rojew84 28.11.06, 22:34 jaki macie pogląd na białko?Ile właściwie go trzeba? Czy jedząc np.fasolę na obiad - kolację jecie bez strączkowych,jajek itp? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chihiro2 Re: białko 29.11.06, 11:09 Potrzeby sa indywidualne, w zaleznosci od aktywnosci i od tego, jak sie chce wygladac. Osoby aktywne, chcace miec ladnie podkreslone, szczuple miesnie musza spozywac bialka wiecej niz osoby prowadzace siedzacy tryb zycia. Bedac wegetarianka sila rzeczy spozywam bialka mniej niz osoba jedzaca mieso, dlatego zwracam na bialko szczegolna uwage i spozywam je w kazdym posilku. Czerpie bialko glownie ze straczkow, pelnych ziaren, soi, orzechow. A ze cos z tego jem w kazdym posilku, wydaje mi sie ze moje zapotrzebowanie na bialko jest zaspokojone. Odpowiedz Link
gosica37 Re: białko 29.11.06, 12:08 Bialko to wazny budulec w naszym organizmie. Uwazam ze przy przemyslanym wegetarianizmie nie sposob zeby nam go zabraklo. Mleko sojowe,rosliny straczkowe,tofu,jogurty naturalne,orzechy to wszystko naturalne zrodlo bialka.Ja zjadam te produkty codziennie i wydaje mi sie ze dostatecznie zaopatruje moj organizm w potrzebne mu bialko. Odpowiedz Link
rojew84 Re: białko 29.11.06, 14:48 Hmm...ile w takim razie "porcji "produktów białkowych wydaje Wam się optymalne? Jak to powinno wyglądam w rozłożeniu na posiłki? Odpowiedz Link
chihiro2 Re: białko 29.11.06, 15:00 Nie ma optymalnej ilosci dobrej dla wszystkich. Dla osob malo aktywnych dzienne spozycie bialka powinno wynosic ok. 0.8g na kazdy kilogram ciala. Zapisz sobie, co zjadlas np. wczoraj i sprawdz, czy ilosc bialka odpowiada wynikowi. Jesli chodzi o rozlozenie na posilki, mysle, ze dobrze jest jesc bialko tak, by pasowalo naszemu trybowi zycia. Wiecej po cwiczeniach fizycznych (bialko przyspiesza regeneracje miesni), wiecej, gdy chce sie albo trzeba dlugo wytrzymac bez jedzenia (bo bialko zapewnia sytosc na dosc dlugo), a mniej gdy trzeba zapewnic sobie duzo energii, np. przed cwiczeniami. Ja staram sie jesc wiecej na sniadanie, wiecej na kolacje, mniej na obiad, wiecej na przekaske popoludniowa (np. jogurt sojowy), w ogole na przekaske przepoludniowa (jablko). Odpowiedz Link