Dodaj do ulubionych

materialistka ?

18.05.06, 22:42
wiec...ostatnio ktos powiedzial ze jestem materialistka. na pytanie dlaczego
tak mysli, osoba ta odpowiedziala: bo ty sie zawsze wszystkim chwalisz jak
cos kupisz. zdziwilam sie.jak wyglada dla was materialista/ka ? czy ta osoba
miala racje ? nie chodzi mi tu o haslo i wytlumaczenie w
slowniku...powiedzcie co wy myslicie na ten temat ....
kto dla was jest materialista/tka ?
pozdrawiam
noie
Obserwuj wątek
    • trolllllllllllllllllllllllll Re: materialistka ? 18.05.06, 22:44
      Ja jestem materialistką, lubie żyć tak jak lubie
    • paco_lopez Re: materialistka ? 18.05.06, 22:54
      Dla mnie ja sam jestem materialistą .Nie dużym, ale ma to głębszy wymiar. Lubie
      dobry materiał, do potrzeb i dobrego samopoczucia, lubię cos dobrego pożreć.
      Materialista ma sztame z maszyną i z fizyką i z naturą. Wie, że to wszystko
      silniejsze od niego, kwestią jest jak mocno sie bedzie bronił przed
      materializmem. W polskich warunkach chwalic sie bardzo łatwo, nie tylko
      rzeczami kupionymi. można jeszcze razić materializmem poprzez opowieści o
      swoich miejscach pobytu i środkach transportu.
      • rurzawiatruf Re: materialistka ? 19.05.06, 11:37
        materialista nazywamy osobe, która dąży do zgromadzenia jak największej ilości
        dóbr materialnych i jest to głównym aspektem przy życiowych wyborach. Prosty
        przykład: przy wyborze partnera zyciowego kierujemy się tym, ile zarabia,
        głłównym celem sa dobre zarobki...
    • piekielnica1 Re: materialistka ? 19.05.06, 12:02
      noie napisała:
      > wiec...ostatnio ktos powiedzial ze jestem materialistka. na pytanie dlaczego
      > tak mysli, osoba ta odpowiedziala: bo ty sie zawsze wszystkim chwalisz jak
      > cos kupisz

Pewnie jesteś typem, który chwali się radością np zakupu, czy wyjazdu, czy
      przeżycia fajnej sprawy.
      Osoby, które dumne są z samego faktu posiadaccnia czegokolwiek i czekają, aż
      zauważysz to i pękniesz z zazdrości, taka radość jak twoja jest niezrozumiała.,
      a największe cierpienie to brak uwagi i zachwytu z ich stanu posiadania.
      Jeżeli będziesz mało uważna i nie będziesz piać nad ich sukcesami z zachwytu to
      wyhodujesz sobie wroga
    • piekielnica1 Re: materialistka ? 19.05.06, 12:02
      noie napisała:
      > wiec...ostatnio ktos powiedzial ze jestem materialistka. na pytanie dlaczego
      > tak mysli, osoba ta odpowiedziala: bo ty sie zawsze wszystkim chwalisz jak
      > cos kupisz

Pewnie jesteś typem, który chwali się radością np zakupu, czy wyjazdu, czy
      przeżycia fajnej sprawy.
      Osoby, które dumne są z samego faktu posiadaccnia czegokolwiek i czekają, aż
      zauważysz to i pękniesz z zazdrości, taka radość jak twoja jest niezrozumiała.,
      a największe cierpienie to brak uwagi i zachwytu z ich stanu posiadania.
      Jeżeli będziesz mało uważna i nie będziesz piać nad ich sukcesami z zachwytu to
      wyhodujesz sobie wroga
      • noie Re: materialistka ? 19.05.06, 15:53
        no niestety masz racje, ja ciesze sie kazdym kupnem a problem jest w tym ze
        chcialabym ta radosc cieszyc z kazdym innym.masz tez niestety racje ze nie
        chwalac innych bede miala wroga...taka styuacja zaczyna sie tworzyc. ja
        poprostu mam dosc zastanawiania sie jak pomoc, lub zrobic dobrze innym .....ja
        zaczynam myslec o sobie i skutki juz sa...chocby tylko te haslo ze jestem
        materialistka (a powiedziala to osoba ktorej bardzo duzo ofiarowalam)
        ej...tak zle i tak nie dobrze....ale dziekuje ci serdecznie, nawiet nie wiesz
        jak mitwoja odpowiedz pomogla :-)
        pozdrawiam
        noie
        • piekielnica1 Re: materialistka ? 19.05.06, 21:57
          noie napisała:

> poprostu mam dosc zastanawiania sie jak pomoc, lub zrobic dobrze
          innym .....ja
          > zaczynam myslec o sobie i skutki juz sa...

i wyhoduj w sobie odrobinę, ale naprawdę odrobinę zdrowego egoizmu.
        • remicius Re: materialistka ? 26.05.06, 15:32
          > materialistka (a powiedziala to osoba ktorej bardzo duzo ofiarowalam)

Osoba, ktorej ofiarowałaś bardzo dużo? Dlaczego taka osoba nie powinna tego
          mówić?

Napisze tak (oczywiscie to tylko taka pisanina). Obdarowuje jeden człowiek
          drugiego. Po co to robi? Zeby pokazać jaki jest on dobry i co to on ma i moze
          dac? I teraz ten czlowiek musi byc darowujacemu wdzieczny i ani slowa krytyki.
          A moze to robi by kogos pozyskac, ale dajac nie pozyska sie szacunku.
    • znj2 Re: materialistka ? 20.05.06, 16:44
      Jesteś chyba bardziej chwalipiętą.
      • noie Re: materialistka ? 20.05.06, 19:36
        tez tak bym pomyslala ale ja mam juz doscy cieszenie sie w
        samotnosci......przeciez czlowiek jest stworzony po to by cieszyc sie i smucic
        z bliskimi....czyz nie tak ? mnie nie jest wazne czym sie "chwale" tylko ze
        moge poczielic sie moja radoscia z innymi....
    • raveness1 Re: materialistka ? 21.05.06, 21:32
      Materialista to taka zalosna istota, ktora sadzi, ze wszystko mozna kupic za
      pieniadze. Materializm jest choroba i plaga naszych czasow.
    • v0lrath Re: materialistka ? 21.05.06, 22:59
      Moim zdaniem są dwa różne pojęcia, które kryją się pod hasłem "materializm".

1. Materialistą jest ten dla którego dobra materialne są najważniejsze, taka
      odmiana egoizmu (bardziej nastawiona na posiadanie rzeczy niż na dostarczanie
      sobie przyjemności).
      2. Materialistą jest ten, który obstaje za materią jako jedyną podstawą natury
      rzeczywistości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka