Dodaj do ulubionych

Bratnie dusze

13.07.22, 12:08
Macie takie bratnie dusze? Na czym to polega, na podobieństwie? Na dobrym traktowaniu się? Na zaspokajaniu potrzeb?
Obserwuj wątek
    • yadaxad Re: Bratnie dusze 13.07.22, 14:14
      Bratność dusz, to bratność sytuacji. Jeśli jednocześnie połączona przyjaźnią, która przetrwa zmiany sytuacji, to będzie jak Dianą i Anią "montgomery' . A jak nie, to jak w historii, którą znam z opowiadań, o powstańczej miłości. W boju nie raz ratowali sobie życie z największym poświęceniem, był "huczny" powstańczy ślub i po wojnie nie przetrwało. Nie znam szczegółów, to znajomy przynależał do rodziny z nową żoną w dobrym "pokojowym" małżeństwie. O kobiecie i jej losach nigdy nie słyszałam. Ale bratność dusz w boju była.
      • yadaxad Re: Bratnie dusze 13.07.22, 14:47
        Czemu nie zapytałaś o siostrzeństwo?
        • mona.blue Re: Bratnie dusze 13.07.22, 14:56
          Jakoś ten termin jeszcze nie wszedł mi w głowę. Nie wiem nawet czy jestem feministka, a to z tych kręgów określenie. Poza tym jedna z tych osób to mężczyzna.
        • mona.blue Re: Bratnie dusze 13.07.22, 15:05
          I siostry to dla mnie wszystkie kobiety z mojej wspólnoty, tak zwykło się mówić. Mężczyźni to bracia. I są często tak samo mi bliscy jak mój brat cioteczny czy "przyszywana" siostra cioteczna.
          • mona.blue Re: Bratnie dusze 13.07.22, 15:07
            mona.blue napisała:

> I siostry to dla mnie wszystkie kobiety z mojej wspólnoty, tak zwykło się mówić
            > . Mężczyźni to bracia. I są często tak samo mi bliscy jak mój brat cioteczny cz
            > y "przyszywana" siostra cioteczna.

A na pewno więcej mi pomogli i jestem z nimi w częstszym kontakcie. Oczywiście nie wszyscy są tak.samo bliscy.
            • celnystrzal Re: Bratnie dusze 30.07.22, 08:03
              Raczej Moni nie do końca Ci pomogli .
      • mona.blue Re: Bratnie dusze 13.07.22, 14:55
        Mam takie dwie bratnie dusze :)

Jedna z nich to przyjaciółka ze studiów i faktycznie na zasadzie Ani i Diany. Ostatnio gadałyśmy przez telefon ponad 2.godziny, a ten czas tak zleciał szybko i rozmowa była ciekawa.
        • yadaxad Re: Bratnie dusze 13.07.22, 15:19
          Pojęcie braterstwa powstało w boju. A że wszystkie wartości były maskulinizowane, stąd masz z koleżanką braterstwo.
          • mona.blue Re: Bratnie dusze 13.07.22, 15:24
            Popatrz, to słowo biorąc powierzchownie, nie kojarzyło mi się z określeniem brat, tylko jako autonomiczne słowo, jako pokrewieństwo dusz.
            • yadaxad Re: Bratnie dusze 13.07.22, 15:38
              Bo samo pokrewieństwo dusz jest mało -męskie-. Facet ma bardziej honor niż duszę i nic nie szkodzi za -honor- ją sprzedać. Jest tylko biedny i godzien współczucia za cierpienie wewnętrzne, ale godzien szacunku za postawę do męskich wartości. Uleganie duszy go deprecjonuje, bez uznawania, że feminizm też ma wartości.
              • celnystrzal Re: Bratnie dusze 30.07.22, 08:05
                yadaxad napisał(a):

> Bo samo pokrewieństwo dusz jest mało -męskie-. Facet ma bardziej honor niż dus
                > zę i nic nie szkodzi za -honor- ją sprzedać. Jest tylko biedny i godzien wspó
                > łczucia za cierpienie wewnętrzne, ale godzien szacunku za postawę do męskich wa
                > rtości. Uleganie duszy go deprecjonuje, bez uznawania, że feminizm też ma warto
                > ści.
                Słabe określenie .Facet też ma duszę i czasami bardziej romantyczną niż kobieta.
                • yadaxad Re: Bratnie dusze 30.07.22, 16:00
                  A nie, no swoją duszę facet będzie zawsze traktował bardzo romantycznie, tak jak żadna kobieta nie umie.
    • ta Re: Bratnie dusze 18.07.22, 12:13
      mona.blue napisała:

> Macie takie bratnie dusze? Na czym to polega, na podobieństwie? Na dobrym trak
      > towaniu się? Na zaspokajaniu potrzeb?

Poczucie humoru :) mam bliźniacze z moją „ bratnią siostrą” :) oczywiście między innymi podobieństwami.

• celnystrzal [...] 30.07.22, 06:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ta Re: Bratnie dusze 30.07.22, 07:43
      Zdecydowanie polega na podobieństwie charakterów, temperamentu, ekspresji, wykształcenia, zainteresowań, celów życiowych, poglądów i przekonań, doświadczenia, umiejętności i talentów. Im bliższe podobieństwo i w wielu obszarach, tym więź jest większa i porozumienie doskonalsze. To ktoś, z kim czujesz się doskonale, ufasz mu, rozumiesz go i czujesz się rozumiany. To najlepszy materiał na przyjaciela i partnera.

• ta Re: Bratnie dusze 01.09.22, 17:58
      „Bratnie dusze”, termin niedookreślony, literacki bywa też „usprawiedliwieniem” dla kobiety przed samą sobą i ew. interesującymi się sytuacją osobami, gdy kobieta godzi się na podłe traktowanie w związku, ale nie ma odwagi i mocy, by toksyczną relację zerwać. Opowiada wówczas o mglistym związku „ bratnich dusz”, który magicznie wiąże ją z oprawcą.
      „Bratnie dusze” i „ bliźniacze płomienie” to takie zaklęcia mające dać ukojenie, to oszukiwanie się.
      Takie użytkowanie terminu zupełnie mi się nie podoba.
      • yadaxad Re: Bratnie dusze 01.09.22, 20:45
        Bratnie dusze to chyba dotyczyło dziwnych i niedziwnych przyjaźni. Kobiety łączy z oprawcą -a jednak to miłość.
      • ta Re: Bratnie dusze 02.09.22, 14:09
        ta napisała:

> „Bratnie dusze”, termin niedookreślony, literacki bywa też „usprawiedliwieniem”
        > dla kobiety przed samą sobą i ew. interesującymi się sytuacją osobami, gdy ko
        > bieta godzi się na podłe traktowanie w związku, ale nie ma odwagi i mocy, by to
        > ksyczną relację zerwać. Opowiada wówczas o mglistym związku „ bratnich dusz”, k
        > tóry magicznie wiąże ją z oprawcą.

Koniecznie trzeba dodać, że toksyk, szczególnie z osobowością narcystyczną potrafi w celu usidlenia ofiary manipulować nią tak, by zaczęła wierzyć w podsuwane jej treści o magicznych, uduchowionych, poczętych w kosmosie związkach „ bratnich dusz”.
        Będzie się na ten niespotykany, wyjątkowy „ związek dusz” powoływał w każdej chwili, gdy partnerce zacznie świtać, że coś zgrzyta.
        W fazie uwodzenia gra polega na upodobnianiu się do osaczanej - te same wyznawane wartości, te same upodobania, zainteresowania, wręcz bliźniacze odczuwanie i emocje, nawet bardzo podobne życiorysy i wspomnienia. To jest oczywiście cyniczna gra kłamstw nie mająca żadnego związku z rzeczywistością.

W dalszych etapach relacji, gdy miesiące słodkie się kończą, będzie trzymał zmanipulowaną partnerkę na tej linie, a ona cierpiąc będzie sama się tumaniła wmówionym jej cudownym odnalezieniem „ bratniej duszy”, która jest jej drugą połówką jabłka.
    • dessoleado Re: Bratnie dusze 02.09.22, 10:57
      Bratnie dusze kiedyś były jedną duszą, która podzieliła się aby zwiększyć poziom swojego doświadczenia i poprzez późniejsze zjednoczenie już jako dwie różne dusze tworzą pełnie wspierając się i rozwijając.
      • ta Re: Bratnie dusze 02.09.22, 11:10
        Widział ktoś te dusze, jak się dzieliły i łączyły ?
        Sfilmował? Rozmawiał z nimi? Nagrał?
        A! ktoś tak powiedział? Acha!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka