tłuszczowego i wtedy te 30% jest jak
            najbardziej w porządku.
            Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam, mam nadzieję, że zrozumiałaś. Jak
            wspominałam już, nie jestem ekspertem, wiem tylko tyle ile sama gdzieś
            przeczytałam. jeśli coś pokręciłam, to przepraszam.
            Ale ja trzymam się tego, co napisałam wyżej i jak dla mnie takie jedzenie jest
            super i wychodzi mi na dobre smile
            • amko Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 31.08.04, 11:10
              hej Kinga,
              czytam uwaznie Twoje posty i mam pytanie: czy mozesz podac wg jakiego schematu
              ukladasz posilki w ciagu dnia w 2 fazie. Chodzi mi o to, co powinno sie znalezc
              w posilkach do poludnia a co w popoludniowo-wieczornych. Piszesz o posilkach
              tluszczowych, ktore posilki/przekaski powinny byc weglowodanowe a ktore
              bialkowe (i dlaczego)? Jesli mozesz mi pomoc, bede bardzo wdzieczna.

pozdrawiam serdecznie
              Asia
              • dsb Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 31.08.04, 11:52
                Cześć Asia smile
                Chętnie przygotuję Ci taki schemat i napiszę co jem i kiedy.
                Bedzię to może taki przykładowy jadłospis dla 2 fazy.
                Poza tym zrobię listę przykładowych produktów zaliczanych do węglowodanów i
                tłuszczów.
                Postaram się przygotować to wieczorem, teraz jestem w pracy i nie będę miała za
                bardzo czasu.
                Ale na pewno to zrobię smile
                Pozdrawiam smile
                Kinga
                • romilka Do DSB!!! Wazne!! 31.08.04, 16:58
                  Czesc Kinga(DSB).Jestem zachwycona twoja wiedza i chyle czoło,jak juz wiele
                  razy o tym pisałam!!! Jestes Królowa Plazowiczek!! Bardzo bym chciała miec taka
                  wiedze jak Ty!!Jutro koncze faze pierwsza i chce ja dalej pociagnac przez
                  tydzien!!co ty na to? Moze bedziesz miała ochote pogadac ze mna na GG. Mam net
                  w domu i chetnie wieczorkiem wymienie sie pogladami z fachowcem!! Moj nr (ktory
                  juz wiele razy podawałam hi,hi)GG 1835153.Moze jak nie chcesz na gg to
                  pomailujemy czasami?? romilka@o2.pl Jestem zdesperowana i musze jeszcze
                  schudnac,te 3-4 kg to za mało!!powoli ale dojde do celu!! pozdrawiam i czekam
                  na info!!!
                  • dsb do Romilki i Kjkk :))) 31.08.04, 21:42
                    Kobietki, normalnie się zawstydziłam.
                    Dziękuję za tak miłe słowa. Aż nie wiem co mam powiedzieć.........

Produktami, jedzeniem i ogólnie zdrowym odżywianiem zaczęłam się interesować
                    dopiero od momentu gdy sama rozpoczęłam dietę South Beach. Dużo czytam i bardzo
                    mnie to wciągnęło. Ale uważam, że jeszcze długa droga przede mną.
                    Niemniej jednak jest mi super miło, że mogę komuś pomóc i podzielić się tym, co
                    sama wiem. To jest dla mnie swego rodzaju nagroda.
                    Na pewno popełniam jeszcze błędy, więc proszę mi to wybaczyć......

Romilka...... GG nie używam, bo po prostu nie mam na nie czasu. Ale mailować
                    możemy zawsze, kiedys masz ochotę. Możesz pisać do mnie na dsb@gazeta.pl Zawsze
                    pomogę Ci i doradzę smile)))
                    Jeśli chodzi o przedłużenie 1 fazy DSB o jeden tydzień, to jak najbardziej
                    możesz tak zrobić smile Ale nie o więcej, tylko o ten 1 tydzień smile

Zaraz postaram się wpisać Wam przykładowy jadlospis dla 2 fazy DSB.

Pozdrawiam gorąco i jeszcze raz Wam dziękuję smile))
                • kjkk :) 31.08.04, 17:38
                  DSB-Kingo, chyba jestes moim guru dietowym smile W kazdym razie tez czekam na
                  obiecany post smile
              • dsb Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 31.08.04, 22:09
                Asiu, przygotowałam już przykładowy jadłospis dla 2 fazy....... Wpisałam go do
                nowego tematu. Podział na produkty węglowodanowe i tłuszczowe plus ogólne
                zasady przygotuję jutro. Dzisiaj już po prostu nie mam siły.......
                Pozdrawiam serdecznie smile
                K.
    • mentalica Re: Wlasnie zaczelam 1 faze... pytania 30.08.04, 23:17
      Nie wiem czy to dobrze, ale tak mnie pochłonęła ta dieta, ze postanowiłam:
      www.mtl.blog.pl
      Zapraszam...
      smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka