Dodaj do ulubionych

Znaczki dziurkowane

10.08.03, 16:39
Witam!
Filateliści, powiedzcie mi co oznacza dziurkowanie znaczka? Mam np. znaczek z
wydziurkowanymi literami: A.R. Dr.R. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • graf0 Re: Znaczki dziurkowane 07.11.03, 22:39
      Witam,
      Takie dziurkowania, zwane dziurkowaniami firmowymi, były używane przez firmy
      dla zabezpiecznia posiadanych zapasów znaczków przed nadużyciem do celów
      prywatnych lub kradzieżą.
      Dziurkowanie, o krórym wspominasz, Dr.B, jest bardzo popularne na znaczkach
      niemieckich do 1945 i było stosowane przez Dresdner Bank. Nie wszystkie
      dziurkowania zostały zidentyfikowane i czasem możemy się jedynie domyślać przez
      jaką firmę były stosowane.
      Osobiście kolekcjonuję takie dziurkowania i gdyby ktoś posiadał ich większą
      ilość lub listy z takimi dziurkowaniami, to proszę o kontakt: mpi małpa
      gates.com (sorry za takie zapisanie adresu ale nie chcę aby jakiś
      zautomatyzowany program przysyłał mi spam).

Pozdrawiam,
      Maciej Pilecki
      • jacekm1 Re: Znaczki dziurkowane 15.12.03, 14:37
        Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź i pozdrawiam
        Jacek Miecznikowski
      • dutchman Re: Znaczki dziurkowane 03.01.04, 22:43
        Rowniez w Holandii wiele firm perforowalo znaczki, sa bardzo popularne i wielu
        ludzi je kolekcjonuje ( ja akurat nie...)
        pozdrowienia
        dutchman
    • rawolik Re: Znaczki dziurkowane 28.01.04, 16:19
      Dziurkowania czyli perforowane inicjaly (angielski perfin) robia sie coraz
      bardziej popularne wsrod kolekcjonerow i staja sie poszukiwanym walorem na
      rynku filatelistycznym. Nie tak dawno jeszcze traktowane po macoszemu i jakze
      czesto odrzucane jako kancery, ostatnio znajduja sie w zaintersowaniu wciaz
      powiekszajacego sie grona filatelistow.
      Uwazam ze zjawisko to jest spowodowane czesciowo moze znuzeniem
      konwencjonalizmem, moze zafascynowaniem nowym trendem lub tak modna ostatnio
      pogonia za nimbem ludzi i firm sukcesu i slawy; pewnie wszystko to razem i
      jeszcze wiecej. Tak czy inaczej jest to stosunkowo mlody i interesujacy dzial
      naszego hobby i nigdy nie wiadomo czy i kiedy i ty polkniesz tego dziurkowanego
      bakcyla.
      Wiele diurkowan przetrwalo w masowkach lub we wiazkach z przeszlosci kiedy to
      odrzucano je lub po prostu ignorowano.
      Najbardziej interesujace sa te wciaz na przesylce kiedy to mozna zdeterminowac
      wlasciciela. Katalogi nie obejmuja wszystkich rodzajow szczegolnie osob
      prywatnych wiec kazdy list z dziurkowanym znaczkiem moze byc waznym
      przyczynkiem do wzbogacenia wiedzy w tej dziedzinie filatelistyki.
      Interesujace sa niektore zastosowania jak np. francuskie Ceres perforowane WP
      dla armii polskiej we Francji (co za wspanialy dodatek do kolekcji Polonikow
      lub historii poczty!) lub ostatnio brytyjskie Machins perforowane JPII (lub JP -
      nie jestem pewien teraz) dla uczczenia wizyty papieskiej w tym kraju.
      Niektore, szczegolnie starsze i uzywane przez znane firmy lub slawne osoby
      osiagaja calkiem wysokie (jak na tego rodzaju znaczki) ceny na aukcjach
      szczegolnie gdy perforowany jest znaczek o wyzszej wartosci nominalnej lub
      katalogowej.

Dziurkowania dorobily sie juz specjalistycznych portali na necie. Nie znam ich
      addressow ale wystarczy wystukac w okienku jakiejkolwiek wiekszej wyszukiwarki
      (np. www.google.com) slowo "perfin" i powinno pojawic sie w rezultatach kilka
      lub kilkanascie stron internetowych na temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka