fiamma75 22.09.09, 16:16 czytałyście www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,7063437,Jak_dlugo_warto_karmic_piersia_.html?as=2&ias=2&startsz=x Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiale73 Re: O nas 24.09.09, 00:52 czytałam. krótko i na temat. nawet podlinkowałam na sierpniówkach. Odpowiedz Link
asia889 Re: O nas 24.09.09, 14:41 Jak to ta sama co kiedyś pisała o wielodzietnych to żadna z nas. "Uważaj, jeśli złapiesz się na tym, że zaczynasz w karmieniu szukać zaspokojenia własnych potrzeb, kolidujących na dłuższą metę z potrzebami dziecka." Autorka tekstu nie wie, że nie da się karmić piersią dziecka wbrew jemu samemu. Odpowiedz Link
fizula Re: O nas 25.09.09, 10:00 asia889 napisała: > Jak to ta sama co kiedyś pisała o wielodzietnych to żadna z nas. > > "Uważaj, jeśli złapiesz się na tym, że zaczynasz w karmieniu szukać zaspokojeni > a własnych potrzeb, kolidujących na dłuższą metę z potrzebami dziecka." Asiu, zwróciłam uwagę na ten sam fragment. Jest to esencja pewnego mitu na temat karmienia piersią: że matka jest w stanie karmić dziecko dla swoich potrzeb z wyłączeniem potrzeb dziecka. Prawdopodobnie takie ekstremalne sytuacje: posługiwania się dzieckiem w celu zaspokojenia potrzeb, uzależnienia od siebie jest możliwy, ale raczej to wyjątkowo rzadka patologia. Jeśli mówimy o karmieniu dziecka 2-3 letniego to powiedziałabym, że jest to karmienie niemal wyłącznie dla potrzeb dziecka. Bo dziecko po prostu często zwyczajnie w tym wieku chce jeszcze ssać i znanymi sobie sposobami mniej i bardziej dojrzałymi upomina się o to. Która matka choćby bardzo lubiąca się poświęcać zafundowałaby sobie sama codzienne nocne pobudki, dezaprobatę społeczną? Odpowiedz Link
ata99 Re: O nas 24.09.09, 14:00 Tak i b. się ucieszyłam, że zaczynają pisać normalne rzeczy Odpowiedz Link