mona.blue 09.05.19, 12:10 Dlaczego kierujecie się wartościami moralnymi? Co Was do tego skłania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kod_matrixa Re: Wartości moralne 09.05.19, 12:56 Sumienie, etyka. Naturalna skłonność odróżniania dobra od zła i przekonanie o słuszności dobra jako pozytywnej wartości samej w sobie. Poza tym również chęć redukcji cierpienia innym istotom czującym. Z powyższymi kwestiami idzie też w parze duża ogólnie rozumiana świadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Wartości moralne 09.05.19, 13:34 moze to zle zabrzmiec.. ale kierujemy sie nimi bo nam sie to zazwyczaj emocjonalnie opłaca Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Wartości moralne 09.05.19, 13:39 a zeby bylo smieszniej.. ludzie którzy takie zasady łamią łamią je z tego samego powodu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Wartości moralne 09.05.19, 14:03 afq napisał: > moze to zle zabrzmiec.. > ale kierujemy sie nimi bo nam sie to zazwyczaj emocjonalnie opłaca > W jakim sensie emocjonalnie się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Wartości moralne 09.05.19, 15:07 w takim ze ie robi mi sie zle ze sie z czegos wyłamałem nie robie sobie wyrzutów czuje sie w porządku wobec siebie i innych Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Wartości moralne 09.05.19, 14:10 I czym są dla Was te zasady moralne? Dekalogiem, nakazami i zakazami z Biblii czy np. kierowaniem się zasadą, by nie krzywdzić innych? Czy też głosem sumienia? Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Wartości moralne 09.05.19, 16:06 mona.blue napisała: > I czym są dla Was te zasady moralne? Dekalogiem, nakazami i zakazami z Biblii c > zy np. kierowaniem się zasadą, by nie krzywdzić innych? Czy też głosem sumienia > ? > Wszystkim po trosze. Ale z reguły ostatnią instancją jest własne sumienie i nasza świadomość, refleksje itd. Odpowiedz Link Zgłoś
meela Re: Wartości moralne 09.05.19, 16:23 Ja kieruję się takimi zasadami, które sama uznałam za wartości same w sobie. Nie ma nic gorszego, moim zdaniem, jak kierować się zasadami, nakazami i zakazami narzuconymi z góry przez kogoś lub jakąś instytucję. Odpowiedz Link Zgłoś