dzidz_dzidziulec 03.04.13, 13:28 Czy można przy karmieniu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrs.t Re: nifuroksazyd - PILNE 03.04.13, 15:27 spojrz tu www.breastfeedingnetwork.org.uk/drugs-in-breastmilk-information-and-factsheets.html lub na fb www.facebook.com/#!/pages/Breastfeeding-and-Medication/326510154041002?fref=ts zalezy jak pilnie, jak bede miala po poludniu chwile to postaram sie poszukac Odpowiedz Link
aannagr Re: nifuroksazyd - PILNE 03.04.13, 17:26 A ja szukam informacji na temat Tetralysal - Lymecyclinum. Próbowałam na zalinkowanej stronie ale jednak mój angielski bardziej w mowie się przydaje niż w piśmie... Jakbyś coś znalazła będę wdzięczna. Odpowiedz Link
mrs.t Tetracykliny 03.04.13, 18:22 "lymecycline is a tetracycline broad-spectrum antibiotic " z info z tej strony (fiszka o antybiotykach) ITetracyclines It was believed in the past that tetracycline antibiotics were contra-indicated in breastfeeding because they could stain the infant’s teeth (even if they had not appeared). In short courses (less than a month) this appears not to be a problem as the drug forms a complex with the calcium in the milk and is not absorbed by the baby. Long courses e.g. for acne should be avoided wherever possible. The drugs in this family are: • Tetracycline • Oxytetracycline • Minocycline (Minicin® • Doxycycline (Vibramycin® w przeszlosci wierzono ze tetracykliny sa przeciwskazane podczas KP ze wzgldu na to ze mogly zabarwic zabki diecka (nawet jesli maluch jest w okresie przed zabkowaniem) . W krotkich terapiach lekiem ( ponizej miesiaca) nie wydaje sie to jednak problemem jako ze lek laczy sie z wapniem w mleku i nie jest przyswajane przez dziecko. Jednakze dlugie (ponadmieisieczne ) terapie powinny byc unikane, jesli to mozliwe. Odpowiedz Link
aannagr Re: Tetracykliny 03.04.13, 22:54 Dzięki, wielkie dzięki! Moja dermatolog rozważa kurację i chciałam się zorientować co i jak, bo jej wiedza tylko taka ogólna czyli "nie można przy karmieniu"... Odpowiedz Link
mrs.t Re: nifuroksazyd - PILNE 03.04.13, 15:33 czy ten kawalek dotyczy tego leku? Nitrofurantoin (Furadantin®, Macrodantin® – only small amounts are excreted into breastmilk but may cause haemolysis in G6PD deficient infants (a comparatively rare condition involving enzyme deficiency). It may colour the mother’s urine, tears and milk yellow. This is not significant. (nie jestem medykiem, tylko gugluje - Nitrofurantoin and nifuroxazide are two nitrofuran derivatives widely used in human medecine Nifuroxazide (INN) is an oral nitrofuran antibiotic (Wiki) Odpowiedz Link
987ania Re: nifuroksazyd - PILNE 03.04.13, 17:15 Z mojej wiedzy laktacyjnej wiem, ze mozna brać przy kp Pani Monika tez kiedyś o tym pisała forum.gazeta.pl/forum/w,570,74132275,74296110,Re_zemsta_faraona_co_dalej_z_karmieniem_.html Odpowiedz Link