Dodaj do ulubionych

Usunięty wątek

13.11.09, 22:12
Dlaczego usunięto mój wątek o ekstremalnie długim karmieniu piersią? Zależało
mi na opiniach mam, które długo karmią bo te nastawione na krócej albo wcale
od razu będą ten obraz odrzucać. Mnie ta kobieta zdziwiła ale uważam, że ma
prawo do takiego wyboru. Jej dzieci wyglądają na zdrowe, niewiele możemy się z
tego filmu dowiedzieć poza tym, że gdy czują taką potrzebę są karmione mlekiem
matki.
Czym pytanie o film i jego odbiór naruszyło regulamin forum? Jeśli chcecie ten
wątek również skasować to proszę o odpowiedź na maila gazetowego.
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Usunięty wątek 13.11.09, 22:24
      Szukasz dziury w całym - temat był wałkowany nie raz i nie dwa -
      zapraszamy do wyszukiwarki.
      • wariamiktoria Re: Usunięty wątek 13.11.09, 22:33
        Nie szukam dziury, wrzuciłam w wyszukiwarkę na tym forum "zbyt długie" oraz
        "ekstremalne" i nic podobnego mi nie wyrzuciło. Do tego często pojawiają się
        inne wątki które są dublami takich sprzed np tygodnia, dwóch i odpowiadacie
        normalnie a nie wysyłacie do wyszukiwarki. Czego jak czego ale cenzury bym się
        po tym miejscu nie spodziewała, nie na zapytanie spokojne a nie jakieś wyśmiewanie.
        • wariamiktoria Re: Usunięty wątek 13.11.09, 22:37
          Znalazłam ten wątek ale już zarchiwizowany:
          forum.gazeta.pl/forum/w,21000,52335253,52932293,Re_7_lat_kto_da_wiecej_.html
          • wariamiktoria Re: Usunięty wątek 13.11.09, 22:50
            I jeszcze jeden jak wpisałam 5lat:
            forum.gazeta.pl/forum/w,21000,40431460,40920992,Czasem_mysle_ze_5_lat_to_juz_absurd_.html
            również zarchiwizowany.
            • szczur.w.sosie Re: Usunięty wątek 14.11.09, 10:54
              No właśnie, było nie raz i nie dwa.
              I zawsze potem zlatywały się sępy bo wyczuwały padlinę (mam na myśli
              temat do zażartej choć niepotrzebnej dyskusji).

• fizula Re: Usunięty wątek 14.11.09, 11:51
      Witaj,
      pewnie skasowano Ci z powodów wyłuszczonych powyżej.
      Ja bym raczej tego nie zrobiła, bo raczej nie przeszkadza mi ten temat.
      Zgadzam się z Tobą, że przedstawiony film wygląda na ekstremum. Ale filmik jest
      zbyt zdawkowy, żeby oceniać to.
      • wariamiktoria Re: Usunięty wątek 14.11.09, 16:35
        Przykre, że byłby karmą dla sępów sad Może lepiej skasujcie również ten wątek pod
        niewiele mówiącym tytułem a w zamian stworzę bardziej merytoryczny wskazujący na
        wypowiedzi archiwalne? Choć może i lepiej tego nie ruszać, już nie wiem. Po
        obejrzeniu filmiku byłam w szoku ale dzięki poczytaniu tamtych wątków moja
        reakcja się wytłumiła, tyle że ja nie doszukuję się sensacji a raczej
        tolerancyjnego podchodzenia do różnych rzeczy. I jestem w stanie też zrozumieć,
        że trolle mogą podchwycić wątek.
    • budzik11 Re: Usunięty wątek 14.11.09, 17:06
      Nie wiem, o jaki wątek ani o jaki film chodziło, może o słynne karmienie
      7-latki? Taki pierwszy z brzegu watek na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,21000,96834393,96834393,Tak_z_ciekawosci_.html
      a może o 3-latce (kryterium ekstremalności długości karmienia jest
      względne)forum.gazeta.pl/forum/w,21000,98065390,98065390,Karmienie_do_3_roku_zycia_jest_chore.html
      albo o tym, że w ogóle karmienie dzieci większych niż niemowlę jest uznawane za
      chore?
      forum.gazeta.pl/forum/w,21000,97358437,97358437,Pedofilia_Kazirodctwo_.html
      swoją drogą, to czemu on ciągle wraca, jak tysiąc razy odgrzewany kotlet?
      • wariamiktoria Re: Usunięty wątek 14.11.09, 20:23
        Pokuszę się o odpowiedź czemu wraca (a więc czemu sama zainteresowałam się tym).
        Zacytuję tu Fizulę, której wypowiedź nt tego filmu znalazłam jak znów
        posiedziałam w wyszukiwarce: Film taki sobie, nie do końca mi się podobał. Nie
        wiem, czy nie zniechęciłabym się do długiego karmienia, gdybym go obejrzała na
        świeżo bez żadnych doświadczeń. =>
        forum.gazeta.pl/forum/w,21000,74662612,74662612,film_jak_dlugo_karmic_piersia_.html
        Jeszcze nie karmię, byłam na 1 spotkaniu w Lublinie, zobaczyłam fajne normalne
        kobiety, moja koleżanka karmi już 19 miesięczne dziecko i obejrzenie tego filmu
        (zalinkowano go jako ciekawostkę na rówieśniczym forum) poruszyło mnie i
        chciałam posłuchać waszych opinii. Zamiast reagować zniechęceniem i odrzuceniem
        (niemal pewnym gdyby nie lubelskie spotkanie) wolałam to skonsultować i bardzo
        się zdziwiłam gdy wątek został skasowany. Swoją drogą przydaje się zebranie tych
        wątków w jedno miejsce i odsyłanie tam zamiast takiej dziwnej cenzury. Dziwnej
        bo jakoś nie zauważyłam tendencji do kasowania innych dublujących się wątków.

• kropkaa Re: Usunięty wątek 14.11.09, 22:37
          Wiktorio, czy Ty naprawdę nie rozumiesz czy udajesz tylko?
          Masz czas - zbierz wątki w jedno miejsce, nikt Ci tego nie broni.
          Chcesz dyskusji, masz prawo, ale chyba tu jej nie wywołasz. Bo:
          - jesteśmy zmęczone maglowaniem tego filmiku po raz n-ty;
          - nie widzimy w tym sensu;
          - nam się nie chce.
          Próbowałaś nie raz i nie dwa zebrać opinie, nie udało się, bo:
          - jesteśmy zmęczone maglowaniem tego filmiku po raz n-ty;
          - nie widzimy w tym sensu;
          - nam się nie chce;
          nie zauważyłaś jeszcze tego?
          Poudzielaj się w innych postach, w innych tematach - z tego raczej
          nic Ci nie wyjdzie.
          • dysann Re: Usunięty wątek 14.11.09, 23:24
            dziwne.
            pewnie to jakiś odcisk.
            nie przejmuj się Wiktoria smile
            • szczur.w.sosie Re: Usunięty wątek 15.11.09, 00:04
              Kurcze, gdybym nie usunęła wątku, to by umarł śmiercią naturalną (lub
              rozszarpany przez sępywinksmile) a tak jest dyskusja. Problem jest, jak
              napisała budzik, taki, że są tematy wracające jak bumerang. I
              roztrząsamy - karmić 6 m-cy czy 5 lat. Sprawa dość indywidualna. A
              każdy odskok od normy - dla mnie - jest ciekawym zjawiskiem
              (przyrodniczym, kulturowym, socjologicznym czy jakimkolwiek innym).
              Można by dyskutować o tym merytorycznie, jako o pewnym marginalnym
              zjawisku, poszukać przyczyn i innych uwarunkowań. Ale doświadczenie
              uczy, że zaraz ktoś gdzieś zalinkuje i pojawią się teksty wulgarne,
              odchodzące od tematu.

Ale może się mylę? Może trzeba pozwolić, by robiono tu dżunglę...?
              • dysann Re: Usunięty wątek 15.11.09, 00:11
                ahaaaaa!
                Czy nie lepiej jednak usuwać wątek dopiero wtedy kiedy się sępy
                zlecą? Dopiero gdy jakiś poziom zostanie przekroczony a regulamin
                złamany?
                Bo taka prewencja to bardziej na cenzurę wygląda wink
                • kropkaa Re: Usunięty wątek 15.11.09, 00:17
                  Sorry, dziewczyny, ale jakoś nie widzę Waszej aktywności w innych
                  tematach. Nic innego Was nie interesuje? Może podyskutujcie sobie na
                  prv i będzie z czapy.
                  • dysann Re: Usunięty wątek 15.11.09, 12:47
                    dobra Kropkaa. Tak zrobię.
                    Dowidzenia
                • moofka Re: Usunięty wątek 15.11.09, 15:39
                  dysann napisał:

> ahaaaaa!
                  > Czy nie lepiej jednak usuwać wątek dopiero wtedy kiedy się sępy
                  > zlecą? Dopiero gdy jakiś poziom zostanie przekroczony a regulamin
                  > złamany?
                  > Bo taka prewencja to bardziej na cenzurę wygląda wink

forum jest tematyczne i usuwa sie watki niezgodne z tematyka
                  i to nie jest cenzura
                  o ile karmimy dzieci rok i dluzej - dzieci male
                  to zadna z nas nigdy nie karmila dzieci lat siedem
                  bo ja widze istotna roznice miedzy karmieniem roczniaka czy dwulatka
                  a piecio i siedmiolatka - stad moze takie watki nas interesuja mniej a
                  moderatorki usuwaja je jako niepotrzebne zasmiecacze
                  jak brak ci takiego forum
                  to je zaloz i podziel sie doswiadczeniem
                  my zostaniemy tutaj
    • basiak36 Re: Usunięty wątek 15.11.09, 20:23
      Niestety ten watek o karmieniu ekstremalnym nigdy nie pochodzi od kogos kto
      faktycznie chce sie czegos dowiedziec o karmieniu piersia. Raczej pojawia sie
      jako szukanie sensacji, 'matko jedyna, 5,6,7 latek/latka karmione piersia,
      szokujace'.
      I osobiscie nie wiem jaki bylby sens zakladac kolejny watek tej tresci tutaj na
      forum.

Jesli ktos chce sie dowiedziec jak dlugo dzieci maja odruch ssania i potrzebe
      picia mleka i szuka informacji, mozna zalozyc odpowiedni watek z pytaniamismile
      • wariamiktoria Re: Usunięty wątek 15.11.09, 22:32
        1. Forum jest o karmieniu piersią powyżej roku, nie dano górnego limitu o jakim
        można rozmawiać, dla mnie wypowiedź Fiziuli z jednego z zalinkowanych o
        karmieniu 5-latki pozwoliła spojrzeć na to pozytywnie bo tam było o porannym i
        wieczornym momencie bliskości. Nie wiem w takim razie skoro mam podany taki
        fajny przykład dlaczego karmienie miałoby się ograniczyć tylko do np 3 roku
        życia dziecka
        2. W jaki sposób poza zadawaniem pytań mam się udzielać skoro jeszcze nie
        zaczęłam karmić? Na dziś mam termin porodu, dziecku się nie śpieszy, zbieram
        informacje n/t karmienia piersią bo nie wiem jak sobie z tym poradzę, do tego
        szybko będę musiała wrócić na zajęcia na uczelnię i zająć się pracą więc
        zakładam, że będę odciągać. Gdybym nie nastawiała się na długie karmienie
        piersią to szukałabym info n/t mieszanek, mlek różnego rodzaju itd.
        3. Moi bracia byli karmieni przez 3 i 2 miesiące, ja przez 1, siostra przez
        tydzień więc z mamą nie porozmawiam o karmieniu a już zwłaszcza o dłuższym. Choć
        co do tego dłuższego to mama znowu przekonywałaby mnie do butelki, zwłaszcza że
        siostrę karmiła butelką (tylko rano gdy spała aby mieć pewność że ta zje coś bo
        w przedszkolu nie chciała - ciekawe dlaczego jak rano wypijała 250ml mleka z
        miodem) do 6 roku życia.
        4. Ciężko porównywać karmienie piersią 7-latki a karmienie z butelki 6-latki i
        jedno i drugie jest skrajnością. Pierwszą zobaczyłam na filmie z drugim
        zetknęłam się w życiu. Zbieram informacje aby nie skrzywdzić dziecka, pewnie
        same zetknęłyście się z masą różnych pseudo dobrych rad od osób którym
        teoretycznie powinno się ufać bo mają już doświadczenie (jak urodzenie i
        wychowanie 4dzieci). Dlatego też nie poszłam na fora karmiące piersią i karmiące
        piersią inaczej bo zgodnym z tematem wydało mi się tylko karmienie piersią
        powyżej roku.
        5. Odruch ssania zdarza mi się samej w chwilach stresu więc nie będę o to pytać,
        mam również dużą potrzebę picia mleka mimo tego że jem dużo jogurtów, serów
        żółtych itd. Więc skoro jako dorosła osoba potrzebuję mleka to dlaczego mam
        odmawiać go dziecku i to jeszcze takiej jakości?
        6. Wiele dzieci jak się tu opisuje samo decyduje o zakończeniu karmienia w
        różnym wieku, tylko niektóre więcej niż 3 lata więc zakładanie oddzielnego forum
        byłoby bez sensu.

Nie chcę denerwować siebie ani Was. Tylko nie znoszę cenzury, gdyby
        Szczur.w.sosie wycinając wątek wysłała mi maila dlaczego to robi albo widząc
        pierwszy post w tym napisała maila a ten wątek wycięła również bym to
        zrozumiała. Pozytywem tej sytuacji są linkowane później wątki z których sporo
        się dowiedziałam. Dobra, dosyć się rozpisałam na dziś, mały kręci się i nie chce
        wyjść więc obawiam się że moje emocje mogą wpływać na treść i przez to zaburzać
        obraz.
        Pozdrawiam i dobrej nocy życzę.
        • szczur.w.sosie Re: Usunięty wątek 15.11.09, 23:03
          Fakt, powinnam była napisać maila czy ew. dać komentarz do wątku.
          Sorry.
          Po prostu wycięłam, odeszłam od komputera a jak wróciłam, to już były
          komentarze.
          Ciekawy jest p.4. Bo ani karminie butlą 6 latki ani piersią 7-latki,
          moim zdaniem - jest zagadnieniem szerszym niż sam fakt karmienia-
          jedzenia.
        • moofka Re: Usunięty wątek 16.11.09, 09:25
          jestes trollem i nie mam zamiaru z toba wdawac sie w dyskusje
          karmienie siedmiolatkow nie jest norma
          w przeciewienstwie do karmienia dwulatkow
          dlatego tu na f tyle ludzi
          a filmik o karmiacej osmiolatke od lat obiega caly swiat i nie schodzi z tapety
          odpowiadajac
          zadna z nas nie wie
          po co i dlaczego
          masz internet i kontakt do pani
          zainstaluj translator i do niej napisz
          • monjan Re: Usunięty wątek 16.11.09, 09:47
            oo Marysia ty juz rodzisz!!!!jak ten czas leci
            a co do kobiet długokarmiacych to na zlocie stanikowym na pewno poznałas
            Agnieszkę, która karmi 2,10mcy córkę Karolinkę-były razem wtedy
            ja karmiłam 2,3mce
            • wariamiktoria Re: Usunięty wątek 16.11.09, 21:45
              Właśnie poznałam, dlatego łatwiej mi patrzeć na to pozytywnie smile
              A dziś na kontroli mały skakał w brzuchu jak szalony tak jakby chciał zaprzeczyć
              temu, że od piątku był spokojniejszy. No i w czwartek idę na wywoływanie co z
              jednej strony mnie cieszy z drugiej przeraża ale może Lucek wyskoczy wcześniej i
              naturalniej smile
              • fizula Re: Usunięty wątek 17.11.09, 09:47
                Ale fajnie, Marysiu!
                Trzymam za Ciebie kciuki, żebyś poród mogła wspominać jak najmilej, a maluszek
                urodził się szczęśliwie.
        • budzik11 Re: Usunięty wątek 17.11.09, 11:28
          wariamiktoria napisała:

>
          > 2. W jaki sposób poza zadawaniem pytań mam się udzielać skoro jeszcze nie
          > zaczęłam karmić? Na dziś mam termin porodu, dziecku się nie śpieszy, zbieram
          > informacje n/t karmienia piersią bo nie wiem jak sobie z tym poradzę,
          (...)
          . Zbieram informacje aby nie skrzywdzić dziecka,

Wybacz, ale naprawdę ciężko mi jest zrozumieć, w jaki sposób na zbieranie
          rzetelnych informacji może wpłynąć linkowanie kontrowersyjnego (wg ciebie i
          innych) filmu z pytaniem "Co wy na to?" No chyba że sama planujesz karmić
          8-latkę, wtedy zrozumiem twoje pobudki. W przeciwnym razie wyskakiwanie z taką
          "sensacją" jest naprawdę średnio zabawne i w moim uznaniu naprawdę nie służy
          edukacji w temacie normalnego długiego karmienia piersią (czyt. średnio 2-3
          lata). Takie ekstrema są po prostu... ekstremami i nie bierze się ich pod uwagę,
          odcina od średniej i tyle. A ten film przewija się na róznych forach od lat, i -
          tak jak z dowcipem - za pierwszym razem robi wrażenie, ale za tysięcznym -
          naprawdę robi się żałośnie i człowiek już z politowanie mi obrzydzeniem
          przewraca oczami. Nie na sam film, ale na kolejne jego pojawienie się. No ile
          razy można??

> Nie chcę denerwować siebie ani Was. Tylko nie znoszę cenzury,

W sumie też nie rozumiem tego cięcia, można było pozostawić ten wątek, wkońcu w
          żaden sposób nie naruszał regulaminu (mogę się domyślać, bo nie widziałam),
          umarłby śmiercią naturalną i tyle.
          • moofka Re: Usunięty wątek 17.11.09, 16:46
            > W sumie też nie rozumiem tego cięcia, można było pozostawić ten wątek, wkońcu w
            > żaden sposób nie naruszał regulaminu (mogę się domyślać, bo nie widziałam),
            > umarłby śmiercią naturalną i tyle.

a ja nie uwazam zeby dobre bylo zostawianie tego na tym forum
            i w jakikolwiek sposob z nim kojarzone
            bo ja jako przecietna foremka sie z pania karmica dorastajaca corus ne
            identyfikuje tongue_out
          • kropkaa Re: Usunięty wątek 18.11.09, 22:14
            Nie chciało mi się kontynuować tego bzdetnego wątku, ale też jestem
            ciekawa jak się ma zbieranie info na temat długiego karmienia do
            karmienia ucznia? Są jakieś granice i przeciętny człowiek chyba
            zdaje sobie sprawę, że nawet długie karmienie kończy się raczej
            szybciej niż później.
          • wariamiktoria Re: Usunięty wątek 25.11.09, 22:17
            Na początku chciałam bardzo podziękować za wszystkie informacje, które do tej
            pory zdobyłam na tym forum oraz na spotkaniu lubelskim. Były bardzo przydatne
            nie tylko mi ale i dziewczynom którym mogłam doradzić w szpitalu. Urodziłam
            przez cc na Lubartowskiej i tam mimo że na ścianach wiele plakatów i w każdej
            sali broszura to jednak braki w informacji były straszne. Tylko 1 położna
            podeszła z sercem i pokazała jak przystawiać, inne wsadzały i jak dziecko łapało
            szły sobie a nie instruowały jak samej to zrobić. Na jakiekolwiek problemy
            rozkładały ręce i mówiły: co my możemy zrobić. Nie mam siły o nich pisać.
            Do czego miało się przydać linkowanie tego filmu już wyjaśniłam: zetknęłam się z
            nim i chciałam poznać waszą opinię, poznałam i ok. Szkoda że nie normalnie
            tylko pisząc wątek z żalem o usunięcie.
            Dziękuję za wszystkie informacje i mam nadzieję że mój synek będzie mógł długo
            cieszyć się moim pokarmem. Pozdrawiam i idę do niego bo już się kręci w łóżeczku.
            • fizula Re: Usunięty wątek 26.11.09, 11:35
              MArio, bardzo Ci jeszcze raz gratuluję narodzin pięknego synka, cudne
              dzieciątko. Bardzo się ucieszyłam, że dałaś mi znać, a i jeszcze fajna
              niespodzianka, że mogłam zobaczyć Twój skarb :o)
              Nie przejmuj się tym forum, tak jak w życiu, spotkasz tu bardzo różnych ludzi.
              Bywajcie zdrowi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka